Jump to content
Annons

leonidaz

Medlem
  • Antal inlägg

    14
  • Gick med

  • Senast inloggad

Inlägg av leonidaz

  1. Hej,

    Tänkte bara göra en liten uppdatering. Jag har nu testat pianot (Yamaha P-95) och kan säga att jag är extremt nöjd med mitt köp och valet av klaviatur. Jag har som nämts tidigare inga tidigare erfarenheter att jämföra med men jag känner mig ändå väldigt nöjd och tycker att jag fått väldigt bra valuta för pengarna. Jag är glad att jag kom hit för råd, ett trevligare och kunnigare gäng får man leta efter. Hoppas att jag kan återgälda det goda mottagande jag fått här så småningom.

    Tack för all hjälp allesammans!

    Mvh

    Leonidaz

  2. Kanon, hoppas du blir nöjd! Ser fram emot att få ett omdömme! 🙂

    Tack! Pianot kommer imorgon. Ordermusic var väldigt kvicka och trevliga. Det känns tryggt att kunna ha svensk support på den här varan. Jag tror jag kommer bli nöjd och ser fram emot en massa pianospelande. Självklart uppdaterar jag mitt omdöme om P-95:an men det blir från en amatörs perspektiv. =)

  3. Och med steroider menar man kortison. En del injicerar genom trumhinnan som senare får läka, vilket verkar vara rätt tvivelaktigt eller?

    Andra ger kortison i tablettform. Det ska i vilket fall motverka den svullnad som blir av ett akustiskt trauma. Jag har aldrig blivit

    erbjuden det, kanske man måste ha ett kasst audiogram för att få det och man väger för- och nackdelar. Jag tål ej kortison dessutom.

    Administrering direkt till problemområdet är ett sätt att snabbt attackera ett målområde plus att man kan hålla doseringen på en lägre nivå.

    Fast jag skulle aldrig låta någon perforera min trumhinna, om inte synnerliga skäl fanns.

  4. Min tinnitus är 20-20000 hertz, exakt som det bredaste vita brus man kan tänka sig.

    Men från igår kväll och tills nu har det gått åt rätt håll som det verkar. Första natten

    jag sovit ganska bra och dessutom 4 timmar i eftermiddags, man lagrar på sig. Fortfarande

    sömnig...

    Det som besvärar mig mest nu är ett ganska stort tryck, fyllnadskänsla i höger öra.

    Det är nåt jag haft från och till, mest från, under de senaste 22 åren, men idag är det av

    någon anledning stort. Märker att det ökar kraftigt av åska, liksom att jag alltid får

    huvudvärk av åska. Och nu har ju åskan legat i luften här i två dygn. Läste på om

    fyllnadskänsla och tryck och hamnade då mest på M Menière och Cholesteatom samt Sudden

    deafness. Stod om en övning i samband med Cholesteatom som gick ut på tryckutjämning och

    faktiskt, då minskade fyllnadskänslan rejält.

    Ljudkänsligheten verkar mycket bättre. Har inte testat ännu med högre ljud eller i

    sällskapssammanhang (gemensam måltid t.ex.), men märker att vissa "snabba" ljud inte

    besvärar.

    Någon större Sudden deafness tror jag inte jag råkade ut för, på sin höjd 10-15 dBs försämring,

    och vad jag förstår så kan ju de som får Sudden deafness råka ut för det utan ljudexponering

    och ligga på en försämring av 50-60, ända upp till 100 dB plötsligt. Känner en tjej som fick

    det, när hon vaknade en morgon så var det bara där. I två veckor.

    Uttrycket "Use it or loose it" förstår jag mig inte på. Betyder det att man ska "köra järnet"

    och låta utsätta sig för en massa ljud, för annars blir man hörselskadad (förutsatt att man

    använder sig av snälla ljud)? Lite grann samma tänkande som vid röstbehandling och den avancerade

    muskelapparat som röstorganet är. Talar man inte alls så gör det lika stor skada som om man

    står och skriker.

    Som jag skrev, jag trodde verkligen att ALLA kunde frammana tillfällig somatisk tinnitus.

    Som jag har förstått så bör man utsätta sin hörsel för normal ljudstimulans. Absolut inte skadliga nivåer. Våra öron är inte utvecklade till att tåla ljud som är skadliga för oss. Elektriska borrar, bullriga verkstadsmiljöer, rockkoncerter, trafik etc. är inte bra för oss och det finns riktlinjer för hur länge vi maximalt kan utsätta oss för vissa ljudmiljöer och dB nivåer innan vårt hörselsystem börjar ta skada på kort och lång sikt. Våra hörselceller dör med åren vare sig vi vill eller inte, av olika anledningar, de återskapas aldrig, vi bör vara rädda om dom.

    Å andra sidan har ljuddeprivation har också en negativ inverkan på vår hörsel. Naturliga ljud med måttliga volymer under måttlig tid är bra för oss. Experiment med råttor (har tyvärr ingen källa nu på rak arm) har visat att hörseln återställer sig bättre efter en måttlig skada om individen vistas i en hälsosam ljudmiljö. De råttor som ljuddepriverades återhämtade sig inte lika bra eller återhämtade sig långsammare. Hyperacusi kan lätt göra att man isolerar sig vilket inte är så bra.

    Tror att "sudden deafness" brukar behandlas akut med steroider.

    När det gäller uttrycket "Use it or loose it" i fall där man har skadade hörselceller, så kan man mig veterligen inte göra mycket åt saken i dagsläget. Man har ju förlorat de instrument som omvandlar tryckvågor till elektriska signaler och kan därmed inte få någon input från de döda eller skadade hårcellerna. Eller så leder de till abnormal input. Det finns studier där man försökt att kringgå hörselcellerna och återskapa de förlorade frekvenserna genom att stimulera skallbenet via vibrationer; med blandade resultat.

    Sedan finns det andra som menar att man inte bör stimulera tinnitusfrekvensen, eftersom det bara leder till att förstärka tinnitus (Pantev. et al).

  5. Ok, det är när det är medicin inblandat.

    Det kan inte ha varit så att råttorna blivit vana vid sin tinnitus och börjar slicka i sig vatten därför? Råttor lever ju inte lika länge som människor och lär ju i så fall också anpassa sig avsevärt snabbare till tinnitus kanske (för de fick ju inga stötar, eftersom det inte spelades upp någon bakgrundsmusik)? Alternativt att den kemiska substansen gjorde dem så fruktansvärt törstiga att de inte brydde sig om vilket, alternativt att de blev förvirrade av den? Eller de blev helt döva av den kemiska substansen och därför inte uppfattar någon tinnitus? Men jag antar att man testade dem för ljud efteråt så då bortfaller sista eventuella invändningen.

    Bara lite tankar. Intressant är det dock, att det händer nåt.

    Att pengarna fördelas fel vet vi ju sedan gammalt.

    Tack för länken Debatt,

    Råttorna anpassar sig nog inte under perioden av experimentet, som man utför omedelbart efter att de fått sin tinnitus. De beter sig konsekvent och man räknar att de kommer bete sig på samma sätt oavsett var ljudet kommer ifrån, en högtalare eller deras hjärna.

    Råttorna får saltlösning intravenöst efter att de fått tinnitus, de behöver inte dricka för att fylla sitt vätskebehov, och drar sig gärna då från att göra det eftersom de tror att de ska få en elektrisk stöt. Vid normala tillstånd så dricker råttor gärna om vatten är tillgängligt, trots att de inte känner sig törstiga.

    Det är nog lätt att kolla om de är döva, vilket dom gör också. Men, jag tror det kan vara bra att komma ihåg att dövhet inte utesluter tinnitus som regel. Man kan vara döv och fortfarande ha tinnitus. Bevis: att skära av den auditiva nerven resulterar oftast i att tinnitus kvarstår, ofta blir den värre. Tinnitus bland döva är väldigt vanligt. Vidare, tinnitus uppstår ofta pga av en hörselnedsättning och det upplevda tinnitusljudet uppstår ofta omkring hörselnedsättningens frekvenser.

    Jag tror man kan sammanfatta mycket av det Dr. Salvi säger genom frasen "Use it or lose it". Tex, om man har skador på hörselcellerna kommer signalerna i hörselsystemet att påverkas. Om det tex resulterar i att signalerna bortfaller så tror man att delar av hjärnan som behandlar dessa signaler övertas av andra aktiva delar i hjärnan, tex motoriska centra osv. Det är därför, menar Salvi, att man i flera fall kan påverka sin tinnitus genom olika muskelrörelser. Vissar rör ögonen, andra räcker ut tungan eller biter ihop etc. Delar av det auditiva systemet har tagits över, ockuperats av andra delar i hjärnan.

    Debatt, har du provat att lyssna på musik där två oktaver på din tinnitusfrekvens är bortfiltrerade? Förutsättningen för att det ska kunna fungera är att tinnitusen är tonal och är lägre än 8kHz. Jag vet inte ifall du uppfyller kriterierna. Jag har hört att vissa känt en förbättring efter några månader. Andra har rapporterat att det inte hjälpt alls.

    Mvh

    Leonidaz

  6. Det blev en ny Yamaha P-95. Jag beställde den från ordermusic. Jag kollade igenom blocket.se och lite andra ställen för begagnat, men hittade inga P-95. Jag hittade även en del billiga midi-->usb på tradera som Nystrom föreslog.

    Återigen, tack för hjälpen allihopa!

  7. Man hade ju stimulerat vagusnerven på råttor efter det att de hade fått tinnitus och lyckats stänga av tinnitus.

    Tre frågor infinner sig ju då: hur visste forskarna att råttorna hade tinnitus, för mig veterligen går det inte

    att mäta, eller kan man det numera? Och om nu råttorna hade tinnitus, hur vet man då att den slutade hos dem?

    Hej Debatt,

    Jag förstår att det är svårt och hoppas att det kommer bli bättre, på något sätt. Vetenskapen har kommit långt det senaste decenniet och jag tror att man efter 5 år åtminstone kommer att nå en milstolpe inom forskningen. Kanske kommer man hitta någon form av bot för vissa, eller någon metod eller medicin som kan ge en avsevärd lindring. Två faktorer hindrar accelerationen inom förskningen inom tinnitusområdet, pengar och svårigheten med att förstå problemet.

    Vad gäller din frågeställning om råttorna ovan. Man bygger upp vetenskapliga djurmodeller. Det kan tex fungera enligt följande:

    Råttorna i buren har tillgång till en apparat som kan ge dom vatten. De lär sig att slicka när de är törstiga. Efter en period så spelar man upp ett bakgrundsljud för dom. Om dom slickar samtidigt som ljudet spelas upp, så utsätts dom för en elektrisk stöt. Om dom slickar när det är tyst (inget bakgrundsljud spelas upp) så får dom ingen stöt. Man upprepar detta scenario tills råttorna beter sig konsekvent enligt detta betingade mönster, de slickar när det inte finns något bakrundsljud, men slickar aldrig om ljudet existerar i bakgrunden. När man har lärt in detta beteende ger man råttorna tinnitus genom att spela upp skadliga dB nivåer eller ger dom ototoxiska kemiska substanser. Om de slutar slicka helt antar man att de fått någon form av tinnitus.

    Efter att råttorna fått tinnitus så slutar dom slicka efter vatten eftersom de associerar sin tinnitus med en elektrisk stöt (som de lärde sig innan de fick tinnitus).

    Nu kan man börja testa olika mediciner och se om de har någon effekt på råttornas tinnitus. Om de börjar slicka efter vatten efter att de fått en viss medicin så antar man att deras tinnitus påverkats på något sätt. En kemisk substans som heter R-Maxipost lyckades återställa råttornas slickande helt, vilket låter lovande. Men vad jag har förstått så befinner sig substansen fortfarande i prekliniskt stadium.

    Man kan aldrig veta om råttorna faktiskt blivit av med sin tinnitus men man antar att ljudet försvunnit. Råttor är väldigt lika människor på perifer nivå, men det finns avsevärda skillnader på central nivå, just där som forskarna tror att tinnitus till slut etableras.

    Mvh

    Leonidaz

  8. Sakenjag,

    Precis som du sa så känner jag mig nöjd med en hyfsad klaviatur för runt 5k. P95 ser ut att kunna ge mig en bra start =)

    Nystrom,

    Tysken =) hehe, ska komma ihåg det. Jag kollade runt i de andra butikerna och deras priser ligger något högre än Tysken. Jag hittade dock inte någon motsvarighet till denna produkt där. Jag håller helt med dig angånde inbyggda högtalare och bekvämligheten med att bara sätta sig ner spela, utan att tvingas behöva gå igenom en rutinliknande process eller procedur innan. Du har övertygat mig att köpa ett digitalpiano med inbyggt ljud och fullt vägda tangenter. Väldigt bra poäng tack för den.

    Jag läste lite mer om Casio PX-130 och jag kan uteslutande bara hitta positiv information om modellen, särskilt då det gäller känslan i de vägda tangenterna. Nackdelen är endast priset dock. Priset i sig är inte avstötande, snarare det faktum att priset här i sverige (Europa?) verkar vara så mycket högre än i tex USA.

    hellfog,

    Ser också ut som om den skulle passa bra för mig. Nystrom lyckades dock övertyga mig om fullt vägda tangenter. =)

    Assar,

    Jag har bestämt mig för antingen Yamaha P95 eller Casio PX-130. Som det är nu så blir det nog en Yamaha P95. Jag baserar det valet på de råd jag fått här samt det jag läst på webben. P95, av vad jag har förstått, har ett litet övertag i det flesta avseenden förutom i klaviaturen och en del programfunktioner, fast där verkar skillnaden inte vara så stor. Jag tror faktiskt jag kommer få en väldigt bra produkt för det priset, oavsett valet.

    Jag hade aldrig kunnat begränsa valet till dom här två modellerna utan er hjälp. Tackar, det har gjort det här köpet mycket enklare.

  9. Som nämnts tidigare så kommer man till ifall du bara ska köra igenom datorn, då räcker ett vanligt midi-klaviatur.

    Annars behöver du en keyboard med ljud, de har dock oftast möjlighet att koppla in midi med.

    Jag har en gammal alesis QS8 keyboard som jag kör in med midi in i mitt ljudkort/midi-interface Digidesign Mbox 2.

    Och sedan in i protools 8 med syntpluggar osv.

    Som nämnts behöver du ett midi interface med. RME har en midi->Usb interface som är ganska smidigt.

    Annars kanske ljudkortet du kanske ska skaffa en midi-ingång som du kan använda, så som jag gör.

    När det kommer till midiklaviatur så finns det många modeller med många andra rattar osv som man kan styra parametrar i ditt program med. Endel har slagplattor så man kan trumma in trumtakter med fingrarna osv. Tänk igenom vilka funktioner du vill ha när du kollar runt 🙂

    Thomann.de/se hade jag nog handlat ifrån, de är billiga och bra med stort sortiment.

    Lycka till!

    Skulle vara schyst att kunna ha ljud med och inte vara begränsad att endast köra den igenom datorn, tack för det!

    Verkar som midi->usb är smidigast för mig i nuläget, så kan jag använda mitt nuvarande ljudkort.

    Har spenderat hela dagen på Thomann.de. Enormt sortiment, det är mycket nya termer för mig och lite förvirrande, men jag känner mig mycket säkrare efter tipsen jag fått. Mycket hänger nu på priset.

    Tack för hjälpen!

  10. Jag skulle rösta på CME 80 bara för att tidigar nämnt yamaha p95 ser ful ut =)

    Men jag tror du har fått svar på dina frågor?

    Nu är det bara och titta vilken prisklass du vill ha.

    I nuläget har Yamaha lockat mig lite mer, men jag tror det mest beror på att märket verkar mer bekant, jag baserar inte det på någon direkt kunskap precis.

    Jag har definitivt fått svar på mina frågor. Jag är säker på att det kommer dyka upp ytterligare frågetecken, men jag har fått en bra startpunkt och en del att läsa, tackar!

    [edit]

    Vart kan man enklast hitta begagnat, via butikerna eller privat via annonser?

  11. Härligt!

    Då kommer nästa fråga:

    Hur stor klaviatur vill du ha, och vad har du plats med?

    det finns ju midiklav i följande tangentstorlek: 25, 37, 49, 61, 73, 76, 88 (finns vissa udda också)

    61 klav anses väl som mellanmodell. Mindre tycker jag du INTE ska satsa på.

    skillnaden mellan 88 och resterande är att 88 har vägda tangenter (finns vissa undantag) de mindre har semivägda eller ännu sämre.

    Så vill du komma så nära pianokänslan ska du titta på 88 tangenterna.

    Studiologic / Fatar har fått ett riktigt gott mottagande på marknaden men är i övre prisklassen. Och väldigt platseffektiva..

    CME har några som har inbyggda ljudkort också, vilket kan vara bra. Men nån som har sån får väl skriva en utvärdering.

    M-audio räcker till de flestas behov. De billiga varianten kan dock kännes väldigt plastiga, men gör jobbet om du vill spela in lite toner och lära dig hur tangenterna fungerar. Sen efter 3-4 år när du kan spela lite bättre kan man alltid uppgradera.

    Jag har ett stort utrymme så platsen blir nog ingen flaskhals.

    Jag är mest sugen på 88 tangenter. Jag har som bekant ingen erfarenhet av något pianospelande alls, men vill ändå komma så nära en riktig pianokänsla som möjligt. Jag resonerar som så att det är lika bra att starta från bästa möjliga grund från början.

    Finns det någon speciell fördel med inbyggda ljudkort?

    Polder, du har rätt, en ok midi lösning passar mig bra i nuläget. Går det bra med inlärningen så får jag väl belöna mig själv med en uppgradering 🙂

  12. Tack för tipsen.

    Erik dP, jag vill helst köpa ny utrustning. Har nu hunnit läsa en del om de produkter du tipsade och det låter som bra produkter baserat på de recensioner jag läst hittills. Jag känner mig lite mindre vilsen nu.

    Polder, Bra frågeställning, har inte funderat i dom banorna riktigt. Jag vill nog mest lära mig göra musik, men också samtidigt lära mig spela ett instrument (piano helst, det instrumentet verkar minst förvirrande för mig, samtidigt som jag gillar soundet och flexibiliteten och integrationen med datorn) någorlunda bra under processen.

    Sleap, CME ser också väldigt intressant ut, tack.

    P-95, Casio px-130, CME ser ut att uppfylla mina behov rätt bra, tack för de värdefulla tipsen.

    mvh

    Leonidaz

  13. Hej,

    Jag är ny på det här forumet och jag kan inte så mycket om musik, jag befinner mig i startgroparna just nu. Professionellt så jobbar jag med grafik i dataspelsbranschen, men jag har alltid haft ett intresse av musik och har bestämt mig för att försöka lära mig grunderna och kanske kunna producera något så småningom.

    Jag försöker lära mig spela piano och har bestämt mig för att köpa en keyboard som jag kan koppla in till datorn och använda med ett program som Cubase och FL. Problemet är att jag kan ingenting om ämnet och jag vet inte vilken keyboard som skulle passa mig bäst. Jag är beredd att spendera upp till 5000 kr, kanske mer om det finns bra skäl. Tips om lämpliga och bra online butiker är också välkomnade.

    Mina frågor är följande:

    Vilken keyboard är lämpligast för mig?

    Är det lätt att koppla in den i datorn eller behöver man köpa till något mer för det syftet? som kablar eller dyl.

    Tack!

×
×
  • Skapa ny...