Jump to content
Annons

Jon Rinneby

Huvudmoderator
  • Antal inlägg

    3 469
  • Gick med

  • Senast inloggad

  • Dagar jag vunnit

    103

Profilsvar av Jon Rinneby

  1. Tack för alla bra videos Jon! Jag har lärt mig mycket om grunderna i mixning tack vare dina fredagsvideos. En fråga till dig och kanske ett tips till en framtida fredagsvideo: Är det stor skillnad på hur man brukar balansera frekvensområdet i en mix utan trummor och bas (tex bara piano och sång) jämför med en mix med trummor, sång och bas? Jag använder Tonal Balance Control från iZotope och jag kan se att det saknas både låga och högra frekvenser nät jag mixar en låt som bara innehåller sång + piano. Är det rekommenderat att ”fylla” ut de höga frekvenserna och bas frekvenserna i låtar utan trummor och bas och hur gör man i så fall?

    1. Jon Rinneby

      Jon Rinneby

      Hej hopp, det värmer att höra. Ja, jag skulle säga att det är skillnad. Det är naturligt att de lägsta frekvenserna runt ca 100 Hz är underrepresenterade i en mix utan trummor och bas och kanske också den absoluta toppen (överhäng etc). Ett fullskaligt band fyller upp ett större frekvensområde, det är naturens lag. 

      Det bästa du kan göra är att ladda en egen referens i tonal balance med samma instrument som din mix och läsa av och jämföra. Jag rekommenderar inte att fylla ut hela frekvensområdet bara för att få en jämn kurva. Du kan däremot kosta på dig att öka lite i botten och toppen om det låter bra eftersom pianot och sången då kan låta fylligare.

      Hoppas det var svar på din fråga.

      Mvh Jon

    2. (See 1 other reply to this status update)

×
×
  • Skapa ny...