Jump to content
Annons

Ollie Olson

Medlem
  • Antal inlägg

    29
  • Gick med

  • Senast inloggad

  • Dagar jag vunnit

    2

Allt postat av Ollie Olson

  1. I det här tipset visar jag olika typer av delay-effekter och hur du kan använda dem för olika instrument för att göra din mix bredare och djupare.
  2. Jag kommer i detta tips ge dig specifika råd i inspelning gällande i huvudsak akustiskt gitarr, som kan fungera som vägledning eller inspiration, även om du inte har exakt den utrustning som jag brukar använda.
  3. När du ska påbörja en musikproduktion så är planering, koll på musikgenre, avstämning med artist eller beställare och en klar idé oerhört viktigt.
  4. När du skriver låtar så blir det ofta att du skriver i en tonart som du gillar för att det passar instrumentet du spelar på, eller för att du gillar hur det låter när du spelar. Eller kanske bara av ren vana?
  5. Delayer kan vara oerhört effektiva och skapa rymd, tre-dimensionalitet och luft, men om de används fel så kommer de bara att bli en effekt som sticker ut och tar fokus från sången och låten.
  6. Hur kan vi lära oss att skriva bättre och tydligare texter? Ett sätt är att återberätta gamla historier på ett nytt och fängslande sätt.
  7. Historien är framtiden – hjälp dig själv att skriva på ett nytt sätt genom att lyssna på, och inspireras av låtarna som toppade listorna förr i tiden.
  8. I denna del ska jag gå igenom om hur du kan skapa djup i din mix genom att använda en eller flera eq.
  9. I det här tipset ska vi titta på ett av sätten som du skapar djup i mixen, nämligen genom att använda reverb och delay.
  10. När du ska börja producera en låt för en artist, eller för dig själv så är det viktigt att veta vad som är viktigast. Är det produktionen som ska vara stjärnan, eller är det artisten?
  11. Nu när en vanlig laptop är kraftigare och har mer tekniska möjligheter än alla studior i världen, och man kan göra nästan precis vad som helst så är det lätt att göra för mycket.
  12. En mix består av flera olika element, och det finns flera saker att ta hänsyn till. Inte minst, vänster- och högeraxeln – det vill säga panorering.
  13. När du skriver låtar så är det ju lätt att bli kär i sina egna idéer. Eller hata dem så klart!
  14. En av mina favoritpluggar för riktigt hård kompression är Rough Rider 2 från Audio Damage.
  15. Ollie Olson

    Låtsasord i din låttext

    När du skriver text till din låt så brukar det gå lätt ibland. Och riktigt trögt ganska ofta.
  16. Referenslåtar är viktigt att ha av flera anledningar. Den första och största anledningen är för att du ska ha något att lyssna på om du kommer till olika studios, använder olika högtalare, olika hörlurar och olika miljöer.
  17. När du ska spela in sång eller andra instrument så är det bästa att ha rätt mikrofoner för alla tillfällen. Men det kan bli en dyr historia. Viktigast är istället att du lär dig att placera den eller de mikrofoner du har på bästa möjliga sätt.
  18. När man skriver texter så är det viktigt att skriva om något som man kan eller känner till. Eller åtminstone kan skaffa sig den insikten så att texten blir trovärdig.
  19. Att sitta och vänta på inspiration är att slänga bort dyrbar tid då du ska skriva låtar. Se till att sätta av tid som om det vore ett arbete eller som att plugga. Genom att skapa rutiner så kommer inspirationen till dig.
  20. Sång är ett av det viktigaste du ska spela in om du arbetar med vokalmusik. Det är också bland det svåraste du kan göra. Det vanliga är att man bara ställer upp en mick och sätter igång, och har du tur låter det toppen.
  21. Ollie Olson

    Planera din produktionstid

    Låten är klar och nu ska du börja producera. Oftast, när man skriver elektronisk musik eller mer datorbaserade låtar så kommer ju oftast produktionen samtidigt som man skriver då låtskrivning och ljudbild går hand i hand.
×
×
  • Skapa ny...