Jump to content
Annons
  • Apogee Boom – nätt, robust och med kompromisslös kvalitet

    Vare sig du spelar in med Mac, pc eller iPhone/iPad ger Boom kristallklart ljud i ett portabelt paket. Det har även en utmärkt kanallimpa som kan användas helt utan latens. Vi tittar närmare på Apogee Boom.

    Apogee

    Boom-Front_artikel.jpg.6fdbb7bde2aab73757d5a7c742474fd2.jpg

    För den som behöver ett robust men mobilt usb-ljudkort som kan användas med både Mac och pc såväl som med iOS-enheter är Apogees nya Boom väl värt att spana in. Här finns två ljudingångar för instrument såsom elgitarr eller keyboard, eller linjenivå från exempelvis en mixer. Den ena av dem fungerar dessutom för mikrofoner och har en egen mikrofonförstärkare. Boom har en inbyggd digital signalprocessor (DSP) som gör att du kan bearbeta ljudet med EQ, kompressor och överstyrning i realtid under inspelning. På baksidan återfinns stereo- och hörlursutgångar som ska visa sig inte bara spegla varandra som på enklare ljudkort, utan kan matas med olika ljudströmmar – mer om det nedan.

    Genomtänkt ergonomi
    Man kan inte kalla Boom tung, men med sitt metallhölje inger ljudkortet en robust och förtroendeingivande känsla. Undersidan är till stor del gummiklädd vilket både skyddar mot stötar och bjuder på rejäl friktion mot underlaget vilket är praktiskt när du till exempel ska koppla in en kabel. Enheten mäter blott 16 centimeter på bredden och matas med ström via usb. Vi talar alltså om en mycket portabel pjäs där du inte behöver vara rädd att glömma nätdelen.

    En sak som kan vara irriterande är hur in- och utgångar är placerade på ljudkort. I vissa studiomöbleringar är det mest praktiskt att ha kontakterna på baksidan, i andra lägen är det smidigast att ha dem på framsidan. Det är förstås svårt för tillverkarna att veta exakt vad som passar olika användare. Apogee Boom däremot har en lite ovanlig utformning som påminner om en bro eller kanske en katamaran. Undersidan är inte som brukligt en enda plan yta, utan har en inbuktning undertill som bildar en passage under enheten. Men med den här utformningen spelar det mindre roll var själva kontakten sitter eftersom kablarna kan löpa fritt under enheten utan att spilla ut över hela arbetsytan och ligga i vägen. Det gör därmed heller inte så mycket att Booms hörlurskontakt sitter på baksidan, kabeln kan ändå löpa framåt genom passagen på undersidan mot användaren.

    Ytterligare ett bevis på det är den medföljande usb-kabeln. Dess anslutningar är usb-c till usb-c, men den har även en usb-a-adapter som är permanent fäst på kabeln så att den inte kan tappas bort. En liten med mycket värdefull och genomtänkt detalj som gör att du förhoppningsvis inte behöver leta efter en adapter i tid och otid.

    Apogee-BOOM-streaming-loopback_artikel.jpg.af937eb121837407783ce8ab1f0ccc6d.jpg

    I användning
    Det fungerar utmärkt att helt enkelt koppla in Boom till sin dator, välja enheten som in/ut-enhet och börja jobba. Ratten på enhetens framsida är även en tryckknapp för att stega mellan de olika in- och utgångarna och där du sedan kan ställa in nivån.
    Men för att verkligen dra nytta av alla funktioner i Boom bör du ladda ned och installera Apogee Control 2 från Apogees hemsida, eller i Apples App Store om du använder iPhone eler iPad. Utöver mer detaljerade inställningar för varje ingång kan du i Apogee Control 2 skapa en behaglig och fördröjningsfri medhörningsmix för inspelning. I mixerdelen ställs de relativa lyssningsnivåerna mellan ingångarna och ljudströmmen från inspelningsprogrammet in. Mjukvaran bjuder faktiskt på två separata Playback-kanaler (1-2 respektive 3-4) som tar emot ljudströmmar från ditt musikprogram (DAW). Det öppnar för att skapa olika medhörningsmixar i musikprogrammet och sedan sända den ena till Booms stereoutgång och den andra till hörlursutgången. Den möjligheten är smidig om en person sköter inspelningen och en annan sjunger eller spelar det instrument som spelas in. Den senare kan vilja höra sig själv och vissa instrument starkare i mixen, exempelvis sådana som är lättare att intonera efter. Men producenten kan samtidigt behöva fokusera på helheten och höra mixen mer som den är tänkt att låta.

    I Apogee Control 2 kan du också styra DSP-effekterna. Som nämndes inledningsvis har Boom ett inbyggt DSP-chip för att driva effekter i realtid, vilket gör att du kan spela in med effekten och ändå få fördröjningsfri lyssning. Den effekt som kan användas med Boom är kanallimpan Symphony ECS Channel Strip och som ingår i köpet. Den har en trevlig trebands-EQ, en vänlig men effektiv kompressor och även en Drive-ratt för att ge ljudet lite skit under naglarna.

    Ljudkvalitet
    Apogee är sedan årtionden känt för den kompromisslösa ljudkvaliteten i sina ljudkort. Och Boom är inget undantag. Här finns mickförstärkare och omvandlare av samma klass som de dyraste Apogee-ljudkorten. Mikrofonförstärkaren är tyst och kraftfull nog att man utan vidare kan använda dynamiska mikrofoner även till tysta ljudkällor – exempelvis spela in tal med voiceover-klassiker som Shure SM7 eller Electro-Voice RE20.

    Så för dig som föredrar kvalitet framför kvantitet är Boom ett gjutet val. Det finns alternativ med fler in- och utgångar, men inga som levererar ljud och funktioner i samma absoluta proffsklass som Apogee.

    Tillverkare: Apogee, apogeedigital.com
    Svensk kontakt: Luthman Nordic, www.luthmannordic.com

    Apogee-BOOM-streaming-loopback_artikel.jpg


    Användarrespons

    Recommended Comments

    Det finns inga kommentarer att visa



    Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera

    Du behöver vara medlem för att delta i communityn

    Bli medlem (kostnadsfritt)

    Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!

    Bli medlem nu (kostnadsfritt)

    Logga in

    Har du redan en inloggning?
    Logga in här.

    Logga in nu

×
×
  • Skapa ny...