Jump to content
Annons

Emulator

Medlem
  • Antal inlägg

    842
  • Gick med

  • Senast inloggad

Inlägg av Emulator

  1. Gilbert: Ok. Det kanske är i de särfall man får samma resonansfrekvens som stående våg mellan double leaf-väggarna (eller dörrar, eller kanske en dubbelruta) som det är ide att vinkla dem. tack!

    Adrumdrum: det där funkar säkert bra, det är ju samma design som John Sayers vägg med inbyggd spaltresonator. Är tanken att man borrar hål och stämmer av skivorna i taket efter man byggt och mätt rummet?

    hade liknande tankar kring väggarna, fast bygga spaltresonatorer på samma sätt, avstämda efter rummet.

    takhöjden är lite varierande, men runt 219. Kommer inte att flyta golvet -det blir lixom inget kvar att stå på till sist :S

    Har du erfarenhet av något hyfsat billigt dämplim? Tänkte att det kan vara värt en slant ändå att limma, givet de mätningar man sett där det tycks påverka en hel del.

    Vet du någon som byggt liknande tak?

  2. Tack för input 🙂

    total bygghöjd som jag skriver, är alltså det utrymet jag har för takkonstruktionen i höjdled. KOmmer kanske landa på två meter när jag är klar, kommer lägga det på exakt samma höjd som dörrarna. Sedan får man helt enkelt välja bord armaturer i taket i isorummet 😉

    Att lämna obehandlat är inte ett val, efteroms jag vill kunna lira lite trummor när jag vill, samt sjunga och spela in gitarr. Rakt ovanför är det vardagsrum 😉

  3. Härligt Gilbert, tack! Man har ju läst allt du skriver, och borde egentligen kunna dra slutsatserna själv..men det är så mycket info och så mycket olika bud, så det är så skönt med någon som faktiskt vet vad han talar om! då blir det nog så att jag stoppar i så mycket isolering jag kan, "klämmer upp" över lagret mot taket med några stålvinklar (gipshörn) och sparar nån cm luftspalt.

    Visst borde man minska problematiken runt resonansfrekvensen om man gör väggarna icke-parallella?

    Sitter just nu och planerar bygget, och att bära ner 40 gipsskivor i källartrappen känns inte vidare lockande 😄 Skall kika vidar på olika fluffig isolering också, har inte köpt den ännu.

    tack för tips G!

  4. Jag tycker mig ha lusläst sidan, men hittar inget riktigt med vad "som bör prioriteras" av luftspalt/isolering 🙂 Känns som om 70skiva mot studiotaket och en 45skiva mot betongen ovan skulle vara bra, och ge utrymme för luft, men jag vet inte säkert.

    Får kolla vidare om ingen här heller vet 🙂

    Den är riktigt bra den där sidan faktiskt, bra med enkla bilder och tips 🙂

  5. Hej!

    Jag håller på och planerar för att bygga ut min lilla studio i källaren. Mitt kontrollrum skall kompletteras med en isobox/rum om ca 2,3x3,2 meter. Inspiration och skapande är otroligt viktigt, så mitt mål är att jag när som helst, dygnet runt, skall kunna ställa mig och spela in sång, eller gitarr eller något.

    Väggar byggs med dubbelgips-reglar/isolering-luft-reglar/isolering-dubbelgips

    taket är betong, så där blir det dubbelgips-reglar/isolering-luft-reglar/isolering-betongplata.

    Mina frågor kring detta är förhållandet med tjocklekar. I taket har jag av olika anledningar en total bygghöjd jag skall hålla mig till. Om jag har säg 200 mm, vilket är att föredra:

    Fokus på mineralull, tex: betong-70mm ull 34 mm luft 70 mm ull 26 mm gips.

    fokus på luftspalten, tex: betong-45mm ull 84 mm luft 45 mm ull 26 mm gips.

    Eller kanske en tjock skiva ner mot innertaket, och en tunnare upp mot betontaket? Jag har läst runt på olika platser, men det verkar vara svårt att hitta jämförelsematerial. Det kanske går att räkna fram transmission för de olika alternativen, men har inte hittat riktigt bra info.

    "dämpprioritet" är sång i första hand, trummor i andra hand, om det ens är realistiskt.

    Någon som kan ge lite ljus i frågan?

    Fråga två: Vad tror ni om att sätta ett lager gips i taket, och ett lager mdf innertaksskiva. Då får man det snyggt på en gång, och mdf är ju jämförbart tungt.

    Hoppas nån har erfarenhet eller bra ideer kring detta 🙂

    /Tomas

  6. Jupp helt med på detta men räcker verkligen dubbelgips?

    Blir det tungt nog att kunna hålla emot 50 Hz med bra tryck från monitorerna?

    Bor i betonglägenhet nu. Betong åt alla håll och jag hör lik förbenat grannens fantastiska basanläggning!

    Kanske inte är tätt nog?

    What say you bangeeerz!?

    /Mojje

    Kolla lite på länkarna jag skrev, verkar inte som fler lager gips ger så mycket. Viskoelastiskt lim verkar bra?

  7. Tyngden i väggen är väl framförallt viktig för att sänka resonansfrekvensen på väggen? Vid dubbelvägg så försämras ju faktiskt ljudisoleringen under resonansfrekvensen, jämfört med en "vanlig" vägg då.

    Däri ligger väl också själva tanken med viskoelastiska väggar, att skikt tar upp energi mellan gipslagren, och på sådant sätt sänker resonansfrekvensen.

    Kolla lite på:

    http://www.stcratings.com/ratings.html

    Där det finns lite info, likaså på greenglues hemsida. Även om den såklart är vinklad, så finns bra förklaringar om dubellöv, trippellöv och en hel del annat.

    Sedan är din fråga om att ta med qrd'n i modeberäkningarna intressant tycker jag. Säg att du gör en halvmeter djup qrd. Då har man ju ändra en hel del som du säger, och skall man då beräkna från et medelvärde av djupen?

    Om man resonerar att en qrd är osynlig akustiskt, kan man väl leka med tanken att vi snacka metongvägg, och qrdn är gjuten i betong direkt på vägg?

    Kansk är enklast at helt enkelt lyssna på erfaret folk ala gilbert och lee, för teorier kan röra till det väl mycket om man inte förstår sammanhanget, och hur stor påverkan är.

    Läsa och debattera, läsa och debattera... 😄

  8. Skall leta rätt på länk sedan, men jag tror mig minnas att, som en tumregel, vill ha lyssningsposition på 38% av rummets mått, i längdriktningen som man sitter alltså.

    i ett fem meter långt rum skall man då sitta med huvudet ca 1,90 från väggen framför en. Monitorer vill väl ofta ha minst en meter från väggar, så där har du ju grunden för hur brett isär monitorerna hamnar.

    Sedan är det väl cirka 3,2 meter och uppåt man vill diffusera bakom ryggen, för att undvika haas-effekten som du är inne på Gilbert.

    Skall ragga länkar...och återkommer 🙂

  9. Du vet vem som ordnar diffusorer och annan suspekt tillverkning =)

    En tanke är ju att kunna möblera "uppåt" med ljus och tyg. En kreativ miljö med högt och luftigt i tak ger storslagna tankar; rita med hela hand, koncept etc. Lägre höjd, lite mörkare tenderar att ge fokus på detaljer.

    Kanske kan vara ide att tänka igenom belysning, och möjligen lite olika alternativ hur man kan svepa taktyger.

    Ideer ideer.

    Shit vad jag också vill ha en sån stor lokal att leka med.

    Lycka till!

  10. Vad tyckte du om Pro tools Structures vs Logic EXS24 ?

    Kört bägge så lite, men structure är nog favorit, har bara testat den där versionen som följde med, så inte stora. Annars har jag faktiskt mest kör samplers i reason. När jag började använda PT fanns ju ingen sampler, så det blev att man vänjde sig med reasons grejor.

  11. Okej, kanske finns någon som gått från pro tools till Logic, vad var i så fall

    det jobbigaste att lära om?

    Jag gick från Protools till logic för nåt år sedan. Tycker att mycket i logic är rätt intuitivt. Min kortkorta sammanfattning är att midihanteringen är mycket bättre (inte kört så mycket med PT8 innan bytet dock, som verkar vara en förbättring) men att PT kändes smidigare och mer direkt när man manipulerar audio.

    I Logic känns det som man får göra lite fler klick och omvägar för att pyssla med ljudfilerna.

    Men, som helhet rekommenderar jag verkligen logic, och vad gäller reverb så tycker jag spacedesigner verkligen är skitbra!

×
×
  • Skapa ny...