Jump to content
Annons

Paralytik

Medlem
  • Antal inlägg

    65
  • Gick med

  • Senast inloggad

Allt postat av Paralytik

  1. Svensk? Texten ser mer ut som italienska.
  2. Riktigt nice tema och harmonier som kommer in senare i låten. Tycker dock den halvtonen ner i intro-riffet lika gärna kan gå en helton, så den är diatonisk. 1:10 in ca, riktigt nice harmonier där med det mallet-ljudet som kommer in. Tänker på typ en Roland MT-32 eller nåt. Mixen är helt trasig, men det går ju att ordna.
  3. Jag tycker melodin är nice. Om du bygger upp en låtstruktur runt den idén tror jag det kan bli en bra låt till slut.
  4. Efter ganska mycket om-organisering på mitt rum, fick jag lite mer plats och kopplade upp den här igen. Riktigt rolig maskin att jobba på.
  5. Kul att du provar lite nya grejer, den här låten låter mycket bättre än dina tidigare projekt. För mig tänker jag oftast i den här ordningen: Val av ljud (speciellt när det gäller samples) Volym och evt panorering EQ / dynamics Effekter är för mig ofta en del av ljuddesignen, så det slänger jag på när det passar/om det behövs. Bygger nästan alla mina synthar, basar och annat från scratch, eller spelar in från hardware. Om jag spelar in något, och det är risk för att jag får oönskad feedback från en synth eller nåt, så brukar jag lägga en limiter på antingen mastern eller rätt på kanalen för att undvika att spränga monitorerna. En plug för att enkelt kunna byta mellan stereo och mono när som helst, för att testa fasproblem, är också bra att ha på mastern. Det här är såklart inte skrivet i sten, men ofta en bra utgångspunkt.
  6. Enligt mig är det här helt fel approach, bättre att byta ut grundljudet till något som låter bättre än att försöka skruva det bättre. Jag tycker kicken låter ganska kass också, hehe. För mycket ljud i low mids, den kunde varit mycket tightare. Bara personlig åsikt såklart! I övrigt diggar jag melodierna och basen och sånt.
  7. Paralytik

    Sampling

    Hehe ja, sorry. Om du lyssnar på originalet med Etta James (Something's Got A Hold On Me) så förstår du varför. Hennes röst är helt clean i intron, inga andra instrument som stör. Väldigt bra del att sampla alltså. Hur han gjorde med sample clearance efteråt vet jag inte, men eftersom det blev en stor internationell hit så räknar jag med att han var tvungen att betala för någon licens för att kunna använda det. Hur du samplar kicks (eller vad som helst) svarade jag på i den nedersta delen av min post. Kvaliteten blir såklart inte så bra om du samplar från t.ex. Youtube, så om du vill ha t.ex. kicks i hög upplösning är det bäst att rippa originallåten från CD eller vinyl (eller ladda ner i wav el.likn.), sen klippa ut den delen du vill använda.
  8. Paralytik

    Sampling

    Tim Bergling har ju varit död sen 2018, så tror inte han samplar så mycket längre... Jag tvivlar på att killarna i SHM samplat särskilt mycket acapellas, de har nog bara köpt rättigheterna (sample clearance) och haft tillgång på originala multitracks/stems av inspelningar för att få tag på acapellas från andra låtar. Som jag nämnt ett par gånger tidigare till dig, är det olagligt att sampla eller använda acapellas du inte har rättigheter till. Egentligen gäller det här allt du inte har rättigheter till, men enskilda ljud (trummor, ackord, korta vocal chops, el. likn.) som är omöjliga att koppla till ett specifikt annat verk, är ganska vanligt. Att sampla ljud från nätet är i övrigt ganska enkelt. Jag använder Audacity, som är gratis. Ställer du rec inputs till vad som kommer ut av datorns interna ljudkort, så är det bara att trycka rec och spela in vad som helst. Alla streaming-tjänster, Youtube, filmer, vad som helst du kan spela av på datorn basically. Att loopa saker efteråt kräver såklart lite jobb med samplet. Du måste flytta start och end points tills det låter bra.
  9. Mac Mini från 2009 ja? Om det är de specifikationerna jag hittar när jag googlar så ligger du ganska långt bak ja... Vill du använda moderna pluggar måste du byta dator helt och hållet. Pro Tools har gått över till en subscribtion-modell som kostar €89 i året (ex. moms). Så det kommer dessvärre kosta en hög med pengar.
  10. Bra! Det är så man lär sig saker.
  11. Kolla in den playlisten jag länkade då, haha. En officiell tutorial-serie från Image-Line för Vocodex är antagligen bättre än den du länkade till. Och hela poänget med vocoders är ju för att få till den robot-röst-sounden. Googlade runt lite om City Lights, de källorna jag hittade säger allihop att han använt en vocoder för att få till den effekten. Kanske en helt annan än Vocodex dock, såna detaljer vet nog bara dem som var med när låten skapades.
  12. Paralytik

    Bra SFX?

    Du svarade absolut inte på frågan nu heller dock. Vilken typ av pop-sound menar du? Modern, elektronisk?
  13. Kanske jag bara missförstår din förklaring, hehe. Antar att du kollat in de här? Lång playlist med, som det ser ut, ganska nyttig info.
  14. Det låter inte som om du använder din vocoder på rätt sätt här. Ljudet du får ut av en vocoder är baserat på vilken typ av ljud du kör in i den. Du kan ha vilken typ av ljud/synth som helst. Baserat på ingångarna till BV512 vocodern i Reason: Carrier är ljudet du vill ha. Modulator är acapellan/rösten. Antar att de flesta andra vocoders funkar på samma sätt.
  15. I City Lights låter det som en vocoder med en ganska avancerad ackordprogression som styr formanten. Kan inte säga så mycket mer om hur han gjort det, men det låter nice.
  16. Bara släng ihop ackord som låter bra, hehe. Kolla in den här videon. Lite clickbait, men förklarar några av grejerna du frågar om (och går långt vidare).
  17. Paralytik

    Bra SFX?

    Jag tror du måste vara lite mer specifik här. Vad menar du med SFX för pop? Swoosh-ljud och risers och sånt, eller synth-ljud? Trummor?
  18. Förstår att det kan bli problematiskt med studio osv, om den här kidden inte har tillgång på såna grejer själv, men att mecka beats och skicka över nätet borde väl gå att göra ändå? Så länge han iaf har något sätt att spela in på, även om det är lofi, så går det ju att slänga ihop några demos. Proffs inspelning tänker jag kan komma senare i processen. Bara några tankar från mig, jag håller själv inte på med hiphop särskilt mycket. Jag bor också i Oslo, hehe. Har han några grejer ute på Youtube/Soundcloud eller liknande? Hade varit nice att kolla in även om jag inte kan jobba med honom.
  19. Hade den inte varit så repetitiv så tror jag det funkat bättre. Lite svårt att säga nåt mer utan kontext (resten av låten). Kan tillägga att "utanför min typ av musik" betyder stil. Jag lyssnar aldrig på den typen av genre.
  20. Yes, förstår. Diggade den mer efter en stund faktiskt, även om det är helt utanför min typ av musik.
  21. Det är ju ganska logiskt ja, hehe. Bättre högtalare = bättre ljud ut liksom. Tekniskt sett behöver man inte ljudkort öht för att mecka musik, om du bara sitter och programmerar allt i datorn. Ska du spela in något live IN i datorn (gitarr, sång, med MIDI keys/controllers, etc) så är det dock nästan nödvändigt, eftersom du behöver ingångar som datorn inte har för att koppla in grejer, samt att du vill ha så låg latency/fördröjning som möjligt. De flesta ljudkort på konsumentmarknaden använder standarden ASIO, som är mycket mer effektiv än de interna drivrutinerna för ljud som följer med datorer.
  22. Så länge du bara jobbat i datorn är det ingen skillnad. Kvaliteten du får från ditt interface spelar bara roll om du spelat in något med mic eller line in.
  23. Här är några exempel på ackordprogressioner som är väldigt lik din. Inte samma key/tonart, men ye. Du hör säkert likheterna.
  24. Sorry om jag lät överdrivet kritisk i min första post. Förstår att det är meningen att det ska vara ett drop och en hook, men det låter ändå väldigt repetitivt. Några ändringar i melodin efter varannan bar eller nåt hade gjort det lite mer intressant. Bara en note här och där.
×
×
  • Skapa ny...