Jump to content
Annons

AnthonyS

Medlem
  • Antal inlägg

    1 943
  • Gick med

  • Senast inloggad

  • Dagar jag vunnit

    24

Inlägg av AnthonyS

  1. Ja vad tusan, kan du logga in efter 10 år kan väl jag säga hej efter 7.

    Kul att se flera som håller liv i forumet sedan man själv var här och härjade. Själv har jag inte så mycket spännande att rapportera. Arbete, forskning och familj med småbarn och ett alltigenom rasande tempo. Men en del musik blir det, det har jag lyckligtvis hållit liv i.

    Min exil var för övrigt självvald - det var dags att sanera bland tillvarons tidstjuvar helt enkelt. Och jag var nog ganska trött på er. Men det är ju uppenbart att ni trots allt har en plats i mitt inre, eftersom att jag som av en telepatisk ingivelse kände att jag för första gången på åratal måste kolla vad som händer på studioforum - och då snubblade över denna tråd.

     

    Ett julmirakel..?

     

     

     

    • Gilla 4
  2. 😄

    Ja - du tar ju upp de flesta av de mest kända av dem - och hoppar glatt över alla de okända i listan...

    De flesta i raden av pristagare blev inte kända förrän efter att de fick priset, något som det har skämtats friskt om under många år, inte minst med Fylkings spydiga kommentar "ÄNTLIGEN", när ännu en i den långa raden av okända presenterades något år...

    Har du själv läst många av pristagarnas böcker innan de blev tilldelade priset - eller var det först efteråt...?

    Jag kompletterade din lista med årtalen. Är det en slump att du bara tar upp två pristagare efter 1975, eller är det kanske så, att det var då det började droppa in en massa okända...?

    Som sagt. Det kanske är dags att vidga sina horisonter en smula. 

  3. Alltid tyckt han varit överskattad. Men å andra sidan så brukar det vara allt som oftast någon halvt okänd relativt obskyr författare/poet som brukar få priset.

     

     

    Som artist är han extremt överskattad, men han har ju skrivit massor av låtar - både bra och dåliga.

    Ingen av dem har däremot någonsin låtit bra förrän någon annan har tagit upp dem som cover, men ändå... 😉

    Det är dessutom på tiden att det är någon som folk i allmänhet känner till som får priset, istället för alla dessa obskyra författare som ständigt krystas fram. Deras böcker köps friskt efter prisutdelningen av alla som vill visa sig hippa, men i de flesta fall läser folk några få sidor och ställer sedan in dem i bokhyllan, undrande över hur i hela fridens namn någon enda människa kunde fundera på att dela ut pris till eländet...

    Selma Lagerlöf

    Winston Churchill

    Rudyard Kipling

    Pablo Neruda

    Dario Fo

    Ernest Hemingway

    Alexandr Solzjenitsyn

    Jean-Paul Sartre

    Harry Martinsson

    Orhan Pamuk

    William Faulkner

    Pär Lagerkvist

    etc.

    etc.

    etc.

    Om man tycker att det rör sig om halvt okända, obskyra författare är det nog dags att vidga sina horisonter en smula...

    Herregud.

    EDIT: Citaten blev konstiga.

  4. Plugga in stärkaren i ett jordat uttag, koppla in din favoritgira och vrid alla reglage till noll, inklusive volymen på gitarren. Sätt på stärkaren, vänta en minut eller två, lyssna efter knäpp, sprak, eller ett brum trots att allt är på noll, och om allt verkar ok så smyger du upp gain/volym eller vad det kan vara som styr styrkan på in-signalen, och så tar du det lugnt och stilla därifrån. Pottar är ofta enkelt åtgärdat. Kontaktsprak likaså. Om du orkar och vill så kan du titta i chassit efter stora ärgningar eller läckage från komponenter innan du startar förstärkaren. Men bara innan du över huvud taget kopplat in den. Påta för allt i världen inte omkring i chassit på stärkaren efter att du startat upp den, om du inte vet vad du gör. Livsfarligt.

    Vad är det för stärkare? Om du delger oss den infon kan jag och många andra här lättare hjälpa dig. Det finns en massa olika "barnsjukdomar" likväl som ålderstecken beroende på vilket fabrikat och vilken modell det rör sig om.

    Om stärkare/pedaler/mixerbord/gitarrer/saxofoner etc. blir bättre när komponenterna åldrats är en minst sagt gammal, het och infekterad potatis 😉

  5. Förr i tiden fanns det någon sorts kvalitetsfilter när allting behövde gå genom skivbolagen, men nu kan precis allt komma upp...

    Kvalitetsfilter? Nja...

    Skivbolagen har väl alltid - då som nu - släppt igenom vad skit som helst så länge någon i kedjan trott sig kunna tjäna på det på något sätt (tjäna miljoner på välstajlade, stämsjungande gossar/få gosa med den vackra tjejen med popstjärnedrömmar/uppnå ökad besöksfrekvens i sin kyrka/sprida sitt politiska budskap till proletariatet, etc. etc.).

    Mig veterligen har skivbolagen aldrig existerat i syfte att förse befolkningen med kvalitetsmusik..?

  6. Är det verkligen möjligt att förmedla någon känsla med sången när man haft så lite med låten att göra? Och framför allt, hur kan man framföra en text på ett bra sätt om man inte skrivit den själv? Sångaren kanske har helt andra åsikter och känslor angående ämnet än låtskrivaren.

    Absolut, det tycker jag är möjligt. Jag kan röras i mitt innerst av vissa låtar och texter, för att de av en eller annan anledning berör mig så mycket - även när jag exempelvis sjunger och spelar dem själv. Eller om de framförs på ett bra sätt av någon annan än upphovsmannen.

  7. En väldigt intressant och svår fråga. I begreppet "artist" ryms i mitt tycke väldigt mycket, bland annat att kunna leverera ett riktigt bra/häftigt/innerligt/rörande/upprörande/provocerande framträdande. Det kan man ju absolut göra med andras material. Sen kan jag tycka att det på ett sött blir mer genuint när det gäller sång och texter, om man faktiskt skrivit det själv. Men å andra sidan finns det en inneboende konstnärlighet i riktigt bra texter, som gör att de är ruskigt bra vem som än framför dem...

    Det är svårt! Jag vet nog inte riktigt vart jag står i frågan. Men jag vet att jag blivit lurad av smart marknadsföring, ffa när jag var yngre, där låtskrivare, producenter och konceptmakare "skapat" en artist/musiker, med färdig stil, färdiga låtar och ett färdigt koncept, som jag trott varit genuint. Det känns någonstans lite fult.

  8. Jag kan inte hjälpa dig med sakfrågan eftersom jag inte gått npgon musikutbildning själv. Men jag kan bjuda på två tips som du kan ta till dig direkt, innan du vet vad du vill plugga;

    1) Köp en loop-pedal till din gura, eller spela in korta ackordföljder på datorn och loopa dem om och om igen och börja spela melodier och slingor över loopen för att få ut känslan för harmoni från huvudet ut i fingrarna. Toner och skalor som enligt boken passar bra till givna ackord och progressioner betyder ingenting om man inte har en relation eller känsla till harmonin som skapas.

    2) Hitta musiker att jamma med. Internet är din bästa vän här.

  9. Kom ju på att jag köpt två nya pedaler för några veckor sedan! En Free The Tone Flight Time Delay och en Empress ParaEQ.

    free_the_tone_flight_time.jpg

    10031178_800.jpg

    Sanslöst nöjd med båda! FTD är en lite av en TC Electronic 2290 i pedalform, och är oerhört potent. Inte alls lika många variabler som min TimeLine hade, men jag trivs bättre med den här. Man får vara kreativ själv utifrån pedalens möjligheter. Dock saknar jag dTape-algoritmen, så det kan bli en El Capistan framöver... ☺️ EQ-pedalen är vad den är, och jag använder den främst till mitt jazz-ljud. Boostar midden rejält, skär lågbasen och skär diskanten ganska högt upp. Ger en underbart klar, "levande" jazz-ton. Den separata boosten har jag använt för att driva min Spaceman Sputnik Fuzz till nästa dimension (eller solsystem). Helt underbart Fuzz-kaos!

    Edit: Stavfel.

  10. Som titeln skvallrar om behöver jag tips på vad jag skall skaffa för cymbal. Jag är ingen trummis, och kan väldigt lite om hårdvaran. Jag kan däremot spela för husbehov, både trummor, percussion, vispar och allt möjligt. Således håller jag på att bygga ett ytterst enkelt set för att spela in trummor till ett jazz/eastern fusion-projekt. Kärnan är min Korg Wavedrum och en hi-hat och några toms från olika håll i världen, men jag behöver "rätt" cymbal för det där klassiska jazz-ljudet som finns på tusentals inspelningar, där en pinne hela tiden ivrigt smattrar på den.

    Tänk "Imaginary Day" av Pat Metmeny Group från skivan med samma namn, 1997, runt 3.30, där trummorna kommer in, eller live-versionen av "So What" av Miles Davis från skivan "Four and More", 1966. Precis det soundet.

    Vad tusan ska jag köpa för grejer?

×
×
  • Skapa ny...