Jump to content
Annons

Jon Rinneby

Huvudmoderator
  • Antal inlägg

    3 468
  • Gick med

  • Senast inloggad

  • Dagar jag vunnit

    103

Artikel kommentarer av Jon Rinneby

  1. 7 minuter sedan sa Clas Holm:

    I lågregistret finns det ju mycket energi vid 80 Hz. Det brukar jag lämna i fred och starta skidbacken litet lägre ner. Det handlar ju om att ta bort energin från det i princip ohörbara. Vad har du för erfarenhet av lågfrekvenskapning?

    Jag kapar helt enkelt bort det jag inte vill höra - eller rättare sagt det som inte tillför musiken något. Men detta sagt har jag med åren blivit mer och mer restriktiv med att plocka bort för mycket "ohörbart" - då det allt som ofta finns en känsla där och det kan bli för sterilt om saker rensas upp för mycket. Men detta är ju generella tankar och olika från låt till låt och vilket ljudideal man har etc. 

  2. 2 timmar sedan sa rome:

    Tack för svaret Jon, men jag omformulerar min fråga. Varför inte endast EN (1st) NVMe för OS, program och inspelning; samt en extern ssd för backup.

    Mvh/R

    Dels av praktiska skäl: att det är säkrare att inte samla allt på och samma disk om det skulle bli hårddiskkrash tex.  "Lägg inte alla ägg i samma korg". Men också att det är klokt att inte belasta endast en hårddisk, som då måste göra allt jobb. Sen är det bekvämt att ha fler hårddiskar, för överskådligheten. Finns säkert fler anledningar, men det är lite så jag tänker. 

    Mvh Jon

  3. 3 timmar sedan sa rome:

    "Sammanfattningsvis bör en modern pc-baserad musikdator ha:

    ...

    Minst två NVMe-diskar.
    ..."

    Varför inte bara en NVMe-disk med både OS och program på? (Jag tänker kanske mest på att en ny M.2 PCIe Gen5 NVMe 2.0 har en läshastighet upp mot 12 400 MB/sek och en skrivhastighet upp mot 11 800 MB/sek, vilket är rasande fort om det nu är ökad hastighet som vinner med två diskar?)


    Mvh/R

    Ja precis, en NVMe med OS och program och sedan ytterligare en för inspelning, samt en extern ssd för backup.

    Mvh Jon

  4. 19 timmar sedan sa equality:

    Mitt moderkort (ASUS) är från 2007. Hittills har det kunnat tuffa på ganska bra även med nyare program men nu klarar den inte uppgraderingen till Kontakt 7. Grafikkortet är för gammalt och nyare grafikkort verkar inte kompatibla med moderkortet. Verkar som såväl mjuk- som hårdvara behöver uppgraderas. Hur gör ni med gamla program och pluggar? Jag har lagt ner åtskilliga tusenlappar på oilka VSTi:er. Kan man lita på att de funkar om dll-filerna sparas?   

    Hej, jag är inte helt 100 på om jag förstår frågan. Men att bara spara spara dll-filer och sedan lägga in på ny datorn kommer med största sannolikhet inte att fungera, av flera anledningar. Ibland kan man ha tur, men ofta inte. Du behöver installationsfilerna till dina VST och installera på nytt. Om det är väldigt gamla pluggar, som inte längre stöds av windows 10/11 (eller vad du nu väljer att installera) så finns det tyvärr inte mycket att göra. 

    Hur som helst så låter det som att du behöver ny dator, så det är bara att bita i det sura äpplet och hålla tummarna. Vilka är pluggarna du vill spara? Kanske är detta ett tillfälle att rensa ut det gamla och in med det nya? Det har ju trots allt hänt en del på plugg-fronten de senaste 20 åren.

    Mvh Jon

    • Gilla 1
  5. Har förresten precis flyttat till ny studio, från Malmö till utanför Göteborg och är på det stora väldigt nöjd med akustiken. Dock finns det en lite jobbigt puckel runt 120-123 Hz och en liten dipp runt 90-100 Hz (vilket jag visserligen vant örat vid), men dessa tänkte jag finjustera på sikt på naturlig väg.

    /J

    • Gilla 1
  6. 53 minuter sedan sa Niclasgustafsson:

    Canopener är bra. Men Realphones är bättre! De flesta hörlurar finns med i kalibreringsdelen, så bara fördelen att kunna platta ut kurvorna litegrann (eller mycket) är värd pengarna. sjukt smidigt att kunna få mina stängda Focals att närma sig mina Ndh-30 som är öppna. Då kan man mixa i olika miljöer utan att måsta lära in sig på nya lurar hela tiden. De blir mer eller mindre likvärdiga rent frekvensmässigt.
    Funkar rätt likt Sonarworks prylar i det hänseendet. 
    Vidare så är det inte bara studios utan miljöer överlag som simuleras. Haft mycket nytta av bil och PA-simuleringarna och de olika kurvorna till hörlurar. Känner att jag kan mixa längre med det systemet än med bara ”rena” lurar pga att jag kan byta miljö en stund. 
     

    aldrig varit så nöjd över min mixmiljö som nu. Och fördelen att kunna få ut mixar onthego som står sig i andra system är helt fantastisk! Funderar på allvar att sälja iväg några av studiomonitorerna. Trivs bättre i lurar. 🙂 

    Har faktiskt inte testat Realphones, men har Sonarworks, använder det dock inte är så van vid min lyssning. Med detta sagt hade det varit intressant att höra Ollo s4x genom Realphones 🙂

    /J

  7. Anledningen till att det känns som att det smalnar av i hörlurarna är för att simulera hur du upplever stereo genom ett par högtalare. Hörlurar är "onaturligt" breda eftersom ljudet träffar höger och vänster öra direkt, utan crossfeed, tillskillnad från högtalare där höger och vänster blandas. Exakt vilken teknik som ligger bakom ConOpener har jag ingen aning om. Men ingen tvingar dig att använda pluggen 🙂 Den är kort och gott till för dom som föredrar att mixa i hörlurar, av en eller annan anledning, men vill få ett hum om hur musiken kan bete sig i en vanlig stereo tex.

    Mvh Jon

  8. 23 timmar sedan sa Clas Holm:

    Hej Jon! Sablar vad det var invecklat att bli medlem i Studio.se. Värre än bilprovningen ju. Nåväl. Jag undrar om du kan förklara litet kort mera om denna burköppnaren. Vad jag hör är att stereospektrat smalnar och att vissa ut och seglar ljud ställer sig i givakt i mitten. Är det en fasförskjutare och kan man själv välja intensiteten av påverkan. Som gammal ljudtekniker, tycker jag att detta är fel. Det låter säkert bra, men man skall ju inte manipulera Right och Left med hokus pokus. Allt som inte är rakt inspelat och påverkat av chorus, reverb delays tape saturation etc etc är ju en massa fasförsjutningar och borde inte vara med i en mix. En plate simulator kan pigga upp ett material med måtta. Det går jag med på. Men vad gör Canopenaren?

    Hej Clas. Syftet med CanOpener, i all sin enkelhet, är att använda dina vanliga hörlurar och därigenom få dom att låta lite mer som att du lyssnade genom högtalare. Det är alltså ingen effektplugg, som reverb, delay etc, utan bara ett verktyg för referenslyssning.

    Mvh Jon

  9. 2 timmar sedan sa Jonatan Lundin:

    Nej inte testat Reso ännu, men planerar att göra det. Vore intressant att testa deras (Soothe/Reso) resp. styrkor och svagheter.

    Jag har använt Brainworxs bx_refinement som tar bort oönskade resonanser mm, samt värmer upp lite med analog rörmättnad. Gör lite samma sak.

    Gällande bx_refinement, så är det en plugg jag fortfarande använder då och då, när jag behöver tämja något snabbt utan att pilla för mycket. Den är ju långt fram lika flexibel som Soothe och Reso dock, då refinement har en fixerad frekvens runt 3-3,3 kHz nåt sånt där, vilket iofs kan vara väldigt användbart på diskanta gitarrer eller påträngande sång.

    Mvh Jon

  10. On 2023-02-08 at 17:23 sa Edling:

    Håller med fullständigt om att begränsningar är något positivt. Jag använder i stort sett samma plug (en kanalstrip) på alla kanaler och tre till fyra effekt-sends. Det är klart att man måste plocka fram något mer ur arsenalen ibland, men i ärlighetens namn handlar det då snarare om att jag måste korrigera "brister" i någon kanal än att jag mixar 🙂

    👍 🙂

  11. 4 timmar sedan sa vayzeria:

    Tack för video och lite påminnelser.

    Man vet ju om hur man bör arbeta. Inte bara när det gäller mixing. Man kan lika förvirra sig i inspelningen och det kreativa likaså. Ibland är det enklare/raka/ och korta det bästa.

    Så lätt att tappa sitt "flow". 😊😆

    Ja verkligen. Kul att det uppskattas!

    Mvh Jon

  12. 1 timme sedan sa stajo:

    Mycket trevligt att lyssna på, tack! Det här med erfarenhet... det har blivit så att jag nu har väldigt mycket erfarenhet av att lyssna på olika mixpoddar med en kopp kaffe i handen, känns så rogivande, och mycket mindre erfarenhet av att mixa själv 😉.

    Härligt att höra Stajo! Du får gärna skriva ett privat meddelande till mig med länkar till lite olika poddar.

    Mvh Jon

  13. 11 timmar sedan sa Magnus Lundberg:

    Hej Jon och tack för bra tips:) Ett ämne som brukar diskuteras flitigt på Internet är hur stor påverkan ordningen av pluggar rent generellt har i kedjan för det slutgitiga soundet. Vad är din syn på detta?

    Att ordningen inte spelar någon roll så länge du får soundet du vill ha. Men om vi ska tillåta oss att generalisera, så är det ofta en god idé att först plocka bort det du inte vill ha (i detta fall med hjälp av tex de-esser och en eq) för att sedan förstärka det du vill åt. Risken finns annars att tex kompressorn lyfter fram det du inte vill höra (starka konsonanter och vissa frekvenser från sången, eller att kompressorn pumpar för att du har för mycket låg energi).

    Men som sagt, låter det bra är det bra. Och ibland kan "fel" ordning göra att det låter helt rätt.

    Mvh Jon

  14. On 2022-11-23 at 18:51 sa JSV:

    Hej,

    Tack för Fredagstipset. Det är dock något med det senaste tipset som jag inte greppar. Om jag endast spelar baskaggen och ställer in peaken på mastern till -14 blir VUMT-värdet bara ca -12. Om jag å andra sidan justerar volymen så att VUMT-mätaren visar -3 så blir peaken på mastern -5.  Alltså långt från den kombination som visades i videon. Vad beror det på?

    Tacksam för svar.

    /Jan

    Hej Jan, missat att du skrev. Det enkla svaret är att -14 peak i inspelningsprogrammet inte motsvarar det samma i VU, det är två helt olika sätt att mäta ljud på. VU är mycket långsammare. Med detta sagt är tricket att ställa baskaggen så att den pekar runt -14 i ditt inspelningsprogram på masterkanalen, lägg sedan VU mätaren sist på masterkanalen. Sen ändrar du TRIM (med link kryssad om du använder stereoversionen) och trimmar tills du når -3VU, sen blandar du in basen tills du når 0VU. Sen plockar du bort VU-mätaren, då ha den gjort sitt. Du kan även ändra CAL till ett lägre värde än -18 tex -23, så får VU-mätaren ett högre utslag. Exakt hur VU-mätaren reagerar beror också på hur baskaggen låter. Hoppas det var svar på din fråga.

    Mvh Jon

×
×
  • Skapa ny...