Jump to content
Annons

Jon Rinneby

Huvudmoderator
  • Antal inlägg

    3 468
  • Gick med

  • Senast inloggad

  • Dagar jag vunnit

    103

Inlägg av Jon Rinneby

  1. On 2023-08-02 at 11:06 sa Hans Carlsten:

    Vad av följande påverkar ljudet mest vid inspelning: mikrofon, preamp eller AD-omvandlare? Med andra ord: vad bör man lägga pengar på?

    På den frågan skulle jag svara att mikrofonen, i kombination med mikrofonplacering/rummet är det som spelar absolut störst roll. Förutsatt att du har ett ok ljudkort med ok preamps (du behöver inga dyrgripar). Sen är det klart att allt påverkar allt i signaskedjan, men mikrofonen är helt klart av största vikt enligt mig. Om man får tillåtas att generalisera lite.

    /Jon

    • Gilla 1
    • Tack! 1
  2. Ja, ett längre reverb (hall eller plate) på runt 2 sekunder kan vara värt ett försök. Kanske även en idé att ställa predelay runt 20-30 ms på reverbet för att undvika att anslaget smetar allt för mycket.

    Som Mixmannen påpekar kan även en kompressor hjälpa för att behålla sustian, testa då att komprimera, låt säga en 3-5 dB, med långsam attack och lek med releasetiden tills du hittar ett sound som passar.

    /J

  3. Du kan börja med att kolla din inställningar i Spotify, se bifogad bild.

    Vidare, som ovan nämnt, ska du inte mixa/mastra till -14 LUFS, det är bara Spotifys, Youtube och TIDALS normaliseringsstandard. Beroende på genre kan du hamna på -11 LUFS, eller ännu starkare, beroende på vad som låter bra. Sen handlar det många gånger om hur låten är mixad, hur ljudstark den upplevs. Allt från instrumentering, arr, frekvensmässig balans, vad du väljer att lyfta fram osv. 

    Här finns nyttig läsning, det räcker att du läser första inlägget:

    https://gearspace.com/board/mastering-forum/1252522-targeting-mastering-loudness-streaming-lufs-spotify-youtube-why-not-do.html

    Du kan gärna skicka låten till mig så kan jag ta en lyssning och ge dig lite feedback.

    Du når mig på jon@rinneby.se eller i ett privat meddelande här på Studio.

    Mvh Jon

    Skärmavbild 2022-09-16 kl. 11.53.26.png

  4. Det var ju 4-kanals porta på 90-talet och senare "musikdator" på gymnasiet, estetiska programmet, men det var långt innan jag fattade att detta var mitt kall i livet. Tidigt 2000-tal: tror jag började med ett par lånade Phonic-studiomonitorer med överdriven bas och körde på inbyggt soundblasterljudkort som sedan fick lämna plats åt ett Saffire LE. Som grädde på moset blev det senare en Studio Projects VTB1-preamp och någon tillhörde mick (som snabbt byttes ut mot en Röde NT2A). Windows och Cubase fram till 2013-2014 nångång då jag bytte till Reaper, som jag fortfarande kör på. Just ja, AKG 240 hörlurar hade jag också såklart 🙂

    Började spela in band i mitten av 2000-talet vid sidan av mitt dåvarande jobb som musiklärare. Startade bloggen "Yllets Plugghörna - Studioteknik" - https://pluggar.wordpress.com år 2009 och på den vägen är det.

    Såhär beskrev jag bloggen då:

    För att en blogg ska vara intressant och locka läsare måste den antingen behandla ett, eller flera ämne, som en majoritet finner glädje i att läsa. Eller så måste den ta upp något som är kontroversiellt och häpnadsväckande. Min blogg lever inte upp till något av detta.

    Extra kul är att den första pluggen jag skrev om faktiskt används än idag, BootEQ. Vissa saker förändras tydligen inte över tid...

    Haha, blev väldigt nostalgisk här märker jag. Tack för det 🙂

    /J

    • Tack! 1
  5. On 2022-03-21 at 19:26 sa EmOLee:

    Helsingborg/Skåne/Internet

    Länk till min musik: https://soundcloud.com/em-olee/ghost (där finns flera spår)

    Spelar lite av varje. 

    Har enkel hemmastudio. 

    Siktar högt, såklart. 

    Önskvärt att du besitter lite studiokunskap, för det saknar jag!

    Hej EmOLee och härligt välkommen till Studio. Jag tycker att du hittat ett skönt indiesound som du bör ta vara på. Det är bland annat detta som gör dig unik. Det blir lätt väldigt tråkigt när allt stöps i samma form. Med detta sagt är samarbete (nästan) alltid trevligt och utvecklande. Har du spelat in och producerat allt själv som ligger på Soundcloud?

    Mvh Jon

  6. Absolut. Det är alltid en fördel att sätta ett så bra grundljud som möjligt i inspelningen, vare sig det handlar om att "printa" effekter direkt eller inte. Förutom att det spar processorkraft så innebär det dessutom mindre pillande och beslutstagande i själva mixstadiet.

    /Jon

    • Gilla 2
  7. Det ena utesluter inte det andra. Jag brukar först ställa ett grundljud med enbart balans (volym alltså) och panorering för hela kittet. Sedan justerar jag de individuella kanalerna med hög- och lågpass-filter där det behövs: virvel, pukor, överhäng, tramburin osv. Nästa steg är ytterligare justeringar efter behov, eventuellt gröpa ur lite lågt mellanregister på baskagge, plocka bort hårdhet från virvel och kanske tämja överhänget om det är påträngande i diskanten. OBS, detta är bara exempel och skiljer sig naturligtvis från trumset till trumset och hur det är inspelat.

    När detta är gjort börjar jag jobba med trumbussen och ställer ett passande ljud för låten med eq, kompressor, saturation eller vad som nu behövs. 

    Med detta sagt kan du absolut jobba baklänges, inget fel i detta. Jobba på det sätt som känns bra för dig och fundera inte så mycket över vad som är "rätt" eller vad andra gör.

    Som svar på din ursprungliga fråga: du kan (och bör) använda eq på samtliga kanaler om det behövs, trots att du har en equalizer på trumbussen (som finns där för det övergripande ljudet, men inte som en detalj-eq)

    Mvh Jon

    • Gilla 1
  8. 33 minuter sedan sa -Johan-:

    Hoppar in med en undran.

    Är det vanligt att man automerar ett notch filter som är höjt lite så att det ändrar frekvens beroende på vilka noter t ex en rytmisk elgitarr i Metal spelar?  

    Nej, jag skulle inte säga att det är särskilt vanligt, men det är klart man kan göra det om det behövs. Låter ganska tidskrävande?

    /Jon

  9. 4 timmar sedan sa AquaStranger:

    Hej Allihopa! 

    Jag har de svårt med att lära mig hur man använder en eq och jag undrar om nån här är bra på sånt och kan berätta lite tips till mig om hur man kan bli bättre!

    /Phil Sparks

    Hej Phil, vilket inspelningsprogram använder du?

    Den första frågan du ska ställa dig innan du börjar ratta är: vad vill jag uppnå? Hur vill jag förändra ljudet och varför?

    Nästa steg är helt enkelt att testa sig fram. Börja med tre frekvenser, begränsningar är bra, 100 Hz (bas) 1000 Hz (mellanregister) och 10000 Hz (toppen). Den medföljande eqn i ditt inspelningsprogram räcker gott och väl. Equalizers ser lite olika ut men gör alla samma sak: de ändrar volymen vid en viss vald frekvens. 

    Om du har en inspelad bas, med ovanstående tankesätt i bakhuvudet, så fundera över om du vill att den ska låta dovare, tjockare, fetare, tydligare eller vad du nu önskar och börja ratta...

    Att lära sig hur en eq fungerar är med andra ord inte särskilt svårt, det är bara att skruva och åter skruva - göra "fel" tusen gånger och sedan göra rätt. Det svåra är att veta VAD som är rätt (för låten), det kräver år av träning och inte minst ett gott öra och god smak.

    Lycka till.

    Mvh Jon

    • Gilla 2
  10. Hej Shadow. Nu hade du tur, det är nämligen sista inlägget på Mixakuten för mig på ett tag.

    Hur som helst, inte mycket att orda om egentligen tycker jag. Låter bra om mixen. Kanske att virveln kunde vara nån dB starkare för drivet och sången backa nån dB för att smälta in mer i musiken. Vidare ligger det nåt som stör vid ca 10 kHz, kolla över detta. Möjligen kan lite mer botten runt 150 Hz vara trevligt för att tjocka till en aning, men bara en aning. I övrigt bra jobbat, känns välbalanserat med bra energi.

    Mvh Jon

  11. 16 minuter sedan sa Fidden:

    Coolt. Instämmer i igenkänningsfaktorn.

    Lite informationsfilmsmusik i anslagstavlan. Sådär hippt och modernt, om Kerstin, 61, får uttala sig. 😄

    Som populärmusik har jag svårt att se det fungera dock, om jag ska vara ärlig. Men det är nog inte heller tanken.

    Kom förresten att tänka på den där 93-åriga damen Greta Segerson som rappade "Jolly Bob", som TBruce gjorde en fantastisk remix på. Den remixen hade jag velat höra igen. men den är väl long gone i den digitala kyrkogården.

    Haha, nä precis, jag vet inte riktigt vad tanken är. Kanske blir det populärmusik om 50 år? Texten dök upp i huvudet och sen rullade det bara på. Försökte släppa på alla spärrar och bara ha kul (nåväl, inte alla). Tre dagar tog det, från första textad till klar video.

    Anslagstavlan ligger mig varmt om hjärtat. Det var den tecknade film man fick som barn.

    /J

×
×
  • Skapa ny...