Jump to content
Annons

Paprikadude

Medlem
  • Antal inlägg

    21
  • Gick med

  • Senast inloggad

Allt postat av Paprikadude

  1. Tack Yoda. Har fått en duglig uppfattning om det hela nu. Bluesboy, det borde stämma som du säger om NT2A. Var så god.
  2. Tack för svaren! JAg befarar dock att Master Yodas svar var något för akademiskt för att jag skulle få mer klarhet i det. Är det möjligt att få ett svar på mer normal svenska? Bluesboy, äkta rundtagande är när en mikrofon är byggd för att ha rundupptagning. På tex kondensatormikrofoner med spakar på där man kan byta riktningkaraktäristik så är oftast rundupptagning "falsk", alltså sammansatt av två stycken njurar riktade åt varsitt håll,
  3. Det trodde jag också. Men en kula ger inte närhetseffekt. Det handlar om äkta kula ska jag kanske tillägga. Det måste ju ha mer med mikrofonens konstruktion, men jag kan inte riktigt få ihop varför effekten inte uppstår vid äkta rundupptagning.
  4. Jag har fått undran, vilken riktningskaraktäristik ger inte någon närhetseffekt? Blev ställd mot väggen då jag faktiskt inte kan svara ordentligt på detta. Jag kan ju svara som så att Kula/rundupptagning inte ger närhetseffekt såsom åtta eller njure, men jag kan inte svara mer ingående eller hur det funkar i teorin. Vill någon upplysa mig?
  5. Hejsan, jag befinner mig i den situationen att jag studerar kurser på deltid och försöker finna arbete i dessa svåra tider. Men framöver vill jag fortsätta plugga och då på högskola/universitet. Jag slits mellan alla möjliga alternativ både inrikes och utrikes. Så det jag undrar är, Vilka program rekommenderas av er som gått programmen och vad innehöll de? Jag vill väldigt gärna komma in på en skola där man kan lära sig både musikaliskt och ljudtekniskt hur man producerar bra musik och gärna där det finns bra fördjupningar, säg att man vill kunna lära sig att mixa i 5.1/6.1/7.1 ljud och sådant som används i filmindustrin också och inte bara hur man spelar in en gitarr och lägger din i L och R. På något sätt så känns det som att man vill avancera när man lärt sig sådant. Så än en gång, vilka utbildningar rekommenderas och vad ingår i dem?
  6. Det var fantastiskt många bra svar. Blev mycket fokus på sångare men det mesta stämmer ju in på övriga musikanter med. Tack så mycket för alla svar och åsikter!
  7. Jo självklart. Att ge sig in i studion icke inrepade är ju rent vansinne. Det känns som att jag övertänker vissa punkter och inte tänker djupt nog på andra. Jag misstänker att man lär sig bäst igenom praktiska erfarenheter. Detta var dock ingen dålig ögonöppnare. Tack för alla svar och fortsätt gärna att ösa på med råd och åsikter.
  8. Fast nu var ju den här diskussionen helt teoretisk. Vill bara ha lite råd o lösningar till eventuella situationer.
  9. Det tipset tror jag mycket på. I ett band så känner man sig nog oftast mer hemma med att sjunga med när hela bandet spelar. Kan tänka mig att det känns mer naturligt och att man får mer känsla om bandet spelar med än om man står framför micken själv och hela bandet tittar på. Var det något sådant du hade i tanken?
  10. Ja det är klart att folk är olika. Jag är väl nog mest av den personligheten som kan ta en käftsmäll men då helst med en mjuk tumvante på. Att vara förberedd är ju uppenbart nu när Fredde säger det. Jag har faktiskt märkt att det är fantastiskt bra att ha med minst en handduk vid inspelning. Låter flummigt men man vet aldrig när man kan behöva en handduk! Jag lyckades rädda min egna POD och förmodligen förstärkare för många tusen kronor när då jag hade en handduk nära till hands. Det är nog också första gången jag får höra att alkohol skulle hjälpa vid inspelningen. Jag kan förstå att man blir mer avslappnad och lugn med en måttlig mängd i kroppen. Men det får nog vara måttligt som sagt så att man faktiskt är medveten om tonerna man tar. Fler tips äro välkomna!
  11. Jag har under de senaste månaderna gjort mina första seriösa inspelningsprojekt då jag både agerat producent och som musiker. Det har varit mycket lärorikt och det känns som att man fått prova på verkligheten lite. Jag har funderat mycket över "studiopsykologi" och hur man får rätt anda att råda i studion under inspelning och mixning. Det har inte alltid varit så lätt att få arbete gjort under inspelning, ofta när man inte lyckats på de första försöken vid inspelning, med framförallt sång så har både jag och andra tvivlat på sig själva och det har oftast resulterat i dålig stämning och att inspelningarna stannat upp totalt. Så det jag undrar är. Ni som är erfarna producenter, mixare och också musiker. Har ni några bra råd eller tekniker som ni använder er av för att ta hand om den psykologiska biten vid producering av musik? Jag hade gärna velat ha tips på hur man får arbetet att flyta på så smidigt som möjligt och utan att de inblandade mår dåligt? Vad jag känner själv så handlar det mycket om att vara ärlig men inte elak, uppmuntra till att göra något bättre och ta många kaffepauser samt ta luft ofta. Finns det fler goda råd?
  12. Jag tror faktiskt jag löste problemet. På något sätt så blev protools överhettat på denna sessionen när det var ljud från för många spår. Så när alla spåren sände direkt till stereo out så hamnade prestandan alldeles för högt. Jag lyckades dock åtgärda det genom att skicka tex alla basspår och trummor till varsitt stereo-auxspår via sends. Med liknande åtgärder lyckades jag dra ner prestandaanvändningen till runt 70-80% så jag faktiskt kunde fortsätta arbeta med det. Så jag kunde hantera det i alla fall. Dock är det ju märkligt att denna sessionen skulle bete sig så när jag har andra, mycket större sessioner som borde dra mycket mer prestanda och de hamnar inte ens runt 20%.
  13. Kan väl inte säga att de löste sig. Jag använder audiofilerna i en ny session eftersom det inte fanns någon annan lösning. Så hela mixningen försvinner ju. Jag har ofta upplevt att pro-tools krånglar och jag använder inte min dator till mycket annat än just pro-tools så jag tycker inte det borde krångla såhär. Tack för alla svar i alla fall.
  14. Näe jag förstår det inte. Har provat att ta bort alla pluggar och ändra samples i playback engine helt utan resultat. Någon som haft något liknande problem? Om det är så att sessionen inte kan räddas, finns det kanske något bra sätt att använda allt jag gjort än så länge och bearbeta det i en ny session? Gärna något lite smidigare än att bounca varje spår för sig.
  15. Har provat att stänga av pluggar och bounca olika delar. Jag bouncade "felområdet" och då hände ingenting. Det är precis som att sessionen inte vill fungera särskilt länge. Jag ska fortsätta och undersöka om felet ligger hos en viss plugin. Tack för snabba svar i alla fall.
  16. Jag har suttit med en egen låt på circa 4min och 20 sekunder som jag spelat in och mixat på under en längre tid. Men häromdagen när jag skulle bounca ner den till en fil var det som att sessionsfilen bara bestämde sig för att lägga av. Det går att starta projektet och börja bounca, men alltid på samma ställe i bouncningen så får datorn något konstigt ryck. Det är mitt i ett gitarrsolo så börjar datorn låta som att den skulle krascha totalt, men detta bara under en kort tid. Ljudfilen brusar och skriker som att datorn höll på att brinna upp men det släpper igen efter bara några sekunder. Bouncningen blir ju helt förstörd då dessa "felljud" följer med. Efter bouncningen så blir datorn superseg och prestandaanvändningen hamnar upp runt 97-100% och det går inte att använda datorn. Först var detta bara under bouncningen men nu har det blivit så att så fort sessionen varit öppen bara en stund så åker prestandaanvändningen upp på 100% igen och datorn blir superseg. Jag antar att felet ligger i sessionfilen på något sätt för övriga sessioner har inga liknande fel. Någon som förstår felet eller har ett tips på hur jag kan göra för att kunna rädda låten? Jag måste få med alla pluggar som används. Är oerhört tacksam för alla svar!
  17. Jag har gjort en inspelning på en MAC med pro tools HD 9, men nu när det är dags för mixning så har jag bytt dator och samtidigt bytt till pro-tools LE 8. Det ska inte vara några problem vad jag vet förutsatt att man inte har några funktioner i sessionfilen som inte finns i LE 8. Men jag får då det här problemet med att alla tracks blir helt gråa och stumma. Jag har haft och fixat detta problem förr men har nu inget minne av hur man gör spåren aktiva igen. Någon som är erfaren med hur man väcker spåren till liv igen? Här är en printscreen på hur det ser ut nu om min beskrivning var oduglig.
  18. Well I say! Med ett spår inspelat, två dubbningar och ett spår med en oktavstämma blev det ett helt fantastiskt ljud! Kan vara det vackraste jag någonsin spelat in.
  19. Låter vettigt. Tack så mycket för tipset!
  20. Där ser man. Ska jag då skippa rumsmicken och sätta den kondensatorn såsom du sa eller ta ytterligare en kondensator?
  21. Jag håller på med en inspelning och skall senare spela in ett kort fiolsolo i en pop/punk låt. Jag vet inte riktigt hur man ska micka upp en fiol. Några tips? Planen nu är att jag tar en SM58 och riktar uppifrån mot fiolen för att fånga upp ett nära ljud och sen en NT1A eller annan kondensatormikrofon (har inte så många att välja på för tillfället) som då ska fånga upp rummet. Vill någon komma med ett bättre eller bara annorlunda förslag så kom gärna med det. Jag är begränsad till SM57,SM58,NT1A,(NT5kopia) och diverse andra dynamiska. Är tacksam för alla tips.
×
×
  • Skapa ny...