Jump to content
 • Så fixar du sångtagningar i världsklass med Izotope RX 8

  Izotope RX 8 är appen som brukar ses som bildredigering för ljud. Med den kan du både bearbeta helhets­intrycket för en ljudfil med kirurgisk precision av enskilda beståndsdelar. Häng med i vår guide.


  Izotope

  izoptope_rx_8_red.jpg.08dcffc924b9df299a86fadccfe3a2bd.jpg

  Även platinasäljande låtar och album innehåller numera ofta inspelningar som inte är gjorda i professionella studiomiljöer. Hela processen från demo till färdig produktion kan därmed sägas ha blivit drastiskt demokratiserad. Närapå vem som helst kan förverkliga sina musikaliska idéer utan åratal av praktisk vana och tokigt kostsam utrustning. Men nackdelarna med att inte anlita erfarna ljudtekniker är förstås är att det lätt smyger sig in misstag i tagningarna: puffar, salivsmack, alltför starka andnings­­ljud och störande bakgrundsljud. Eller förstärkarbrum/-brus och överdriven rumsklang i gitarrpålägg. Det är här kavalleriet kommer ridande i form av iZotope RX8.

  För drygt tio år sedan släpptes amerikanska Izotope ljudreperations­­verktyget RX. Med tiden har fler och fler funktioner lagts till samt att appen (och pluggarna) fått smarta analysfunktioner som snabbar upp processen med att ge en skräpig tagning eller en miserabel mix en helrenovering. RX brukar liknas vid ett bild­­redigerings­­app fast för ljud. Liknelsen är inte helt långsökt eftersom RX gör det möjligt att bearbeta helhetsintrycket av en ljudfil, men även med kirurgisk precision redigera enskilda beståndsdelar. Precis som en bra app för bildredigering, med andra ord. Tid, frekvenser och decibel istället för pixlar, färgskalor och hög-/lågdagrar.

  I år har vi kommit fram till version åtta av Izotopes programsvit som hjälper dig att laga inspelningar som är trasiga eller behöver städas grundligt. Många känner nog till tillverkarens mastringspaket Ozone. Om mastringen är slutfasen på en musikproduktion är RX 8 ofta den första delen i kedjan. Användningsområdena är förvisso fler än vi hinner nämna här, så vi har för tydlighetens skull utgått från en vanligt förkommande situation.

  En vokalist har spelat in några tagningar i hemmiljö och skickat dig ljudfilerna över nätet. Problemet är att inspelningen inte låter jättebra, även om själva sång­­insatserna är suveräna. Det finns volymspikar i några filer, brum och brus i andra, och vissa segment har problem missljud från andning och konsonanter. Det är då du plockar fram RX 8 och sätter igång. Vi har i exemplen utgått från RX 8 Standard som fristående app.  

  1. Kom igång

  rx_1_red.thumb.jpg.f8dc1a718754b88b7475a917d6dd7245.jpg

  RX 8:ans startfönster. Här kan du dra och släppa en ljudfil du vill fixa till eller klicka på Open File för att leta upp rätt fil på din hårddisk. 

  2. Läcker vy

  rx_2_red.thumb.jpg.fc5a38598e96d6f22375a8dcf7e74421.jpg

  När du öppnat en ljudfil visas den som ett spektrogram som är lätt att zooma in- och ut i med reglagen nere till höger. Observera att när du är lite mer hemtam med RX kan du bearbeta flera filer på en gång samt skapa dina favoritinställningar för att behandla vanligt förekommande ljudåkommor.

  3. Begär assistans

  rx_3_red.thumb.jpg.2339af0ee83077909e384de5d9bbbf01.jpg

  Om du redan nu vet vad som är fel med ljudet kan du kika högerspalten efter verktyg för att, exempelvis, ta bort brum eller missljud. Men RX 8 har en inbyggd assistent som hjälper dig på traven genom att genomföra en snabbanalys av innehållet i din ljudfil. Starta funktionen genom att klicka på Repair Assistant i det övre högra hörnet. Välj sedan om ljudet är inom kategorierna dialog, musik eller övrigt. Den digitala reperationsassistenen genomför sedan analysen. 

  4. Färdig analys

  rx_4_red.thumb.jpg.520939008359401b8405f63dbb61b74e.jpg

  Här hittar assistansfunktionen Clipping, enkelt uttryckt enskilda volymmässiga toppar som innebär distorsion, och inte av den bra sorten. Analysen rekommenderar vilket verktyg du kan använda för att få bukt med missljudet. Kontrollyssna genom att trycka på den vita play-symbolen i det lilla fönstret till höger. Om du gillar vad du hör trycker du på knappen Render för att genomföra förändringen. 

  5. Kedjade moduler

  rx_5_red.thumb.jpg.385dac069d78db858e67ae432894615f.jpg

  Här har renoveringsassistenten analyserat en tagning med många brister, både brum-, brus- och skrapljud. Om du klickar på den föreslagna förlyssningsfilen och det som ser ut som en liten mixer öppnas ett fönster som visar en kedja med verktygsmoduler att använda för att rätta till felen. Du kan även lägga till flera funktioner genom att klicka i rutan med ett plus-tecken i. 

  6. Andningens abc

  rx_6_red.thumb.jpg.8d9704f32c86c41d4a60bc749950a622.jpg

  I nästa fil finns det störade andnings- och smackljud som sannolikt härstammar från att vokalisten sjungit för nära mikrofonen och samtidigt haft massvis med feeling. I menyn till höger väljer vi verktyget Breath Control. Klicka i den lilla rutan märket Output breaths only och sedan knappen Preview. Nu hör du endast de oönskade biljuden i all sin prakt. En öronöppnare de första gångerna, och ett visst välbefinnande infinner sig när du avlägsnat ljudskräpet och fått en renare sångtagning. 

  7. Mosa munljuden

  rx_7_red.thumb.jpg.956a324d3a7680bd4e72bec92892e7ab.jpg

  En annan variant är att använda funktionen Mouth De-click för att radera missljud från munnen. Här har preview-finessen hittat hela 109 klickljud i en och samma tagning. Kontrollyssna så att du inte råkar få med en stark begynnelsebokstav i en fras (till exempel t, s eller k) och ställ reglaget Sensitivity tills du är nöjd. Tryck sedan på Render.

  8. Dumt brum

  rx_8_red.thumb.jpg.e24021955cd98ffd1f5e8699cc0dbe3e.jpg

  Redan vid första uppspelningen upptäcktes ett lågfrekvent brum i den inspelade filen. Välj De-hum i högerspalten. Verktyget har möjlighet att lära sig vilka frekvensband som är störande och sedan dämpa eller avlägsna dem genom hela innehållet. Markera en del av ljudet där brummet är framträdande. Tryck sedan på knappen Learn. Använd därefter reglaget Reduction till höger för att göra dig kvitt mullret. Tryck på Render för att avsluta.

  9. Gå på export

  rx_9_red.thumb.jpg.48a80b7447b40a66b717afc3fe9ae980.jpg

  För vidare bearbetning och mixning i ditt vanliga inspelningsprogram väljer du att exportera det renoverade ljudet till din hårddisk. RX 8 sparar ned filer i de vanligaste högupplösta formaten, men även i komprimerad kvalitet. Klart! 

  Fler funktioner
  Izotope RX 8 kan förstås mycket mer än vad vi tipsar om i den här guiden. Till exempel hittar du kraftfulla moduler för att:

  • Avlägsna läck och rumsljud från inspelningar.
  • Avskilja och ta bort efterklang (reverb) från mixar och enskilda tagningar. 
  • Undanröja gnissel, sprak, plektrumljud och andra ljudmissar när du spelar in gitarr och bas.
  • Praktiska verktyg som eq, normalisering, tidssträckning, tonhöjdskorrigering, loudness, toning och dither. 
  • Plus funktioner för att reparera och putsa upp dialog, podcasts, vinyl- och tonbandsinspelningar och en hel del annat. 

  Lär dig mer om Izotope RX 8:


  Izotope RX 8
  Tillverkare: Izotope (https://www.izotope.com/)

  Systemkrav:
  Mac: Intel-baserad dator med mac OS 10.13.6 (High Sierra) – macOS 10.15 (Catalina). Stöd för nya Apple M1-chippet och macOS 11 Big Bur är i skrivande stund under utveckling.

  Windows: Windows 8 - Windows 10.
  Format: Au, aax, vst2, vst3 och fristående program. Samtliga pluggar och applikationer är i 64-bitarsformat.

  Stöd för inspelningsprogram:  Pro Tools 12 – 2020, Logic Pro, Final Cut Pro, Live 9.7 - 10, Cubase 9.5 – 10.5, Nuendo 10, FL Studio 20, Studio One 4 - 5, Reaper 6, Adobe Audition CC och Premiere Pro CC.

  Pris: RX 8 Elements: Cirka 250 kronor. RX 8 Standard: Cirka 2 460 kronor. RX 8 Advanced: Cirka 9 715 kronor. En 30-dagars fullt fungerande demoversion, med undantaget att det inte går att spara, finns att ladda ned på tillverkarens webbplats.

  izotope_rx_8_standard_box_shot_red.jpg


  User Feedback

  Recommended Comments

  Hej har cubase 10.5... Kan man köra RX8 i monitorläge i Cubase och få ett rent snyggt sång spår direkt eller måste med eftermixa sången... Funderar på att köpa RX 8tan den billiga om det funkar

  Link to comment
  Share on other sites

  Hej där, och tack för din fråga! Som du säkert uppfattat är RX är uppbyggt kring moduler som är specialiserade på att lösa specifika problem, till exempel De-Click och Breath Control. När du installerar RX dyker även vissa av dessa moduler upp som plugins i ditt inspelningsprogram, såsom Cubase, och kan då köras i realtid precis som vilken annan plugg som helst. Men andra moduler — till exempel Spectral Repair — måste köras i standalone-versionen av RX av rent tekniska skäl.

  Här finns en artikel som dyker ned lite djupare i detta.

  Hoppas att det klarnade lite, det är fritt fram att komma med fler frågor annars.

  Bästa hej,
  Henrik för iZotope

  • Gilla 3
  Link to comment
  Share on other sites


  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

 • Similar Content

  • By Jon Rinneby
   Årets nästa sista Fredagstips är här och vad bättre än att sammanställa en lista över några riktigt bra pluggar från det gångna året? Att lista samtliga kreationer som släppts under 2020 är dock snudd på omöjligt och förmodligen inte heller särskilt produktivt. Detta är därför ingen lista över de ”bästa pluggarna” utan bara min högst personliga åsikt. Extra roligt är också att en hel del gratispluggar lyckats nästla sig in. Nåväl, här kommer mina mina favoritpluggar för mixning och mastring år 2020, utan inbördes ordning. Observera att priserna är ungefärliga.
   Fuse Audio Labs Flywheel

   Flywheel ställer sig i ledet av aldrig sinande rullbandspluggar och bjuder på en relativt lättbegriplig historia. Välj mellan 15 och 30 IPS, rullbandstyperna I och II, klassiskt svaj samt högfrekvent avrullning med HF EQ och HYST. Sedan är det bara att välja hur hårt du vill pressa pluggen med Record gain. Flywheel passar utmärkt på grupper och hela mixar och har en tendens att linda in ljudet som i en varm filt utan att det känns dovt eller processat.
   Hemsida: Fuse Audio Labs Flywheel
   Pris: 500 kr
   Hornet ThirtyOne MK2

   ThirtyOne MK2 är en 31-bands equalizer av klassiskt snitt bestyckad med funktionen Auto EQ vars uppgift är att hitta den ”perfekta balansen” mellan frekvenserna. Du kan exempelvis spela upp din mix från början till slut och studera hur ThirtyOne MK2 automatiskt justerar de 31 banden, vilka du sedan kan finjustera individuellt. ThirtyOne MK2 fungerar även ypperligt på enskilda instrument - en perfekt hjälpreda för både mixning och mastring.
   Hemsida: Hornet ThirtyOne MK2
   Pris: 200 kr
   TDR Molotov GE

   Molotov är en färgad kompressor med syftet att ge dina inspelningar mer karaktär. Kompressorn blandar klassiska egenskaper med mångfacetterad saturation och andra godsaker. Molotov lämpar sig speciellt bra på trummor, sång och bas, men pluggen komprimerar vad helst du matar den med. Även om den i första hand inte utger sig för att vara en mastringskompressor så klarar den även detta galant och du kan ofta komma undan med ganska mycket kompression utan störande bieffekter. 
   Hemsida: TDR Molotov GE
   Pris: 500 kr (finns även som avskalad gratisversion)
   Voxengo TEOTE

   TEOTE är en frekvensbalanserare speciellt utvecklad för både mixning och mastring. Pluggen tämjer besvärande resonanser, de-essar och agerar automatisk dynamisk equalizer. TEOTE är en akronym för ”That’s Easier On The Ear” vilket är precis vad den åstadkommer - en behagligare ljudupplevelse (om du rattar rätt förstås).
   Hemsida: Voxengo TEOTE
   Pris: 700 kr
   Slate Digital Fresh Air

   Fresh air är en enkel plugin vars huvudsakliga uppgift är att ge dina spår mer luft. De två rattarna styr mid och high air och går att kombinera precis som du vill. Jag vill lyfta ett varningens finger gällande att dra på för mycket, vilket förutom mer tydlighet också ökar volymen. Med detta sagt är Fresh air en trevlig och användbar plugg som fungerar lika bra på enskilda kanaler som hela mixar, speciellt när du vill få saker att poppa ur högtalarna.
   Hemsida: Slate Digital Fresh Air
   Pris: Gratis
   Wavesfactory Echo Cat

   Echo Cat är ett otroligt välljudande delay som bygger på Charlie Watkins ”The Copicat” från 1958, speciellt utvecklat för gitarr och använt av artister som The Shadows och Pink Floyd. Just detta delay har något gammalt över sig, i positiv bemärkelse, och känns genuint i sin återgivning med lagom mycket skit under naglarna. Echo Cat gör sig även bra på sång, trummor och andra instrument tack vare ett modernt gränssnitt med fler funktioner än originalet.
   Hemsida: Wavesfactory Echo Cat
   Pris: 800 kr
   Sonible Balancer

   Balancer analyserar och ställer in vad pluggen anser vara en passande eq-kurva på allt från bas och gitarr till trummor och sång. Du styr sedan hur mycket av effekten du vill höra med hjälp av Intensity-reglaget. Perfekt när du har ont om tid eller bara söker lite perspektiv på tillvaron. Balancer är väldigt processorsnål och kan utan problem användas på flertalet kanaler. 
   Hemsida: Sonible Balancer
   Pris: Gratis
   United Plugins FrontDAW

   FrontDAW är tre olika preamps i ett med syftet att ge dina digitala inspelningar en analog känsla. Lägg pluggen först på varje kanal och bestäm med hjälp av input hur pass färgad signal du vill ha. Ju mer du pressar pluggen desto mer saturation och därmed minskning av dynamik och höga frekvenser. Eller så låter du pluggen jobba subtilt och avnjuter crosstalk (subtilt läckage à la mixerbord) mellan samtliga kanaler. FrontDAW fungerar även på mastern och kan ge hela mixen mer attityd och framåtanda. 
   Hemsida: United Plugins FrontDAW
   Pris: 500 kr
   IK Multimedia Sunset Sound Studio Reverb

   Sunset Sound Studio Reverb låter dig kliva in liverum, ekokammare, sångbås, plåtar och fjäderreverb samplade (Volumetric Response Modeling (VRM™) från Los Angeles legendariska kultstudio. Ett utmärkt och mångsidigt reverb som verkligen ger känslan av att "vara där". Personligen gillar jag att använda reverbet på samtliga gruppkanaler och väljer då ett passande rum som grupperna får passera genom, om än subtilt. Detta kan du bland annat läsa mer om här:
   Hemsida: IK Multimedia Sunset Sound Studio Reverb
   Pris: 1200 kr
   Lycka till!
   Ställ gärna frågor eller kommentera artikeln i kommentarsfältet nedan, så spinner vi tillsammans vidare på ämnet. Eller om du hellre föredrar att diskutera om mixning i avdelningen "Mixning och mastring" på Studios forum här!
   Fredagstipset är en återkommande serie där Studios skribent Jon Rinneby varje fredag delar med sig av tips inom bland annat inspelning och mixning. Här hittar du samtliga fredagstips.
  • By Nyhetsroboten
   Celemony Software GmbH, Munich, 26.05.2020 (ictw) – Celemony is pleased to announce the immediate availability of the new Melodyne Version 5. The Grammy-Award-winning software Melodyne is used all over the world every day for the correction, perfection, reshaping and transformation of vocal tracks, samples and audio recordings of all kinds. A studio standard, in fact. But even the best things can be improved.
   Melodyne 5: What’s new?
   The most important new features of Version 5 relate to Melodyne's core competence: the correction of poor intonation on vocal tracks. The algorithm now detects – along with a host of other phenomena – the presence and extent of the unpitched (noise-like) components of the vocal sound as well as breaths, which it then processes separately from the pitched components. This leads to better results, less time spent editing, and a more natural sound.
   Factor in the improved weighting of pitch deviations and Melodyne 5 now hands you back – virtually in two shakes – a musically perfect vocal performance.
   The volume balance between the pitched and unpitched components can be adjusted – syllable by syllable if desired. This not only helps with double-tracking and vocal harmonies but gives you a perfect and precisely targeted de-esser into the bargain.
   Totally new possibilities for dynamic contouring are afforded also by the Fade Tool and the Leveling Macro, as they too work on a per-note basis – even with polyphonic audio material.

   A new degree of musical freedom
   But Melodyne 5 also supports new workflows that further musical creativity: With the Chord Track (and the Pitch Grid configured accordingly), recordings and samples can be adapted at lightning speed to the harmonic structure and chords of your own compositions and songs. So any library sample now harmonizes instantly with your song. That's perfect for songwriters but also for remixers. And thanks to the integrated chord recognition, no knowledge of music theory is required.
   The most important new features of Melodyne 5 in a nutshell:
   With the Melodic algorithm, separate editing of pitched and unpitched components of the vocal sound (sibilant detection). Better results, less time spent editing, more natural sound The ability to control the volume ratio between the pitched and unpitched components – a precisely targeted de-esser function Improved weighting of pitch deviations, musically perfect intonation A Chord Track and Chord Grid to adapt any recordings and samples to your song – thanks to integrated chord recognition, no knowledge of music theory required The Fade Tool and Leveling Macro let you edit the dynamics of each note – even in polyphonic material A new algorithm, "Percussive Pitched", plus various other algorithm enhancements Fuller implementation of keyboard shortcuts
     Melodyne 5: Working with chordsWorking with chords
   Melodyne 5 runs in stand-alone mode as well as with 64-bit DAWs under MacOS and Windows – DAW integration via ARA, VST3, AU or AAX. The update costs 49 €/US$ for Melodyne assistant, 99 €/US$ for Melodyne editor and 149 €/US$ for Melodyne studio. For Melodyne essential and users who registered Melodyne after 1 March 2020, it is free of charge. A 30-day trial version can be downloaded from https://www.celemony.com/en/trial
   Melodyne 5: A quantum leap in vocal editing
    
   Melodyne 5: The leveling tools
   More information on Melodyne 5: www.celemony.com
  • By Pentatonic
   Började för ett tag sedan att köra Logic Pro X. Jag är mycket nöjd med programmet i sin helhet, men jag undrar om det finns några bra gitarr-plugins man kan ladda ner (helst gratis men kan tänka mig att betala en slant för det med). Dom som följer med när man köper Logic låter lite sådär tycker jag. Dom med cleant ljud låter dock väldigt bra!
   Tanken är att vi (bandet) ska spela in själva eftersom vi inte har råd med studiotid varje gång vi ska spela in. Vet att det blir betydligt mycket snyggare gitarrljud om man mickar upp förstärkaren men jag tror inte grannarna blir så glada om jag drar på min 100 wattare i lägenheten. Och i replokalen är det så fruktansvärt dålig akustik för inspelning (har provat). Är liksom inte ute efter det bästa gitarrljudet i världen, bara något man inte skäms över att lägga upp på youtube tex. 
   För att vara lite mer specifik så är det alltså metall/rock vi spelar. Så det är sådana plugins jag letar efter. 
   Tack på förhand!
   Ha det gött! 
   Hoppas allt är bra, haaaaaj!
 • Pressmeddelanden

×
×
 • Create New...