Jump to content
Annons

HybrisArne

Medlem
  • Antal inlägg

    7
  • Gick med

  • Senast inloggad

Inlägg av HybrisArne

  1. Tjena!

    Har mastrat klart några låtar och tänkte lägga upp dom digitalt och jobba lite mot radio med ett av spåren. Mina spår kan dock inte riktigt mäta sig i volymstyrka med många andra mp3or jag jämfört med. Hur viktigt är det med nivån idag? Lägger radio, spotify m.m. allting på någon slags "auto-level" som jämnar ut starka och svaga spår volymmässigt? Eller är det fortfarande superviktigt att det ska vara skitstarkt för att gå igenom?

    Tacksam för svar!

    /Arne

  2. Jag tycker att du ska behålla det som det är. Det är alltid bra med en separat entré så att man inte släpper in kylan direkt i studion när man öppnar dörren på vintern tex. Takhöjden 210 cm (mot vägg) är dessutom i minsta måttet för att bygga något vettigt i det lilla rummet. Eftersom det endast är 210 i takhöjd mot väggen kommer du att behöva höja och flytta in dörren till stora rummet om du bygger upp golvet där.

    Ok, det låter vettigt. Det som är synd är att det går åt så jäkla många kvadratmeter även om jag förstår att det förmodligen är nödvändigt. Det som från början var 24 kvm blir då ca 15 kvm gissar jag. Och då har vi inte ens räknat med någon akustikbehandling 🙂 Fan att man inte kan bygga ett rum utanpå rummet istället 😛

    Har en JamHub ståendes tillsammans med lite välisolerade hörlurar och hade gärna nyttjat stugan sekundärt även som semi-tyst replokal (med uppmickade akustiska trummor då till jamhuben). Och med ett band på 8 pers blir 15 kvm nästan lite litet. Med det i åtanke hade det varit nice att slå ut väggen mellan rummen och även kunnat nyttja de sista 5 kvm (det lilla rummet).

    Egentligen är nog inte en bra mixningsakustik det primära för mig, utan snarare en bra inspelningsakustik. Mixningen överlåter jag gärna till någon annan 😉 Så akustiken i lyssningsdelen behöver inte vara på proffsnivå. Därför tänker jag att det ändå kanske skulle funka att ha studiomöbeln i den mindre delen av rummet. Slår man ut väggen blir det ju väldigt mkt öppnare dessutom, inte lika instängt. Skiljer ändå bara ca 1 m i bredd gentemot om jag skulle ställa studiomöbeln på kortsidan i det stora rummet. Takhöjden får man ju leva med iofs, från 2,60 sjunker den till 2,10. Är jag helt ute och cyklar i mitt resonemang? Det kanske ändå är overkill att göra nåt mer än att bara fixa det "stora" rummet?

    Nu har jag beslutsångest, finns det psykologer här på forumet också?

  3. Om du inte ska spela in trummor skulle det billigaste vara att göra en helt flytande konstruktion i det lilla rummet men jag antar att du kommer vilja spela in och då tycker jag du ska lägga krutet på det stora rummet. Jag tror att en semiflytande konstruktion kommer funka för både plånbok och grannar.

    Det här med att fimpa väggen (som inte är bärande) mellan rummen då? Säg att vi fimpar den och isolerar det lilla rummet på samma sätt. Det blir alltså ett större rum i vinkel. Och sen ställer man studiomöbeln mot 2,30-väggen. Skulle det funka eller fuckar det bara upp rum/rummens akustiska egenskaper? Blir det fortfarande för liten "mixhörna" för en god basåtergivning?

  4. Hej Arne!

    Hur mycket tror du du kan lägga på bygget?

    Så här är det. Jag har fått loss ca 40.000 kr som jag tänkte spendera på musik. Men så är man ju å andra sidan sugen på en MacBook, ett bättre ljudkort, lite mikrofoner, m.m., m.m. 😄

    Men säg mellan 20-30.000 då för bygget. Jag har skitdålig koll på vad saker kostar och vet inte mkt om byggnationer. Tänkte ta hjälp av farsan vid det praktiska sen som är duktig på att bygga åtminstone.

    /Arne

  5. Tack för era snabba svar! 🙂

    Snackade lite med farsan om nuvarande isolering. Här kommer lite mer info om byggnaden:

    Väggarna: träpanel - 70/100 mm mineralull - gips

    Taket: plåt - träpanel - 70/100 mm mineralull - träpanel

    (reglarna var 100 mm men det var svårt att se om mineralullen var en sjua eller tia)

    Här kommer lite bilder på måtten i rummen. Tre fönster finns det dessutom.

    2rclri8.jpg

    Takhöjden:

    ygms3.jpg

    Vet inte hur jag ska budgetera det här projektet än, det är en annan sak jag brottas med just nu. Men det viktiga för mig är inte att byggnaden blir totalt ljudisolerad, vilket iofs väl är omöjligt. Det viktigaste för mig är att man kan spela in ett trumset ibland utan att grannarna ringer polisen 🙂 Får vi stå ut med deras motorsåg m.m. så får de stå ut med lite dovt trumljud!

    Vad tror ni spontant nu då med lite mer kött på benen? Vilken isoleringslösning skulle passa bäst för mig?

    Wellness: Vad tror du om jontes förslag? Plus lite tilläggsisolering för vinterbruk?

    Om jag sätter in plast i väggarna, hur många grader borde jag sikta på i underhållsvärme isf? 10-12 grader, är det tillräckligt?

  6. Hej forumet!

    Har en gammal gäststuga på tomten vid mina föräldrars sommarställe som jag är sugen på att renovera och använda som hemmastudio. Brottas dock med en del tankar om isolering m.m.

    Det är en fristående stuga på 24 kvm. Två rum, ett lite större på 17 kvm och ett mindre på ca 7 kvm. Tänkte använda det större rummet som inspelningsrum och det mindre som kontrollrum, alternativt använda det större rummet för både och.

    Skulle tippa på att det är 70 mm isolering, ingen fuktspärr, en gipsskiva på insidan, träpanel på utsidan. Ett sommarhus i ordets rätta bemärkelse. Det finns dock el draget till stugan sen länge.

    Så till mina frågor!

    1. Hur bör jag isolera för att minska ljudnivån ut? Vill kunna spela in ett trumset. Det är ca 40-50 m till närmsta grannar 🙂

    2. Hur bör jag isolera för att kunna vara där några helger även på vintern? Fuktspärr eller inte? Hur tjockt kan man tilläggsisolera om man väljer att inte ha fuktspärr? Underhållsvärme på vintern, hur mkt?

    Mvh

    Arne

×
×
  • Skapa ny...