Jump to content

Prefab

Medlem
 • Posts

  13
 • Joined

 • Last visited

Reputation

0 Neutralt
 1. Bra Youtubefilm men den svarar som sagt inte riktigt på frågan. Och det kanske inte hjälper om jag köper ett surround ljudkort. Frustrerande när datorn/ljudkortet och receivern står alldeles intill varandra... Hur svårt kan det va, liksom... 🙂
 2. Tack alla för denna inblick i den komplicerade surroundvärlden. Det jag vill göra är bara att mixa någon av mina egna låtar i surround, antar att det räcker med fyra kanaler, och spela upp det i samma rum via hemmabioanläggningen. Ett sätt, som föreslogs, skulle kunna vara att spela upp musiken via de analoga utgångarna på ljudkortet och de analoga ingångarna på receivern (vänster och höger för CD, video, bandspelare m m). Vet bara inte hur man kan styra varje ljudingång (stereopar) på receivern till ett visst par högtalare (främre, bakre), man måste ju välja en ljudkälla i taget på receivern. Ett annat problem är att jag skulle vilja få effekterna i surround också, så att t ex reverb ger en sammansatt 3D-känsla (inte två separata fram och bak reverb). men för detta behöver man tydligen särskilda pluggar och jag antar att det bara funkar om man mixar ner och encodar materialet. Nåja, det är väl att begära för mycket att detta ska fungera om man inte som amatör är beredd att investera svinmycket pengar och kunskap i en kul grej...
 3. Aha, jag trodde att Cubase hade en sådan encoder inbyggd. Kanske har funnits tidigare. Det verkar krångligt och dyrt detta med surroundmixning. Borde finnas en marknad för detta eftersom många har hemmabioanläggningar. Steven Wilsons 5.1-mixningar av klassiska plattor verkar ju många uppskatta.
 4. Tack, det där med USB var en intressant tanke. Om jag lyckas få en fil i rätt format så borde jag kunna spela upp den genom DVDspelaren. Receivern har flera Hdmi-ingångar men datorn är så gammal att den saknar sådan utgång. Men det går väl att komplettera med det antar jag. Fler kreativa förslag? 🙂
 5. Tack för svar. Jag har Windows 10 men gissar att operativet inte har någon betydelse i sammanhanget.
 6. Hej, jag blir inte klok på detta med S/PDIF. Jag skulle vilja prova att mixa i 5.1 och få ut mixen i hemmabioanläggningen. Vad jag förstår klarar Cubas 8.5 att mixa i detta format. Ljudkortet, ett Focusrite Scarlett 18i8, har ingen optisk utgång men S/PDIF in och ut. I manualen till ljudkortet står det att S/PDIF-utgången kan överföra två kanaler. Men innefattar det komprimerad codec som receivern kan avkoda? Läser man på Wikipedia står det: "S/PDIF is based on the AES3 interconnect standard.[1] S/PDIF can carry two channels of uncompressed PCM audio or compressed 5.1/7.1 surround sound (such as DTS audio codec); it cannot support lossless formats..." Receivern har 4 digitala ingångar, varav en för coaxial. Av diskussioner på nätet att döma fungerar det inte med S/PDIF på det sätt som jag önskar. Enligt musikaffären måste ljudkortet ha en optisk (ADAT) utgång och då blir det ett betydligt dyrare ljudkort. Så, är det möjligt eller inte möjligt med S/PDIF? Någon klok som vet?
 7. "Du skrev ju att RMX funkar bara du startar programmet och sedan "nollställer"multimode genom att växla till Kitmode? Gäller inte det längre?" Jo, det funkar. Så det är inte något stort problem, som jag skrev tidigare. Inte så elegant, men det blir musik... Så egentligen behöver du inte engagera dig mer i detta. Stort tack för hjälpen. Hoppas Interzon som tog upp problemet från början läser denna tråd!
 8. Tack för att du inte ger upp i första taget! Jag vet inte hur man skulle kunna ändra default, det är en stor fil som ligger i RMX-mappen (Core Library) bland andra programfiler. Om man gör en multi defaultfil i RMX-mixern med önskvärda inställningar, så ändras ju inställningarna tillbaks när man laddar in en annan multi. Jag kan inte heller se att midi-funktionerna går att styra i RMX, förutom midi learn, men jag är nybörjare med programmet. När det gäller Cubase har jag aldrig ändrat i midi-inställningarna, och jag kan inte riktigt se vad jag skulle kunna ändra.
 9. Jag har experimenterat vidare... det verkar faktiskt inte hänga ihop med outputsen. Problemet är att det funkar när jag har en ny multi, men inte när jag laddar upp den igen mot midispåren i Cubase efter att ha startat om RMX eller Cubaseprojektet. Då tappas någon inställning. Men när det funkar verkar det inte spela någon roll vad output står på i RMX. Jag får det ändå att fungera genom att "rensa" alla kanalerna i RMX mixer genom att välja Kit och sen Multi igen. Sen laddar jag upp en multi som jag har gjort av de ljud som är kopplade till de olika midi-slicen i Cubase. Så länge projektet är igång funkar det. Och det är inte allt för mycket besvär. Svar på dina frågor: Ja, dioderna i RMX mixer lyser även när allt spelar på samma kanal. När det gäller preferenser i Cubase så kan jag för lite om midi för att veta vad som är normalt... Det är många parametrar att hålla ordning på vid felsökningen, men jag tror inte att det har någon betydelse om knappen settings i RMX är på eller av.
 10. Om man ändrar output som du skrev så funkar det! Evigt tacksam!
 11. Hej, jag har samma versioner av Cubase och RMX och exakt samma problem. Lyckades du lösa problemet?
×
×
 • Create New...