Jump to content
Annons

forumstudiose

Medlem
  • Antal inlägg

    32
  • Gick med

  • Senast inloggad

Allt postat av forumstudiose

  1. Arbetade vid behov i ProTools sedan 2001, i Logic Pro sedan 2007; eftersom jag är utbildad som tonsättare på KMH i Sthlm, så hade jag det alltid runt mig. Och fortfarande gör jag mina egna grejer, ingenting kommersiellt dock. 2 timmar att spela in och förberedda, 1 timme åka. Efterarbete? Om de vill ha. Ja, företag. Vad sulle ni ta?
  2. Hej. Lite offtopic, men sökningen gav inga riktiga resultat. Jag skulle spela in en stråkkvartett, på en konsert. 70 min musik. Vad skulle NI ta betalt för det?
  3. Enkelt, när du har för många stämmor i låga registrar oftast kommer man till en buller. Testa att lyfta upp din melodi en oktav högre. Vaggvisa = absolut inte höja volymen. Tvärtom, sänk mot slutet.
  4. Att återkomma till din fråga: du kan använda dessa toner (alltså toner från en harmonisk och melodisk moll) precis hur du vill och hur det passar din musik. Om du vill "komponera" inom ramen av, låt oss säga, klassicismen eller barocken - då finns vissa regler du borde följa. Förresten, det finns också melodisk och harmonisk dur skala, det är få som vet. Så att säga, det finns: ren-, harmonisk- och melodisk- både dur och moll.
  5. Ok, guys, jag undrar om jag har köpt fel mikrofoner. Om jag behöver ha ett instrument på 10cm avstånd för att det ska komma in något så funkar det inte... Jag vill spela in stråkkvartett, kör och akustisk ensemble, både i studio och på konserter. Passar dessa? Jag har förstått att de borde vara OK för sånt ändamål.
  6. Japp, jag har testat simultant en Behringer och den andra TSM. Jag gick fram och tillbaka. TSM som normallt, mycket gain = distorsion. Även om jag slår med pekfingret på Behringer, med max input gain!, kommer det inte till distorsion, utan hörs bara lite klicks. Kan det vara upp till kablar, att de fungerar med TSM och inte så bra med Behringers?? Det står "CAT MICROPHONE CABLE", 10m.
  7. Hej. Har köpt 4 nya Behringer C2 mickar. Jag har problem att få tillräcklig ljudinivå. Just nu hörs knappt något vid inspelning. Testade: alla 4 mickar genom: Ljudkort 1: M-TRACK QUAD Ljudkort 2: Mobile Pre M-Audio Fantom ON. Ljudnivå input MAX ProTools, Logic Pro, Ableton Live. Extra test: TSM MT103 mikrofon, funkar OK, samma sladdar, ljudkort, inputs, mjukvara.
  8. Jag vill bara uppmuntra dig att registrera varje låt som du har skrivit klart. Din kollega kan senare påstå att det var han som gjorde låten.
  9. Klart. Men jag producerar inga fantastiska starka högljud... Jag behöver alltså bara fixa dörren. Vem gör sådant? Behöver installation och allt.
  10. Hej igen. Undrar om ni vet om det finns någon som gör bra ljudisolering. Här behöver jag en eller två dörrar samt lite putsa runt rören. Vad skulle det kosta, ide? Dörrar är lite mindre, inte standard, det kan vara lite problem.
  11. Hjälp med ljudisolering (dörrar). Hej alla. Behöver ett tips hur jag kan ljudisolera min lokal (arbetsstudio). Beskrivning: studio ändvänds ej för inspelning eller stark uppspelning. Möjligtvis kommer att finnas monitorer, eller el-piano. Det ska vara tyst i rummet samt kunna inte störa andra. Studio finns 0,5 trappa i ett bostadshus. Det finns många vatten/värme-rör samt elkablar. Uppe finns bostad (verkar ett starkt tak i betong), då behövs ingen isolering, samt vid sidor (garage). En vägg är mot tvättstugan. Ibland hörs centrifugering men inte störande. Jag tror att det var tidigare ett stort tvättrum, som delades i lokal + tvättstuga. Ev. en liten dämpning skall monteras på väggen. Största problemet är dörren (se bilder). Gjord av metallplåt (typisk källardörr). Släpper ljudet mycket, så när man pratar i korridoren så hörs allt inne. Det finns en gallerdörr som säkerhet. Dörrar är inte standardiserade (mått: 185*70). Jag vill gärna: Installera nya dörrar, kanske dubbla dörrar som dämpar ljud ordentligt Sätta upp en ljudisolering runt dörrar, eftersom det finns rör som går in i lokalen ovanför ingångar. All sort tips/hjälp är välkomna. Med vänlig hälsning, Kompozer
  12. Skala: en rad av toner som används som underlag i en musikstil och i komponeringsprocess. Det kan finnas många olika kombinationer av en skala: 4, 5,....22 osv. toner i en skala. En skala omfattar ett intervall t.ex. pentatonisk skala = septim, dur = oktav, spektral = flera oktaver, etc... Grekiska skalor (dorisk, phrygisk...) var nedåtgående, sen i medeltiden började de vara uppåtgående. Vissa indiska, byzantiska och andra skalor har mer än 8 toner inom ramen av en oktav (22 toner t.ex.). Modus: en skala med centrala tonen, kallad finalis. Modus saknar harmoniska krafter, dvs. både melodiken och harmoniken bildas enligt oftast polyfona medel (linjärt). Man tänker inte om ackordföljd i en modus, utan plockar de enligt stilistiska principer. Kyrkotonarterna är inte tonarter utan modus bara, trots sitt namn. Det finns dock en tendens i sen renässans att harmoniken får sina krafter, men det är redan på väg till Barocken. I en modus använder man nästan i princip alldrig kromatiska toner. Finalis i autentiska skalor är tonen No 1 (vita tagenter, dorisk = d), i plagala skalor ton No 4 (vita tagenter, hypodorisk = g). Tonart: en skala med centrala tonen som centraliseras med harmoniska krafter. Oftast klassas bara Dur/Moll som skalor. I en tonart (dur och moll) man kan, får och är välkommen att använda kromatiska toner, dvs toner som inte ingår i skalan utan att det påverkar själva centrala tonen. Det sker på grund av de starka harmoniska krafterna i skalan. Det finns tre dominanta harmoniska krafter i en dur/moll skala: 1. Tonika (central dominant ackord), som skapar känsla för stabiliteten. 2. Dominant (eller SuperDominant, "över dominant") som ligger en kvint ovanför tonikan och som skapar intensitet. 3. Subdobinant ("nedre dominant") som ligger en kvint under tonikan och som skapar mindre rörelse. Klart?
  13. Om ni inte skärper er så öppnar jag ett alternativt www forum, utan reklam.
  14. Hej alla, Jag letar efter en "traditionell" bok om mikrofonteknik för live inspelning av klassiska instrument (solo piano, solo cello, stråkkvartett, kammarensemble, kammarorkester, kammarkör, stor kör, symfoniorkester). Problemet är att allt jag hittar är anpassad till "default" användare: gitarr, sång, bas. Jag blir irriterad att det är bara sådana böcker på marknaden (typ Amazon, Bookdepository) som favoriserar enbart en sort musik. Jag vore oerhört tacksam om ni kan rekommendera en bok som täcker i stor utsträckning mikrofonteknik för klassisk musik. Tack...
  15. Håller med dig 101% !! Det finns dock undantag när man spelar rubato/tempo fritt musik.
  16. Ja, skalan är bra. Också kvintcirkeln brukar man få receptfritt för all sort okunskap, hör jag från olika håll. Men, det är inte en bra metod. Vad ska man göra med skalan o kvintcirkeln? Vad säger du om ackordfrämmande toner? Nå, man ska först lära sig musiklära från grunden. Folk på musikhögskolor fattar inte skalor o kvintcirkeln. Som sagt, skapa inte mer problem. Gå till archive.org och sök "music theory". du får massa gratis böcker, dock 100+ år gamla. Men man MÅSTE lära sig grundligt. Att kunna kvintcirkeln är OK, men löser inte något. Det är så som att någon ställer frågan: "Hur kör man bil?", och i stället att säga "lär dig på skolan" så svaret är "köp bil, så blir det bra!". Kan vi slås vad att personen som ställde frågan fattar fortfarande ingenting. Och ni skirver o skriver...
  17. Du ska inte lära dig genom hemsidor. Köp/ladda noter (imslp), studera de med CD, spela på piano. Köp en bok i musikaliska former. En i orkestrering. Spela mycket, läs partitur mycket, lyssna mycket. Internet är full av dåliga lärare och amatörer.
  18. Exakt. Jag behöver inte en yta av 70 kvm. typ 25 är ok. Det betyder även om du har 1800år blir det 3.750 (sic!) Även om det är mer, typ 2000år, blir det 4.167 Alltså, även om det är 20 kvm och 2000år, så blir det 3.333. Det är bara att hitta.
  19. Ok. Två separata frågor: 1. Rent teoretiskt: ni har pengar att betala vilken lokal som helst. Kan ni rekommendera en sådan? 2. Hur mycket skulle det vara rimligt för en lokal, som jag har beskrivit uppe, alltså hur mycket skulle det kosta per m2/år? p.s. Jag vet att det finns folk på forumet som tycker att det är roligt att skriva lite roliga saker, låt det stå ute just nu. On mi inte har något smartare att säga...
×
×
  • Skapa ny...