Jump to content
Annons

Potchipoo

Medlem
  • Antal inlägg

    78
  • Gick med

  • Senast inloggad

Allt postat av Potchipoo

  1. "Det finns små trick som får folk att ge dig mer än du är värd." - Jocke Berg, Kent (Från låten Max 500)
  2. Är inte säker på vad du menar med nytänkande och originell, men ett band jag har väldigt svårt att släppa är danska gruppen Mew. http://www.youtube.com/watch?v=-pVkvQYieLs
  3. http://soundcloud.com/andyjonsson/falls-to-the-ground-new-mix Den här låten spelade jag in utan metronom. Alltså inget bestämt bpm. Tempot ändras under låtens gång, går successivt snabbare mot slutet. Poängen med inspelningen var att det skulle bli så spontant som möjligt, helst inga omtagningar alls. Och man kan ju höra en del misstag och halvskönt spontana grejer i låten. Det var som ett litet kul expriment. Men jag gillar det.
  4. Intressant det Claes och Ekstasis pratar om. Jag håller med er båda. (Även om ni kanske inte håller med varandra fullt ut.) Jag kom att tänka på en rolig grej utifrån mina egna inspelningar, som handlar om just "missar". Jag har vid några tillfället gjort om-inspelningar på mina gamla låtar/idéskisser. Och när det väl kommer till kritan, så saknar jag oftast en hel del utav dessa "fel" som jag spelade på de första slask-mixarna. Vilket i sin tur gör att jag vill spela in dessa "misstag" på nytt även i de nya versionerna, bara för att de känns så jävla rätt där. Dock blir det ändå aldrig riktigt samma sak som vid första tillfället. Det är som att ta ett exakt likadant fotografi vid två olika tillfällen. (Det behöver inte skilja många sekunder.) Man upplever ändå att den första bilden hade något speciellt som den andra bilden saknade. Jävligt märkligt, och det är svårt att ta på. Men det finns någon själ där. (Jag vet.. nu blev det flummigt här.) Gör man många trötta sång-omtagningar blir detta oftast ganska påtagligt. Den första tagningen är oftast bäst, för det finns ett speciellt uttryck där. Efter det börjar man tänka för mycket, och det blir krystat. Sammanfattningsvis: Uttryck är viktigt.
  5. Härlig kick! Låter till o med sköön genom mobiltelefonens lilla sketna högtalare. Mycket kyss-topp på den
  6. Ser nästan ut som någon slags avreaktion. Antingen så hade han bara haft en riktigt dålig dag innan detta giget (frugan slängde ut honom), eller också en fruktansvärt bra dag (vunnit flera miljoner på lotto). ... Eller så har han bara lite extra hög testosteron-halt i kroppen normalt. Tycker han påminner om den ena snubben i "Dum Dummare" vilket gör allting desto roligare. 🙂
  7. Som några redan nämnt. Man måste tro på det själv. Och det måste betyda något för en själv, i stället för att man skriver musik som ska uppfattas hårdare och råare av andra. Tror du inte på det själv, så är det antagligen inte bra. Det gäller att verkligen "fånga känslan" när man befinner sig i ett pissförbannat tillstånd eller liknande, och inte vara rädd för hur det kommer bli. Kör på bara!
  8. Skaffade mig ett par AKG K702. Lurarna kom hem till mig tidigare i dag. Första lyssningen tänkte jag: "Nääe". Men efter att ha gett lurarna några timmar, så känns det lite jobbigt att byta till mina gamla slutna lurar. Måste säga att jag uppskattar lufitgheten och det väldigt tydliga mellanregistret, som en suverän strålkastare, framför allt övre mellanregistret. Blir genast sugen på att göra någon luftigare och lättare pop/rock-låt. Inspirationen flödar. (Även om diskantlyftet är lite väl häftigt emellanåt, kan jag tycka) MEN.. Jag måste nog allvarligt talat skaffa mig en hörlursförstärkare! Ljudet saknar ändå någon form av stabil grund, som gör att jag inte riktigt får "grepp" om ljudet. Dessutom måste jag skruva upp volymen ganska rejält på mitt interface. (Antar att det är en ren bieffekt av att ljudkortet inte klarar att driva lurarna ordentligt.) Detta är ju förstås en helt ny djungel för mig. Så jag tänkte att ni kanske skulle vilja hjälpa mig att tipsa om bra hörlursförstärkare som fungerar ihop med AKG K702. För vad jag förstår det som kan en hörlursstärkare färga ljudet lite olika.. Hoppas någon med lite erfarenhet kan guida mig på rätt spår såhär i början. Tack på förhand!
  9. Monitorerna har jag ställt på varsin CD-box. Lite tråkigt är dock att jag inte kan lyssna på CD-skivorna som ligger i boxarna... orkar inte förstöra min inställda sweetspot (eller vad det kallas).
  10. Detta är någonting jag också funderar kring just nu. Själv har jag ett Motu Audio Express-ljudkort och funderar på en tyngre öppen lur. Om det finns något sätt att typ "räkna" ut om ljudkortets hörlursförstärkare matchar hörluren i fråga, vore det grymt.
  11. Det låter ju jävligt intressant. Men vad jag däremot grubblar över är ju att det blir väl alltid lite latency över nätet då eller?
  12. Dessa AKG-lurar jag funderar på är öppna, och det är väl den största anledningen till att jag tänker skaffa nya lurar, jag känner att det inte riktigt går att mixa i slutna lurar, speciellt inte längre pass. De slutna lurarna slukar upp mycket av luftigheten som man vill åt. Har ju hört mycket bra om de lurarna som du kör med (DT990PRO). Så dessa lurar funderar jag också starkt på. Läser otroligt mycket gott om dem. Det står lite i valet och kvalet mellan de två lurarna just nu. EDIT: Det smartaste är väl dock att åka till någon musikaffär och be om att få prova ett gäng lurar. Synd bara att det inte finns fler musikaffärer att åka till. Blir några mils åkande i så fall.
  13. AKG K702 ligger på 62ohm, med en känslighet på 93 db/1mW (Vad nu detta betyder) Jag är riktigt dålig på sådant här. Tänkte att det kanske finns någon information där ute om hur bra lurförstärkare jag har på mitt ljudkort (Motu Audio Express). Dock vet jag inte hur jag ska se detta, är ganska bortkommen när det gäller ohm, volt, känslighet och allt det där. Men jag har förstått det som att ju lägre ohm-antal och högre känslighet man har på lurarna, desto mer lättdrivna är dom. Just för tillfället kör jag ett par slutna KRK KNS-8400. De ligger på 36 ohm och känslighet: 97 db/1mW. Och dessa fungerar bra med mitt ljudkort och fungerar även rätt bra till laptopen och ganska okej till mobiltelefonen.
  14. Lånar tråden och livar upp den en smula. Jag funderar på AKG-K702. Skulle mitt ljudkort (Motu Audio Express) klara av att driva dessa lurar? Eller måste jag då ha en separat hörlursstärkare?
  15. När finns det risk att en mix hamnar i ofas när man använder vanlig EQ då? Onödigt mycket eq:s på alla bussar överallt eller? Ta fram en typisk händelse nån som vet.
  16. Oj! Tack som fasen alltså! Verkligen snällt av dig att leta fram den. Super!
  17. En annan sak kan ju vara att du gärna vill få lite loudness-feeling i dina studiomonitorer, eftersom det är så du är van att höra musik. (Jag gjorde detta felet när jag skaffade studiomonitorer) Studiomonitorer är ju i regel ganska raka och platta i ljudet / frekvenskurvan. Och i början av min mix-karriär så försökte jag gasa på med basen. Skapa loudness. Vad jag inte tänkte på var att när jag lyssnar på mina vanliga hötalare i vardagsrummet så blir det ju ungefär "loudness på loudness".. alltså "kaka på kaka", eftersom vanliga högtalare oftast redan är "förskönade" i bas och diskant. Så ett tips från mig är: Tänk rena ljud. Skit i att öka bas och diskant bara för att det är gött. Tänk bara rent. Skala bort skräpigt ljud i första hand. Detta har hjälpt mig otroligt. Skönhetsfixarna kan man putsa till mot slutet. Tycker jag iaf. Om det låter trist och platt i dina monitorer - Fast rent - Så kanske det låter grymt bra i dina datorhögtalare sen, som adderar den där loudnesskänslan. Ett annat tips är att du referenslyssnar på musik du gillar i dina studiomonitorer en stund innan mix. På så sätt får du ett hum om hur det bör låta i dina studiomonitorer.
  18. Du kör logic va? Hur fungerar det där? Vad hetet inställningen? Låter intressant. Har hört talas om detta förut. (du kanske inte ens kör logic.. Men ändå)
  19. En sjuk grej som jag inte förstår mig på: Jag har gjort en ny låt. Fulmastrat den hemma. När jag lyssnar på den på Soundcloud så klipper virveltrumman första biten in på låten, och ljudet låter mosat på något sätt. Och så låter det inte när jag lyssnar på originalfilen på datorn. Vette sjutton vad som händer. Måste man optimera mastern för Soundcloud på något sätt? Här är låten jag snackar om: http://soundcloud.com/andyjonsson/detarintetankensomraknas
  20. Idag har jag lärt mig i vilket syfte multibandskompressorn kan vara guld värd. Håller på med en ny låt där jag använder en annan ljudkälla för bas än vad jag brukar. Vanligtvis spelar jag in elbas i mina låtar. Men nu provade jag ett electrobasljud från en av logics synthar. Och detta ljud hade ohyggligt mycket och okontrollrad bas. När jag försiktigt komprimerade med multipressorn runt 0-100hz så kändes det plötsligt mycket tightare och mer kontrollerbart än förut. Punch på rätt sätt liksom.
  21. Potchipoo

    Mastering

    Har just kommit på att det är just detta som driver mig också. Känslan att veta att man gjort allt själv. Få det att låta så bra som möjligt utefter sin egen förmåga. Och kul är det! Det är liksom ett mål i sig lite. För mig är det så.
  22. Att om man redan i arret planerar rätt med ljuden och på så sätt får till en riktigt bra slaskmix / torrmix (utan eq, kompression och andra effekter), så kommer livet bli en lek under mixingen.
  23. Så här ser det ut hos mig. Här sitter jag och nördar hela dagarna. - Macbook pro - MOTU Audio Express (6x6 Hybrid firewire*Usb2) - Adam A7X - M-Audio KeyRig 49 - JTS JS-1E Lite annat skräp, som man slänger i en hög längst bak. Ena M-audio monitorn är trasig, annars vore det nice att koppla in dom också. En gammel keyboard - General Music CD01. Och en telecaster samt en Ibanez inåt hörnet. Fender Precision Bass Akustisk gitarr Tonvis med snus och kaffe... (Är lite orolig för min hälsa, ja). Dassbok.. det kan behövas ibland. Faktiskt.
  24. Har lärt mig det senaste... på riktigt... att "The Loudness War" bara är ren skit. Detta efter att jag lyssnade på radion i bilen, och fick höra en gammal 80tals-dänga, med mycket dynamik. Seriöst.. jag fick gåshud. Av En Låt! Det har inte hänt på ... hur länge som helst. Jag gillar när man som lyssnare får chansen att välja musiken - Istället för tvärtom. Hatar allt det detta påtvingandet av "Lyssna på mig, lyssna på mig".
  25. Tanken som slog mig, var att du nu antagligen kan fokusera mera avslappnat på diskanten med lite mera dämpad akustik. Istället för att basfrekvenser flänger omkring hejvilt. Kanske är ett något sådant naturligt skäl?
×
×
  • Skapa ny...