Jump to content
Annons
 • Bättre gitarrlektioner med Superprof

  Superprof är en onlinetjänst som förmedlar kontakt mellan elever och lärare. Inte minst erbjuds många utbildningar inom musik. Vi på Studio tittar därför närmare på tjänsten och provar en gitarrlektion.

  Superprof

  435454429_2019_08_SP_GuitareMathildeBeauge-4_1800.jpg.d869b2d4850164aee012f8b953d87c55.jpg

  Att bedriva undervisning online genom videosamtal är förstås ingen nyhet. Inte minst inom musikvärlden erbjuds mängder av onlineundervisning. Men en svårighet kvarstår för den hugade som exempelvis vill ta gitarrlektioner för att utveckla sin teknik – hur hittar man rätt lärare?

  Just där träder Superprof in. Det är nämligen en onlinetjänst som förmedlar kontakt mellan lärare och elever. Här på Studio tänker vi förstås främst på musiklektioner, och en snabb sökning på Superprof.se visar att du kan få svenskspråkig undervisning i de flesta instrument, som gitarr, piano, sång och trummor. Inte sällan är undervisningens inriktning mer specifik än så. Är man till exempel ute efter att förkovra sig i flamencogitarr eller jazzsång blir man inte besviken. Superprof erbjuder även undervisning i ämnen utanför musiken.

  Hur funkar det?
  För att komma igång är det bara att gå in på superprof.se och söka efter det ämne man är intresserad av. Det är även möjligt att filtrera sin sökning utifrån lärarens geografiska plats, undervisningens timpris och vilken förkunskapsnivå man som elev har. Söksvaret levereras sedan i form av en lista över lärare som uppfyller de kriterier man angett. Direkt i resultatlistan syns lärarnas begärda timpris, geografiska plats och en kortversion av deras presentation. Varje lärares betygssnitt visas också direkt i resultatlistan. För till skillnad från vad man är van vid från skolan är det på Superprof lärarna som får betyg av eleverna.

  Verkar någon lärare extra intressant är det bara att klicka sig vidare till hens egen sida som innehåller mer detaljerad information. Många lärare erbjuder paketpris på undervisningen, exempelvis fem eller tio lektioner till ett rabatterat pris. Det är även vanligt att erbjuda en gratis prova på-lektion, vilket förstås gör det helt riskfritt att testa om man klickar med läraren.

  Bestämmer man sig för att ta steget vidare med någon lärare får man tillgång till ett bokningsschema där dag och tid för första lektionen kan väljas. Med det på plats kan lärare och elev utväxla meddelanden via Superprofs inbyggda meddelandesystem, så att eleven kan berätta lite mer om sig själv och vad den hoppas uppnå med lektionerna.

  En gitarrlektion i praktiken
  Jonas Hörnqvist är en av alla lärare på Superprof. Han undervisar sedan många år i gitarr och har fler än 2000 elever under bältet. Jonas undervisar i alla stilar från metal till visor, men när han dyker upp i videosamtalet är det ganska tydligt vilket av det han själv föredrar – affischerna på Yngwie Malmsteen och Richie Blackmore i bakgrunden talar sitt tydliga språk, liksom Jonas t-shirt med den klassiska Kiss-loggan. Enligt Jonas är de flesta av hans elever också inriktade på bluesrock och genrer däromkring. Han berättar att åldersspannet bland hans elever är 13–69 år och att de flesta har en fast lektionstid varannan vecka.

  En lektion varar en timme och i lektionsupplägget tar Jonas fasta på det som sagts i den förberedande diskussionen, lyssnar på elevens upplevda svårigheter och föreslår lämpliga övningar för att komma tillrätta med de problem som identifierats. Lektionen är rolig och givande, och Jonas stora erfarenhet som gitarrlärare märks i hur de övningar han föreslår hittar helt rätt i att angripa de områden man som elev behöver utveckla och förbättra. Efter avslutad lektion mejlar Jonas övningsmaterialet tillsammans med några påminnelser om vilka saker eleven bör fokusera på under sitt enskilda övande. Materialet som sänds över kan röra sig om PDF-filer med noter, tabulatur, fingersättningar och plektrumteknik och även ljudfiler.

  jonassuperprof_1800.jpg.8f65875e6b9c24c5f297a68c6fa7446e.jpg
  Jonas Hörnqvist är en av lärarna, och har undervisat i gitarr, fler är 2 000 elever under årens lopp.

  Att använda Superprof
  Att använda Superprof för gitarrlektioner och annan onlineundervisning ställer inga höga tekniska krav. Men det kan vara klokt att förbereda sig genom att hitta en plats för datorn och sig själv som ger läraren möjlighet att tydligt se instrumentet och elevens grepp genom kameran. Gäller lektionen ett elförstärkt instrument är det också klokt att ställa in förstärkaren på lagom ljudnivå så att läraren hör vad som spelas, men att man inte överbelastar datorns mikrofon som ju är anpassad för normala samtal.

  Vilka är då fördelarna med Superprof och onlineundervisning? Den uppenbara fördelen är att det är lätt att hitta en lämplig lärare bland det stora utbudet, en fördel som är särskilt märkbar för den som inte bor med närhet till en större stad. En fördel med onlineundervisning jämfört med fysisk närvaro är att man sparar restid till och från en undervisningslokal. Tidsbesparingen innebär i sin tur en sänkt tröskel för att alls komma igång vilket gör det mer sannolikt att det alls blir av.

  Klicka gärna in på superprof.se och testa själv! Och är du istället hugad att själv erbjuda undervisning går det förstås utmärkt att registera sig som lärare.

  Till Superprof


  User Feedback

  Recommended Comments

  There are no comments to display.  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

×
×
 • Create New...