Jump to content
Annons

northpaw

Medlem
  • Antal inlägg

    83
  • Gick med

  • Senast inloggad

Allt postat av northpaw

  1. Kurt på tappen, då? Jag har ett band nånstans där han sjunger nånting om Varghonan, eller vad det var. Enligt vad jag förstått ägde han bensinstationen i Ellös på Orust, och ville gärna spela in egen musik men var fantastsikt omusikalisk och saknade taktkänsla så man inte tror det är sant. De stackars musikerna försöker följa honom så gott det går, men det gör det ju inte. Edit: stavfel
  2. northpaw

    Bra musik-podcasts?

    Halloj. Någon som känner till trevliga podcasts via iTunes? Jag söker något med inriktning symfonisk rock, eller progressive rock (i utländsk betydelse, inte den gräsliga svenska proggrocken). I dagsläget prenumererar jag på Umphrey's McGee, och den är kul men lite väl Phish-wannabe tycker jag. Jag letar också efter lite lounge-musik, någon som har bra tips? Det är ganska svårt att veta vad som döljer sig bakom titlarna när man försöker browsa i iTunes.
  3. Vi sitter och käkar middag, jag och mina barn. I bakgrunden spelar jag Porcupien Trees "Moonloop", en 40 minuter lång instrumental improviserad ambientlåt. Min son, som är tre år, säger: – Vad är det för sång? – Det är en skiva jag har, säger jag. – Jag tycker synd om människan. – Han som spelar? Varför det? – Han hittar inte hem. Till sin bil.
  4. "Sleeping Jesus" – Neal Morse. Lite för klerikal för min smak, men ändå.
  5. Du efterlyser själv lite arenarocksound. Jag lyssnar mycket på symfonirock och är gladast när någon lyckas göra intressanta låtar och snygga arr utan att det låter bombastiskt, så min personliga åsikt är att du inte ska ändra nåt i soundet. Jättebra! Källarakustiken (?) och det abrupta slutet (!) är helrätt. Det jag skulle behöva för att gå igång är en knasigare uppbyggnad, med mer grejor som händer (inte effekter utan vändningar). Men jag är lite knäpp.
  6. Min jämförelse gällde två olika sätt att köra Reason/Cubase via Rewire, så den känns ganska motiverad. Din tekniska förklaring till varför det är så känns helt rätt. Men den räcker inte för att avfärda ämnet; den som inte är helt insatt i Rewire och som alltid mixat i Cubase kanske kan få lite mer kräm i datorn genom att mixa i Reason.
  7. Håller med, även om man såklart kan köra dem som insert om man väljer att mixa i Cubase. Reasons effekter är jättebra (speciellt Scream) och snåla (kanske inte just Scream?).
  8. northpaw

    Resurssnåla Reason!

    Jag styr Reason från Cubase, och brukar normalt mixa ihop ljuden i Reasons 14:2-mixer innan jag skickar allt till Cubase. Men i ett projekt nyligen testade jag att bara trycka in Reason-ljuden i Reason Hardware Interface och sedan mixa i Cubase. Vilken enorm skillnad i processorbelastning! På detta sätt, med Cubase-mixern, orkade min dator nästan ingenting, och när jag nu byggt om projektet till min gamla vanliga setup med mixning i Reason flyter allt på helt utan problem. Kan vara ett tips för den som brukar mixa i Cubase och vill spara lite på datorn.
  9. Rent principiellt tror jag kanske du låter dig luras av skalan på axlarna en smula. I bilden är horisontalskalan större än vertikalskalan, därav skillnaden du nämner. I verkligheten är det nog inte så tydligt att fördubblad samplingsfrekvens är "viktigare" än fördubblat bitdjup. Det är två olika storheter, och båda är viktiga för varsin del av ljudet. Både samplingsfrekvensen och bitdjupet har betydelse för "naturtrogenheten" hos kurvan. När det gäller samplingsfrekvensen blir eventuella brister tydligare ju högre frekvens du försöker återge, när det gäller bitdjup blir bristena tydligare för låga signalstyrkor.
  10. I figuren är bitdjupet upplösningen i vertikalled, och samplingsfrekvensen är upplösningen i horisontalled. Ju högre bitdjup och samplingsfrekvens man använder, desto bättre blir den digitala representationen av den analoga originalvågen. (För samplingsfrekvens finns en övre gräns där det inte är intressant att mäta oftare, eftersom det mänskliga örat bara klarar vågformer med en viss frekvens.)
  11. Dynamikupplösningen är antalet olika nivåer som du kan dela upp spannet mellan den svagaste och den starkaste signalen i. Denna dynamikupplösning brukar anges i antal bitar, och det är inget annat än antalet nivåer uttryckt som exponenten i en tvåpotens... OK, det där blev obegripligt. Ett exempel: vi säger att upplösningen, alltså antalet steg, är 256. Det finns då 256 olika nivåer att tillgå, när datorn ska representera ljudet digitalt. Eftersom 256 är lika med 2 upphöjt till 8 kan dynamiken uttryckas som "bitdjup 8". Exempel igen: om du i stället har 512 nivåer att använda dig av har du bitdjupet... vaddå? Jo, 512 är 2 upphöjt till 9, alltså bitdjup 9. Dubbelt så många nivåer ger en ökning av bitdjupet med 1. Bitdjupet (antalet bitar) är alltså antalet gånger du behöver multiplicera siffran 2 med sig själv för att få antalet nivåer. Notera skillnaden mellan 16 och 24 bitar. Med 16 bitars bitdjup har du 2 upphöjt till 16 är lika med 65 536 nivåer. Med 24 bitar har du 2 upphöjt till 24 är lika med 16 777 216 nivåer, alltså 256 gånger fler. Inte 8 gånger fler. Utan 2 upphöjt till 8 gånger fler. Bra va? Edit: Matematiskt sett stämmer inte det jag skrev om "Bitdjupet (antalet bitar) är alltså antalet gånger du behöver multiplicera siffran 2 med sig själv för att få antalet nivåer". Det ska egentligen vara "antalet gånger plus ett". För om jag gångrar 2 med sig själv 1 gång får jag ju 4, vilket är 2 upphöjt till 2. Men vem fasen orkar vara matematiskt korrekt?
  12. northpaw

    Mer minne?

    Jag gör musik med Cubase och Reason, med ganska stora mängder samplingar i minnet, och funderar på att bygga ut från 768 MB till 1,5 GB. Kommer jag att märka någon effekt av det, eller är det bortkastade pengar? Det börjar hacka när jag har för många mjukvarusyntar igång samtidigt. Jag har en Apple PowerBook 1GHz Alu 15".
  13. Jamen där har vi ju lösningen. Bygg in lite småfel i allting som återges, så har man ryggen fri.
  14. Välkommen till Reason, det är görkul!
  15. northpaw

    Telemarkskidor

    Ska tjacka telemarklagg. Åker utför riktigt bra, men är ganska ny på telemark. Har fattat att skidorna är vanliga utförsskidor, men att de ska vara mjukare – stämmer det? Vad ska jag tänka på när jag letar? Pjäxor har jag.
  16. "Flugor är som pengar – de dras till skit" (LOB)
  17. Känns lite småkriminellt att ens diskutera saken. Jag tycker någon myndighet borde stänga den här tråden.
  18. För några år sedan köpte jag Illustrator 10, men var grymt missnöjd med det. Tyckte kompisens Illustrator 8 funkade mycket bättre. Så jag ringde Adobe och frågade om det var ok för mig att köra på en 8 som inte var min, när jag ändå hade licensen för 10:an. Det var helt ok, sa de. Jag hade köpt rätten att köra programmet.
  19. Kevin Gilbert - Thud (visserligen från 1995, men den är minst tio år bättre än allt från i år).
  20. Har precis börjat köra med Reason Drum Kits 2. Jättebra!
  21. Haha, nä, här händer inte mycket. Jag omformulerar rubriken: "Jag ska sluta ha ambitionen att göra musik..."
  22. northpaw

    Jamie Cullum

    Var det han som var kock i tv?
×
×
  • Skapa ny...