Jump to content
Annons

Rip

Medlem
  • Antal inlägg

    34
  • Gick med

  • Senast inloggad

Inlägg av Rip

  1. Nej, men problemet finns oavsett om jag lyssnar i monitor eller med lurar direkt från m-boxen...

    Kan det vara så enkelt som att USB-kabeln är dålig eller rent av för lång (jag använde nog en annan USB-kabel tidigare... som tycks ha fått ben)?

  2. Jag har stämt ett piano själv för en herrans massa år sedan med hjälp av stämapparat, hemmakonstruerad nyckel och suddgummibitar som dämp mellan strängarna där det finns flera. Det blev helt okej, men det kändes inte så kul att jag vill göra det igen. De allra högsta tonerna fick jag ingen riktigt bra ordning på heller, men jag tror inte alls som vissa andra att det är någon slags helig och fantastiskt omöjlig uppgift.

    Jag tycker visst att man kan prova själv om man har ett billigt piano och en allmänt avspänd grungeattityd. Att stämma ett piano är väl ungefär lika svårt som att spela in musik... Sen kan man ju avgöra själv vilket av sakerna man vill lägga tid och möda på att lära sig...

  3. Spelar in med M-box och har ett problem som är på väg att göra mig galen (galnare).

    Jag använder mick som kräver fantommatning och problemet är att det uppstår ett "flurr", typ som någon sorts jordfel eller wobblig störning med en tjut-tendens som är omöjlig att få bort. Denna hörs mer ju längre man har playback/input-vredet åt playback om ni förstår vad jag menar. Signal-/störförhållandet är klart bättre om man drar upp mickförstärkaren tokmycket men det är ändå långt ifrån okej.

    Har tyvärr ojordade kontakter i lägenheten och har därför provat att dra jordad förlängning från köket. Tyvärr utan framgång. Tilläggas kan att jag nyligen testade med bärbar dator (utan nätanslutning) och då funkade det alldeles utmärkt.

    Någon teori om vad det kan bero på och något förslag på lösning? Tacksam för all hjälp.

    /Andreas

  4. En ganska skön uppbyggnad av körpaket lärde jag mig av en av landets mer meriterade producenter. Han placerar alltid leadsång i mitten (givetvis). Låga stämmor långt ut åt sidorna och högre stämmor närmare mitten.

    Nu är det kanske bara jag som sysslar med tre- och fyrstämmiga sångarr men det blir väldigt bra på det här sättet tycker jag. Dubb på alla stämmor också.

  5. Förmodligen en dum fråga, men kanske just därför förtjänar den ett svar...

    Har ett M-Audio-ljudkort till datorn (Audiophile 2496) hemma och en Mbox med Protools i replokalen. Inte för att Mboxen är särskilt tung att släpa på men ändå...

    Insåg plötsligt att M-Audiokorten är kompatibla med Protools. Det jag undrar är om det innebär kompatibilitet med Protools LE (eller vanliga protools) eller bara nymodigheten M-powered?

    Måste jag alltså fortfarande ha M-boxen vid min hemmadator... eller?

  6. Jag hade bytt rum. Att fixa med någon effekt, typ stenhård gatning och bara närmickning, är nog ingen bra lösning... Lite dämp kan ju visserligen hjälpa till lite. Men nej, se det som ett skönt projekt att leta bra rum (typ låna kyrksal för softa låtar och någon annan lite mjukare lokal för snabbare grejor)... Bra inspelningsrum gör ju dessutom att man i princip kan skippa andra ljudmässiga ingrepp än komprimering. Det blir dessutom riktigt roligt att stereorumsmicka på lite avstånd.

  7. Ny dum fråga, 😆 men jag utgår från att du har gjort om midi till audio... Eller? Själv sysslar jag inte med midi alls så jag vet faktiskt inte riktigt hur det går till, men för att spåret skall kunna exporteras måste det i alla fall vara nedlagt som audio först. Det vet du förmodligen redan. 😉

  8. menar du att klangen i instrumentet förändras från rum till rum?

    är du säker på att det inte är akustiken som är olika, och att det är det du menar?

    tipset är ju att det finns väldigt många som klagar över att de får så burkigt ljud när de spelar in sin akustiska gitarr. att ljudet saknar närhet etc.

    det är lättare att kontrollera sådant om man ser till att dämpa. dessutom kan det väl knappast anses som någon kontroversiell uppfattning att det kan vara en god ide att ha bra dämpning i inspelningslokalen.

    tänker du likadant när det gäller sång, anser du att ett dämpas sångbås tar död på klangen och hänget i rösten?

    därmed inte sagt att det måste vara fel att ta tillvara på bra akustik i ett rum, om man nu har tillgång till det. fast då kanske det kan vara en god ide att titta lite på stereomickning.

    Jag menar att man kan döda klangen genom att inte låta den växa. Och det har givetvis med akustik att göra. Klangen förändras när akustiken förändras. Ingen motsättning i begreppen där. Ett instruments klang stannar ju inte i instrumentet. En gitarr är inte konstruerad för att låta bäst i ett hörselmätbås eller ett madrasserat rum. Eller?

    Men, jag håller med i att det ibland kan vara bra att dämpa upp lite. Inte minst vid just sånginspelning då man ju söker lite extra närhet. Körsång kan gärna vara lite blötare och inte lika "rakt upp i ansiktet". Då är det skönt att inte dämpa så mycket. Tycker jag. Men det är väl en smaksak. Jag skulle aldrig råda någon att prioritera dämpning framför mikrofon eller ljudkort. För mig är det som att säga att strängarna är viktigare än gitarren eller att loggan på baskaggeskinnet är viktigare än trummisen. 🙂

    Vilket den vid närmare eftertanke kanske är. 😄

  9. Jag tycker tvärt om att dämpmaterial är det kanske mest meningslösa som finns... Använd istället olika inspelningsrum för att skapa just det rumsljud du vill ha för ett visst instrument. Akustisk gitarr låter kanske fint i köket, körsång i trappuppgången o.s.v. Då slipper du dessutom använda halvtaskiga reverb-pluggar.

    Helt döda rum ger ett helt dött ljud. Du kan försöka hur mycket du vill att sedan på konstgjord väg återskapa livet, men om du en gång har dödat klangen och hänget i ett instrument så får du aldrig tillbaks det som dina dyra dämpmaterial har stulit.

    Nej, satsa på ett bra ljudkort och en bra mikrofon!

  10. Jo, det är uppenbart. 😆

    Lyssna på en sån sångare som Evan Dando. Han andas genom näsan mer än självaste Göran Persson och det låter svinbra.

    Förstår inte vad du menar med professionella inspelningar där man gainat ner andetag. Jag har under min tid som sångare spelat in med åtskilliga ljudtekniker (varav två tekniker/producenter som jag inbillar mig räknas till Sveriges bästa av en del människor) och aldrig varit med om att någon av dem skulle vara intresserade av att på något sätt redigera eller berabeta bort andetag. En del tekniker sysslar med D-esser och sån skit men där går väl ändå gränsen?

×
×
  • Skapa ny...