Jump to content
Annons

JohanU

Medlem
  • Antal inlägg

    12
  • Gick med

  • Senast inloggad

Inlägg av JohanU

  1. Frågan är hur stor påverkan draperierna har då högtalaren är vända åt rätt håll?

    Det primära ändamålet är att dämpa de första reflexerna från väggen bakom högtalarna och vid höga frekvenser stålar högtalarna mest framåt.

    Gjorde alltså nya mätningar idag med och utan dämpande draperier och matta. Dvs med fråndragna draperier o gardiner i rummet.

    Upptäckta att mätningarna gjordes med en mikrofonkorrigeringsfil som inte verkar stämma till min billiga ecm8000 mätmick. Men alla mätningar är med den filen och skillnaderna är intressantast.

    Röd graf - dämpat rum

    Blå graf odämpat rum.

    4793382017_f1e9a4d9f9_b.jpg

    Frekvensgång

    4793382021_1cf566da4f.jpg

    Efterklangstid T30

    4793382003_54a3a1bb2c.jpg

    4793381995_9fea9764f0.jpg

    Tycker att det är intressant att frekvensgången inte påverkades nämnvärt och efterklangstiden påverkas inte så mycket o ganska jämnt över 300 Hz, Det stora problemet är ju basen och för att få bukt med den krävs ju avstämda basfällor.

    //Johan

  2. Provade att mäta vad draperier bakom högtalare gör och vände helt sonika mina Pi60 mot väggen och mätte med Fuzz.

    Draperiet som är av sametstyp är ganska kraftigt och hänger 25 cm framför väggen. Det verkar som att draperiet dämpar enda ner till 200 Hz. 🙂

    I övrigt är rummet obehandlat och lågbasen är bumlig.

    4790218813_4f9727ca54_b.jpg

    Blå kurvan är odämpad vägg.

    Grön o röd är med veckat draperi men med olika veckningar.

    Ljusblå/cyan oveckat draperi.

    4790944562_28bdf23159.jpg

    4790944568_e236242886.jpg

    4790944574_383f2cb03b.jpg

    4790944578_232dd395eb.jpg

    Föredrar i alla fall att använda draperier än inget alls.

    //Johan

  3. Det verkar ju som du har gjort rätt vad jag ser.

    Men skulle i alla fall se vad som händer om utgång 1/2 gick till lurarna och t ex 7/8 till monitorerna. Vilka utgångar som går till monitorerna borde inte ha någon betydelse. Kan ju vara så att ljudkortet har en dedikerad volymkontroll till 1/2 förstås.

    //Johan

  4. Ett externt är mer portabelt. Lättare att flytta till en annan dator etc.

    Ljudmässigt är det nog ingenskillnad mellan internt och externt.

    Usb eller firewire? Det är knivigare, usb har ju varenda dator så det är kanske att föredra.

    Skulle välja ett tvåkanals externt kort med två fantommatade xlr mickingångar, för att kunna använda två kondensatormickar.

  5. Ok, problemet för mig är att jag har en PC-laptop utan firewire-port och ett RME Fireface400 kort. 😄

    Har inte laddat ner programmet än och kikat på funktionerna, men menar du att jag får ett resultat som inte är tillförlitligt (RT60) om jag importerar filerna från min DAW, eller menar du bara att det smidigare att köra allt i samma program?

    MVH

    JB

    Varför inte använda Fuzz Measure på mac:en och skipp pc:n helt?

    http://supermegaultragroovy.com/products/FuzzMeasure/

    Full demo i 30 dagar, efter det kan man endast göra två mätningar i taget och förlorar möjligheten till vattenfall.

    //ohhan

  6. Jag gör musik i Cubase och det jag använder är en dator, ett externt ljudkort (Edirol UA-25EX), en midi-keyboard (Yamaha) och en kondensator-mick (ADK A51). Dessa köpte jag för några månader sedan och allt har gått bra och jag får höra att mina låtar låter väldigt professionella!

    Men, själva ljudet är inte särskilt "högt". Alltså, efter att ha höjt alla instrument och master volume i Cubase och sedan mixat ner till mp3 så får man ändå höja väldigt mycket på högtalarna för att höra ordentligt. Är det det man ska ha ett mixerbord till? Att höja signalen så att ljudet blir starkare? Jag har nämligen tänkt att man bara behöver mixerbord om man har ett band där många kanaler behövs. Jag mixar ju allt i Cubase!

    Frågan:

    Kan jag ha nytta av ett mixerbord för att förstärka ljudet?

    Tacksam för hjälp,

    Mattias

    Tror inte det är ett mixerbord du behöver, problemet är nog att nivån pådet nedmixade audiospåret är lågt (vilket kan vara bra, man vill ju inte att ljudet ska klippa). Har du provat att nomalisera nivån innan du gör mp3:orna?

    Är du nöjd med ljudet förutom nivån då?

    Nästan all kommersiell musik är ju väldigt komprimerad (Blä) bara för att det alltid ska låta högt och fett. Men är det det du vill kan du fixa till med en kompressorplugg i cubase.

    Mvh

    //Johan

  7. Hej.

    Tycker du kan försöka få provlyssna ett par Ino Audio piP. De är utvecklade ursprungligen av Ingvar Öhman för att kunna användas i portabla studios.

    De ligger nog på drygt 4000:- för omålade och omonterde, och man kan bara köpa dem direkt av Öhman hellst efter en demo/provlyssnig.

    Utdrag ur Öhmans "katalog/manifest"

    "Den lilla piP (uttal: pi-pee) togs ursprungligen (i slutet av 80-talet) fram på önskemål från den världsberömde inspelningsteknikern Bertil Alving. Han önskade en liten mobil kontrollmonitor som inte nödvändigtvis behövde kunna spela så starkt, men där största vikt lagts vid klangneutralitet, ljudkvalitet och djupbasförmåga.

    Sistnämnda är en mycket viktig egenskap (men sällsynt hos små högtalare) hos en monitor för användning vid inspelning av akustisk musik, eftersom man som inspelningstekniker måste kunna höra och därmed undvika att lågfrekventa störljud hamnar på inspelningarna."

    Ing Öhman hittar man kanske på faktiskt.se 😄

    http://www.faktiskt.se/modules.php?name=Fo...pic&t=18853

    //Johan

×
×
  • Skapa ny...