Jump to content

Österbackstudio

Medlem
 • Content Count

  15
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0 Neutralt

About Österbackstudio

 • Rank
  Nykomling

Profilinformation

 • Kön
  Man
 • Stad/plats
  Delsbo/Stockholm
 • Min utrustning
  Master: Imac 27 5k 16m ram, Roland A-88 keyboard, RME Fireface UC, Mac OS OS X 10.10, Cubase 8,5 PRO

  Slave: PC Intel i7 7700K 4,2Ghz, 64MB DDR4, ASUS PRIME Z270-K LGA1151 Moterboard, 2GB SSD
  Instruments PRO, Ensemble PRO, MIR PRO, VSL SE +, App Solo Violin +, App Strings +, Ivory Pianos
 • Intressen
  Spelar piano och skriver eget.
  Bygger just nu en studio hemma på gården utanför Delsbo.

Personlig information

 • Facebook
  https://www.facebook.com/eriknordin79

Recent Profile Visitors

171 profile views
 1. Nä det är ju en bra fråga. Antar att det beror lite på hur man vill kunna använda studion. Jag gillar tanken med att ha ett kontrollrum dedikerat för lyssning men det går ju förstås att ha en helt öppen lösning också. Har fått lite inspiration från "Allair studios" och dom har en helt öppen yta. Se länk...
 2. Hej Jizzen, vet inte på rak arm. Har inte satt upp någon budget och har ännu inte någon färdig plan för hur allt ska byggas. Det blir ju stor skillnad i pris beroende på val av fönster, dörrar, värme, ventilation etc. utöver det är det ju gips, reglar och isolering vilket är lite lättare att räkna på. Jag tar en bit i taget och försöker att hitta smarta/kostnadseffektiva lösningar.
 3. Hej Johnny, "I hear you" och jag instämmer i att man behöver hitta den nivå som man är nöjd med. För mig är det viktigaste att ha en kreativ miljö att skapa musik i. Ljudisolering och akustik är också viktigt men sekundärt. ?
 4. Dag 5 Montering av byggställning påbörjad. Detta för att i nästa steg lyfta gammelplåten och lägga spont, takpapp och strö- bärläkt därunder.
 5. Dag 4 Rivningen fortsätter. I skrivande stund är i princip hela sädestorken riven och man kan börja föreställa sig hur det kan bli.
 6. Hej, Flytande golv har jag strukit då det inte känns motiverat. Det lutar dock åt att ha dubbla väggar mellan kontroll- och inspelningsrum (som du föreslår) med luftspalt emellan. Dock så vet jag ännu inte om jag ska ha dubbla väggar på de resterande väggarna runt om de två rummen eller om jag bara ska ha en välisolerad vägg med mycket gips på. Det som talar emot detta är dom tvärgående balkarna som jag på något sätt måste bygga runt...
 7. Dag 3: Rivning av vägg på sädestork. Nu börjar man få en känsla för rummets storlek.
 8. Hej HomerJSimpsson, 2 dedikerade katter finns redan på gården, så ljud från gnagare = 0db Angående dubbla väggar eller inte... vem vet, det kanske finns någon kunnig som hänger på detta forum. ?
 9. En grundläggande frågeställning som jag måste ta ställning till är hur vägg- och takkonstruktionerna bör se ut. Optimalt är ju, som jag förstått, att bygga en musikstudio direkt på eller under marknivå med flytande golv och helt frånkopplade inner och ytterväggar. I mitt fall kommer studion att ligga en våning upp på ett massivt spontat trägolv. Detta medför både för och nackdelar. Fördelen är förstås att utsikten kommer att bli fantastisk men det innebär ju också en del begränsningar. Då jag inte har några direkta grannar, är isolering från miljöljud inte det primära utan det viktigaste för mig är främst att ljudet från inspelningsrummet i så liten utsträckning som möjligt ska nå kontrollrummet. Här kommer några frågeställningar: 1) Finns det någon poäng med att ens överväga ett flytande golv på ett upphöjt trägolv eller ska jag stå fast vid min plan behålla trägolvet som det är och regla/isolera golvet underifrån? 2) Om jag inte bygger ett flytande golv, finns det ändå en poäng att bygga helt frikopplade inner och ytterväggar i kontrollrummet? Dvs, vad är poängen/vinsten med att ha "delvis frikopplade kontaktytor"? 3) Om jag inte bygger frikopplade inner- och ytterväggar utan istället bygger vanliga enkelväggar, finns det då en poäng i att bygga frånkopplade väggar (dubbelvägg) mellan kontroll- och inspelningsrum? Hur hade ni tänkt kring detta?
 10. Har uppdaterat ritningen med att byta plats på live-rum och kontrollrum:
 11. Tack trodes och Jizzen. Här kommer fortsättning... Dag 2 Dom snålade inte med spik förr i tiden men efter en dags rivning med slägga och kofot är nu taket på sädestorken äntligen borta. Inte helt oväntat hittades en gömma med lektyr ovanpå konstruktionen...
 12. Så, nu har projektet börjat! ? DAG 1 Städning av loge och sädestork (den stora fyrkantiga träkonstruktionen som sedan ska rivas). Låg ett ton av skräp och maskiner på sädestorken som måste flyttas innan rivningen kan påbörjas. Sädestorken (den gulklädda mannen är min flickväns far). Den gamla scenen. Logen har tidigare varit en festlokal och to emot band från 60- till början av 80-talet. Finns lager på lager av gamla affischer som jag tänkte frilägga och bevara på passepartout.
 13. Hej Oioioi, Ok, tack för input. Det lutar ganska mycket åt det alternativet då jag ju på något sätt måste kunna kyla anläggningen på sommaren. Är det någon här som i nuläget har en luftvärmepump kopplat till en studio? Om så fallet, hur är den inkopplad för att minimera störande ljud?
 14. Hej HomerJSimpsson! Angående värme så har jag inte beslutat något ännu. Lokalen ska vara uppvärmd året om och eftersom jag planerar att ha ett piano i liverummet, måste det rummet kunna hålla en jämn temperatur (och fuktighet). Följande är de alternativ som jag överväger: 1) Vattenburen värme Det finns ett pannrum i logen som i nuläget ger värme till boningshuset via en kulvert. - systemet är redan högt belastat och vi får elda rätt mycket i pannan för att värma upp det befintliga boningshuset. Man kan ev. utöka systemet med jord/vattenvärme men det kostar rätt mycket. - Ev. ojämn temperaturåtergivning? - Ingen kylning på sommaren + Potentiellt ekonomiskt på sikt 2) Luftvärmepump - Kan inte så mycket om dem men jag tänker mig att det kanske kan bli problem med ljud från själva pumpen...? + Kylning på sommaren. 3) Elvärme (oljeradiatorer) + Tyst + Jämn temperatur (om man bortser från ev. strömavbrott) - Ingen kyla på sommaren När det gäller storlek på studio och live-rum så har jag velat fram och tillbaka. Dom bärande balkarna som sticker in i rummet på sidorna styr lite var man kan sätta innerväggarna. Sätter man innerväggen där balkarna går i nuläget blir det yttre rummet mindre än det inre. En anledning till att jag i nuläget har satt studion i det större rummet är bland annat pga av att jag läst mig till att det är fördelaktigt att ha högtalarna placerad mot den längsta väggen. Det medför i sin tur att rummet behöver vara tillräckligt stort för att lysningspositionen inte ska hamna längre än 1/3 från väggen. En annan anledning är att det är mest fönster/ljusinsläpp och att det på så sätt blir ett härligt rum att spela i... En tredje anledning är att jag hört att man gör livet enklare för sig själv genom att ha ett stort studiorum (om man kan) då det löser en mängd aukustiska problem.
 15. Hej! Jag tänkte här dela processen av mitt studiobygge. Lägger till en början upp lite bilder och ritningar men kommer att lägga upp mer detaljer allt eftersom. Kortfattat så kommer jag att bygga en musikstudio som en del i en gammal loge. Tanken är att ha ett kontrollrum/produktionsrum och ett live-rum. Studion kommer att ligga på 2:a våningen och har trägolv under. Inga grannar i närheten. Har inte tänkt att bygga flytande golv etc. utan enbart isolera väggar väl och eventuellt ha dubbla väggar mellan kontrollrum och live-rum. I delen där studion ska byggas står idag en gammal sädestork (träkonstruktions som syns på en av bilderna) som ska rivas. Det kommer att bli ett ganska omfattande bygge och är tacksam för all input jag kan få under resans gång. Här är lite bilder...
×
×
 • Create New...