Jump to content
 • Så kommer du igång med din egen podcast

  Podcaster har kommit att bli ett riktigt populärt format. Så här skapar du din egen.

  4Sound

  Podcast181210-compressor.jpg.eef22353f3274712f4c0a8f9203e31e1.jpg

  En podcast är ungefär som att ha ett eget radioprogram. Du bestämmer själv vad du vill prata om, vilka eventuella gäster du ska ha och hur ofta du ska sända. Att skapa sin egen podcast är inte särskilt svårt. Processen ser ut ungefär enligt följande: Först planerar du vad avsnittet ska handla om, sedan spelar du in avsnittet, därefter klipper du det (inte ett måste) och slutligen publicerar du det.

  Men för att kunna utföra alla dessa steg behöver du teknisk utrustning. Du kan förstås spela in ljud på din mobiltelefon eller direkt i datorns inbyggda mikrofon men det blir sällan särskilt bra kvalitet. Eftersom podcasten är ett ljudformat är ljudkvalitet a och o.

  Chris-Anderson2-compressor.jpg.534349aed172e7fc08304dfa8f5304e0.jpgDet vanligaste tillvägagångssättet är att man kopplar en mikrofon till datorn och spelar in allt som sägs i ett ljudprogram. Det finns gratisprogram, exempelvis Audacity – men även betalprogram såsom Adobe Audition och Protools. Till Mac finns även Garageband som ett bra alternativ.
  – Spelar du in i en dator, istället för direkt i mobiltelefonen, har du fördelen att du enkelt kan editera ljudspåret i efterhand, till exempel klippa in en jingel eller klippa bort sådant du inte vill ha med. Jag rekommenderar också att du använder en bra studiomikrofon, säger Chris Andersen, produktspecialist Luthman SMTTS.                             Skapa rätt ljudmiljö                                                                               
  Ska du ha gäster är det en god idé att välja en rundtagande bordsmikrofon som plockar upp ljudet från flera riktningar. Alternativt en som plockar upp riktat ljud men från minst två håll. Ett annat, ofta lite dyrare alternativ, är att sätta så kallade myggor på alla – då är du inte beroende av att personerna måste sitta stilla och prata mot mikrofonen.
  Kommer mikrofonen att befinna sig nära munnen på de som pratar kan det även vara bra att köpa till ett puffskydd.

  Knapp_3.thumb.png.9ddf685476f2f2f5130f40021c0fd3e2.png

  Förutom utrustning behöver du även en passande miljö. Har du inte tillgång till en studio finns det ett par faktorer du bör tänka på när du väljer rum. Stora rum med få möbler ger sällan god akustik, då kommer ljudet att studsa mot väggarna. Välj istället ett välmöblerat rum med mycket mjuka material.
  – Sovrum brukar vara bra. Där finns det ofta gardiner, puffiga kuddar och annat som bryter ljudvågorna. Köket är däremot ett sämre alternativ eftersom det främst är hårda ytor där, och dessutom bakgrundsbrus från vitvaror, säger Chris Andersen.

  Spela in
  När du har all utrustning på plats i rummet som du har valt är det bra om du först gör en testinspelning och lyssnar på ljudet – både i hörlurar och högtalare. Då får du en uppfattning om hur det kommer att låta för dina lyssnare. Är du nöjd är nästa steg att du börjar spela in.

  Råkar du få med störningsljud kan du tvätta ljudet i efterhand.
  – Det finns ofta plugins till programmen som har just det ändamålet. Personligen använder jag en som heter Izotope RX6 och jag vet att den är populär även bland andra, säger Chris Andersen.

  Nå ut till publiken
  När du är nöjd med din inspelning är det dags att publicera den. Många rekommenderar podcasthotell som har till uppgift att lagra dina avsnitt och distribuera dem till kända podcasttjänster. Men Chris erfarenhet är att det är bäst att börja smått.
  – Ladda upp på exempelvis Soundcloud och sköt distributionen till Itunes och andra platser själv i början – tills du har en publik och kanske även en inkomst på podcasten. Först då är det mer motiverat att börja betala för ett podcasthotell.

  Knapp_3.thumb.png.9ddf685476f2f2f5130f40021c0fd3e2.png

  Tips för dig som är ovan
  •    Bestäm i förväg hur långt varje avsnitt ska vara och vilket ämne det ska handla om.
  •    Skriv gärna ett manus eller ett par stödpunkter som du kan hålla dig till.
  •    Försök att prata så naturligt som möjligt.
  •    Lyssna gärna på några populära podcaster och hämta inspiration. Vad gillar du? Vad gillar du inte?


  User Feedback

  Recommended Comments

  There are no comments to display.  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

×
×
 • Create New...