Jump to content
Annons

thelibs

Medlem
  • Antal inlägg

    2
  • Gick med

  • Senast inloggad

Inlägg av thelibs

  1. Se till att hörlursutgången är specad för en lägre minsta impedans än vad lurarna är på, så kommer det att låta bra. Man behöver definitivt ingen hörlursförstärkare för flera tusen för att det ska bli bra. Vill man få absolut toppklass, så är det en annan femma - men man ska upp rejält i pris för att det ska bli någon meningsfull skillnad och i de flesta fall duger ljudkortens inbyggda hörlursförstärkare alldeles utmärkt - åtminstone så länge man pratar om musikervänliga ljudkort... 😉

    Det finns egentligen två aspekter att tänka på när det gäller lurar och hörlursförstärkare:

    • Om man har lurar med hög impedans, så belastar det nätdel och förstärkare mindre, eftersom det inte behöver gå lika mycket ström genom förstärkaren och mindre ström då också behöver dras ur nätdelen. Man behöver däremot skruva upp volymen högre för att få lika starkt ljud som man får med lägre impedans. Det behövs alltså högre spänning ut. Det som händer om man inte får ut tillräckligt hög spänning, är som regel bara att man inte kan skruva upp så högt som man hade velat.

    • Om man har lågohmiga lurar, så dras det högre ström och det innebär att både förstärkare och nätdel belastas hårdare. Dumt nog så beskriver många det som att lurarna är mer "lättdrivna", men det beror ju på vilken sida man ser det ifrån... Man får ju starkare ljud vid samma volyminställning om man jämför med lurar med högre impedans, MEN eftersom man drar högre ström genom elektroniken och nätdelen, så vill det till att alla delar kan hantera det. Är impedansen lägre än vad förstärkaren och nätdelen är konstruerade för, så får man distorsion när strömuttaget blir för stort och i värsta fall kan det gå sönder (händer nog aldrig med hörlursförstärkare, utan snarare med PA-slutsteg som kopplas till högtalare med för låg impedans, men ändå...).
       
      Datorns USB- och Firewire-portar är specade till ett ganska lågt strömuttag, så där kan det alltså bli trassel med ljudkvaliteten på hörlursutgången med lågohmiga lurar - speciellt om ljudkortet inte strömförsörjs med en egen nätdel.

    Tack för ditt svar.

    Vad jag kan se finns det ingen spec för headphone impedance hos Focusrite Saffire Pro 14. Däremot står det följande hos storebrodern Saffire Pro 24 (ej DSP versionen):

    "Headphone Outputs

    • Frequency Response 20Hz-20KHz +/- 0.1dB
    • SNR 105dB "A"
    • DNR 105dB "A"
    • Maximum Output into 32R +12.4dBu (+10.2dBV)
    • Power into 32R 250mW
    • Output Impedance < 7Ohms
    • Load Impedance > 24Ohms"

    Betyder det att kortet klarar av att driva lurar med impedans ned till 24 ohms? Hur kan jag veta vilka lurar med hög ohm det klarar av?

    Jag har frågat ett par personer som har Beyerdynamic-lurar på 250 ohm samt Saffire Pro 24. De säger att de får "normal" volym ut (utan distortion) men att de då har kortets volymratt på nästan max. Skulle det på något sätt vara dåligt att ha det så?

  2. DT 990 pro är högohmiga, i alla fall de jag har, så det blir ingen supervolym ur en laptops hörlursuttag, eller ur I-Phone, eller ur I-Mac. Men det räcker till, spelar man högre tjuter det snart.

    Blir det bättre med ett externt ljudkort? Dvs blir det en normal volym? Spelar det stor roll vilket kort man använder?

    Jag har sikte på DT-990 Pro och Focusrite Saffire Pro 14 - tror/vet ni hur resultatet blir? Jag använder MBP 2011. "Måste" man skaffa ett kort och/eller hörlursförstärkare i 7000-10000 kr-klassen för att få ett vettigt ljud ur dem?

    Jag är inte ute efter det mest optimala alternativet (som säkerligen är mycket dyrt) utan jag vill nå en så vettig nivå som går för vettiga pengar (bang for buck).

    Edit: Första inlägget sedan jag registrerade mig, för 4,5 år sedan. 😄

×
×
  • Skapa ny...