Jump to content
Annons

Oliver Ohlson

Medlem
  • Antal inlägg

    8
  • Gick med

  • Senast inloggad

Rykte i communityn

0 Neutralt
  1. Nej jag tänker ju att det inte borde vara någon skillnad, men jag har läst runt lite och det verkar som att den är snäppet vassare ändå. Bl.a. här http://www.gearslutz.com/board/music-computers/740417-macbook-pro-2012-retina-performance.html Icke retina har inte lödda minnen (däremot vet jag inget om processorn) så de ska gå att byta ut. Här är en video om hur man byter ut hårddisken Så det borde ju inte vara några problem heller. Stod även i videobeskrivningen att det OK enligt apple att man byter ut hårddisken själv. Så om man kör på en MBP med 2,6 Ghz och en 750 GB 7200 rpm, bör man investera i 16 gb minne eller är det överflödigt? Vad tror/anser du i Thunderbolt och Firewire-frågan? Och hur hade du gjort om du vore i min situation? Är 2,6ghz/750gb 7200rpm/8gb tillräckligt, eller bör man ändra något där? Blev några frågor där hehe, men är man osäker så är man!
  2. Tjena! Ni som skriver här verkar ju ha en del erfarenhet inom MBP-området så jag vänder mig hit! Jag funderar på att införskaffa en MBP (uppenbarligen) och velar fram och tillbaka mellan de olika modellerna, främst om man ska köra retina eller ej. Jag spelar in gitarr, bas, sång och i framtiden även trummor, samt att jag kör softsynthar och gillar att leka med effektplugins etc. Jag kommer även investera i Ableton Live 8/9 inom en snar framtid. Här kommer de saker jag funderar över: - Firewire - Jag har aldrig behövt ha firewire hittills, men det är ju vanligt att detta används inom musikproduktion. Grejen är ju då att Retina har USB3 och Thunderbolt endast, medan en icke-retina har Thunderbolt, Firewire och USB3. Samtidigt finns det Thunderbolt-> Firewire adaptors att tillgå... - Thunderbolt - Är detta "framtiden"? Är det värt att offra Firewire helt för att få fler Thunderbolt? - 8 GB RAM vs. 16 GB RAM - Räcker 8 GB, eller är 16 GB värt? Om man köper en Retina är det nästan obligatoriskt att göra denna uppgradering då man inte kan uppgradera Retinan överhuvudtaget i efterhand... Köper jag en icke-retina tar jag det billigaste och köper sedan 16 GB minne som jag sätter i själv. - 2,3Ghz vs. 2,6 Ghz - Blir skillnaden stor/märkbar? Om jag har fattat det rätt är det också så att 2,6 Ghz är ett måste för att utnyttja 16 GB RAM, stämmer det? - Optisk läsare - Retinan har ju inte heller någon optisk läsare, men samtidigt kan man köpa en extern för en billig peng. - Hårddisk - Köper jag en retina blir det 512 GB SSD efersom detta ej går att uppgradera i efterhand. Köper jag en icke-retina funderar jag på att ta den billigaste och ev. byta ut den mot en 512GB SSD som jag köper själv. Det som gör mig lite velig är att jag isf får installera om operativsystemet etc. Så som jag ser det finns dessa alternativ: - Köpa en dyr Retina med 2,6 Ghz, 16 GB RAM och 512 GB SSD samt optisk läsare och ev. firewire-adaptor. Bekvämt men dyrt. - Köpa en icke-retina med 2,6 Ghz, 8 GB RAM och 750 GB 7200rpm. Möjligtvis inte lika snabb som retinan, men billigare. Jag tar gärna denna om den "räcker" för mina behov... - Köpa en icke-retina med 2,6 Ghz, billigaste RAM och minsta HDD och sedan uppgradera det i efterhand till 16 GB RAM och 512 GB SSD. Detta är ju det billigaste men det som är "jobbigast". Vad tror ni?Jag vill ju göra en så bra affär som möjligt som passar det jag gör, och att den håller i framtiden så att jag inte ska behöva köpa en ny dator om något år eller så. Jag kan behöva all hjälp och kunskap!
  3. Kollade lite noggrannare nu och såg att det behövdes lägga till lite grejer och så, priset landade till slut på 12 600kr för Mini:n. Frågan är om det är värt att spara lite till och lägga pengarna på denna istället: iMac 21,5" 2,8 GHz Quad-Core Intel Core i7 8 GB 1333 MHz DDR3 SDRAM - 2 x 4 GB 1 TB Serial ATA-enhet AMD Radeon HD 6770M 512 MB GDDR5 Här ingår även mus, tangentbord, CD/DVD-läsare och eftersom datorn och skärmen sitter ihop behöver jag ingen "Mini DisplayPort till DVI-adapter" för att kunna koppla in min gamla skärm. För 15 400kr? Mini:n ser ut såhär: Mac Mini 2.7GHz Dual-Core Intel Core i7 8GB 1333MHz DDR3 SDRAM - 2x4GB 750GB Serial ATA Drive @ 7200 rpm AMD Radeon HD 6630M-grafik För 12.600kr som sagt.
  4. Kollade precis lite på en "Mac Mini". Om man uppgraderade detta: 2.5GHz : 500GB 2,5 GHz dual-core Intel Core i5 4 GB minne 500 GB hårddisk1 AMD Radeon HD 6630M-grafik OS X Lion 6.745,00 kr Till detta: 2.7GHz Dual-Core Intel Core i7 8 GB minne 500 GB hårddisk1 AMD Radeon HD 6630M-grafik OS X Lion ...Blev priset: 9.202,50 kr Det låter som ett ganska värt paket. En vanlig skärm har jag ju redan så det är ingen extra kostnad där. Vad tror allmänheten?
  5. Det är ju såklart rätt skönt och bra ju tystare datorn är, men jag är inte ute efter att göra min dator helt knäpptyst liksom. Det får jag fixa i framtiden om det växer fram ett behov av det. Ljudkortet har USB-koppling. Grejen är att jag är lite orolig över att det ska uppstå massa problem om jag köper PC:n jag länkade, typ latency, strul med drivrutiner till ljudkortet, få allt att funka som det ska helt enkelt. Med en Mac känns risken för det närmare noll av någon anledning. Vet inte om det är jag som har en snevriden bild av det hela... Hur som helst, om jag väljer en Mac istället för PC så funderar jag på någon av dessa två: 21,5 tum: 2,5GHz 2,5 GHz Quad-Core Intel Core i5 1920 x 1080 upplösning 4 GB (två 2 GB) minne 500 GB hårddisk1 AMD Radeon HD 6750M med 512 MB 9.895,00 kr Eller: 21,5 tum: 2,7GHz 2,7 GHz Quad-Core Intel Core i5 1920 x 1080 upplösning 4 GB (två 2 GB) minne 1 TB hårddisk1 AMD Radeon HD 6770M med 512 MB 12.145,00 kr Räcker en i5:a för mina behov eller är I7 the way to go? Drömmen hade ju varit en Mac med i7-processor och 8 gb ram, men då blir priset såklart därefter.
  6. Hallå! Nu är det dags för mig att skaffa en riktig studiodator, men som många andra funderar jag på om jag ska gå över till Apple, eller om jag ska köpa ett ihopplockat PC-paket. Jag har inget emot att gå över till Apple, hade egentligen gärna gjort det redan men tyvärr känns det dyrt, men samtidigt också värt det - de känns stabilare av någon anledning. Hur som helst, jag kör Ableton Live och mitt ljudkort är ett Focusrite Scarlett 18i6 just nu på min gamla sletna XP PC. Det jag sysslar med är främst att spela in min gitarr, bas, sång och så småningom trummor och sedan möjligtvis lägga på några effekter på de olika instrumenten och sådär. Synthliknande ljud gör jag i datorn via mitt MIDI-keyboard och VST. PC-paketet jag funderar på ser ut såhär: http://www.inet.se/k...4196/2012-06-02 Det jag undrar över är mest om jag verkligen behöver allt det där i en mac om jag nu köper det istället? Ska jag ha samma processor och minne etc blir det ju sjukt mycket dyrare än 10000 kr. Kan jag köpa en mac för 10000 som kommer klara av det jag vill göra när det gäller musikproduktion? Vilken mac kan passa mina behov? Hoppas ni förstår hur jag resonerar och grejer, är lite bakis idag. Mvh Oliver
  7. Ja jag gjorde det, har alltid haft för mig att man gör så, men då har jag kanske fel! 😮 Men halsen är inte onormalt mycket böjd, handlar inte om så stor justering egentligen. Gjorde iaf som du sa och rätade ut halsen lite, och det känns som att det blev lite bättre, men inte helt och hållet. Krökningen av halsen är OK. Har rättat till dragstången nu också, och justerade istället stränghöjden nere vid stallet. Fjädrarna är justerade och sitter bra. Har följt en video som visade hur man skulle göra, så jag inte missat något steg. Gitarren låter bättre nu, men inte helt och hållet. Vet inte om det är jag som är lite knäpp eller om det är något som alla reagerar på. 😛 Jag menade att jag får ta fram skruvmejseln och göra om intoneringen ungefär, får skruva så att den öppna strängen stämmer överens med tolfte bandet. Det är mycket möjligt att jag har råkat pilla lite för mycket och inte riktigt blir klok på hur man ändrar tillbaka det... Jag tänker i nuläget såhär: gitarren låter relativt bra nu, bättre än vad den gjorde innan iaf. Jag låter bli att hålla på och joxa med att skruva och grejer nu i några dagar och ger gitarren en chans att "stadga sig" lite. Sen provar jag nog att justera lite igen och om jag inte får det att stämma då så lämnar jag helt enkelt in den till 4sound så får de intonera den åt mig. Vad kostar det att lämna in den på 4sound? Byter de även strängarna där då, och får man betala för det också? Sen är jag nöjd med min stränghöjd som jag har nu, kommer de att pilla på den när de justerar gitarren? Tack för hjälpen! 🙂
  8. Tjenare! En jäkla massa text, men tänkte att jag skriver allt jag kan tänkas vara relevant för säkerhets skull! 🙂 Situationen är som sådan att jag förra veckan fick hem en ny gitarr (http://www.thomann.d...trat_rw_awh.htm) som jag beställt. Efter att ha spelat på den kände jag att jag behövde grövre strängar och att stränghöjden behövde höjas lite. Sagt och gjort skruvade jag på dragstången för att fixa stränghöjden (med de gamla strängarna på) och köpte sen ett set Ernie Ball Power Slinky 11-48 som jag slängde på gitarren. När strängarna väl på upptäckte jag att mitt svajstall stod på helspänn! Så jag skruvade av plattan bak på gitarren och spände fjädrarna så att det blev bra igen (kan svajja både upp och ner). Anledningen till att jag skriver detta är för att jag undrar om fjädrarna klarar av detta? Har inte spänt de hela vägen in, utan i förhållande till dess ursprungliga läge har jag väl spänt dem halvvägs in. Skulle uppskatta det till kanske 2 cm skillnad. Har tre fjädrar dessutom. Men det huvudsakliga problemet är att jag inte får gitarren att bli helt intonerad. Strängarna är urstämda när jag börjar spela (kan ju dock vara för att de är nya) så de får jag ju stämma igen, men jag får alltid fram med skruvmejseln och pilla på stallet för att fixa till strängarna. När jag väl fixat dem låter de bra, men när jag börjar spela på gitarren efter att ha lagt ifrån mig den ett tag är det samma visa. Det konstiga är ju också att exempelvis den låga E-strängen ena gången kan vara för hög, men efter att itonerat guran och lagt den åt sidan kan samma sträng vara för låg nästa gång. Det gäller för övrigt alla strängar. Vad ska jag göra för att slippa hålla på och intonera hela tiden? Jag behövde ju inte göra det på mina gamla gitarr, och där hade jag samma stränghöjd och tjocklek på strängarna. Tacksam för svar!
×
×
  • Skapa ny...