Jump to content
Annons

WC Terminering


Heave

Recommended Posts

Annons

Wordclock måste termineras i båda ändarna av slingan för att fungera (precis som en SCSI-slinga).

Vissa enheter har inbyggd terminering som aktiveras med en switch, men annars använder man ett termineringsmotstånd och sätter i den ena kontakten i T-kopplingen som man säter i BNC-kontakten. Kabeln som ska till nästa enhet siätter man i den andra kontakten på T-kopplingen. Om man har en enhet som sitter i mitten av Wordclock-slingan, så ska den inte termineras - utan då ska det sitta kablar i båda sidorna av T-kopplingen. Om enheten har WC in och WC out, så sätter man ingen T-koppling, utan bara kablarna.

Kablarna som används är 75 ohm koaxialkabel och terminatorerna är förstås också 75 ohm.

Ofta har man dock inget behov av att köra med Wordclock, eftersom den digitala synken via Lightpipe brukar fungera ypperligt - åtminstone om man har någorlunda bra prylar... :rolleyes:

Link to comment
Dela på andra sajter

Claes har nästan rätt. WC skall nog inte termineras i Masteränden i normalfallet. Det kan bli aktuellt i vissa specialfall.

Så utse Master, dvs den enhet som skickar ut WC. Alla andra är slavar. Kabel direkt ut från masterns "Out"-kontakt".

Sätt en T-koppling på ingången på alla slavarna, "In"-kontakten. Koppla från mastern till T-kopplingen. Därefter korta kablar från slav till slav, på T-kopplingarna.

På den sista tomma platsen på T-kopplingen på den sista slaven sätter du termineringen.

Men, om det är så att det inte går att stänga av termineringen på någon av dina slavar, så kan det löna sig att sätta den sist. Utan T-koppling då. Det skall ju bara finnas en terminering, inte flera.

Har du någon slav med in/urkopplingsbar terminering så kan du välja att sätta den sist och koppla in termineringen där. Utan T-koppling då.

Sist men inte minst, gör en ritning och dokumentera hur du har gjort. Ha den tillgänglig, gärna i racket. Se till att uppdatera ritningen när du ändrar saker.

Trombonisten

Link to comment
Dela på andra sajter

Det är 6 olika utgångar så alla har en varsin sladd!

I så fall är troligen sändaren internt terminerad, så att du aldrig behöver tänka på det. Det borde stå någonstans i manualen om det är terminerat i generatorn, men jag misstänker att det är så om det är en fristående WC-generator.

Aktivera terminering på alla enheterna om det finns en switch för det - och om det inte finns sådant, så sätter du en T-koppling med terminering, som jag beskrev.

Link to comment
Dela på andra sajter

Claes har nästan rätt. WC skall nog inte termineras i Masteränden i normalfallet. Det kan bli aktuellt i vissa specialfall.

Om det bara termineras i ena änden, så fungerar inte termineringen. Det måste alltid vara i båda - men många enheter som genererar WC har inbyggd terminering i burken på sin WC out, så att man aldrig behöver fundera över det... 🙂

EDIT - Kom att tänka på en viktig sak:

Det ska inte finnas terminering på fler ställen än i ändarna, eftersom man då drar ner signalstyrkan för mycket och riskerar att det inte fungerar. Inget att tänka på i detta fallet, där det är separata WC-utgångar till varje enhet, men annars är det viktigt att tänka på...

Om du har en WC-utgång som är internt terminerad och dessutom sätter en T-koppling med terminering på, så kan du alltså få problem.

Redigerat av Claes
Link to comment
Dela på andra sajter

Så här står det i manualen:

For devices which have no termination of the Word Clock input, e.g. RME Hammerfall with Word Clock i/o or Alesis BRC, you can use an additional BNC-T piece to terminate the input. Plug the T piece with its center connector

into the input of the receiving device. Then, connect the cable coming from the SMART CLOCK to one of the lateral connectors, and the other connector of the BNC-T piece to a 75 Ω resistor forming the BNC termination.

Ska det sitta ett T-kors i varje enhet? Jag har Octopre, Fireface 800, Yamaha 01V96, Twin Track Pro, och en Isa 430 MK2.

WC enheten är en Mutec!

Manual finns här: http://www.mutec-net.de/downloads/SmartClockManE.pdf

Link to comment
Dela på andra sajter

Precis! T-koppling i alla enheterna (utom klockgeneratorn förstås) och terminator i ena änden av T-kopplingen. Om det finns en switch för terminering on/off på någon av enheterna, så kan du ställa den till ON och bara koppla in kabeln direkt in, utan att ha någon T-koppling.

Redigerat av Claes
Link to comment
Dela på andra sajter

Kör du utan terminering nu?

Det kan mycket väl fungera - men det blir säkrare med terminering. Utan terminering finns det större risk för jitter, så det motverkar lite av syftet med en separat WC-generator... 😄

Anledningen till att man ska terminera, är att signalen "speglas" i ändarna på kabeln och kommer att studsa fram och tillbaka mellan ändarna. Med terminering, försvagar man signalen en del - och det gör att de önskade signalen blir mycket starkare än de oönskade reflexerna - men totalt sett blir signalen alltså svagare än om man kör utan terminering. Större risk för störningar utan terminering alltså - så se till att skaffa ett gäng termineringsmotstånd och T-kopplingar omgående! 🙂

Redigerat av Claes
Link to comment
Dela på andra sajter

  • 8 månader senare...
Hej.

Hur blir det om man i slutänden av en kedja har en device som har både en WC in och WC ut. Ska termineringen sitta på utgången eller i en T-koppling på ingången?

Tacksam för svar

Utgången används bara om den aktuella enheten är Master och ska styra övriga enheter med sin genererade klocka.

Du ska alltså sätta terminatorn i T-kopplingen på ingången.

Link to comment
Dela på andra sajter

Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera

Du behöver vara medlem för att delta i communityn

Bli medlem (kostnadsfritt)

Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!

Bli medlem nu (kostnadsfritt)

Logga in

Har du redan en inloggning?
Logga in här.

Logga in nu
×
×
  • Skapa ny...