Jump to content

Jon Rinneby

Huvudmoderator
 • Content Count

  3,478
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  80

Artikel Comments posted by Jon Rinneby


 1. On 2020-10-17 at 07:37 sa YellowStudio:

  Bra artikel! 🙂

  Span använder jag hela tiden. Speciellt för att se om där finns grumlighet och andra uppbyggnader. Det är ju så lätt att se om man har bullar som ligger och jäser i registret.

   

  Tack Yellow. Ja SPAN är verkligen användbar, i rimliga mängder 🙂

  /Jon


 2. 43 minuter sedan sa Magnus Lundberg:

  Intressant plug. Om man till exempel har lätt saturering på mixbussen. Finns risken då att det kan låta överprocessat?

  Det beror lite på vad du menar med överprocessat. Jag tolkar det som "för mycket av det goda". I så fall är svaret: Ja, ibland. Här gäller det att lyssna. Själv använder jag nästan alltid flera lager av saturation på mastern, där varje plugg ger lite färg, snarare än en som gör allt. Brukar tex köra en kombination av Kush Audio TWK, ibland IK Multimedia Tape (eller annan tape om musiken mår bra av det) och Inflator. 

  Hur låter "för mycket" saturation? Brist på detaljrikedom och dynamik skulle jag säga.

  Mvh Jon


 3. 1 timme sedan sa Magnus Lundberg:

  Hej Jon,

  Jag använder ibland EQ match (i mitt fall fabfilter Q3 som inbyggd funktion). Upplever att detta ger en boost åt mixen om man använder resultatet på ett förnuftigt sätt. Brukar ni proffs använda sig av den metoden eller går man helt sonika på lyssning i kombination med visuell spektrumanalys som visas här?

  En mycket relevant fråga. Min filosofi är att använda de verktyg du har till ditt förfogande för att uppnå bästa möjliga resultat. Om detta innebär att ta hjälp av eq-match så är det så. Personligen utgår jag från mina öron så långt som möjligt i mixprocessen, för att först i slutskedet referenslyssna och eventuellt stämma av med analysverktyg eller eq-match (i lämplig genre). Jag har för vana att fega lite med den absoluta toppen, över 10 kHz, vilket jag då ofta får bekräftat. Detta rättar jag sedan till i mixen, snarare än att låta automatiska verktyg fixa det åt mig. Men som sagt, låter det bra är det bra, vilka verktyg du använder och hur du når dit spelar ingen roll. 

  Mvh Jon


 4. 3 timmar sedan sa BMR:

  Har man någon nytta av att köpa inflator nu när jag köpt ozone 9? 

  Svår fråga att svara på. Inflatorn gör ju något speciellt och detta på ett mycket enkelt sätt. Finns en demo att ladda ner, bästa är att testa själv. Med detta sagt är Ozone 9 ett ypperligt verktyg som klarar av massor och med dess exciter, tape och limiter kan du komma riktigt nära, eller i vissa fall till och med få ett bättre resultat än med bara Inflatorn.

  Mvh Jon


 5. 6 timmar sedan sa Zulomatic:

  De här två punkterna gillar jag, och de är utmärkande för åren runt 1970:

  • Musiken var långt ifrån lika tillrättalagd som idag.
  • Begränsningar födde kreativitet och fokus låg i större utsträckning på låtskrivande och utförande än produktionen i sig.

  Det var mycket sökande i musiken, och inga direkta tabun fanns, även om topplistorna i viss mån var "strömlinjeformade" och lättillgängligare. Det finns en kvällstoppenlista (veckans mest sålda skivor, presenterades på P3 en kväll i veckan, minns inte vilken) från början av 70-talet med ABBA, Pink Floyd, nåt av dansbanden, nåt av "hårdrockarna" (typ BS, LZ eller DP), nån typ tio-i-toppare och svensk-toppare samt "Birds of fire" (Mahavishnu Orchestra). Snacka om bredd!

  Begränsningarna födde kreativitet. Jo, det stämmer. Det fanns "luft" i produktionen, det var inte överproducerat (gäller då även hit-musiken), och man kunde följa instrumenten. Melodin lyftes fram (visans ande svävade väl fortfarande över det hela) eller var viktigare (nu tycker jag det mer kan handla om "rytm" och puls).
  Visst, detta är inte helt borta idag, men utvecklingen går framåt och då ändras saker.

  Och apropå (o-)begränsningar: många populära låtar kunde vara längre än tre minuter, och de kunde även innehålla gitarrsolon!

  Apropå soundet så kunde det vara väldigt varierande och även personligt ("soundet"). En del skivor hade rent ut sagt kasst (eller skumt) ljud (men älskades ändå och jag skulle inte vilja ha ett "bättre" ljud på dem) - och det från mer eller mindre etablerade grupper med resurser bakom sig.

  Det här är fritt skrivet och färgat av stundens ingivelse.

  Lycka till med knåpandet!

  Intressanta och bra tankar Zulomatic! Uppskattas verkligen.

  Mvh Jon


 6. Jadå, du kan använda hur många som helst precis som en vanlig eq. Ozone 9 Advanced har ju separata pluggar, men kör du vanliga Ozone 9 får du helt enkelt ladda programmet och bara aktivera den dynamiska eq:n.

  I övrigt fungerar den dynamiska eq:n utmärkt på subgrupper såsom sång, gitarr och klaviatur. Dynamisk eq på just enskilda trummor (baskagge, virvel) fungerar också så klart, men är sällan särskilt nödvändigt, då problemtonerna/resonansfrekvenserna ofta är fasta och inte flyttar runt som vid exempelvis ackordinstrument eller sång.

  Mvh Jon.


 7. 15 timmar sedan sa e-snobben:

  Tack för tipsen!

  Ser att du använder fabfilters effekter, de är ju rätt dyra. Är skillnaden i ljudkvalitet - om man använder samma inställningar i de plugins som medföljer t ex Cubase, Logic eller Digital Performer - avsevärd? Är det så stor skillnad att det innebär skivkontrakt eller inte, om man säger så?

  Har testat nån av dem för flera år sen men det var mycket att sätta sig in i, så jag hann aldrig få nån egentlig uppfattning om skillnaden innan testperioden var över. 

  Kanske några fler som vill tycka till också. 🤞

  Som ovanstående påpekar är ljudskillnaden minimal, för att inte säga ohörbar. Du kan med gott samvete använda ditt inspelningsprograms medföljande pluggar. Det samma gäller limitern.

  Mvh Jon

  • Tack! 1

 8. 47 minuter sedan sa bengt__s:

  Blir alltid faschinerad av att SM57 (och SM58) fortfarande hänger med, det måste vara en otroligt lång produktcykel 😄

  Verkligen. Själv använder jag en gammal föregångare till SM57 när jag närmickar akustiskt gitarr, fantastiskt mellanregister som sätter sig perfekt i mixen.

  Mvh Jon


 9. 5 timmar sedan sa Kent Svanström:

  Bra lista.
  Utöver TLM 102an skulle jag även vilja slå ett kraftfullt slag för ett gäng som är relativt
  nya på marknaden, nämligen Weissklang. Har jobbat med deras V13 ( som har en helt rak frekvenskurva ) under ett halvår, och har nu skaffat mig en V17 ( med en liten puckel i klassiskt röstläge ).
  Löjligt bra mikrofoner båda två till ett verkligt bra pris.

  Bra tips Kent, tack. Har haft ögonen på Weissklang V13. Ska absolut spana in dessa igen. Otroligt bra pris.

  Mvh Jon


 10. 2 minuter sedan sa DrHeartman:

  Bra lista, alla är mycket bra mikrofoner. Jag skulle personligen vilja slå ett slag för Neumann TLM102 också. En riktigt bra mikrofon som inte färgar ljudet på något sätt alls.

  Tack DrHeartman, både Neumann TLM 102 och TLM 103 är trevliga mikrofoner, där 103 har lite högre output (vilket i praktiken inte spelar så stor roll) och aning mer botten och luftigare topp. Samtidigt upplever jag TLM 102 som rakare i sin frekvensåtergivning, vilket många gånger är önskvärt.

  Mvh Jon

  • Gilla 1

 11. Tack Jennifer, det värmer. En gammal lärare sa till mig en gång: Först lär du dig att skriva enkelt om enkla saker (grundskolan), sen lär du dig att skriva svårt om svåra saker (gymnasiet/universitet) och tillslut (i den bästa av världar) lär du dig att skriva enkelt om svåra saker. 

  Detta har jag alltid i bakhuvudet när jag skriver.

  Mvh Jon

   

  • Gilla 1

 12. Superbra feedback och jag håller med er båda. När jag talar om HIFI-högtalare så är det naturligtvis en grov generalisering. Det finns extremt raka och ärliga "vanliga" högtalare också. Min poäng är bara att det i de flesta fall är att föredra en lyssning som är så neutral som möjligt, snarare än en som är förskönande, när det kommer till att mixa och mastra. Studiomonitorer kräver som regel inte heller en extra förstärkare, vilken ytterligare kan färga ljudet. Vissa tycker dock det är lättare att mixa i högtalare som låter mer musik och mindre kirurgiskt, där får helt enkelt personlig tycke och smak avgöra. 

  Mvh Jon


 13. Det värmer att höra vayzeria. Funderar i själv ibland på vad som hjälpt mig mest i min utveckling och kommer ständigt fram till god lyssning och inte minst referenslyssning av andras musik. Inte nödvändigtvis för att härma soundet, vilket i sig kan vara väldigt utvecklande, men mer att jag lyssnat mycket efter frekvenser och balans. I början var jag övertygad om att det fanns någon slags formel för vad som gjorde att musik lät bra och balanserad, men insåg efter många år att det handlar om så mycket mer än en "rak" frekvenskurva. Idag mixar och mastrar jag betydligt mer på känsla än med hjärna (även om jag är i grunden är väldigt tekniskt lagt - just för att det är roligt att förstå), men visst det handlar så klart om erfarenhet också. Träning ger färdighet :)

  Mvh Jon

  • Gilla 1

 14. 10 timmar sedan sa HomerJSimpsson:

  Omfamna min okunskap ?!   De kan jag bli bäst på !   Om jag bara visste hur ...

   

  Tack för en bra artikel.

  Steg ett är att testa alla idéer som dyker upp :) och inte vara rädd för att göra fel. Då kan det bli väldigt rätt!

  Tack för feedback.

  Mvh Jon

  • Gilla 1
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.