Jump to content
Annons

ljudsnubben

Medlem
  • Antal inlägg

    20
  • Gick med

  • Senast inloggad

Inlägg av ljudsnubben

  1. Så länge du har ett 32-bit operativsystem så finns det inte adresser mer än till 4GB. Sedan tar grafikkortet en del av dessa adresser och en del går åt till systemets funktioner, så visst stämmer det att det är strax över 3GB som är max användbart minne även om du trycker i 4GB.

    Går du däremot upp på 64-bits operativsystem, så kan du använda så mycket RAM du vill (nåja - inte riktigt, men betydligt mer i alla fall... :rolleyes: ). Att det sedan i många fall inte finns drivrutiner eller uppdaterade program som fungerar i 64-bitsmiljö, är smällar man får ta... 😄

    Okay, man tackar

    /Pera

  2. Faan att jag inte provade det! Det funkade ju. Tänkte aldrig ens på det då knastren kom vid uppdateringen. Men nu fick jag kontroll över dom iaf di små missljuden.

    Ett stort tack ska du ha så här till Jul.

    En liten fråga bara! Stämmer det att windows xp inte kan arbeta med mera än 3.25 gb i arbetsminnet? Det skyltades stort om att kunna uppgradera den till 8 när jag köpte den. Skulle man på ren svenska kunna kalla det skitsnack?

    God Jul

    /Pera

  3. Efter senaste uppdateringen av cubase 4 (ver 4.5.2 alltså) har några instrument, t ex NI acoustic piano och toontracks SD 2.0 börjat knastra rejält!

    Spelar lite på klaviaturet och det lixom sprakar till lite här och knäpper till lite där. Det blir ju outhärdligt tillslut när det aldrig upphör!!

    Började som sagt efter uppdateringen.

    Några råd?

    /Pera

  4. Ser ju fint ut.^^

    Bara en sak jag saknar. Det där rutmönstret i bakgrunden, haha. =)

    Aha, hihi, det har varit föremål för både den ena och andra åsikten. 😆 Är det många som vill ha någon typ av bakgrund? I skalet har jag bara gått efter eget huvud (underbart ibland) och lät bli bakgrund eftersom jag tyckte att det kunde störa lite. Men jag kan absolut testa lite om önskemål finns?

    Kanske några sparsmakade årstids teman på bakrunderna!?

    Annars fint.

    MVH/Pera

  5. Detta ständiga leende, den konstanta påklistrade "kåt'looken", alla figursydda kavajer... Men va faan!?

    Han tillhör ju sveriges pop'elit!? 🙂

    Idiotiskt inlägg måste jag säga, att bara kläcka ur sig det här utan belägg ???

    Det du stör dig på är nog en av orsakerna till hans framgångar....

    Det är väl skönt att det dyker upp en o annan manlig snygging oxå i en marknad som domineras av sexiga o lättklädda brudar.....

    /C

    Ho ho!

    Okay okay!? Lugna ner er boys, men han satt jämter mig när jag skrev det och skrattade lika mycket. ...frågade honom bara om jag ska fick kasta in ett blodigt köttben i hundrastgården. Han apgarvade och sa, kör för fan!

    Ber om ursäkt! Klart reaktionen blir sådan!

    Men så sant är han grym på mycket. och riktigt snäll é han oxå, så peace allesammans.

    MVH/Pera

  6. vet ej hur du ligger till idag om har fått´de o funka. Men har du provat att spela in en audiosignal? Har du lixom inte fått ett smack ur dina monitorer?

    Har du gjort vad du ska ha gjort i device setup, så gå till vst-connections under devices. Under outputs om det inte finns en output så add'ar du en bus (stereo), sen får du klicka i de toma rutorna till höger att ditt ljudkorts utgångar ska gå genom den nu nyskapade stereobussen.

    Kommer det fortfarande inget ljud!? Börja gå i kyrkan.

    MVH/Pera 🙂

    Det du skrev funkade det rörde sig som fan med ljudbars. Men det verkar som det är något fel på mitt ljudkort, eller så har jag inte gjort som man ska. För mitt ljudkort har en egen controlpanel, och där står även ifall mitt ljudkort är igång 0 device(s) connected. Väldigt märkligt. Men om någon annan vet håller jag ut lite till.. Funkar inget hinner jag väl gå till gudstjänsten ikväll 🙂

    Då är det helt klart ditt ljudkorts kontrollpanel du ska pilla med. Är nästan säker på att det inte är något fel med ljudkortet eller cubase (om du inte kör med den skabbigaste "cracken" dvs)

    Har du ingen outputmix/playbackmix som är ned dragen på noll, eller rent av "mutad" på ljudkortets panel? Har kortets layout några reglar eller rattar, skruva upp alla halvvägs och muta av ev mutade kanaler.

    Kom igen nu! Fixa det här. Eller ger'u upp?

    ...det kommer ordna sig.

    MVH/Pera 😆

  7. Synth trummor brukar många gånger vara en trummis stora fasa. Jag har själv ett Roland TD12 och brukar fråga många trummisar som kommer till min studio om dom inte ska prova o t.ex lägga verserna med synthtrummor eller några egen komponerade beats. Det är nästan så folket kastar silverkors och vigvatten på mitt TD12. Sedan spelar jag upp egna låtar och strofer och alla tycker det är så jävla bra trummljud. Svaren har oxå så många gånger varit synthtrummor.

    Visst fan är det annorlunda att spela synthtrummor. Man måste lixom lära sig spela trummor på nytt, för det är helt annorlunda. Litet, studsar konstigt, luktar gummi och sen svettas man inte lika mycket. Men fixar man det är det inte många som tänker på om det är akustiska eller digitala trummor i slutänden. Skulle alla annama fördelarna med ett digitalset så skulle det finnas ett par synthtrummor i varje studio idag. Hooka upp ett digitalset med EZdrummer och du kan lätt få ett trumljud som krossar det mesta med lite efterpill.

    Roland TD12, Pod x3, sampelbibliotek. Allt finns för att spara tid, pengar och enormt med arbet! Man gör vad man behöver göra för att få't o låta bra. Och det kan man bara själv svara på när man vet vad man vill! Jag älskar att micka upp grejer, släpa fram tunga flyglar eller rövarkoppla apparater med EQ's för tuffa filtersvepningar, men mestadels sitter man själv o skriver musik. Då är man så pass ivrig att alla dessa genvägar blir guds gåva till folket.

    Gulli gulli gull!

    MVH/Pera

  8. Spelade in ett gäng tagningar på en låt i Cubase SX3 som blev rätt bra. Kollade inte på skärmen (datorn stod i loop-läge). Nu står där "Image constrcution error" och det går inte att se några vågformer. Det låter ju fortfarande som det ska, men har tänkt klippa ihop några tagningar, och då har man ju gärna vågformerna att titta på!! Går det att få Cubase att försöka rita vågformerna igen?

    ...får så oxå ibland. jag brukar bara spara, close'a låten och öppna den igen så brukar smärtan vara hélad. (cubase4 dock)

    MVH/Pera

  9. vet ej hur du ligger till idag om har fått´de o funka. Men har du provat att spela in en audiosignal? Har du lixom inte fått ett smack ur dina monitorer?

    Har du gjort vad du ska ha gjort i device setup, så gå till vst-connections under devices. Under outputs om det inte finns en output så add'ar du en bus (stereo), sen får du klicka i de toma rutorna till höger att ditt ljudkorts utgångar ska gå genom den nu nyskapade stereobussen.

    Kommer det fortfarande inget ljud!? Börja gå i kyrkan.

    MVH/Pera 🙂

  10. Självklart.. Okomprimerat ljud är oftast kodat i formatet PCM. Se bara till att bitdjup och samplingsfrekvens är den samma.. Lämpligt format om ni i slutändan ska mixa ner det till en CD-skiva är 24 Bitar 44.1 Khz.

    Lite om PCM här: http://en.wikipedia.org/wiki/PCM

    Om olika ljudformat här: http://en.wikipedia.org/wiki/Audio_file_format

    Tack för snabbt svar!

    Jag är som sagt ganska grön på området, hur (var i cubase) kollar man bitdjup och samplingsfrekvens?

    mvh

    Välj project uppe på menyn, sedan längst ner/ project setup.

    MVH/Pera

  11. Hej!

    Jag vet inte hur många gånger jag har fått frågan hur man placerar mickarna så att trummorna

    låter riktigt fylliga och feta, men massor av gånger genom åren är det i varje fall kan jag lugnt påstå

    utan överdrift! Jag ska berätta lite om det. De flesta (med dagens ljudideal) vill ha ett ganska fett och fylligt sound på sina pukor och baskaggar. Naturligtvis så börjar ett bra sound redan i valet av trummor, trumskinn

    och hur man både stämmer trummorna och hur man spelar på dem.

    Men vi förutsätter här att alla dessa faktorer är bra eller tom perfekt:

    För att veta hur man ska fånga upp det fylliga soundet ur t.ex. pukorna så bör man känna till

    hur en puka och inte minst hur trumskinnen fungerar för annars är det svårt att veta hur man ska

    placera mickarna. Trumskinnet på en puka....eller rättare sagt; soundet från trumskinnet/pukan...

    ...fungerar i enkla drag ungefär så här:

    Rita upp bokstaven V. Då ser du att allra längst ner på bokstaven så är det smalt.

    (Denna smala del ligger nära skinnet.) Längst upp breder bokstaven ut sig och blir bred.

    (Denna breda del är en bit ovanför skinnet.) Ungefär på detta sätt ser ljudbilden ut från en puka!

    Dvs. att pukornas klang sväller en bit ovanför trumskinnet och att längst ner närmast trumskinnet

    finns attacken i ljudet (anslaget från trumstocken) men där nere finns väldigt lite av pukans fyllighet.

    Om man vill fånga upp pukornas feta och fylliga sound så ska man med andra ord placera mickarna

    en bit ifrån trumskinnen. Om man placerar mickarna för nära pukskinnen tappar man alltså fylligheten i soundet för där återstår nästan bara attacken. Klangen och fylligheten är ganska svag och minimerad

    närmast pukskinnet. Jag brukar placera pukmickarna ca. 20 cm ovanför pukskinnen.

    På det sättet får jag med både attackanslaget från trumstocken och den feta fylligheten ur pukan.

    Med den här avståndet får man en mycket bra balans mellan attack och klang = fyllighet.

    Det här medför dessutom att det då blir lättare att ratta fram ett bra ljud ur pukorna i mixern.

    Det är på ett sätt självklart eftersom devisen "skit in = skit ut" stämmer alldeles utmärkt!

    Men självklart så måste ju även grundförutsättningen finnas för att kunna få ut ett fylligt sound....

    ...alltså att pukorna är stämda på ett sådant sätt att de låter fylliga i sig. För att lyckas med det

    så krävs det att de sjunger lite eller att de har en bra och relativt lång sustain som det heter.

    Många tror att man ska tok-dämpa pukorna, men det som sker då är att man tar bort just det feta och fylliga!

    En otroligt stor del av det fylliga soundet ligger alltså i själva sustainen...klangen eller

    kanske efterklangen snarare. Sedan är det vanligt att många tror att trumsetet låter grötigt om man har

    lite sustain/efterklang på pukorna, men det är direkt felaktigt! Anledningen till att det är felaktigt är

    att denna efterklang smälter in och blandar sig på ett mycket naturligt och snyggt sätt tillsammans med

    trumsetets övriga delar och att det även smälter in i den övriga musiken. I de flesta fall där lyssnaren

    tycker att pukorna från en professionell CD-skiva låter kanonbra så är det längre sustain på pukorna

    än vad man tror! I sammanhanget upplevs nämligen inte en lång sustain som just en lång sustain.

    Nej...den upplevs som fyllig istället. Just för att sustainen smälter in i sammanhanget och ger

    det hela en helt naturlig klangbild. Man kan säga att örat blir lite lurad.

    Ett mycket hett tips är alltså att passa sig väldigt noga för att dämpa bort pukornas sustain = fyllighet!

    Att dämpa och att dämpa är två helt olika saker: Man kan dämpa en puka för att korta ner

    efterklangen/sustainen, (och som man alltså bör passa sig för om man vill ha den här fylliga och feta ljudet)

    men man kan också dämpa bort t.ex. övertoner. Att dämpa bort övertoner på en puka kan man göra,

    men det bör i så fall ske utan bekostnad på efterklangens tidslängd.

    Man kan säga att den här sortens dämpning är en form av att EQ:a en puka. Den här sortens dämpning

    sker ofta på underskinnet även om det i vissa fall behöver göras på slagskinnet eller både ock.

    Om man lyckas att "EQ:a" pukans sound på det här sättet utan att minska på sustainen så kan man alltså

    få ett ordentligt fett och fylligt sound på inspelningarna om man under förutsättning att man ser till att

    placera mickarna ca. 20 cm ovanför skinnet så att man fångar upp pukans hela register och inte enbart

    delar av den.

    Virvelkaggen är konstruerad på ett helt annat sätt än en puka och därför jobbar ljudvågorna också

    på ett annat sätt. Dessutom brukar ljudidealet vara lite annorlunda när det gäller just virvelns sound.

    Virvelkaggens ljud sväller inte på samma sätt som på en puka. Både attacken och klangen i en virvelkagge

    finns nära skinnet. Här kan man därför med fördel placera micken riktigt nära trumskinnet.

    Om man spelar "normalt"...alltså med trumstocken mot trummskinnet så kan man placera micken

    alldeles intill skinnet men ett par mm. marginal. Men om man spelar rimshots (kantslag)

    så behöver man lyfta upp micken ca. 5-8 cm från skinnet. Då får man ett riktigt fylligt ljud i sina rimshots.

    Om micken ligger alldeles intill skinnet så låter rimshots väldigt tunnt, spretigt och utan fyllighet alls.

    Jag brukar dessutom vinkla bort micken från hi-hat:en lite grand så att man minimerar slask in i micken

    från hi-haten. Jag vinklar den i riktning mot golvpukan. Jag brukar vinkla bort golvpukans mick också

    på exakt samma sätt för att slippa få in slask i golvpukemicken från virvelkaggen.

    Baskaggens mick brukar jag placera mitt i baskaggen. Varför? Jo, för att baskaggens ljud arbetar

    på ett väldigt likartat sätt som pukorna. Dvs. att attacken finns nära klubbskinnet men fylligheten en bit ifrån.

    När man placerar micken mitt i baskaggen istället för alldeles intill klubbskinnet så tappar man

    en liten aning attack från klubban. Men man får i gengälld ett riktigt fläskigt sound om man bara har stämt baskaggen på ett fläskigt sätt. Men att man tappar lite attack från klubban gör ingenting för det går att

    åtgärda. Attacken kan man sedan lyfta fram med hjälp av diskantregistret på EQ:n och vips...

    så har man ett fullt komplett register med både tydlig attack och riktigt fett fläsk!

    Men samma sak gäller även här som för pukorna: Man ska inte tokdämpa även om baskaggen

    inte bör klinga lika länge som just pukorna. En stor del av det feta och fylliga soundet finns alltså återigen

    i själva klangen/sustain. Man bör alltså stämma baskaggen så att det uppstår en kort men diskret klang.

    Klangen/sustain ska alltså bara anas lite men inte ta över på något sätt. Det ska låta fylligt helt enkelt,

    men då menar jag det akustiska ljudet redan i rummet innan mickarna ens är på plats.

    Overhead-mickarna brukar jag nästan alltid placera ca. 2 m rakt ovanför trumsetet med sk. X/Y-teknik.

    Om jag sedan vill ha lite rumsljud så kan jag laborera med olika placeringar framför trumsetet med

    ytterligare 2 mickar, men i vanliga fall så passar den vanliga standardmickningen alldeles utmärkt

    i de flesta sammanhang tycker jag.

    Valet av trumskinn är en historia för sig. Här handlar det lika mycket om underskinnet som slagskinnet.

    Om detta finns det också mycket att säga, men det tar jag inte upp här eftersom det är en

    ganska omfattande del som nästan kräver en helt egen tråd.

    För övrigt så är jag lite förvånad att det är så lite trumsnack på trådarna!

    Den här tråden verkar nästan vara ett undantag, men det är ett kul undantag tycker jag!

    Hoppas att det blir lite mer trumsnack framöver!

    Hälsningar:

    Ludgo-Pelle

    Bra jobbat Ludgo-Pelle!

    Tänkte köra just skinn' biten och stämmningen snart som jag anser absolut viktigast. Inte mera en 5% av alla trummisar (om ens det) är tillräckligt duktiga på stämma trummor. Mickplacering och alla de sätt?! Vad är rätt och vad är fel? Teorierna är tusen, praktiken lite

    annorlunda. Vet en person som använder 22 mickar på ett standardset och fick hur bra ljud som helst. Vissa anväder bara tre och får minst lika bra på ett helt annant sätt. Man måste bara ta sig den där tiden att lära sig stämma. Skruva, skruva, skruva. Lyssna o skruva igen. Glöm inte gänglim förhelvete, det finns inget värre än skruvar som skruvar upp sig. Till exempel så har alla pukor en grundton i stommen. På specielt trummor med fetare stommar kan man utan skinn knacka lite på stommen och höra formens grundton. Stämmer man slagskinnet lite högre än stommens ton och underskinnet i samma ton (jämnt stämmt fördelat runt stämmskruvarna) så sjunger pukan snyggt. Stämmer man allt i samma så slutar den aldrig sjunga. Stämmer man underskinnet lägre än stommens grundton blir sjunget mera dämpat. Även om pukorna är i dimension 11",12",13" så ska tonerna vara klart urskiljbara mellan dom. Och det måste finnas kontraster mellan baskagge och pukor likaså så det inte blir kuddkrig i vissa pukfills (ifall attacken i pukor och baskagge blir likadana) Ett exempel är om man anväder ett Remo pinstripe på baskaggen så är det lätt hänt att man får samma attack om man anväder samma oljeskinn på pukor, om man inte jobbar bra med stämmningen dvs.

    Men nu ska jag inte hålla på o skriva mera. Jag går loss någon annan gång.

    Ett tips: Istället för gaffa om folk mot all förmodan vill dämpa vissa delar på sitt set så vet vissa kanske att det finns någonting som heter Moongél!? Det är kladiga gummi liknande små bitar som man sätter på skinnen och fungerar lika bra som gaffa (kanske lite bättre, och det ser mycket bättre ut oxå) Finns att köpa på Musikbörsen, 6st 100kr. Blir folk sugna så SKIT i musikbörsen. Gå istället till Lagerhaus och köp 25st för 20kr, det säljs som kakeldekor där. Finns som hjärtan bl.a om man nu är en Heart'givin fellow.

    MVH/Pera

  12. Hallå alle'sammans!

    Jag heter Per och är multiinstrumentalist. Spelar bas i bandet Lydia, annars har jag spelat trummor hela mitt liv så det är väl ändå mest min grej måste jag säga. Kolla in www.lydia.nu

    Skulle vilja passa på o presentera mitt musikhus i Norrköping på drygt 430kvm. Där finns min studio som är en av landets finaste gamla dansbandsstudio. (det hette visst CWC förut) Grymma lokaler måste jag säga. Under taket har jag också Herr Janson med sitt Pregalrecords och sin masteringsstudio. Han pressar också upp skivor som han gör reklam om i studiotidningen. Sen finns det ett bandmerchendise företag vid namnet Stoneharddesign som trycker allt på allt till Band, musiker etc. Det finns två replokaler, ett fint kök, badrum mé dusch och förvaringsutrymmen!

    Jag är ingen datasnubbe direkt så jag kommer behöva tonvis med hjälp av er. Det känns ändå tryggt. Vissa verkar ju nästan bo på forumet.

    Jag kör cubase4 på en nyinförskaffad Racktone Halle4 musikdator. Det är ett as vad gäller prestanda (sa tillverkaren) jag tycker nästan det varit ett as på andra sätt. MEN NI FINNS JU!! O det är tusen gånger bättre än en högfärdig gubbe som står och lovar livstids service. Ja ja, så dålig är den inte. Men med tanke på priset...

    Ska inom kort starta en enorm tråd om trummor, val av skinn, stämmnings tips, olika träslag och dess ålder, lite ackrylset etc etc. Jag och en go'vän ska göra en instruktionsvideo om allt detta är det tänkt så det kanske kommer upp en och annan snutt o glo på.

    MVH/Pera

  13. ...jag kom på't! Eller rättare sagt hittade knaset. Jag har ett Tascam us-2400 kontrollbord, och varje gång jag nuddar surroundpanorerings spaken så deaktiverar jag klicket till ljudkortet under outputs i vst-connections. Jävligt lustigt. Mina kollergor i en annan studio har råkat ut för samma grej, då med en annan stor kontrollenhet inkopplad, Har inte hittat boven på det bordet än men det går att klicka i klicket under "click" i vst-connections under outputs och det förlorade klicket é tillbaka.

    mvh/Pera

  14. ...har en Dell som jag i stortsett misshandlat med tabuer, korsningar och omöjligheter. (inspiron 9400) Men den går o går o bara går. Intressant att uppleva detta märkesförakt. Vem vet, jag kanske bara haft tur med min?! Har gjort reklamfilms jobb åt Japaner som verkligen gett mig mångdubbel valuta för pengarna. Det intressanta är att jag köpte en Racktone musikdator i sommras, modell Halle4 (en pansarvagn) efter lovord från tillverkaren. Jag behövde en kraftig "Musikdator" hade jag konstigt nog intalat mig. Och idag vill jag inget annat än att spränga aset till månen. Har till motsatt från Dellen inte använt någon crack eller liknande utan använder idag bara köpta licenser. Mera krångel får man leta efter. Blåskärm hit o dit, msconfig ändrar om sig och administratörerna kliar sig i huvudet. Till råga på allt blir jag anklagad av racktone att använda "crackat", och det gör mig så förbannad. Jag använde crackat, gör det inte längre. Men man kan ju börja tro att brott verkligen lönar sig. Inget ont menat Racktone, men di é alle bare datorer i slutändan och det är folk som bygger dom.

    Mvh/Pera

  15. Hallå! Har hittat folk med problem med klicket på forumet. Men mitt klick bara försvann, utan att jag ens hade handen på skrivbordet typ. Men bara i ett projekt. Öppnar jag något annat funkar det som det är betalat för. Ett par andra kollegor i en annan studio har råkat ut för samma problem utan att lösa det. Finns det någon möjligen med svaret i sina fingertoppar? Då vore jag/vi ytterst tacksamma!

    Mvh/Ljudsnubben

  16. Jag har ett jätte problem med min nya Racktone halle4 (musik pc) och Mackie 1640 mixer med firewire option! Jag försöker starta upp datorn, men kommer inte längre än att windows xp loggan laddar, sen blir det bara svart. Mera händer inte. Jag startar om datorn och drar ur firewiren, då fungerar det. Jag får sedan koppla in kabeln när jag är inne i windows. Jag har prövat att avinstallera mixern och dess innehåll och sedan åter installerat allt. Det fungerar ett slag sedan är det samma visa. Jag har också de senaste drivrutinerna till firewirekortet, men det tycks ju göra varken bu eller bä! Va' faan är det som spökar? Hjälp någon!!

    Mvh/ljudsnubben

×
×
  • Skapa ny...