Jump to content
Annons

vortex

Medlem
  • Antal inlägg

    165
  • Gick med

  • Senast inloggad

Rykte i communityn

0 Neutralt

Om mig

  • Kön
    Man
  1. Nu vet jag ju inte om det är egenkomponerad musik du avser, eller om det är noter på 'standardmusik' för pianister, men testa PiaScoreHD! Visserligen får han inte in sina befintliga pappersnoter där, men han får med ett par touchar tillgång till enorma mängder standardnoter (gratis för icke upphovsrättsskyddad musik, och med köpmöjlighet för annan).
  2. OK, nu blev det ju en tråd om appar i avdelningen "Om sajten" 😉 Tycker fortfarande att det borde finnas en egen avdelning eftersom det börjar dyka upp allt fler riktigt intressanta appar - och de lär bli fler framöver. Problemet är att många intressanta appar för oss musiker är så 'smala' att de inte får någon större uppmärksamhet och därför missar man dem lätt. Ett annat problem är också att det är ju i princip alltid de senaste apparna det talas om, och då blir det lätt så att äldre appar faller i glömska, trots att de kanske är så bra att de faktiskt inte ens behöver förbättras och uppdateras. Därför vore det bra att ha en avdelning. Tycker jag. Här är f.ö. ett guldkorn som jag hittat: Pitch primer - en genialisk app för att analysera och förbättre pitchen för oss som spelar intstrument där pitchen inte är självklar (blås, stråk etc.)
  3. vortex

    Avdelning för appar?

    Vore det inte bra med en avdelning specifikt för appar där vi kan diskutera och tipsa varandra om små guldkorn?
  4. Märkligt! Av serienumret att döma, skulle den alltså vara tillverkad före år 1915, men mekaniken ser ut att vara av betydligt senare datum ...! Jag är dock inte kunnig på vintage-saxar och kan inte ens gissa värdet. Soundet i sådana här gamla saxar kan variera betydligt, och efterfrågan (och därmed värdet) bör spegla hur den faktiskt låter. Vad är det för munstycke? Vintage-saxar kräver i allmänhet också ett vintage-munstycke för att komma till sin rätt. Tänker du sälja den, eller tänker du börja spela på den själv?
  5. Tja, måste erkänna att det var länge sedan jag testade 'vad som finns på marknaden', men jag håller med om Yanagisawa. Det är mina absoluta favoriter. Måste dock erkänna att jag gillar de tidigare modellerna bäst. Har en gammal A990:a (enligt uppgift den sista som byggdes helt för hand) och en ny A992:a. Skulle inte byta bort 990:an mot allt smör i Småland, trots att den har levt ett hårt liv på jazzklubbarna i NewYork innan jag fick vårdnaden. Har en T-4:a och en T901:a också, fast här tycker jag definitivt bättre om 901:an. Och för att fylla ut samlingen har jag en SC901:a som jag älskar. Någon förresten som testat Zagar munstycken och har åsikter? /p
  6. Elof, stort saftigt JÄTTETACK! Om man, som jag, plöjer tidning efter tidning och bara kan läsa om prylar utan att få en chans att lyssna i verkligheten (jag har bara mina enkla hemmapryttlar som jag sitter och pular med en stund då och då mellan blöjbyten och jobb), får man lätt uppfattningen att det är en ENORM skillnad mellan det ena och det andra. Och så kommer en sån här grej där man får chansen att blindtesta med egna öron ...! Jag hör nästan ingen skillnad! 🙂 Jag kan bara dra följande slutsatser: 1. Antingen ÄR det ingen skillnad (och du skojar alltså). 2. Eller, det är åtminstone meningslöst för mig att satsa på 'bättre' grejer än jag redan har. 🙂 Ser fram emot 'facit'.
  7. vortex

    Att spela kam

    Du menar KAM session? 😛
  8. Det billigaste skulle kanske vara att köpa ett ex. av 'Computer Music'. Den medföljande DVD:n är ju alltid späckad med mjukvara, bl.a. en DAW.
  9. Och nej, du behör inte ta loss strängen helt! Släpp bara på stämskruven så mycket att du kan lyfta loss den nedre ändan (med metallknoppen) ur stränghållaren. Brukar räcka med något enstaka varv på stämskruven (den stora svarta).
  10. Ta loss en sträng. Du behöver bara lossna på stämskruven så mycket att du kan lyfta ur strängändan ur stränghållaren. Sedan sätter du i finstämmaren, hakar på strängen och sedan stämmer du upp den. Först med stämskruven och sedan finjusterar du med den nya finstämmaren. När du har gjort detta gör du samma sak med den andra strängen. Om du nu inte skall passa på att byta strängar när du ändå gör i ordning den? Strängarna gör väldigt mycket för ljudet i fiolen! Om du byter strängar, byt en i taget så att stallet alltid är i spänn mot locket. Det är här problemet kan uppstå; om du 'tappar' stallet pga otillräcklig strängspänning måste du justera in detta igen. Det är iofs inte rocket science, men om ljudpinnen inne i fiolen lossnar samtidigt måste du ha ett specialverktyg för att få denna på plats igen. Och dessutom måste du veta exakt var den skall sitta - och detta är inte helt lätt...!
  11. Först nu tittade jag noga på bilderna... Har du spegelvänt bilden, eller är det en vänsterfiol??? Om det är en vänsterfiol har du fått problem (ifall du inte är vänsterspelare själv)!
  12. Det är inga svårigheter. Se bara till att ta en sträng i taget! Slacka inte på alla strängarna samtidigt, för då kan ljudpinnen som sitter inuti lossna (och DÅ har du problem). Tänk också på att justering av en fiol är inget som man bara gör så där utan vidare. Det kräver egentligen stor kunskap eftersom små, små justeringar kan påverka ljudet avsevärt!! /P
  13. Lite OT (sorry): Jag ser på dina öppettider att du bara finns på plats må-fr. Du råkar inte vara på plats i morgon lördag? Jag har nämligen en bas som jag skulle behöva injusterad, och har svårt pga mitt arbete som kommunikationskonsult (sedär, tillbaka ON topic) att komma loss under dina normala öppettider... /Peter
  14. Nä, och framför allt lär du upptäcka att det är ännu svårare att spela mungiga med stråke...! 🙂
×
×
  • Skapa ny...