Jump to content
Annons

Lautrec

Medlem
  • Antal inlägg

    96
  • Gick med

  • Senast inloggad

Allt postat av Lautrec

  1. Leif Eriksson har lagt ned säckpipebyggandet sedan några år tillbaka och har överlämnat verksamheten till Jan Nordkvist: http://www.lurmakaren.se Jag vet inte hur hans pipor är, men det som allmänt kan sägas om den här modellen av säckpipa är att de är ganska lågmälda och trevliga att spela på. Men precis allt på säckpipan är naturmaterial och det krävs mycket tålmodigt pillande innan man lär sig dess temprament och hur den påverkas av temperatur och luftfuktighet. 5000 spänn kostar de, men då är det också ett hantverk. 🙂
  2. Lautrec

    Grotbox

    Jag har ett Focusrite Saffire PRO 24 DSP.
  3. Lautrec

    Grotbox

    Jag tänkte koppla in ett par sunkiga datorhögtalare till min rigg för att slippa exportera mina låtar för provlyssning hela tiden när jag mixer och mastrar. Jag hittade ett par i ett skåp, men jag vet inte hur jag skall koppla in dem? De har bara en kabel som sluar i en liten stereoplugg. Jag har en extra utgång för hörlurar på mitt ljudkort - är det där jag skall koppla in dem kanske? Då måste jag bara skaffa en adapter för pluggen vilket är en smal sak. På baksidan finns också flera lediga L R utgångar, skall man använda dem istället kanske? I så fall hur?
  4. Vet inte om det redan är försent, men jag tycker att du skall skaffa Suite. Jag gjorde det och har verkligen inte ångrat mig. Det följer med väldigt mycket ljud, syntar, samplers etc. Max följer också med i Suite och enbart orkesterbiblioteken var värt de extra pengarna för mig. Men det beror väl på hur många VSTs du redan har och vilken typ av musik du vill göra.
  5. Jag har haft min Push lite över en månad ungefär nu. Det var egentligen en dålig tid att köpa den - mitt i sommaren när jag inte ens var hemma eller särskilt intresserad av att sitta framför datorn alls. Nu har jag dock börjat använda den litegrann och jag måste säga att den är jäkligt rolig. Det går väldigt snabbt och lätt att koppla in och lära sig grunderna. Titta bara på deras 5(?) videos som alla är ca 10 minuter långa och du är redo att komma igång. Men då har man ändå bara lärt sig grunderna i hur Push fungerar och den är så mycket djupare än så. Än så länge har jag bara kladdat runt med den och försökt vänja mig vid det nya arbetssättet. Jag använde t.ex Session view väldigt lite innan jag köpte Push, men eftersom den endast fungerar i Session så tvingas man in i det arbetssättet och det ser jag enbart som positivt. Det går väldigt snabbt att jamma fram låtidéer och det är väldigt roligt. Jag har aldrig haft någon kontrollenhet med pads på förut så jag håller fortfarande på att vänja mig vid dem. Men de är väldigt fina att spela på och det är väldigt coolt med alla skalor! Jag tror att du kommer få mycket nöje ifrån den.
  6. Det var alltså precis som man oroade sig för. Folk har ett betydligt bättre upplägg än jag... Man får väl ta och städa lite. Ableton gör det iofs inte lättare med sin idiotuppdatering där man måste behålla sitt bibliotek ifrån Live8 efter uppgraderingen. De har alltså släppt 9 utan att porta alla presets och bibliotek ifrån 8, vilket betyder att alla gamla projekt kommer att vara trasiga och sakna ljud och syntar om man raderar det gamla biblioteket. Så i dagsläget förväntas man köra med någon sorts silvertejp och tuggumilösning och de har inte sagt någonting om när det skall fixas. Men man kanske skulle ta och köpa ett par diskar till i alla fall och börja städa så gott det går redan nu. Det kommer ju inte att bli lättare om man väntar! Signia, det som du skriver är väldigt intressant. Jag ska fundera lite på vilka olika typer av ljud jag använder i mina låtar och sedan sprida dem på ett smart sätt på flera diskar. Jag hade inte tänkt på att det kan bli en flaskhals när allt ska igenom samma kabel.
  7. Lautrec

    Hur arbetar ni?

    Hej! Jag sitter på en egenbyggd PC med två stycken 128GB SSD-diskar. Det har funkat bra hittils, men nu har jag precis uppgraderat Ableton Live från 8 till 9 och det har blivit en förbannad röra ärligt talat. Nu ligger programmet och halva ljudbiblioteket på operativsystemsdisken och andra halvan på den andra disken. Det här har fått mig att fundera på att göra en ordentlig omstrukturering av upplägget på min dator. Jag skulle gärna få lite bra tips från er på vad ni tycker är det bästa sättet att organisera sina diskar och det som finns på dem. Jag vill ju gärna att det skall gå snabbt också och eliminera flaskhalsar. Därav SSD-diskarna. Jag spelar inte in mycket i dagsläget så jag behöver inga jättediskar för att rymma timmar av audio. Men däremot växer ju alltid samplingsbibliotek etc. Hur håller du allt städat och organiserat i din burk? Hur många diskar använder du? Vad ligger på varje disk och varför?
  8. Jag har inte och kommer inte att gå på konsert på Friends. Däremot sitter jag och lider där nästan varje vecka ändå på AIK-matcher. Hela bygget är en katastrof och ljudet är lika dåligt för fotboll som det är för musik. Fotbollsfansen är vansinniga för att akustikbehandlingen på arenan sväljer upp allt ljud, speciellt ljudvågor i de lägre registren. På en bra fotbollsarena vill man ju egentligen att ljudet skall studsa och rulla runt så mycket som möjligt för att skapa tryck - motsatsen till vad man vill ha på en eventarena. Så kompromissen har alltså resulterat i en arena som är värdelös för alla typer av evenemang. Ett jävligt stort, dyrt och fult misslyckande.
  9. Valsång när man dyker är ju extremt coolt. Jag har bara upplevt det en gång och valarna var långt borta, men vilket ljud! Bröstkorgen vibrerar och man känner sig som en stämgaffel. Ljudupplevelser under vattnet i allmänhet är häftiga. Allt förvrängs ju väldigt mycket och det är omöjligt att uppfatta vilken riktning ljudet kommer ifrån.
  10. Jag lyssnar nästan bara i lurar och jag lyssnar nästan bara på musik när jag är utanför hemmet. Musik i högtalare hör jag nästan bara på allmän plats - dvs på kontoret, i affärer, nattklubb etc. Folk lyssnar väl mycket i bilen också. Bor man i lägenhet som jag gör så har man ju begränsade möjligheter att kräma på i högtalare. Men nuförtiden har ju alla ett par lurar i öronen när de är ute på stan, på tåget, bussen, gymmet etc. Jag tror att betydligt mer än 40% av den AKTIVA lyssningen på musik sker i lurar. Visst lyssnar man mycket passivt också, i butiker, radio, på arbetsplats osv, men när folk spelar sina egna låtlistor och lyssnar på den musik de verkligen vill lyssna på själva så tror jag att det oftare sker i lurar än i högtalare nuförtiden.
  11. Här kommer min griniga analys: Alla har ADHD nuförtiden och det är ingens direkta fel att musiken låter som den låter. Den följer det samtida mönstret där någonting är ascoolt idag och helt bortglömt imorgon. Allt är byggt av plast och går sönder en dag efter att garantin har löpt ut. Ingen är missnöjd med det heller – då får man ju en anledning att köpa nytt ju! Ingen klarar av att sila mediebruset men alla försöker så gott de kan att hänga med på vad man måste tycka är rätt, fel, trendigt, fult, snyggt, bra eller dåligt just den här veckan. Ingen har tid med någonting längre. Det finns alldeles för mycket musik, för många spel och för många filmer och TV-program man skall hinna med att konsumera. Man måste leta efter riktmärken hela tiden! Någonting bekant som man snabbt kan förstå och uppskatta. Som till exempel en låt som låter ungefär som alla andra med en välbekant och trygg struktur och viktigast av allt: Riktigt bra första 10 sekunder! Annars kommer aldrig någon att lyssna längre än så. Det går inte längre att göra en låt som t.ex Faithless Insomnia och tro att folk kommer att ha tid att lyssna på den, uppskatta den annorlunda men genialiska strukturen och dessutom upptäcka att man slängt in en helt sjuk hook 7,5 minuter in i låten. Hooken måste nu in innan 10-sekundersstrecket! Och sedan måste låten passa in i House-mallen annars fattar ingen vad det är de lyssnar på och klickar vidare istället! Undantaget är om man redan är ett namn och kan hajpa det man gör på en helt annan nivå i förväg. Då kan man till exempel släppa en extremt medelmåttig funkplatta med lite elktroröster på och hela världen kommer att slicka i sig det. Då vet ju alla redan att de skall tycka att det är bra – fastän de aldrig lyssnat på funk förut och aldrig kommer att göra det igen. Rent kreativt från skaparnas sida är detta givetvis beklagligt, det är inte tillfredsställande att göra musik som måste passa in i en mall andra har skapat. Det är som att vara målare istället för konstnär. Jag lider med dem som ”måste” göra det fast de inte vill. Men vill man ha sina 15 sekunder i rampljuset i dagens musikvärld har man nog inget val. Tyvärr är det också beklagligt för de konsumenter som INTE vill höra samma trams i små variationer hela tiden. Det är oerhört svårt att kratta igenom allt dross för att hitta de gömda guldkornen nuförtiden. Man måste verkligen lägga ned arbete på att hitta musik som är lite annorlunda än normen om man inte riktigt vet exakt vad man letar efter. Den kommer i alla fall garanterat inte att spelas på radio eller på 98% av nattklubbarna i Sverige. Men det finns också VÄLDIGT mycket positivt att säga om dagens musikvärld – men det passar inte in i denna tråd! J
  12. Häst är ju smaskigt, jag tuggar gärna i mig lite häst, har inga problem med det alls. Däremot är det som ni säger allmänt suspekt när matförpackningarna innehåller annat än det som står på etiketten. Tyder på allmänt slafsig attityd och fusk - vad mer har de fuskat med?
  13. Jag ser att priserna nu gått ned. 200 EUR för att uppdatera min Suite 8 till Suite 9. 650 EUR kostar det med Push också. Jag vet inte ärligt talat, jag tror jag väntar ett tag. Har precis varit på semester och det skulle svida rätt ordentligt att hosta upp nästan 6000kr just nu.
  14. Ja, det är irriterande men lätt att fixa. Nu är jag på jobbet och kan inte kolla vad knappen faktiskt heter, men det finns en liten knapp uppe i toppraden (där record, play etc sitter) som du kommer att se har blivit RÖD. Klicka på den bara så blir allt bra igen. 🙂
  15. 36 på måndag. Åh vilken lycka.
  16. Kommer kopplingen tillbaka efter en stund? Är det något speciellt du gör precis innan kopplingen försvinner? Ableton tappar bort min MPK49 ibland efter att jag har bytt spår eller instrument. Sedan hittar de varandra igen efter ca 30 sekunder. Irriterande och jag vet inte vad det beror på men eftersom det bara varar i ca 30 sek har jag struntat i att försöka åtgärda det.
  17. Om jag var du Miklo så skulle jag slå till direkt. Tveksamt om det kommer något bättre erbjudande senare. Jag som redan har Suite 8 hoppas verkligen att de hostar ur sig något bättre än det nuvarande erbjudandet. Tydligen har det blivit ganska mycket irritation över prissättningen och jag såg på Abletons forum att de nu gått ut och sagt att nuvarande Suite-ägare kommer att få ett nytt erbjudande vid releasen av 9. Om man inte har Suite nu så är det inget snack - uppgradera direkt och få 9:an gratis! 🙂
  18. Ja det verkar skilja ordentligt i pris beroende på vilka produkter man redan har. Dock råder det ingen tvekan om att de som bara har standard Live 8 kan göra det riktiga klippet genom att uppgradera till Suite 8 nu direkt - sedan få uppgradering till 9:an gratis! Tyvärr har jag redan Suite annars hade jag klickat på köpknappen omgående. Jag måste logga in ikväll och kolla vad priset blir för mig. För övrigt kan jag hålla med iGnu om att det hade varit roligt att se lite mer proddinriktade förbättringar, men samtidigt känns det som att alla förbättringarna i session view tillsammans med Push kommer att göra den så mycket mer användbar. Jag använder nog session view för lite i dagsläget.
  19. Allvarligt talat! Kolla featurelistan till Live 9! Låter ju helt orgasmiskt! Audio to Midi! Man kan nynna melodier och förvandla dem till midispår... Automatisering av session clips! Jag baxnar! Och Push ser helt fantastisk ut!
  20. Live 9 är på gång!! Dessutom lanserar Ableton en egen controller: https://www.ableton.com/en/ http://createdigital...r-live-details/ Ser ju helt sjukt cool ut! 🥰
  21. Jag köpte Adam A5X och det blev kärlek vid första öronkastet. 🙂 Men du måste helt klart göra som flera andra redan sagt - gå till en musikaffär där du kan provlyssna. Du behöver inte köpa någonting större än 5 tum tycker jag. Bättre att mixa hög och mellanregistren med monitorerna och mixa bas och subbas i lurar. Om jag hade 8tummare i mitt rum hade jag inte hört något annat än bas. ADAM A3X är väldigt prisvärda också, låter i princip lika men jag tyckte att de lät lite artificiellt ansträngda i basregistret på något vis. Det är de säkert också med tanke på trycket som kommer ur de små lådorna. Men det är ju helt individuellt - du måste provlyssna själv tycker jag.
  22. Jag har nyligen köpt mina första studiomonitorer och sitter i ett obehandlat vardagsrum. Ja - akustiken suger och basen ligger och trycker i varenda hörn. Ja det studsar runt alla möjliga vågor och låter helt olika beroende på vart man står i rummet. Men! När jag sitter i stolen framför studiobordet och spelar på vettig volym så hör jag ändå saker jag aldrig hört förut. Det är en helt sjukt stor skillnad och jag ångrar inte för en sekund mitt inköp. Du kommer säkert inte att göra det heller och lite akustikbehandling kan man alltid göra i efterhand - det går att ställa upp ett par madrasser eller soffdynor på strategiska ställen när man mixar till exempel. Vi har inte alla turen att ha en ändamålsenlig studio men man får göra vad man kan med det som finns att tillgå. 🙂
  23. Jag gick på technoklubbar på 90-talet när scenen var ny och stor här. Enligt mig så definieras riktig techno av att det är väldigt perkussivt (kan man säga så på svenska?) och låtarna är alltid uppbyggda av mängder av olika rytmiska element. Eventuella melodislingor skall vara enkla och är helt sekundära eller inte förekomma alls. Ofta låter det som att artisten tagit diverse samplar och loopar och sedan mosat dem fram och tillbaka i olika effektfilter för att få fram spännande och helt annorlunda ljud. Att techno bara görs i midi ställer jag mig tveksam till, det stämmer inte alls med vad jag har hört. Men kontentan är att riktig techno består till 95% av perkussiva element och 5% andra ljud. Edit: Jag ser att op redan skrivit något liknande medans jag satt och skrev detta. 🙂
  24. Jag har ingenting roligt att lattja med alls, men så är jag också nybörjare. Jag har givetvis spanat in alla leksaker som finns, men jag har kommit fram till att jag nog kommer att klara mig bra med bara ett schysst midi-keyboard ett tag framöver. Jag hade nog köpt en Remote SL mkII, Axiom pro eller en mpk49 för ett halvår sedan om det inte vore för AKAI Max49 som ser fantastisk ut. Men releasedatumet skjuts fram hela tiden! Den presenterades i januari och går fortfarande inte att köpa... Nu skall den tydligen komma i mitten av oktober så om internet inte fylls av snack om att den är dålig så köper jag nog en sådan. APC och Launchpad verkar inte så intressant för mig just nu då jag inte använder session view till något annat än att skissa fram låtar.
  25. Nu är allt uppsatt och klart. Jag känner mig väldigt nöjd måste jag säga. Jag gjorde möbeln med vita högblanka paneler och ben i rostfritt stål, både på själva skrivbordet och hyllan. Sedan monterade jag 4 LED lampor (pris 299kr) under hyllan så att man får lite skönt ambientljus i valfri färg. Monitorerna jag valde var ADAM A5X, tyckte de lät bättre än allt annat jag lyssnade på i butiken.
×
×
  • Skapa ny...