Jump to content
Annons

The North Star

Medlem
  • Antal inlägg

    8
  • Gick med

  • Senast inloggad

Inlägg av The North Star

  1. Det är exakt som Claes skriver.

    Därutöver är det väl ganska olika från person till person om man själv tror på förhand, att man är världens bästa sångare.. Jag blev i alla fall trevligt överraskad när jag hörde min röst första gången med bra mikrofon (annars var det typ i kyrkokör där det blev inspelad på kasettspelare). Kanske har det något att göra med hur pass mycket man har övat och sjungit innan, fått kritik etc.?

    Eller också är det bara för att inte alla tror de är bäst i världen redan innan de försöker? 😉

  2. Jättebra svar, Johnny Boi!

    Förresten tror jag, att många, som väljer att bli kompositörer (och orkar slåss mot oddsen) är folk som inte kan låta bli. Jag började själv redan skriva små stycken (alltså klassiskt inspirerade och utskrivna på noter), när jag var 7, utan en tanke på att "lära" eller "leva på" musik. Det är också nånting man bara gör, och sen blir man bättre och bättre. Om det däremot inte går att få ut det man hör inom sig på något vettigt sätt, så måste man ju lära sig ett instrument och noter. Tycker jag i alla fall.

  3. Utmärkta råd du har fått. Lyssna mycket, hitta sammanhang, lär dig musikteori etc.

    Jag har ju erfarenhet från det klassiska området, som man ju nästan måste behärska för att skriva just orkestral musik. Min farfar var komponist och min far är musikteoretiker, båda organister som min mamma med.

    Det finns förvisso många låtskrivare som skriver vha. gitarr eller liknande, men utan piano eller orgel kommer du inte långt som klassisk kompositör. Och här menar jag inte vanliga pianoakkord, utan klassiskt piano. Och såklart inte hammondorgel, utan kyrkorgel. Detta hjälper också oerhört mycket, när du ska lära dig teorin, då teorin är baserat på pianot. Alltså skulle det ge dig förståelse, som datorn inte kommer ge dig, och så undviker du också de värsta synderna (som parallella kvinter och sånt).

    Jag utgår ifrån, att du är bra på noter, för annars måste det ju också verkligen "sitta".

    Lycka till, jobba på bara! 😉

  4. I de flesta fall handlar det mer om att vänja sig vid och acceptera sin egen inspelade röst, än att hitta på sätt att förvanska den.

    När man hör sin egen röst inspelad, så låter den alltid "fel". Det beror på att när man pratar och sjunger live, så hör man både ljud som kommer direkt till örat via bihålor och skallben - och så hör man förstås reflektioner från rummet, som kommer till öronen. Ljudet man själv hör blir då en mix av dessa.

    När man har spelar in rösten så låter den som regel "mesig", "tunn" och alla negativa liknelser man kan hitta på - men det är så den verkligen låter för lyssnaren, så i början av "karriären" är man själv den som är sämst på att avgöra om den egna rösten låter "bra" eller inte - åtminstone tills man har lärt sig hur rösten verkligen låter.

    Man vänjer sig med tiden vid hur rösten egentligen låter, så att man kan lyssna lite mer objektivt på inspelningarna.

    Det kan nog vara så i en del fall, men för mig var det precis tvärtom, tyckte faktisk det lät mycket bättre än jag hade trott! Men nu är jag kanske också självkritisk på förhand.. 😳

  5. "NCB ser till att musiker får pengar för varje cd med sin musik som trycks. I vanliga fall när ett skivbolag ger ut en skiva med musik så behöver man som musiker inte bekymra dig om NCB. Det är då skivbolaget som skall registrera och betala pengar till NCB för varje tryckt cd. Detta är den s.k. licensen för mekanisk reproduktion. Alla som trycker upp audio-cd:s måste betala denna avgift till NCB. Undantaget är när musikern själv skall ge ut en cd i maximalt 1000 exemplar som endast innehåller musik där han/hon är ensam kompositör och artist. Då kan man ansöka om dispens från NCB. Detta för att slippa betala in pengar som ändå skulle ha betalats tillbaka vid ett senare datum."

    1) Att vara HELT ensam kompositör, textförfattare och producent måste vara i minoritet iaf.

    Oftast skriver man väl ihop med någon annan åtminstone, eller?

    Åtminstone någon låt.

    Då är jag i alla fall minoritet.. Inte att det är speciellt överraskande! haha.. 😉

  6. Vocals spelas oftast in i mono (dvs med endast en mic) om det rör sig om leadsång. Annat är det om man ska spela in en hel kör eller dylikt, då kan det vara vrt att spela in i stereo. Röde micen är bättre än din mxl.... Dessutom så brukar man använda stereopar (två likadana micar) när man spelar in i stereo.

    Visserlgen skulle du kunna använda båda micarna när du spelar in gitarr, men även detta kan tyckas lite onödigt, i alla fall på amatörnivå, och med de micarna du har. Så för att svara på din fråga: Sälj mxl:en 🙂

    /Jon

    Tack för svaret! Jag tror, du har rätt. 😎

    Jag skulle dock ändå vilja höra, om andra är av samma åsikt?

    -TNS

  7. Hej allihopa,

    det är så att jag har fått mikrofonen MXL 990 i julklapp, men att jag redan har en Røde NT-1A. Jag vill ju inte öppna paketet, om jag ska sälja MXL'en igen, så därför vill jag fråga er:

    Tror ni, att man skulle kunna använda båda två samtidigt för tx. att inspela vokal i stereo? Är de olika eller liknar de varandra i ljudet?

    Finns det någon speciell fördel med MXL 990, som skulle vara anledning att behålla den?

    Jag använder mest mikrofon för att spela in vokal, men kanske ibland lite flöjt eller gitarr. Jag har också funderat på att just inspela piano i stereo, men det verkar lite för komplicerat tills vidare, skulle det funka med dessa två?

    Hoppas på svar!

    -TNS

×
×
  • Skapa ny...