Jump to content
Annons

Vostromberg

Medlem
  • Antal inlägg

    44
  • Gick med

  • Senast inloggad

Allt postat av Vostromberg

  1. Jag skulle kunna vara intresserad, Är bosatt i Örebro och letar intressanta samarbeten. Jag är gitarrist i grunden sen 15 år tillbaks och behärskar en del trummor och piano också. På senare tid har jag dock fastnat mer för produktion och låtskriveri. Jag ser mig själv som en idéspruta som är bra på att lyfta andras idéer och har en bra känsla för arrangemang. Lite av mina alster finns på min Soundcloud(se länk i signatur), där har jag proddat/mixat allt samt spelar de flesta instrumenten (har skrivit/co-skrivit allt också). Tveka inte att skicka ett PM om det verkar intressant!
  2. Några saker man kan göra(om puffljuden kommit in på inspelning) Ofta ligger puffljuden i låga basregister, det går således att prova sätta ett high pass-filter som skär bort bas i sångspåret vilket kan hjälpa att reducera vissa delar av puffljuden. Det skulle kunna vara möjligt att ha en multibandskompressor också, där du sätter en av kompressorerna på ett smalt band där du upplever att puffarna är som starkast. På så vis kan du kopmrimera och trycka ned puffljuden. Om du klipper i inspelningen och vill få bort klippljuden så kan du zooma in på ljudspåret och lägga en kort fade i slutet på spåret innan klippet och i början på spåret efter. Ett reverb kommer förstärka ljudet av puffarna så om du orkar kan det vara bra att automatisera senden till reverbet där för att ytterligare reducera puffljuden Ett puffskydd till micken är dock det enklaste sättet att i fortsättningen undvika missljud i inspelningen 😉
  3. Jag skulle också tippa på att det beror på strängtjockleken. Olika tjocka strängar skapar olika belastning på halsen, vilket kan vara en orsak. Det här vet du redan kanske: men om du ska byta strängar så ta bort och byt en sträng i taget. Om man tar bort alla strängar och sedan sätter dit de nya så belastas halsen mer och riskerar att bli sned. Tar man bort en sträng i taget blir spänningsskillnaden mindre mellan bytena.
  4. Jag köpte en Martin-gitarr(D-1GT) förra veckan och är verkligen supernöjd, så jag kan verkligen rekommendera en Martin. Vilken modell du ska välja beror mycket på dina preferenser. Jag tycker inte du ska tänka att du kan fixa mycket med EQ och grejer i mixen. Leta efter en gitarr som låter som du vill att en akustisk ska låta, och se till att du gillar att spela på. Jag ser att du har kollat in dreadnought-modeller och det verkar vara ett bra alternativ då de är väldigt mångsidiga, vilket är bra i studiosammanhang. Funkar både för strumming och fingerspel(även om Martins 00-modeller är bättre för fingerpicking). Jag har inte koll på om någon av modellerna har det, men om du inte ska spela live så tycker jag att du ska undvika en med inbyggd mikrofon. Känns onödigt att lägga pengar på en feature som du förmodligen inte har användning för. HD-28 vet jag är ett bra köp enligt mina preferenser, den var dock snäppet över min budget när jag köpte min gitarr annars hade det kunnat blivit en sådan. Om du vill ha ett till alternativ så finns Martin D15-NT som är riktigt schysst. Den har lock i mahogny, så den har ett lite annorlunda ljud för att vara en akustisk.
  5. Fråga: När du lär dig noter, spelar du noterna på ett instrument eller trycker du bara i programmet/spelet? Jag tror starkt på att man måste omsätta teori i praktiken för att verkligen lära sig något. När jag lärde mig noter spelade jag massor med låtar på gitarr från noter. Min svårighet där var att jag ofta tog melodin på gehör innan jag fick användning för noterna, men sedan när man gick på svårare melodier så belv noterna ett bättre stöd. Jag tror att det är en stor hjälp om du kan noterna kopplat till ett instrument, för då kan du även visualisera tonen på instrumentet när du ser noten. Piano är ett lysande instrument om man vill få en bra översikt över tonerna.
  6. Jag kan tänka mig att bidra med feedback och kanske något gitarrpålägg! Har spelat gitarr i snart 15 år någonting, i alla dess former. Du kan lyssna lite på mina alster på min soundcloud(se länk i signatur), där jag spelat, mixat, proddat det mesta av materialet själv. Två av låtarna skrev jag ihop med en superduktig sångerska 🙂 Jag spelar och skriver alla typer av musik, just nu är det mycket folkinspirerad akustisk musik men även en del kommersiell popmusik. Skicka ett PM om det verkar intressant!
  7. Skojar du? Båda städerna dräller ju av musiker 😛 Känner en hel del personer i området som sysslar med musik, så du letar kanske på fel ställe? Sätt upp lappar på musikaffärerna! Sen finns ju Boomtown i Borlänge(där jag själv har gått) som har ett stort kontaktnät. Jag själv har i nuläget själv inte tid med något projekt, men jag kan gärna vara bollplank om du vill bolla idéer!
  8. En personlig favorit är: Still not to old to die young (Ellie Goulding/Figure 8)
  9. Jag tror själv inte att dubba in absurdum är vägen att gå om du vill ha in your face-sång. Jobba med dubb på fraser som ska sticka ut, samt för att tillföra energi i refrängen. Kolla t.ex. in när Shellback berättar om inspelningen av Raise Your Glass med Pink i senaste Studio-tidningen. Det är inte jättemånga sångspår på den(har för mig att det bara är ett enda spår i verserna). Och där tycker jag sången är ganska in your face. För att få det nära men utan att låta torftigt är det bra att jobba med väldigt korta stereo-delay(40-70ms kanske), och små rum(om ens några överhuvudtaget). Och självklart måste inspelningen vara bra i form av signalväg(mick och preamp). Skit in = skit ut, som det så fint brukar heta..
  10. Jag tycker inte att det låter som att det ska vara synthen. Mer någon slags mjukvarukonfiguration i datorn. För att utesluta om det är synthen eller inte hade det ju varit bra om du kunde koppla synthen till en synthmodul, eller vad som helst som accepterar midi-signaler för att kolla responsen. Annars får du in och börja leta i routingen i datorn. Kolla MIDI-inställningarna i Logic, och kolla även generella inställningarna för ljud och MIDI i OS X och titta efter abnormaliteter
  11. En lägre buffersize minskar fördröjningen som du säger, men när det är så lång fördröjning verkar det vara någon annanstans det strular(uppenbarligen). Finns det någon särskild anledning till att du inte kopplar synthen direkt in i ljudkortet? Jag antar att ljudkortet har eget midi in/ut som du kan använda. Annars kan det vara en orsak.
  12. Har precis det problemet, och jag vet att många andra också känner så. Jag tror att knepet är att inte fästa för mycket personlighet i texterna, utan att istället tänka att lyssnaren ändå kommer göra sin egen tolkning av vad texten handlar om. För att bygga upp självförtroendet lite brukar det fungera bra att visa texterna för någon man litar på och be den beskriva hur denne tolkar texten. Ofta blir man överraskad av att texten kan ha en helt annan betydelse för någon annan, och speglar snarare dennes livssituation än ens egen. För att svara på huvudfrågan så tror jag att det betyder ungefär samma som att "skapa låtar". Idag är det nog inte så många som noterar sin musik(inom populärmusiken) utan det man skriver ned är texter och ev. lite ackord.
  13. Jag skulle säga att kompositionen består av det musikaliska innehållet + ev. text. D.v.s. melodi(och text), tempo(ungefärligt), ackord och låtuppbyggnad(ordning på refräng, vers osv). Produktion kan man se som hur man "klär in" det musikaliska innehållet. Vilka instrument som spelar, hur de ska låta, hur de ska spelas osv. Det handlar mycket om att hitta rätt sound till låten. Man jobbar också mycket med att hitta sätt att lyfta låten på rätt ställen och skala av på andra för att lyftet ska fungera. Detta gränsar ofta till arrangering, vilket handlar om i vilka oktaver och lägen ackord ska tas, hur stämmor ska byggas osv. Idag flyter begreppen ihop ganska mycket då många låtskrivare även lägger in en bit(eller all) produktion i låtskrivarstadiet. Särskilt EDM är uppbyggt kring en produktion, snarare än låtskriveri. Där har man ofta någon melodislinga + ackordföljd som man bygger låten på, och använder sig av produktionen för att bygga låten. För att svara på din fråga så måste nödvändigtvis inte låtskrivaren stå för produktionen. Men för att presentera en bra idé så är det bra om en del av produktionen är gjord också. En hook i låten kan exempelvis vara baserad på ett speciellt ljud, istället för en melodislinga.
  14. Hmm, svårt att säga. Du verkar ha bra koll ändå på signalkedjan och nivåer där. Jag har kanske två idéer vad det kan bero på: Kanske en dum fråga, men har du kontrollerat att du inte spelar in på ett stereo-spår fast du borde köra mono? Annars kan jag tänka mig att det kan ligga i mjukvaran för ljudkortet. Jag antar att du har ett program som följer med ljudkortet, där du kan kolla nivåer och eventuell routing osv. Det är inget som ser konstigt ut där? Har inte använt ljust m-audios grejer, så jag vet inte exakt vad du har för alternativ. Ibland kan man ha möjlighet till padding på ingångskanalerna. Det kan vara någon sådan aktiverad.
  15. Jag tycker att det låter bra. Inget särskilt som sticker ut. Problemet som du upplever kan bero på akustiken i rummet. Har du provat lyssna i lurar eller i andra rum? Om det är rummet kan du behöva fundera på att dämpa upp det. Vet att det finns folk här på forumet som är extremt kunniga inom det området.
  16. Mitt bästa tips är: Istället för att lägga pengar på basplugins: köp en riktig bas. Även en billig bas låter bättre än någon basplugin jag har hört. Det är roligare att spela in riktigt också istället för att sitta och skruva och greja för att pluggen ska låta hyfsat 🙂
  17. Det hörs tydligt på den akustiska gitarren att det är midi, anslaget är för hårt och statiskt och tonerna är för frikopplade från varandra (inga övertoner som blandas från de olika strängarna så som på en gitarr). Har nog aldrig hört en välljudande plugin för akustisk gitarr. Ett problem (som också hörs i piano-pluggar) är att en ton på en sträng kan få övertoner på de andra strängarna att ljuda, vilket är en del av soundet i en gitarr. Jag antar att det är en grej som är ofantligt svår att få till i en plugin som ska klara av att göra tillräckligt snabba beräkningar för att inte skapa för mycket latency, vilket också gör att en gitarr nog aldrig kommer kunna ersättas av plugins. Det är även små små detaljer som plektrumets vinkel, hur mycket plektrum man gräver ner under strängen, vart på bandet man trycker ner strängen osv som bygger ett naturligt dynamiskt ljud/skapar gitarrens sound. Det finns således ett nästintill oändligt, dynamiskt spektrum för hur soundet blir, med mikrovariationer som man inte kan sätta fingret på men som finns där. Om man jämför det med begränsningarna som finns i midi, oavsett hur avancerad pluginen är så är det inte svårt att tänka sig att en midi-plugin aldrig kommer kunna ersätta en spelad gitarr. En kul tanke är ju också att den personen som skulle kunna vara kapabel till att programmera realistisk midi-gitarr måste ha en enorm förståelse för vad som påverkar soundet hos en gitarr. En sådan person kan förmodligen även spela gitarr hyfsat bra och skulle då lika gärna kunna spela in gitarren själv för att vinna tid. Min uppfattning är att de instrument som låter bäst är de där den som spelar kopplar ihop det som finns i huvudet med hela kroppen och skickar detta vidare genom sitt instrument så att andra får en inblick i hur den andra känner, bara genom att lyssna på tonerna från instrumentet. Det är lite som talesättet att en bild säger mer än tusen ord. Ordförrådet är begränsat, såsom midi, medan variationerna och detaljerna som finns i en bild kan bli oändliga. Kan man då blanda dessa fysiska instrument med "virtuella" kan man skapa nya sound, och samtidigt behålla kopplingen till människan bakom musiken.
  18. Jag slår också ett slag för Vox's Multieffekter. Har haft en ToneLab SE som jag har varit helnöjd med. Vet att deras mindre modeller också ska fungera fint och leverera bra. Tror det finns en modell på Thomann för under 2000-lappen
  19. Jag gör gärna ett försök! Här kan du lyssna på lite som jag har skrivit/producerat/arrangerat: https://soundcloud.com/viktor-str-m-berg/ Skicka ett PM om det verkar intressant!
  20. Det är ju det som är själva syftet! Det måste vara så många för att det ska fungera. Om man sedan bara får ihop 15 låtar så är inte det hela världen. Det viktiga är att man inte hinner vara självkritisk.🙂
  21. Vostromberg

    20 song game

    HejAllihopa! Detta är kanske ingen festival enligt konstens alla regler, men tyckte kanske detta var den mest adekvata tråden att placera detta i: Jag läste en tråd där janko skulle göra 30 beats på 30 dagar: //forum.studio.se/index.php/topic/99041-30-dagar-30-beats Det finns en extremvariant på detta som kallas för "The 20 song game" Där man under 12 timmar ska skriva 20 låtar. Syftet med detta är att försöka hamna i ett tillstånd där man inte hinner vara självkritisk, utan man får nappa på alla idéer som dyker upp. Man brukar gå ihop ett gäng och göra övningen. Då gör man så att man bestämmer en starttid(exempelvis kl 8 på morgonen) sedan sitter var och en för sig själv och skriver och spelar in låtarna(någon typ av inspelningsmedium bör man ha tillgång till). Några superproduktioner hinner man inte med, utan man får fånga låtens kärna bara. När sessionen är slut(runt kl 20) så träffas man och tar en pilsner, käkar lite och var och en får spela upp några av sina låtar som man blev mest nöjd med, samt diskutera hela upplevelsen för det är en speciell upplevelse att gå in i ett sånt tillstånd under så lång tid. Vi körde faktiskt detta på min gamla skola och det uppstod en hel del häftiga låtar. Här finns det lite info om 20 song game: http://en.wikipedia.org/wiki/Immersion_Composition_Society Man kanske kunde göra en variant av denna på Studio-forumet någon helg?
  22. Jag har en Vox ToneLab till gitarren, och jag har varit nöjd med den. Har dessutom provat några och hört(för många) zoom-effekter som har låtit skräp, så därför rekommenderar jag Voxen även om jag inte har testat just den modellen till bas. På min ToneLab kan jag välja amp eller line. Har dock alltid kört line-läge även om jag kör till stärkare, för jag tycker att det finns lite mer bett att hämta. Amp-signalen lägger till en viss otydlighet i ljudet som jag inte är helt förtjust i, men det kanske är bättre på senare modeller.
  23. Skär i frekvenser som krockar mellan ljuden. Vill du ha mer mid i syntharna kanske du får ta bort lite mid från ett annat ljud som krockar med det. Finns det inte så mycket mid att hämta i själva ljudet kan du dubba syntharna med ett annat ljud som har mer mid(och då kanske mindre diskant) och sedan kombinera de två ljuden. Angående kicken så är det så att om du måste höja den så den klipper så kan det hända att den inte får rätt utrymme i ljudbilden. Andra ljud kan ta upp för mycket plats i de frekvenser där du vill att kicken ska ligga. Prova att lägga ett HPF(High pass filter) som skär bort frekvenser på andra instrument under runt 50-60 hz(för andra instrument än basen kan du gå ännu längre upp), och låt kicken ligga ensam där. Då lämnar du utrymme för det basiga i kicken. När det gäller tydlighet brukar man leta runt 3500 - 4500 hz. Där kan du också prova att skära något i övriga instrument för att lämna lite utrymme åt kicken. Se upp bara så att inte övriga ljud påverkas för mycket. Det går också att lämna lite utrymme åt de andra instrumenten genom att skära lite i nedre mellanregistret(där kicken låter "klopp"😉). Överlag när det gäller mixning så är det bra att tänka på att lämna utrymme åt de olika instrumenten i frekvensspektrat genom att skära i frekvenser som andra ljud behöver mer. Om man har solo på kanalen kan det låta tunt, men det blir lättare att hitta luft och tydlighet i mixen när man lägger ihop det sedan. En annan (nästan ännu viktigare) del att tänka är låtens arrangemang. För många ljud som ligger i samma register gör det lätt grötigt och otydligt. Man bör överväga att lägga instrument i olika oktaver, eller byta voicing på ackorden om de ligger för nära varandra. Panorering kan rädda ljud som ligger i samma register, men blir det för många instrument kommer det bli en svår sak att mixa.
  24. Med pad menar jag ett slags synthljud som används för ackord. Man kan lägga långa "mattor" med ett ljud med långsam attack så det inte blir så påtagligt. Men det ligger ändå där och fyller ut ljudbilden. När du ändå nämner trummor så kan man alltid lägga på lite pukor spelade med klubbor, och även virveltrumma utan sejarmatta för att goa till det och få lite rytm på paketet. Nu vet jag ju inte hur din låt går, men en typ av arrangemang som jag starkt gillar är det i låten Carbon med Tori Amos (kolla upp den på YouTube!) från albumet Scarlett Walk(fantastisk platta). Trummorna är spelade av den smått fantastiska Matt Chamberlain.
×
×
  • Skapa ny...