Jump to content
Annons

Hur bygger ni upp en låt?


I_SoLaTE

Recommended Posts

Jag tror inte riktigt på vare sig bandspelarminne för att "komma ihåg" eller att börja vid datorn.

Björn och Benny brukade dra iväg till någon ö i Stockholms skärgård för att skriva. I någon enkel liten stuga satt de med ett piano och en stålsträngad, papper och penna. Tv gjorde ett reportage och jag minns det som igår. Det gjorde verkligen intryck. Trots att de var världsstjärnor sen många år hade de ingen form av inspelningsutrustning eller elinstrument med sig ut. De sa att sådant bara "lurade" och "förledde" dem i skapandeprocessen. Eftersom de tillbringade långa tider här och skrev många låtar åt gången, frågade repotern om de inte var rädda för att glömma bort bra låtidéer. De svarade att det var de inte alls. "Glömmer man bort en låt eller låtidé så var det ingen bra idé från början" var deras stillsamma svar.

När trummaskiner och midi började slå igenom på allvar var det många artister som skaffade sig sådan utrustning att sitta och komponera på. Många av dessa artister kan själva verifiera att deras sämsta skivor gjordes på detta sätt. Vi har väl alla läst om hur artister berättat om hur de "förledddes" av tekniken. Jag menar ungefär att ett gott sound kan ibland, för en stund, dölja det faktum att låten är svag.

Sen kan man anföra att det handlar om vilken musik man håller på med. Dock uppfattar jag det som att de flesta moderna musikstilar ändå jobbar med något slags melodi, harmonik i högsätet, ofta kombinerad med en kraftigt uttalad beat. Då är det nog bra att jobba med så enkla ljud som möjligt inledningsvis så att man inte blir lurad på själva grundidén. Att, för sin egen skull, kanske dela upp jobbet lite i en komponeringsfas, arrangering-, inspelning- och editeringsfas och en mixningsfas. Dock med ett sinne öppet för nya idéer som kan förädla den ursprungliga idéen.

Intressant. Det bästa är nog om man isolerar sig så mkt som möjligt 🙁 Tekniken ska ju inte komma ivägen för det musikaliska uttrycket.

Link to comment
Dela på andra sajter

  • 1 månad senare...
Annons

Jag gör en slags trance:

Fixar bastrumman>Bassline>1 Synthljud eller 2,3,4,5>Pad>hihats>Trummor>Cymbaler eller andra reversade grejer>Bakgrundeffekter> och sen flippar jag bara ur för att det inte ska låta så jävla vanligt 🙂

Redigerat av PeakLimiter
Link to comment
Dela på andra sajter

Intressant. Det bästa är nog om man isolerar sig så mkt som möjligt 😄 Tekniken ska ju inte komma ivägen för det musikaliska uttrycket.

Men tekniken kan ju också vara en del av det musikaliska uttrycket...

Link to comment
Dela på andra sajter

Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera

Du behöver vara medlem för att delta i communityn

Bli medlem (kostnadsfritt)

Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!

Bli medlem nu (kostnadsfritt)

Logga in

Har du redan en inloggning?
Logga in här.

Logga in nu
×
×
  • Skapa ny...