Jump to content

larsat

Medlem
 • Content Count

  24
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0 Neutralt

1 Follower

About larsat

 • Rank
  Med i gänget

About me

 • Kön
  Man
 • Stad/plats
  Boxholm
 • Min utrustning
  Kramergura med DiMarzio Super Distortion o Humbucker from Hell puppar, Floyd Rose stall, dödskallestämskruvar :)
  Line6 TonePort UX2.
  E-trummor, två BigBeat KickIt.
 • Intressen
  Metal, bilar, hojar, bärs.
 1. Hej, jag planerar att så småningom bygga nya högtalare, basreflexlådor med horn, midbas och portar. Det var ett tag sen jag byggde högtalare sist. Är med på att man ska räkna bort midbas o hornets volym från lådans, för att få rätt "lådvolym", men hur ska man göra med dämpullen och basreflexrören? Kommer i varje låda använda två 7,5cm basrör med en längd på drygt 11cm, så de blir på en halvliter var, eller en liter ihop, det kanske kvittar totalt sett som "felmarginal". Undrar även hur man bäst monterar dämpull i en sådan portad låda, ska man limma fast den på alla väggar runt om i
 2. Ok, någon som kör(t) med digitala delningsfilter/equalizer? Hur fungerar det med olika impedans, känner den av det själv? Sneglat lite på att skaffa sånt istället, men blir nog ett slutsteg nu till att börja med och att köra lite högtalare jag redan har liggandes tills vidare.
 3. Ok, hur gör man då, testmäter högtalarna? Fel av mig tidigare, det var Eminence-högtalare inte Celestion, i övrigt rätt, fanns till ganska bra pris också, lutar väl åt dom just nu, får se i veckan vad man kan tänkas få i lön och se om det blir några erbjudanden på black friday kanske 🙂
 4. Enklast med färdiga filter för 8ohm är ju att köra 2st 4ohm, 2st 16ohm eller 4st 8ohm. Har sett Celestion 10" 16ohm t.ex. som är byggda för PA, gitarr m.m. som nog också skulle passa bra. Ska man ha 3+1 högtalare blir det ju att bygga egna filter, så har nog tänkt om där.
 5. Ok, jag har kollat på Behringer bl.a. tycker de har mycket bra smarta grejer överlag, till bra priser. Det blir nog en analog equalizer från dom iaf. Även kikat på Thomanns slutsteg, designade i Tyskland, byggda i Kina, de verkar prisvärda också.
 6. Någon som har erfarenhet av Fane Sovereign element? Har sneglat lite på 8-225, man får 4 för drygt 2000:-. Går inte hitta så mycket billigare element, blir en totaleffekt på 900 watt per låda för midbasarna, så bör tåla en del mos också. 10 & 12" finns väl i liknande prisklass men tål då inte mer effekt, och vill inte ha för stora högtalare då det inte är bas jag är ute efter i första hand, utan mer mellanregister. Finns något billigare 6", men då är man nere på typ 1600 per låda, så känns inte som någon större skillnad när då totaleffekten hamnar på 400 watt istället.
 7. Om man kopplar så och har 4st 8ohm högtalare, plus en diskant 8ohm så blir det som sagt 8 + 8 ohm och man kan använda ett färdigt 2-vägs delningsfilter gjort för 8 ohm. Jag har kikat på några som är färdigbyggda med kabelkontakter och det känns väldigt smidigt. Jag velar lite mellan vad jag ska ha för storlek på högtalare dock, någonstans mellan 6,5" och 12" är väl lämpligt då jag tänkte att komplettera med en 18" subbas bryggkopplad. Ska man ha 8st totalt så får de gärna inte vara jättedyra heller 🙂 Jag spelar en del gitarr så kanske vore lämpligt att köpa sådana högtalare typ celest
 8. Känns lite klarare nu när man bollar frågan lite 👍 Det verkar nog som man får bygga egna filter för utbudet är inte jättestort, då kan man ju bygga ett som passar för 2,67 ohm som jag tänkte. Ett annat alternativ är kanske att man kör med 4st 8 ohms mid/basar, kopplar dom två och två parallellt och sedan i serie. Då får man ju 8 ohm? Fungerar detta bra? De element jag har sneglat lite på är en diskant med 112 dB SPL och ska delas 12dB/oct över 1000 Hz, samt mid/bas med 94 dB SPL. Anledningen till att jag vill ha fler midbasar är som du skriver att diskanten har väldigt hög S
 9. Blir inte belastningen för slutsteget lika hela tiden, men effekten tas bort från högtalarna via spole och kondensor vid olämpliga frekvenser för att inte högtalarelementen ska ta skada? Det borde oavsett inte vara något problem att koppla så här på en förstärkare som klarar ner till 2 ohm? Vore mest intressant att förstå lite mer hur det fungerar..
 10. En enklare lösning kanske är att koppla enligt nedan, men jag förstår inte riktigt vilken impedans jag ska räkna med, hmm... De tre mid/basarnas gemensamma impedans (vid delningsfiltret) för 3st 8 ohms element, borde bli 2,67 ohm? Vad blir alla högtalares impedans för slutsteget/förstärkaren? 2 ohm?? Jag har tänkt att använda PA slutsteg som tål 2 ohm och vad jag förstår jobbar det hårdare vid lägre impedans men ger något högre effekt?
 11. Vad är vanligaste typ av färdiga delningsfilter, Linkwitz-Riley, Butterworth eller Bessel? Såhär tänker jag alltså:
 12. Jag förstår vad du menar, med färdiga filter för t.ex. 2 högtalarelement, men jag vill gärna köra 4st 8 ohm högtalare parallellt på samma förstärkarkanal så det då blir 2 ohm? Det blir nog enklast då, tänkte jag, att sätta ett filter innan varje högtalare, om man kan göra så? För filtren påverkar väl inte impedansen? Jag beräknar nog egna filter i så fall, eftersom det, som du skriver, inte verkar säljas för 2 ohm. Att föredra vore väl 12dB/oct. Om jag inte tänker helt galet?
 13. Hej, undrar om någon testat koppla 4st 8ohm högtalare parallellt o därmed få 2ohm? Tanken är ett horn o 3st mid/basar. Samt hur man isåfall kopplar in delningsfilter? Ska man ha ett filter för varje högtalare? Hmm... Mvh
 14. Hej, förstår inte riktigt vad du menar Skillna Den.. :S Idag kopplade jag in bägge modulerna via USB i datorn, men det fungerar inte som jag vill tyvärr. Med en modul funkar det bra, men när jag sätter i den andra så försvinner ljudet på den första. Drar jag sedan ut modul1 igen och sätter i igen så försvinner ljudet på modul2. Drar man ur bägge o sätter i samtidigt så fungerar bägge i ett par sekunder, sedan försvinner den ena igen. Jag har testat köra bägge på Port A, samt en på Port A och en på Port B osv. Verkar finnas fyra portar A, B, C o D i DrumMic'a men det blir ingen skillnad.
 15. Kopplar e-trummor

×
×
 • Create New...