Jump to content
Annons

Dennis emc2

Medlem
  • Antal inlägg

    18
  • Gick med

  • Senast inloggad

Allt postat av Dennis emc2

  1. Har inte instalerat något DAW än, har en del till och göra i ordning innan jag kan påbörja något, och ställa upp monitorer och dator på ett vettigt sätt. Försöker mest få upp förkunskaperna när jag har tid över. Tack för tipsen. 🙂
  2. Tackar så mycket för alla välkomnanden. Tyvärr så har jag kört fast (varmvatten beredaren sprang läck), blir inget större inköp på ett tag. :/ Håller till godo med Ljudinspelningens ABC (fjärde utgåvan från 2002), har ni några bra tipps på sidor/böcker man kan eller bör läsa igenom? 🙂
  3. Så börjar det röra lite på sig, har rivit en vägg till rummet som ska inhysa gitarr och annat kul. 🙂 Ska se om jag kan lägga upp någon bild till helgen. Kommer dämpa rummet en del men tror att bara dämpning kan bli lite fel. Så funderar på diffusor, men vad är det som gör att en diffusor arbetar inom ett visst område? Är det djupet på diffusorn som tar en vis våglängd? Bokhylla har man hört en del om att det ska vara bra, men då det är en del med sne väggar och dom raka väggarna kommer jag vilja hänga upp gitarrerna på, så kommer inte komma ifrån lite DIY även där.
  4. Inte så dyrt med en mik men ändå en kostnad, kör nog på det mest självklara för monitorerna ett tag, så får vi se hur pass det utvecklas och vilka problem jag får. ☺ För inspelning av akustiska instrument och sång, bör man bygga ett "sångbås" eller vad rekommenderas där? Tänker både för och få bort en del av rummets bidrag och kanske minska lite på utifrånkommande ljuds bidrag till inspelningen. Utifrån kommande ljud räknar jag inte med rå på allt för mycket, om jag fått för mig rätt så behövs det att man addera en hel del massa till rummet för och rå på det, eller ett rum i rummet, vilket inte är aktuellt. :/
  5. Tja, jag tror jag fått svar på de flästa av mina funderingar så här långt, så tack så mycket till er som tagit er tid att svara på mina frågor. 🙂
  6. Tack för länken, den kommer vara kul och utforska. Behöver inte en mik kalibreras mot programmen som ska användas? Tanken med mattan är att jag hör ett nästan metalliskt efterklang om jag klappar med händerna (dock mindre påtagligt med andra ljud) och det försvinner om jag står på en större matta. Kan visserligen ha något med min tinnitus att göra, men även andra har oppserverat samma fenomen. Får förbereda inför nyårs firandet nu, önskar alla ett Gott Nytt År! 🙂
  7. Har 2 rum till förfogande, budgeten är tyvärr minimal. Ena rummet blir ett så kallat kontrollrum med dator, monitorer etc, andra för inspelning. Det är först och främst akustiska instrument/sång som kommer spelas in. Tanken jag haft är och bygga själv i den mån det går, lite större ramar med isolering, samt mattor på golvet. Frågan är bara vilken isolering som är lämplig att använda?
  8. Då så, ska förhoppningsvis lyckats få till en enklare musik/amatör studio till våren, men det är en hel arbete till tills det är klart. Ska man som nybörjare bry sig om att mäta upp rummen? Eller ska man bara köra på med och ta bort första reflexer och dempa eko till vad man själv gillar nu i början?
  9. DI, vad jag förståt så är det för och spela in en torr signal från gitarren (slipper problem med akustiken/undermålig förstärka osv) och arbeta med simuleringar i datorn, finns det någon annan anledning till och använda en DI?
  10. Yes, räknar med att man får göra så om man har en begränsad antal kanaler. Men får ta och titta på andra program. Hur är det med själva scarlett enheten? Går det och spela in på vilka andra DAW som helst med den eller kan tillvärkare låsa sina enheter till specifika DAW program?
  11. Hm... Visste jag inte, blir en hel del pengar på några år om man ska prenumerera.
  12. Du har garanterat rätt men nu i början så kommer jag ha fullt upp med att bara lära mig och hantera mikrofon placering, hur programmen fungerar, hur jag ska lägga in effekter för och placera instrumenten rätt i ljudbilden, få en bra akustik i rummet jag vill spela in i, osv osv. När jag känner att det är en begränsning så köper jag en licens eller Tracktion. Det som är prio nr1 nu är att komma igång och lära mig grunderna. Jag har en lång resa framför mig och det är mycket jag behöver lära in.
  13. Det blir program där, bör ju gå och mixa trummorna bredvid och lägga in det som ett spår med gitarr, sång osv, lite osmidigt om man vill ändra på något och man kan inte arbeta med något större trumsett (eller tänker jag helt fel nu?). Menar att göra en separat mix med bara trummorna, som man sedan gör om till ett spår.
  14. Ok då ska nog min nuvarande dator klara sig en bra bit på vägen, kollade några av länkarna och får nog säga att programmen är rätt så "snälla" när det kommer till vilka krav dom ställer. Får hålla det med VST pluggar i minnet om jag vill komplettera med något i framtiden.
  15. Ok, tack för länkar. 🙂 16 kanaler kan nog vissa sig vara tillräckligt, datorn jag har är inte den nyaste (skulle gissa på att den är en fossil i dagens mått mätt). Mycket av det jag gör (nåja, försöker) hamnar inom pop och rock. Hämtar inspiration från godsmack, u2, Santana mm.
  16. Hur står sig lurarna i paketet scarlett mot tex JTS studio-7 (har redan ett par sådana hemma)? Tänker mest så att jag inte köper något som inte kommer användas, eller som jag snart känner att det behöver bytas ut. Är inte allt för mycket för köpa/byta mer än nödvändigt eller ha saker som bara ligger. Blir mer över till och lägga där pengarna gör nytta. ☺ Dom program som som medföljer, jag antar att man kan göra lite grundläggande mixning eller är behöver man något som cubase för att kunna göra något? ☺
  17. Kanske man skulle testa det paketet. 🙂 Om du ska vara riktigt petig, finns det något du tycker kunde varit bättre eller något det bör kompletteras med? Vad tycker du om det medföljande programmen?
  18. Kör nu med rca till balanserat (hade monitorerna till hemmabio/stereon innan). Men dom har ingång till 1/4 också. Av vilken anledning används balanserad? Är det något som är en fördel för min del? Frågan är om bägge portarna gå och användas samtidigt på solon (med tanke på namnet så misstänker jag att det inte går)? Hoppar hellre lite högre än och så tårna i ribban.
  19. Dennis emc2

    Tjena. :)

    Då så, jag är ny här och även inom studio världen. Så tyckte då att detta kan vara ett bra ställe att få lite tipps/idéer och inspiration. Har haft ett en lång kärlek till musik, framför allt till och lyssna på. Spelar lite gitarr, munspel mm och har börjat öva upp rösten igen efter många års uppehåll, och nu börjar man vilja man få ned sina idéer på datorn. Har ett rum jag tänkte skulle dedikera för just det ändamålet så kanske blir lite bilder på det längre fram. 🙂
  20. Kanske, får kolla mer om vad som skiljer dom åt (förutom antalet in och utgångar). Frågan är också hur ofta behöver man mer än 1 ingång? Förutom om man skulle få en låt i huvudet och vill spela in ett instrument och sång samtidigt, innan den försvinner?
  21. Dennis emc2

    Nybörjar kitt

    Hej, gröngöling här. Har allt mer börjat fundera på och spela in lite, jag hade velat kunna spela in el och akustik gitarr, munspel, sång och lite övriga instrument. Men har 0 erfarenhet när det kommer till utrustning och program. Viktigt är en bra balans mellan användarvänligt och endå ha någorlunda bra kvalité. Sitter redan på ett par monitorer (Yamaha hs8), så det jag gissar på att jag behöver är ett externt ljudkort och mikrofon med stativ. Budgeten är ca 2-3000kr. Har spanat på scarlett 2i2/2i4 och röde NT1a. Vad rekommenderar ni och vad behöver jag? (Om jag postat på fel ställa så får jag be någon administratör och flytta på tråden)
×
×
  • Skapa ny...