Jump to content
Annons

Portabelt PA för 12 volt


Cagecurrent

Recommended Posts

Hej,

jag är på jakt efter en portabel ljudanläggning som jag kan köra från ett 12 volts fritidsbatteri. I första hand ska jag ha det när jag drar ihop salsadansare att dansa rueda de casino nånstans i Stockholms parker där det inte finns tillgång till nätspänning, men eftersom jag också tycker om att sjunga och spela så är det en given fördel om "enheten" också har mikrofoningång och effekter.

Jag vill också på ett smidigt sätt kunna köra på nätspänning.

Idag kör jag musiken från en iPod Touch eller iPhone på en Harman Kardon Go + Play och ett MC-batteri + konverter till 18 volt för att få ut full volym. Det låter väldigt bra, men jag skulle som sagt vilja ha nåt som spelar högre (och gärna med mikrofoningång).

Jag var in hos Billebro idag, och de propagerade för denna maskin: http://avslgroup.com...oduct/178.843UK för 3500 kr (den med 15", den finns med 12" också). Den har egentligen allt jag behöver, men det jag tycker saknas är ett sätt att få ut line-out i stereo. Sen är jag lite osäker om 50 + 50 watt räcker, och hur kvaliteten generellt är.

Finns det några andra alternativ? Jag är beredd att lägga betydligt mer än 3500 kr om det innebär att jag får riktigt bra grejer. Däremot vill jag ha ett format ungefär som QTX-lådan jag länkade till (jag har inte bil, utan den ska gå att lasta i en Jula cykelkärra (http://www.jula.se/m.../326036-jpg.jpg).

Tack på förhand,

Per

Redigerat av Cagecurrent
Link to comment
Dela på andra sajter

Annons

Min första tanke är att det blir bättre att driva ett vanligt PA med nåt av Julas billigaste elverk.

Ska man ha lite tryck i basen drar ljudgrejer heeeemst med batteri.... Och dessutom, ett vanligt bilbatteri kostar ungf lika mycket som de små bensindrivna elverken.

Många avråder å det skarpaste från att handla hos Billebro. Hur det är har jag ingen erfarenhet av.

Vill du ha en PA-låda som är så bra att man inte tror det är sant, köp en sån här

http://www.thomann.de/se/yamaha_dxr_12.htm

De låter som om de har osynliga sub-basar bredvid. Helt klockrent superljud, hur starkt som helst.

Jag har två, bland det bästa jag nånsin köpt

Redigerat av Guitar Nilsson
Link to comment
Dela på andra sajter

Postat (redigerat)

Tack på tipsen.

Jag har också funderat på elverk, men skulle då vara beredd att skaffa nåt av lite högre kvalitet än Julas, t ex Kipor IG1000 för under 4000 kr. Men helst vill jag som sagt kunna köra från batteri för att slippa avgaser och/eller långa kablar. Men samtidigt känns det lite mer flexibelt att använda att 230 volts-PA.

Jag har ett par schysta MTX utomhushögtalare jag skulle kunna börja med, och köra en mixer med inbyggt slutsteg. Vad rekommenderas då? Såna finns väl antagligen inte med 12 volt?

Om jag återgår till lösningen som den som Billebro har så finns det även denna: http://www.monacor.n...tyr/vnr/172810/

En fördel med den är att den har stereoutgång (tror jag) från den inbyggda CD-/mediaspelaren, men däremot saknar den ingång för externt batteri.

Ytterligare synpunkter mottages tacksamt,

Per

Redigerat av Cagecurrent
Link to comment
Dela på andra sajter

Jag ska också tillägga att min första plan egentligen var att bygga nåt egen med ett slutsteg för bil och de högtalare jag redan har. Men jag kommer ändå få problem med att hitta en mixer som funkar på 12 V DC när jag vill kunna koppla in en mikrofon också. Några tips där?

Link to comment
Dela på andra sajter

Det finns ju även converters som kan omvandla 12 till 230 volt. Utbudet på bra 12 volts PA-grejer är nog ganska begränsat.

Mina Yamahalådor har två stereoingångar plus mickingång. De finns även i både 10 och 15 tums version, tolvorna är väldigt fina att hantera. Skulle du köpa nåt av Billebro eller nåt 12-volts jox och sen få jämföra med ljudet av mina Yamaha eller nån av de andra kvalitetsmårkens senaste modell skulle du antagligen tycka att det du betalat för de grejorna var helt bortkastat.

jag spelade med mina utomhus i lördags i gästhamnen på en ö i skärgårn. Klockrent ljud skitlångt ut på bryggorna, tom perfekt diskant 100 meter ifrån. Med dina förslag låter det nog halvhyfsat på fem meters avstånd, längre ifrån är det nog helt befriat från både diskant och bas.

1 st 230-volts aktiv modern låda (I yamaha sitter det 48 bitars ljudprocessor) 2 bilbatterier plus en converter som tål att göra om 12 till 230 volt. Bra ljud är guld om man ska dansa...

Allvarligt talat, en Yamahalåda kostar drygt 5000 kr, det är de värda flera ggr om. De billigare grejerna är inte alls värda det de kostar i jämförelse. Det räcker långt med en låda dessutom, de väger 19 kilo, lätt att hantera med sköna handtag.

Link to comment
Dela på andra sajter

Oj, va fan, kollade ditt exempel

http://www.monacor.no/produkter/installationslyd-traadloestudstyr/vnr/172810/

12999 norska kronor!?!?! Rena vansinnet, köp INTE! 170 watt för de pengarna? Rena lurendrejeriet...

Dessutom, idag ska man inte läsa hur många watt ljudgrejor är på, eller tål, det är de faktiska decibellen, db, som högtalatna avger.

Thomann anger det på många högtalare, och de gör egna mätningar, så det är inga bluffsiffror som watten ofta kan vara. Man kan ju söka högtalare och kolla in specarna hos Thomann, sen handlar man i Sverige ändå, oftast kan de ge samma pris eller tom bättre.

Link to comment
Dela på andra sajter

Ok, tack igen... ska kolla vidare på det du rekommenderar. Och jag har faktiskt redan en billig inverter (12 VDC => 230 VAC) som jag köpt på Clas Ohlson. Jag dissade den lite eftersom den orsakade brus när jag testade den med min hembioutrustning, men med mina Behringer MS16 multimediahögtalare funkar det bättre. Så den kanske duger ändå?!? De billigare invertarna ger ju inte en helt ren sinusvåg på växelspänningen, utan nåt de kallar "modifierade sinusvåg". Hur vet man om de aktiva högtalare man skaffar är ok med det?

Link to comment
Dela på andra sajter

Det blev en Yamaha DXR till slut, fast 10". En till att börja med, men mycket möjligt att det blir en till. Testar just nu att köra den från ett 12 volt fritidsbatteri och via en 300 W inverter som levererar en ren sinus. Funkar grymt hittills, återkommer med en uppdatering när jag testat mer.

/Per

Link to comment
Dela på andra sajter

Man bör tänka på att bilbatterierna tar lite stryk redan vid måttliga urladdningar, är man nere på 11 volt kan man räkna med att man inte kan ladda in samma mängd amperetimmar nästa gång även om batteriet är nytt. Och det är ju minst sagt svindyrt med batterier.

Link to comment
Dela på andra sajter

Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera

Du behöver vara medlem för att delta i communityn

Bli medlem (kostnadsfritt)

Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!

Bli medlem nu (kostnadsfritt)

Logga in

Har du redan en inloggning?
Logga in här.

Logga in nu
×
×
  • Skapa ny...