Jump to content
Annons

Jonatan Lundin

Medlem
  • Antal inlägg

    124
  • Gick med

  • Senast inloggad

  • Dagar jag vunnit

    1

Allt postat av Jonatan Lundin

  1. Efter @Nbient riktiga påpekande hör jag att trummisen slår för hårt på virveln. I den tidigare versionen var virvelslagen av artikulationen Rimshot, dvs trummisen slår både på sargen och skinnet. Detta ger ett hårt ljud som inte passar denna låt. Jag har nu bytt virvel och artikulation (samt reverb på virveln), så nu tror jag den låter lite mjukare. Den mjukare virveln ger en annan karaktär på låten. @emedees jag tror du reagerade på att sången är ganska torr. Nu har sången mer rymd (slapdelay mm). Att dansa med huvudet är dock inte min grej, så jag håller fast vid min mono-mick och position. Kanske ska prova stereomick o dansa i framtiden; vem vet, det kanske blir kanon. v54 Jag kommer tillbaka.mp3
  2. Låter kanon! Detta är ju en mycket bra låt. Nya versionen tycker jag är bättre. Det händer lite mer. Videon är ju bra oxå. Blir lite 70-tals känsla. Denna låt skulle ju göra succé på dansgolven när discon tog över världen. Är dock inte överförtjust över vocodern på sången (låter som en sådan). Sången blir lite artificiell och låter grumlig samt pitchkorrigerad.
  3. Ja, ert samarbete har verkligen lyft låten. Bra jobbat! Kul att höra. Virveln och gitarerna kommer fram på ett bra sätt. Om man får ge lite input skulle jag kanske önska lite mer volym i botten. Jag hör inte kaggen och basen tydligt, men hur mycket botten en låt ska ha beror på lyssnarens smak, genre mm.
  4. Jag har hört mixar som låter både mer och mindre burkigare. Så frågan är lite vad du är ute efter. Dvs, antar att du har andra inspelningar du vill efterlikna. Ett tips är att ladda hem dessa inspelningar och sedan jämföra dem med din mix (som referens). Det finns många bra pluggar att använda för att jämföra. Jag har testat en del och fastnat för ADPTR (kolla in brainworkx sida). När du jämför är det bra att ha ett "rent" huvud. Om du sitter och mixar en hel dag och sedan på slutet lyssnar på referensmixar, för att ta beslut om vad du ska göra i din mix, riskerar resultatet att inte bli så bra. Bättre då att lyssna direkt på morgonen, utan att lyssna på något annat först. Med det sagt, tror jag att viss burkighet kan undvikas om du skär bort några dB runt 100-400 (speciellt runt 200-300) Hz; gärna med en dynamisk eq. Det är väl här som de fundamentala frekvenserna finns (grundtonerna för olika instrument och noter), vilka har mycket energi som samlas runt "low mid". Prova först att svepa runt med en eq (Q runt 1) på masterkanalen för att se om det gör någon skillnad och hitta sedan de instrument som har mest energi runt de frekvenser du vill skära, och skär där. Du kan också styra bas och trummor till en kanalbuss, och alla andra instrument till en annan, och lägga ett högpassfilter på instrumentbussen för att skära bort allt under 200 Hz. Jag tycker mig höra att AK-guran bygger upp mycket energi i de lägre frekvenserna, och tillsammans med basen bygger de upp en viss burkighet, som du kan prova att skära ner. Lycka till!
  5. Tack @Nbient; jag kommer öva mer på sången. Låter vettigt att förändra/variera tonen lite (intensivare i vissa partier kan ju funka). Kontraster är alltid bra så att lyssnaren inte tröttnar!
  6. Du kanske inte använder direct/latency monitoring? Latency uppstår som jag förstår då signalen ska processas av alla steg i kedjan (effekter, datorns ad/da-kraft, buffer, allt detta påverkas av datorns cpu mm). Många DAW (jag kör cubase) har direct monitoring (om ljudkortet stödjer ASIO). Jag fattar direct monitoring som att man lyssnar på signalen direkt från ljudkortet, dvs signalen man hör processas inte via kanaleffekter osv. Detta ger low latency. FL studio verkar ha en latency monitoring feature. Här är en sida bl a om detta (du kanske redan har sett denna): https://guk.ai/blog/15-ways-to-reduce-latency-in-fl-studio-21
  7. Aha, @slejnard o @Nbient ni saknar köttet (tack för synpunkten). Jag ser nu att jag hade glömt aktivera en "kött master eq" vilken serverar biffen. Här är versionen med förhoppningsvis mer kött runt 200-300 hz. @Nbient Tyckte du då att virveln smackar för hårt på den senaste mixen, eller var det på den första mixen? v45 Jag kommer tillbaka.mp3
  8. Nu har jag lagt lite kärlek på mixen och åtgärdat en hel del av det som ni påpekat i denna tråd (tack för all input). Många har pekat att tidigare mixar var komprimerad och att virveln slog för hårt. Detta kommer sig av att jag komprimerar rumsmickarna på trummorna. Dvs, jag har egentligen inte någon kompression på masterkanalen (väldigt lite), utan jag jobbar med rumsmickarna. Rumsmickarna tycker jag är bland de viktigaste ljudet att jobba med, och om man kan få till ett bra rum, så behöver jag inte använda så mycket reverb för att placera instrument i rummet. I denna mix har jag alltså väldigt lite reverb på övriga instrument. Mycket reverb på olika instrument kan lätt kladda ihop mixen, speciellt om man har mycket kompression på masterkanalen. Min favoritkompressor för rumsmickar är en SSL-busskompressor (typ B tror jag det är, dvs townhouse). I de tidigare mixarna hade jag en för låg threshold och en dry/wet på 85%. Jag har nu minskat threshold och lagt dry/wet på ca 30% och det ger en väldigt stor skillnad. Mixen får lite luft och känns inte så ihoptryckt. Sedan har jag lagt om sången och fixat lite annat (cymbaler mm, fillsen är kvar att åtgärda). @Nbient Tack för input. Känns mixen lite luftigare nu? @emedees Tack för förslagen. Hör du sången bättre nu? v42 Jag kommer tillbaka.mp3
  9. Tycker detta är en bra låt. Håller med om att bryggan är kanonbra. Saknar lite OH (hihat och cymbaler). Skulle önska lite mer rum runt trummorna, för att få lite djup i låten. Sången borde upp några dB, eller så ska virveln ner lite. Nu slåss sången och virveln om samma utrymme. Jag finner att Hollywood orchestra opus edition från Eastwest sounds är bland de bättre orkesterbiblioteken. Det är bara att gno vidare.
  10. Intressant låt; definitivt 80-talsvibbar. Helt klart värd att jobba vidare med. Lite midi-expression-fix (cc11?) och volymautomatisering på cellon mm skulle göra susen så att den blir mer levande.
  11. Jag gillar detta. Håller med @Flizzaff att rösten inte hörs riktigt. Den känns ganska torr (ingen rumsklang), så den känns inte att den är en del av låten, men det kanske ska vara så? Lite skumt att personen i filmen inte läppsynkar till talet, men det bidrar till det humoristiska. Det blir lite enahanda i längden när inget händer i låtstrukturen förrän 2:12. Kanske införa lite mer kontraster med nya instrument mm? Släng in ett munspel, fiolsåg, saxon e dyl tidigare.
  12. @slejnard Aha, misstänkte att du skickat in ett bidrag; kul. Så, lycka till du med! Detta blir lite som julafton; man har ett paket att öppna lite längre fram. Sedan siktar vi på finalen 😁.
  13. @emedees Intressant input, tack. Ska kolla in din video. Sången är inte inspelad på en telefon, utan med en Neumann TLM49, som går till en Neve1073 preamp (UAD), sedan in i Cubase Pro 12. Jag är inte säker på vad du menar med att återanvända micken till stereo. Tycker du att sången är för mycket mono och borde dubbleras där dubbletterna kan panoreras ut lite?
  14. Tack @Flizzaff, men jag skickade in låten till tävlingen. O tack @slejnard jag fick in låten innan deadline. Har inte så stora förhoppningar, men man vet aldrig. Skickade du in ett bidrag?
  15. Ja, kanonlåt! Den har ett skönt flyt som din röst passar till. Jag skulle kolla lite på basen och kaggen så att de synkar. Nu tycker jag mig höra att de inte alltid slår samma taktslag, och när de gör det så är de inte synkade? Jag tror låten lyfter ytterligare med lite bottenjobb. På refrängen låter det lite som att botten tunnas ut jmf med vers o brygga, kanske är det så att refräng-gitarrerna frekvensmaskar basen. En botten som är volymmässigt stabil och inte fluktuerar är ju viktigt, men det kollar säker @toniced på i mixandet. Men bra jobbat! Ser fram emot en uppdaterad mix.
  16. Håller med @Bream Det är en konst att få till textens rytm till musiken. Jag har slipat lite på detta, så senaste mixen är nog lite bättre, men inte perfekt. Tack för synpunkten. Tack @NaezT o @Richie76 Då är jag rätt ute med volym o gainjusteringen. Bra synpunkter @Anders F Jag har skruvat lite på pulteqen på fiolen. Jag hade vocal rider på sången och den hoppade lite onödigt mycket. Nu har jag automatiserat gain istället för att ha mer kontroll. Jag tror senaste mixen är mer jämn. Pianot jag använder är Ravenscroft 275 från UVI labs som jag finner bland de bättre. Vilket är ditt favoritpiano? Här är senaste mixen (fullständig låt) som jag tänkte skicka in till p4 nästa-tävlingen i sveriges radio. Jag brukar aldrig komma med i tävlingen (jag håller nog inte tillräckligt hög kvalitet), men det är bra att ha en deadline att arbeta mot. v34 Tyckte om dig.mp3
  17. Jag skrev nog fel när jag sa volymautomatisering. Det är inte volymen man automatiserar utan gain. Dvs, du sänker gain med 5-10 dB (eller mer) just då t ex "s" sägs. I den visuella bilden av sångspåret, brukar man kunna se S:en visuellt. De ser ut som en amerikansk fotboll (ialla fall i Cubase). Detta gör du då efter att du spelat in sången, dvs en efterbehandling. Detta kan man göra i samband med att man gain-automatiserar sången i övrigt. Dvs, man automatiserar en sänkning av gain på de höga partierna i sången, så att kompressorer inte behöver jobba så hårt. En de-esser är ju i princip en dynamisk eq som sänker frekvenser runt 5kHz med ett visst Q-värde, när gain överstiget ett satt värde. Men jag tycker man har mer kontroll om man sänker gain manuellt med automation för just de problematiska sibilanterna.
  18. De-ess med pluggar är knepigt. Ett alternativ till pluggar är att volymautomatisera bort s, t-ljuden osv (med pre-gain, clip-gain - heter lite olika i olika DAW tror jag). För mig funkar det bättre; då har man mycket mer kontroll och kan styra vad som ska hända när.
  19. @NaezT o @Richie76 Tack, ni slog huvudet på spiken. Sången och fiolen ligger för högt. Här är en ny mixad version där sången ligger bättre i mixen tror jag - vad säger ni? (se nedan senaste mixen)
  20. Gokväll! Är det något ni studsar till på när ni lyssnar på detta alster? Något ni tycker kan justeras (se nedan)? v23 Tyckte om dig.mp3
  21. Innovativt! Hade aldrig kommit på att blanda def o U2. Bra jobbat👍
  22. Jo, jag får helt klart bruce-vibbar . Sången hörs inte så bra (hur är detta inspelat), men annars tycker jag sången är bra!
  23. Tack @toniced för att du uppmärksammade detta med fillsen. Jag ska se över fillsen i denna låten i testa m lite lugnare. Det är nog den gamla hårdrockaren i mig som valde fillsen som finns nu. @Anecha tack för input. Japp, jag förstår vad du menar. Det kan vara en bra ide att öka känslan av stereo, t ex att öka panoreringen lite i refrängen. Det kanske händer lite mer i låten då.
  24. Har gått o suktat efter en U87 ett tag, så en sådan skulle det nog införskaffas.
  25. Vad bra att det blev bättre! Vore kanon om du @toniced kunde peka ut var i låten du stör dig på fillsen (vilka fills). Tack på förhand.
×
×
  • Skapa ny...