Jump to content
Annons
 • Gravity MS TBA 01 mikrofonarm håller mikrofonen när och där du vill ha den

  Med endast en hand kan du snabbt ta fram, positionera och plocka undan mikrofonen utan att behöva göra avkall på en mikrofonarms flexibilitet. 

  Adam Hall

  2082823724_GravityMSTBA01_ny_1800.jpg.1bb671672e39e537339799a58dec03f9.jpg

  Det började för bara några år sedan med mikrofonstativ och stativ för PA-högtalare. Idag är tyska Gravity ett av de största märkena när det gäller stadiga stativ och tillbehör. Produktutbudet har också vuxit i takt med den ökande populariteten och idag erbjuds allt från notställ till keyboardstativ. 

  En av Gravitys nyare produkter är MS TBA 01, en mikrofonarm i lätt aluminium med tre leder och ett bordsfäste. Stilen känns igen. De svartgrå stativen med gröna ringar och accenter har blivit ett designmässigt kännetecken, men är du förtjust i ett monokromt uttryck eller har ett strikt färgtema i din studio följer det också med alternativa detaljer i svart som du kan byta ut själv. 

  Populära användningsområden
  Mikrofonarmar har i decennier varit förknippat med radiostudio, men idag är mikrofonarmen ett självklart tillbehör i många användningsområden. Ett närbesläktat exempel är podcast. 

  Podcastproduktion är en stark målgrupp som fortsätter att växa i landet. En studio är inte längre bara för musikinspelning. Det talas om hur skolelever byter namn på sin skolas musikstudio till poddrummet. Men många poddar och ljudböcker spelas in i rum som inte är enbart dedikerade för inspelning. Ett större mikstativ tar plats och rummet ska se snyggt ut även när vi inte spelar in och det är ofta lika viktigt som en mikrofon med bra kvalitet. En mikrofonarm kan skjutas ihop till bordskanten och du kan fokusera på annat än att plocka ihop utrustning efter en inspelning. 

  Vid musikinspelning i hemstudio eller projektstudio har mikrofonarmen också fördelar. När vi sitter vid datorn behöver vi inte förflytta oss för att kunna spela in såväl sång som instrument. Om ett jammande med gitarren leder till en låtidé är det enkelt att dra fram och placera mikrofonen och spela in en tagning utan att någon gång behöva släppa taget om gitarren. Inga ben från golvstativ är i vägen för stolen och det blir inga mikrofonkablar på golvet som trasslar sig med stolen. Är skrivbordet höj- och sänkbart följer mikrofonen alltid med. Mikrofonarman skymmer inte dina anteckningar eller sångtexter på samma sätt som ett golv- eller bordsstativ. 

  YouTube, Twitch och gamingvärlden är också en marknad där vi vant oss att se mikrofonarmar och broadcastmikrofoner. Små actionkameror och mobiltelefoner kan med enkla adapterhållare monteras på mikstativ. Med två mikrofonarmar, en för kamera och en för mikrofon, får du ett mycket platsbesparande kit där du snabbt kan flytta om kameran lika enkelt som mikrofonen.

  GMSTBA01_2_1800_.jpg.38c8d4380a5d81b7b62294f8904f5abb.jpg
  Gravity MS TBA 01

  Produktkvalitet
  MS TBA 01 har en konstruktionskvalitet som du inte finner på andra mikrofonarmar i prisklassen. Många billiga armar har mer gemensamt med armen på en skrivbordslampa än ett mikrofonstativ. Gravitys arm är tacksamt befriad från skorrande metallfjädrar, sax-stag med klämrisker eller starka stomljud från bordsskivan. Här får du i stället en dämpad och tyst arm i en solid stång. Mikkabeln göms i en liten skena på utsidan av stången. Oavsett om mikrofonen är framplockad eller har skjutits bort så håller sig kabeldragningen nätt och städad. 

  Armens position manövreras enkelt med en hand. Vid lederna finns små rattar för att kunna fixera stativet om så önskas, men här märks en ordentlig skillnad mellan Gravitys arm och konkurrenter även i högre prisklasser. MS TBA 01 måste inte skruvas åt för att den ska hålla sig stilla. Armen är följsam men stannar där du släpper den. Sträck ut hela bommen och armens mekanik håller mikrofonen på plats utan att säcka ihop av tyngden. Den flexibiliteten är värd mycket. Det är något vi inte klarar med en fullt utdragen mikbom på ett golvstativ, och än mer sällan med bara en hand. Med en lastkapacitet på 1,5 kg tål stativet t.o.m. en stereoskena ifall du vill spela in i stereo. 

  Det enda du faktiskt behöver skruva åt ordentligt är själva bordsfästet av stål. Fästet är smalt och stadigt, greppar bra och dras åt utan ansträngning. Öppningen på fästet klarar skivor från 1,5 cm till dryga 5 cm vilket möjliggör montering även på mycket tjocka bordsskivor eller skrivbord med stora underreden som i andra fall hade varit i vägen. 

  Små guidespår i foten gör det möjligt att flytta runt armen ett helt varv i givna vinklar. De mjuka kuggarna gör att armen enkelt vrids när du vill det, men de ser också till att armen håller sig på plats även om du oavsiktligt nuddar mikrofonen. 

  Den sista leden på bomarmen sitter precis vid mikhållaren. Med ett handgrepp kan leden roteras i fasta vinklar och anpassas utifrån vilken sida av bordet som stativet är fäst på så att mikrofonens infästning blir så smidig som möjligt, om det så är en klassisk shockmount-hållare eller en rambygel som på många broadcastmikrofoner.

  Läs mer: Officiell sida för Gravity MS TBA 01 >

  blatt_streck.png.ea7f5f4ca5f725f0b044da706081e7f0.png


  User Feedback

  Recommended Comments

  There are no comments to display.  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

×
×
 • Create New...