Jump to content
Annons

Akustikbehandling av replokal/studio?


max92

Recommended Posts

Hej,

Rakt på sak: Vi har en replokal/studio i källarn. Väggarna är klädda i ljudisolerande material, MEN rummet är i övrigt inte akustikbehandlat. Vid inspelning funkar det ok, men när vi repar blir allt ljud väldigt bullrigt och basigt. Hur ska vi behandla rummet? Basfällor i hörnen?

Mvh

Max

Link to comment
Dela på andra sajter

Annons

Det kan bli något bättre, men det beror förstås på vilken typ av problem det handlar om.

Om det exempelvis är stående vågor, så hjälper inget annat än avstämda basfällor.

Läs gärna i min lilla artikel om akustikbehandling, så kan du få lite mer koll på det mest grundläggande i ämnet: http://wiki.kontrollrummet.com/Akustikbehandling

Link to comment
Dela på andra sajter

Jäpp! Ta mått; längd, bredd och höjd och räkna på vilka frekvenser man kan förvänta sig kommer att bråka (det finns också länkar till rumsnods-uträkningar längst ner på wiki-sidan).

Dessvärre är betongväggar (som man brukar ha i källare) inte så kul, utan det kan kräva en del snickerijobb för att pilla ihop passande basfällor...

Enbart porösa absorbenter (akustikskum, mineralull o dyl) kan inte påverka stående vågor annat än väldigt marginellt (om något alls), utan sådana fungerar bara bra mot flutter och efterklang i rummet - visserligen kan tjocka absorbenter fungera långt ner i basen också, men bara om problemet handlar om efterklang. Är det stående vågor (som det oftast är), så är det bara avstämda basfällor som rår på det.

Link to comment
Dela på andra sajter

  • 1 månad senare...

Hej och hå! Lånar denna tråd då det känns onödigt att skapa en ny.

Mitt bekymmer är liknande men inte riktigt samma. Har en lokal som ska börja användas som hobby-studio. Denna lokal är delvis klädd i isolering(inlindat i foilie(!?)) och delvis ren betong. Är det värt att lägga pengar på att sätta en gipsvägg innanför betongen eller kommer det inte göra någon märkbar skillnad i ljudmiljön? Detsamma gäller taket som är helt i betong. Är det värt att "bygga bort" betongen så att säga?

Fred / Jonas

Link to comment
Dela på andra sajter

Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera

Du behöver vara medlem för att delta i communityn

Bli medlem (kostnadsfritt)

Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!

Bli medlem nu (kostnadsfritt)

Logga in

Har du redan en inloggning?
Logga in här.

Logga in nu
×
×
  • Skapa ny...