Jump to content
Annons

FreeUrMind

Medlem
  • Antal inlägg

    12
  • Gick med

  • Senast inloggad

Inlägg av FreeUrMind

  1. Hur beter sej interfacen om du startar dem utan dator (Firewire-kabeln) ansluten ?

    Har kört olika Presonus-interface tidigare och dessa går att köra standalone och använda kreativt utan att blanda in datorn och de borde iallafall initiera sej om interfacen fungerar.

    Är det kopplat i och ur firewire-kablar så kan några av stiften i firewire-kontakten på datorn eller interfacen glidit in i kontakten så att kabeln inte "når fram" till anslutningsblecken.. Det har hänt mej med en Presonus-mixer som inte såg sin inkopplade dator. Mixerns firewire-port behövde då bytas och då funkade det bra igen.

     

    Mvh Anders

  2. Blåser liv i en intressant men lite gammal tråd..

     

    Ardour är nu uppe i version 5.20 och fungerar bra på både Windows och Linux och troligen OSX

    Reaper finns numera som officiell linuxbuild om man känner sej mer bekväm med den plattformen..

     

    Själv kör jag endast Linux för musikproduktion/Live och rep...

    Använder förutom nästan samtliga U-he syntar och plugins även lite Harrison pluggar och Pianoteq flitigt. Hammond sköts av opensource-pluggen SetBfree och där används såklar midiklaviaturens reglar som drawbars...

    Det enda problemet jag haft på livespelningar är min glappande usb-kabel mellan midi-klav och dator som någon gång orsakat stuck notes...

     

    Det som jag uppskattar med Linux i botten är att jag är fullständingt oberoende av vad Microsoft eller Apple hittar på vad gäller pluggar eller hådvara eller ljudkort eller liknande.

     

    Jag kan utan problem införskaffa bra hårdvara som fungerar med Linux och sedan köra hårt... Det alla andra får anpassa sej till är om det finns drivrutiner till Windows 10 eller Windows7 eller om man kan gå in och modifiera drivarna till Windows Vista och sånt oerhört tråkigt labborerande.. Samma är det väl på Apples sida.. Därför kan man som Linuxanvändare med fördel köpa billig highend-utrustning som inte längre fungerar med senaste köpes OSet.

     

    Jag har under åren kört mina datorer med Presonus Firepod10, Focusrite Pro40, Saphire 14, Saphire Pro24 DSP, RME Fireface 800, Edirol UA25, Presonus Studiolive 16.4.2 ett gäng fetare 8-portars Midi-Kort, och numera köra jag Motus AVB ljudkort.

    Kopplar ofta in några BCR/BCF2000 för att få fysiska reglar vid vissa jobb.

    Det som nu är på gång är att några utvecklare håller på att ordna väl fungerande AVB/TSN-stöd i Linux så att vi ska kunna patcha AVB-devices mellan olika datorer och AVB-prylar och få en helt suverän audio över ethernet infrastruktur med garanterad latency. Tidigare har man såklar kunna göra liknande saker men inte med garanterad (i hårdvara) leverans.

     

    En annan  funktion som jag först nu förstått inte fungerar alls eller lika bra som i Linux är att man i Linux utan problem kan patcha ihop alla standalone mjukvarsyntar och effekter med son DAW eller flera DAWs samtidigt och ha access till alla fysiska in och utgångar både vad gäller Audio och Midi.. Kör man senaste Ardour6 (som ej är skarp ännu) så har den fullständig latency kompensation på alla punkter inklusive inkopllade outboard prylar...

    Vet att det finns typ ReWire mm men kan man patcha anything to anything i Windows eller OSX ? (Anything to anything betyder oxå i linuxfallet att en ingång kan patchas till flera utgångar och tvärt om) ??

    En vanlig patchning är att köra lite reverb mm på en annan maskin i nätet och patcha in den via ett par bussar.. enligt ovanstående resonemang. Detta kommer att fungera ännu bättre när AVB stöds i kerneln inom kort.

     

    /Anders

  3. Hej !

    Jag skulle patcha in de outboards som lämpar sej för send->return permanent på några lediga kanaler eller kanalpar om de är stereo-enheter.

    Dvs. en tänkt stereoreverb-burk kopplar du in med två kablar från t.ex ut13-14 till input på reverbet. utgångarna på reverbet kopplar du till in13-14

    Ställ in reverbet att köra helt wet om det ligger på en buss som i detta exempel

     Nu kan du sända lagom mycket signal från din DAWs olika tracks till utgång 13-14 och sedan fånga upp resultatet med en returbuss som lyssnar på in13-14

    Returbussens regel blir din Reverb-master

    Sänd efter regel så Reverbet följer mixnivån,

    Preamparna sätter man väl normalt före den normala inputten i mån av behov..

     

    Vissa DAW kompenserar för den latency som det blir när du skickar till outboard (även till pluggar) medans andra inte gör det. När det gäller reverb är det dock inte jättenoga...

     

    Jag skulle hantera mina outboards som om dessa vore pluggar och vissa passar bra på en buss medans andra bör ligga på den kanalen som du behöver den på.

     

    Hoppas det funkar som start på dina funderingar..

  4. Hej!

    Har själv ett focurite pro 40 (bl.a) och har kört det tillsammans med ett Behringer Ada8000. Tycka vad man vill men dessa 8-kanaliga preamprack brukar kosta runt tusing gen och är klart mycket för pengarna om bang for the buck är viktigt.

    Det finns en del blindtest där ada8000 och Rme varit svåra att särskilja. googla.

    Mvh Anders

  5. Har kört den officiella tarbollen från Ardour.org och den funkar rätt bra. Är istort sett nöjd och hoppas att den skarpa versionen snart ska komma så att de små buggarna ska slippas.

    Kör även kx-studio på någramaskiner där färskare a3-builds ingår och dessa uppdateras allt eftersom.

  6. Ursäkta om jag dyker in med nått som är helt on topic 🙂

    På Pirate Bay har tydligen 5000 indie artister signat sej för Promo Bay vilket är PBs lanseringskanal för artister.

    Jag tror att just detta är varför de traditionella musikmellanhänderna är livrädda. PB har hur många kunder som helst och är en grym kanal för alla som vill nå ut med sin musik på ett smidigt sätt.

    Det har ju oxå visat sej att de allra flesta vill göra rätt för sej men kanske betala lite rimligare peng för musiken.

    Varför ska musikmellanhänderna ta betalt av artisten för lagerkostnader och logistikhantering mm mm mm för sådant som distribueras digitalt utan lagringskostnader ?

    Varför kostar skivor så mycket mer nuförtiden då all teknik för att skapa dessa blivit snorbillig ?

    Jag betalar gärna en femtiolapp till en bra artist om jag vet att 48:- går till artisten istället för 2:- till artisten och resten till Lagring, Distribution, Promo, Kommande allbum, Nya Mercedes 600:an osv som inte har med artisten att göra.

    Jag betalar för mina prylar i form av donationer till DAW-utvecklarna och komersiella pluggar som är vettigt prissatta och där jag vet att de kommer att mina pengar går till fortsatt utveckling och de som utvecklar lyssnar på mina åsikter.

    Sorry again för On Topic!

  7. @FreeUrMind Hej och välkommen till Linuxavdelningen! Det är ofta låg fart här inne men den här tråden hålls uppdaterad så vi får hjälpas åt att fylla på med information. En sak tex. som jag inte riktigt vågat mig på att förklara är de olika plugin formaten.

    @Nikolaus Tack !

    Ska försöka vara lite aktiv från tid till annan då jag tror att många skulle uppskatta lite högre fart. Det händer ju rätt mycket på området så det skulle kunna lyfta lite. Reaper har väl nån riktig Linux-daw på ritbordet eller inofficial och det är ju väldigt många som kör reaper. Tror att det skulle vara ett riktigt braq tillskott på Linux.

  8. Hej!

    Jasså det är du som har gjort linux-daw bloggen, ser man på... Bra initiativ! Jag tror det stämmer det du skriver där (har bara kikat igenom det snabbt, men det ser vettigt ut), fast eftersom jag använt paket till allting var ju installationen lite annorlunda för mig. Jag har inte behövt kompilera någonting förutom kerneln, för att få bättre realtime-stöd.

    Jag har utgått från Debian testing och plockat dom paket som inte fanns/var för gamla från unstable/experimental. Smidigast är nog egentligen att använda apt-pinning, se 3.8-3.10, men jag gjorde det lite halv-manuellt genom att ändra i /etc/apt/sources-list. Kör man med vettig apt-pinning riskerar man inte att som jag oavsiktligt uppgradera hela systemet till experimental 😄 Har nedgraderat nu...

    Med rätt apt-pinning skall det gå att köra nedanstående för att installera det som inte finns i testing:

    apt-get install -t experimental libjack0.100.0-0 jackd

    Angående mixer-inställningar har jag hittils bara använt pottarna på framsidan och ardours egna reglage. Jag läste någonstans (förmodligen på freebob-devel) att BeBoB-mixern inte var någon egentlig mixer utan mer av en patchbay. Firepodens windowsdrivrutiner har ingen egen mixer, bara en liten applet där man kan välja latency, synk-källa och samplingsfrekvens. Latency och samplingsfrekvens kan man ställa in med jack (eller qjackctl), synk går inte att ändra ännu, men jag tror det sparas om man ändrar i windows.

    Hur det är med Firebox vet jag inte, såg att den har egen mixer i ett gammalt nummer av Studio. Än så länge är det inget jag saknar, men jag har mest gjort test-inspelningar ännu och lyssnat i hörlurar. En av pottarna på framsidan ställer mixen mellan hårdvaru- och mjukvarulyssning. Hårdvarulyssningen ger ingång 1-8 i en monomix, mjukvarulyssning ger utgång 1 och 2 (stereo). Funkar rätt bra men man använder väl mest ändlägena.

    OT:

    Sitter just nu och experimenterar med BruteFIR, skall försöka använda några utgångar på burken som ett digitalt delningsfilter (är lite hifinörd). Har kommit så långt att jag får ut diskant i den ena hörluren och bas i den andra, men med ganska stor delay... Inte så användbart än, mest för att testa priciperna. Målet är att köra mina hembyggda monitorer med djupkorrigering(=delay för diskanterna) och kanske DRC eller linkwitz-transform.

    /Andreas

    Om någon annan läser tråden så innehåller Firepod eller FP10 ingen mixer utan det är pottarna på fronten som gäller oavsett operativsystem.

    /Anders

  9. Me too 🙂

    Använder Ardour 3 (beta3) som jag rapporterat lite buggar och förbättringsförslag för det mesta och kombinerar det med nedanstående prylar.

    Håller även ett öga på Openoctave-projektet.

    Yoshi (ZynAddSubFX fast lite förbättrad)

    Linuxsampler för trummor och Piano/Flygel

    Sång och linead bas på riktigt.

    har köpt LinuxDSPs komersiella workstation pack för riktigt bra plugins som t.ex PulTech eq.

    Har de vanliga Calf och Invada för övriga saker.

    Har fuskat lite med B4 och FM8 men vill helst inte blanda in wine och windows vst utan hellre köra rena lv2 eller native Pianoteq eller liknade saker. Jag anser att de levernatörer som gör riktiga saker för linuxplattformen bör premieras och därför stöder jag t.ex LinuxDSP.

    Funderar på att köpa Pianoteq för riktiga flyglar och rhodes (även om jag har ett Rhodes stående i studion) men jag tycker det är aningen för mycket pengar jämfört med bra samplingar.

    Kör helst detta i Avlinux då det fungerar så bra med mina Presonus FP1 och Focusrite Pro40 och det inte är några problem med xruns.

    Har även en highend laptop med xubuntu (xfce) som egentligen är en arbetsdator men det fungerar hyffsat på den men inte lika bra som ultra tweakade Avlinux.

    Avlinux är lite mindre polerad och helt fokuserad på AV och Media och det är det viktigaste för mej.

    Är en linuxanvändare sedan länge och har kört både Gentoo och Debian samt de allra flesta andra distarna så jag kan säkert hjälpa till med nått.

    /Anders

  10. Får skaka liv i Linux delen av forumet då =)

    Sitter själv med en Ubuntu 10.04 installation med Linux egna Fruity loops alternativ samt Hydrgen Drum Machine, andra program osv kan man alltid dra in lite senare.

    Men är och har alltid varit sugen på Ableton, provat ett par gånger men för mej var det grekiska, är ändå ganska teknisk av mej då jag har full dj uppsättning i vardagsrummet med cd och vinyl samt vinyltidskod.

    Men tänkte kolla läget på Ableton till buntu eller bra alternativ, kliar i fingrarna efter att hamra på midiklaven =)

    Ett utrbrytargäng från Ableton håller på med en liknade programvara för både Win, Mac och Linux.

    Den heter Bitwig och håller på eller ska strax betatestas. signa upp er för test om Ableton hägrar.

    /Anders

  11. Byt till SSD-Disk om du vill ha ännu bättre diskprestanda men då kanske du inte rymmer det du vill ha men du kan ju koplettera med din ordinarie disk i bay..

    Jag har OS på ssd och mycket annat på en roterande HD i cd-dvd facket på min jobb-laptop.

×
×
  • Skapa ny...