Jump to content
Annons
 • Så fixar du sångtagningar i världsklass med Izotope RX 8

  Izotope RX 8 är appen som brukar ses som bildredigering för ljud. Med den kan du både bearbeta helhets­intrycket för en ljudfil med kirurgisk precision av enskilda beståndsdelar. Häng med i vår guide.

  Izotope

  izoptope_rx_8_red.jpg.08dcffc924b9df299a86fadccfe3a2bd.jpg

  Även platinasäljande låtar och album innehåller numera ofta inspelningar som inte är gjorda i professionella studiomiljöer. Hela processen från demo till färdig produktion kan därmed sägas ha blivit drastiskt demokratiserad. Närapå vem som helst kan förverkliga sina musikaliska idéer utan åratal av praktisk vana och tokigt kostsam utrustning. Men nackdelarna med att inte anlita erfarna ljudtekniker är förstås är att det lätt smyger sig in misstag i tagningarna: puffar, salivsmack, alltför starka andnings­­ljud och störande bakgrundsljud. Eller förstärkarbrum/-brus och överdriven rumsklang i gitarrpålägg. Det är här kavalleriet kommer ridande i form av iZotope RX8.

  För drygt tio år sedan släpptes amerikanska Izotope ljudreperations­­verktyget RX. Med tiden har fler och fler funktioner lagts till samt att appen (och pluggarna) fått smarta analysfunktioner som snabbar upp processen med att ge en skräpig tagning eller en miserabel mix en helrenovering. RX brukar liknas vid ett bild­­redigerings­­app fast för ljud. Liknelsen är inte helt långsökt eftersom RX gör det möjligt att bearbeta helhetsintrycket av en ljudfil, men även med kirurgisk precision redigera enskilda beståndsdelar. Precis som en bra app för bildredigering, med andra ord. Tid, frekvenser och decibel istället för pixlar, färgskalor och hög-/lågdagrar.

  I år har vi kommit fram till version åtta av Izotopes programsvit som hjälper dig att laga inspelningar som är trasiga eller behöver städas grundligt. Många känner nog till tillverkarens mastringspaket Ozone. Om mastringen är slutfasen på en musikproduktion är RX 8 ofta den första delen i kedjan. Användningsområdena är förvisso fler än vi hinner nämna här, så vi har för tydlighetens skull utgått från en vanligt förkommande situation.

  En vokalist har spelat in några tagningar i hemmiljö och skickat dig ljudfilerna över nätet. Problemet är att inspelningen inte låter jättebra, även om själva sång­­insatserna är suveräna. Det finns volymspikar i några filer, brum och brus i andra, och vissa segment har problem missljud från andning och konsonanter. Det är då du plockar fram RX 8 och sätter igång. Vi har i exemplen utgått från RX 8 Standard som fristående app.  

  1. Kom igång

  rx_1_red.thumb.jpg.f8dc1a718754b88b7475a917d6dd7245.jpg

  RX 8:ans startfönster. Här kan du dra och släppa en ljudfil du vill fixa till eller klicka på Open File för att leta upp rätt fil på din hårddisk. 

  2. Läcker vy

  rx_2_red.thumb.jpg.fc5a38598e96d6f22375a8dcf7e74421.jpg

  När du öppnat en ljudfil visas den som ett spektrogram som är lätt att zooma in- och ut i med reglagen nere till höger. Observera att när du är lite mer hemtam med RX kan du bearbeta flera filer på en gång samt skapa dina favoritinställningar för att behandla vanligt förekommande ljudåkommor.

  3. Begär assistans

  rx_3_red.thumb.jpg.2339af0ee83077909e384de5d9bbbf01.jpg

  Om du redan nu vet vad som är fel med ljudet kan du kika högerspalten efter verktyg för att, exempelvis, ta bort brum eller missljud. Men RX 8 har en inbyggd assistent som hjälper dig på traven genom att genomföra en snabbanalys av innehållet i din ljudfil. Starta funktionen genom att klicka på Repair Assistant i det övre högra hörnet. Välj sedan om ljudet är inom kategorierna dialog, musik eller övrigt. Den digitala reperationsassistenen genomför sedan analysen. 

  4. Färdig analys

  rx_4_red.thumb.jpg.520939008359401b8405f63dbb61b74e.jpg

  Här hittar assistansfunktionen Clipping, enkelt uttryckt enskilda volymmässiga toppar som innebär distorsion, och inte av den bra sorten. Analysen rekommenderar vilket verktyg du kan använda för att få bukt med missljudet. Kontrollyssna genom att trycka på den vita play-symbolen i det lilla fönstret till höger. Om du gillar vad du hör trycker du på knappen Render för att genomföra förändringen. 

  5. Kedjade moduler

  rx_5_red.thumb.jpg.385dac069d78db858e67ae432894615f.jpg

  Här har renoveringsassistenten analyserat en tagning med många brister, både brum-, brus- och skrapljud. Om du klickar på den föreslagna förlyssningsfilen och det som ser ut som en liten mixer öppnas ett fönster som visar en kedja med verktygsmoduler att använda för att rätta till felen. Du kan även lägga till flera funktioner genom att klicka i rutan med ett plus-tecken i. 

  6. Andningens abc

  rx_6_red.thumb.jpg.8d9704f32c86c41d4a60bc749950a622.jpg

  I nästa fil finns det störade andnings- och smackljud som sannolikt härstammar från att vokalisten sjungit för nära mikrofonen och samtidigt haft massvis med feeling. I menyn till höger väljer vi verktyget Breath Control. Klicka i den lilla rutan märket Output breaths only och sedan knappen Preview. Nu hör du endast de oönskade biljuden i all sin prakt. En öronöppnare de första gångerna, och ett visst välbefinnande infinner sig när du avlägsnat ljudskräpet och fått en renare sångtagning. 

  7. Mosa munljuden

  rx_7_red.thumb.jpg.956a324d3a7680bd4e72bec92892e7ab.jpg

  En annan variant är att använda funktionen Mouth De-click för att radera missljud från munnen. Här har preview-finessen hittat hela 109 klickljud i en och samma tagning. Kontrollyssna så att du inte råkar få med en stark begynnelsebokstav i en fras (till exempel t, s eller k) och ställ reglaget Sensitivity tills du är nöjd. Tryck sedan på Render.

  8. Dumt brum

  rx_8_red.thumb.jpg.e24021955cd98ffd1f5e8699cc0dbe3e.jpg

  Redan vid första uppspelningen upptäcktes ett lågfrekvent brum i den inspelade filen. Välj De-hum i högerspalten. Verktyget har möjlighet att lära sig vilka frekvensband som är störande och sedan dämpa eller avlägsna dem genom hela innehållet. Markera en del av ljudet där brummet är framträdande. Tryck sedan på knappen Learn. Använd därefter reglaget Reduction till höger för att göra dig kvitt mullret. Tryck på Render för att avsluta.

  9. Gå på export

  rx_9_red.thumb.jpg.48a80b7447b40a66b717afc3fe9ae980.jpg

  För vidare bearbetning och mixning i ditt vanliga inspelningsprogram väljer du att exportera det renoverade ljudet till din hårddisk. RX 8 sparar ned filer i de vanligaste högupplösta formaten, men även i komprimerad kvalitet. Klart! 

  Fler funktioner
  Izotope RX 8 kan förstås mycket mer än vad vi tipsar om i den här guiden. Till exempel hittar du kraftfulla moduler för att:

  • Avlägsna läck och rumsljud från inspelningar.
  • Avskilja och ta bort efterklang (reverb) från mixar och enskilda tagningar. 
  • Undanröja gnissel, sprak, plektrumljud och andra ljudmissar när du spelar in gitarr och bas.
  • Praktiska verktyg som eq, normalisering, tidssträckning, tonhöjdskorrigering, loudness, toning och dither. 
  • Plus funktioner för att reparera och putsa upp dialog, podcasts, vinyl- och tonbandsinspelningar och en hel del annat. 

  Lär dig mer om Izotope RX 8:


  Izotope RX 8
  Tillverkare: Izotope (https://www.izotope.com/)

  Systemkrav:
  Mac: Intel-baserad dator med mac OS 10.13.6 (High Sierra) – macOS 10.15 (Catalina). Stöd för nya Apple M1-chippet och macOS 11 Big Bur är i skrivande stund under utveckling.

  Windows: Windows 8 - Windows 10.
  Format: Au, aax, vst2, vst3 och fristående program. Samtliga pluggar och applikationer är i 64-bitarsformat.

  Stöd för inspelningsprogram:  Pro Tools 12 – 2020, Logic Pro, Final Cut Pro, Live 9.7 - 10, Cubase 9.5 – 10.5, Nuendo 10, FL Studio 20, Studio One 4 - 5, Reaper 6, Adobe Audition CC och Premiere Pro CC.

  Pris: RX 8 Elements: Cirka 250 kronor. RX 8 Standard: Cirka 2 460 kronor. RX 8 Advanced: Cirka 9 715 kronor. En 30-dagars fullt fungerande demoversion, med undantaget att det inte går att spara, finns att ladda ned på tillverkarens webbplats.

  izotope_rx_8_standard_box_shot_red.jpg

  • Gilla 1

  User Feedback

  Recommended Comments

  Hej har cubase 10.5... Kan man köra RX8 i monitorläge i Cubase och få ett rent snyggt sång spår direkt eller måste med eftermixa sången... Funderar på att köpa RX 8tan den billiga om det funkar

  Link to comment
  Share on other sites

  Hej där, och tack för din fråga! Som du säkert uppfattat är RX är uppbyggt kring moduler som är specialiserade på att lösa specifika problem, till exempel De-Click och Breath Control. När du installerar RX dyker även vissa av dessa moduler upp som plugins i ditt inspelningsprogram, såsom Cubase, och kan då köras i realtid precis som vilken annan plugg som helst. Men andra moduler — till exempel Spectral Repair — måste köras i standalone-versionen av RX av rent tekniska skäl.

  Här finns en artikel som dyker ned lite djupare i detta.

  Hoppas att det klarnade lite, det är fritt fram att komma med fler frågor annars.

  Bästa hej,
  Henrik för iZotope

  • Gilla 4
  Link to comment
  Share on other sites  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

×
×
 • Create New...