Jump to content
Annons

Pingpong

Medlem
  • Antal inlägg

    217
  • Gick med

  • Senast inloggad

Inlägg av Pingpong

  1. TJena Frejan!

    Jag hade tidigare ett M-audio Firewire 410 och uppgraderad lite innan jul till ett RME fireface 400. Överlag var jag nöjd med M-audio, det fanns dock en del brister som idag är helt obefintliga. RME är betydligt mer stabilt när det gäller midisynkronisering, anslutningsmöjligheter och latency.

    Jag har jobbat med ganska stora projekt som jag startade med mitt M-audio och jag kunde slita håret av mig när latencyn och stabiliteten ballade ur totalt!

    Nu har jag INGA som helst problem med verken latency eller övriga stabilitetsproblem. Latencyn ligger på en väldigt bra nivå 120 samples, 64 000 Hz, 32 bitar ger en latency på min dator omkring 1-2 millisekunder.

    Micpreampsen låter väldigt naturligt och ärligt. Med min nuvarande mic en Golden Age TC-1 rörmic låter det aningen vasst i de högre registret.

    Eftersom att det dynamiska omfånget är betydligt högre på RME än M-audio blir även resultatet därefter. Signal to Noise är också det betydligt mycket bättre! Det finns i princip inget brus överhuvudtaget.

    Jag kan rekommendera det starkt!

  2. Vi är alla här för att lära oss det vi älskar! Därför ska vi umgås som kamrater och inte fan ska vi bråka eller kasta bajs på varandra!

    Varför inte bara mjukna lite i fogarna och låta alla vara delaktiga i något som faktiskt är det bästa som finns? Vi kan väl alla umgås, delge och hjälpa varann till det bästa resultatet? 🙂

  3. jag tycker det är tråkigt att folk börjat att skaffa skygglappar och endast se de negativa sidorna som utvecklas när mer och mer folk börjar strömma in i forumet...

    ALLA NI verkar ha missat att antalet BRA OCH JÄTTEBRA OCH JÄTTEGIVANDE OCH JÄTTTESNÄLLA inlägg också har öka explotionsartat...

    Surt med sånnahära trådar som bara belyser de dåliga sidorna utav "samhällsutvecklingen" i forumet.

    Du har helt rätt i det du säger om att man belyser negativa sidor av "samhällsutvecklingen". Vi får väl alla som lägger intresse i detta inlägg skriva med lite positivt också =) För allas trevnad. Det finns mängder av medlemmar som borde få credits för att dom verkligen hjälper till!

  4. Sen måste jag bara anmärka på en rolig sak:

    QUOTE (Pingpong @ 24 January 2007, 15:19)

    Jag hoppas på att forumets samtliga medlemmar och moderater i framtiden tänker över vad [...]

    Så... man slipper om man är sosse? blink.gif

    (ja, jag vet att det var moderatorer du menade😉)

    Även jag gör fel 😆 haha

  5. Hejsan!

    Efter Trancers inlägg om frågan om intresset för professionella inspelningar börjar mina funderingar och synpunkter.

    Det här forumet har verkligen tappat sin kvalité med tiden som jag varit medlem. Folk blir allt mer arroganta, spekulativa med tydliga tecken på besserwisserbeteende.

    Syftet med detta forum borde väl rimligtvis vara att bidra med support, tankar och konstruktiv kritik. På ett respektfullt och trevligt sätt.

    Allt oftare blir "lättare" och kanske för många självklara frågor totalt ignorerade. Vilket är tråkigt. Naturligtvis finns det frågor som för många kanske är självklara men då ska man väl ta tillfället i akt att verkligen visa att man kan något och vara stolt över att man kan bistå med hjälp, till dom som faktiskt försöker lära sig.

    Jag tycker alla på forumet, kanske framförallt personer med höga kunskaper och musikaliska färdigheter bör tänka över varför dom egentligen är medlemmar på detta forum.

    Jag antar att man inte blev medlem för att blir ignorerad, påhoppad för totalt meningslösa rykten som saknar all betydelse för forumets syfte.

    Jag hoppas på att forumets samtliga medlemmar och moderatorer i framtiden tänker över vad orden respekt, ödmjukhet, konstruktiv kritik och kamratskap innebär, annars ska jag med nöje definiera!

    Låt utvecklingssamtalet börja!

    Mvh

    /Pelle

  6. Sjyst Design! Se till att du har en bra arbetsbelysning bara så att du orkar sitta och jobba längre pass. Jag skulle nog vinklat högtalarna lite för att få en bättre lyssningsvinkel. :rolleyes: Lycka till!

  7. Tjena!

    Jag sitter och funderar lite på hur ett bra sångspår egentligen ska låta. Ska det vara ljust och luftigt? Eller ska det vara utsmetat över hela registret och vara med karaktär i de lägre registret?

    Jag sitter och jobbar med en låt och får inte riktigt till tekniken bakom ett sound som är "allmänt" och "soundmässigt snyggt".

    Hur får du till ditt favoritsound på sången? Vilken kompression använder du? Mjukvara eller hårdvara? Hur löser man "problemet" med att få tryck i sången och samtidigt bibehålla dynamiken?

    Hur ser din sångkedja + inställningar ut?

    MVh

    /Pelle R

  8. Hejsan!

    Jag har ett litet problem som jag inte kan komma på en lösning till.

    Jag införskaffade mig ett RME fireface 400 förra veckan och kör nu dom aktiva studiomonitorerna på utgång 1+2 och vill koppla in stereoanläggningen på 3+4, när jag kopplar in stereon i ljudkortets analoga utgångar 3+4 får jag ett ganska kraftigt nätbrum. Hur löser jag detta? :S

    tack på förhand

    /pelle

  9. Tjena!

    Jag funderar på att dämpa upp taket i min hemmastudio/sovrum. Rummet är 14,8 kvadratmeter. Min tanke var att sätta upp äggkartongsformad skumplast 45*20 i dimension. (45mm i topparna och 20mm i dalarna). Jag skulle behöva feedback på om jag ska täcka hela taket eller bara bitvis? 😉

  10. För att lättare förstår skillnaden mellan digitalt och analogt ljud kan det jämföras med att gå upp och ner i en backe, respektive i en trappa.

    Skillnaden mellan en analog och digital period är att digitaltekniken är en beskrivning av ljudet, inte en kopia eller härmning. Man kan jämföra det hela med en orienteringskarta och hur man beskriver vägen. Istället för att kopiera kartan, görs separata anteckningar om hur man tar sig fram till kontrollerna. ”200 m norrut, 50 m österut”.

    En analog signal som spelas in på ett band eller dylikt, kan inte kopieras hur många gånger som helst. Eftersom att den för varje gång kommer att försämras, precis som om man kopierar ett papper i en kopiator. Men den digitala signalen kan kopieras relativt obegränsat eftersom att det handlar om att kopiera ett antal beskrivningar där informationen aldrig blir otydlig och misstolkande.

    Den analoga ljudkurvan kommer med jämna mellanrum att avläsas i en speciell krets (Sample-And-Hold) i t.ex. ljudkortet. Kretsen tar med andra ord ett stickprov (sample) och håller utsignalen till dess att ett nytt prov tas. Mätningen kallas även för sampling, och antalet mätningar per sekund anges som samplingsfrekvens.

    Vanliga samplingsfrekvenser är 15, 32, 44.1 och 48 kHz, vilket innebär att mätningarna utförs 15, 32, 44.1 eller 48 gånger per sekund. Antalet mätningar per sekund avgör sedan det maximala frekvensomfång som kan återges.

    Enligt en sats som heter Nyqvistteoremet bör samplingsfrekvensen vara dubbelt så hög som det frekvensomfång som ska registreras.

    Med samplingsfrekvensen på 15 kHz kan då bara 7,5 kHz maximalt återges. Medan 44.1 motsvarar ungefär 22 kHz. Om samplingsfrekvensen däremot sätts mindre än den inkommande ljudkällan, kommer ljudkällans övertoner som överskrider samplingsfrekvensens halva värde att försvinna. Vilket naturligtvis resulterar i ett felaktigt resultat.

    Digitaltekniken bygger på att de analoga värdena i tid och amplitud omformas till ett binärt tal, dvs. ettor och nollor. Det binära talsystemet bygger på talbasen 2. Varje enskild etta eller nolla betecknas som en bit i ett binärt ord. Längden på det binära ordet avgör det maximala antalet sifferkombinationer. Ett binärt ord med 4 bitar kan ha 16 olika sifferkombinationer, medan 16 bitar kan ange maximalt 65 536 möjliga kombinationer/värden. Antalet bitar hör i digitalt sammanhang ihop med kvantisering.

    Kvantisering kan beskriva det antal ”trappsteg”, eller värden som kan registreras i höjdled, dvs. amplituden i frekvenskurvan.

    Kvantiseringen anges i bitar, och benämns som ”upplösningen” på det digitala ljudet. Vanligtvis använder man sig av 16 respektive 24 bitar vid inspelning. 16 bitar motsvarar 65 536 olika nivåer. Med låga kvantiseringsvärden blir trappstegen höga, medan höga värden ger låga steg. Kvantiseringsvärdet är särskilt viktigt eftersom att det beskriver förhållandet mellan ljudkällans brusnivå och signalnivå. Varje bit motsvarar 6 dB i signal/brusvärde.

×
×
  • Skapa ny...