Jump to content
Annons

Jaker

Medlem
  • Antal inlägg

    231
  • Gick med

  • Senast inloggad

  • Dagar jag vunnit

    1

Allt postat av Jaker

  1. Det beror ju på om du vill ha med mick eller inte. Den bästa under 2000:- hos thomann är nog "the loar lm170". Det är den enda i massivt trä. Dom andra är plywood och laminat, Jag har provat både deras ack gurkor och jazzburkar och tycker dom är prisvärda. Annars är ju alltid begagnat bäst, däremot har jag sett väldigt få mandoliner i den prisklassen. Dom flesta som dyker upp är i övre prisklasser. Men som sagt ibland dyker det upp levin mandoliner men då vill de ju till att man har ett hum om hur det fungerar för att inte gå på en nit.
  2. Jag har mest spelat på olika fender stärkare i mina dagar. Av moderna rör har jag föredragit Electro harmonix NOS rör är ju en helt annan bag. Vad gäller förstegsrör brukar mullard/phillips gå att få för vettiga pengar. Och just V1 röret i dom flesta rördesigner är vad som hanterar den så kallade förstegsdidsten. Värt att titta på då om du letar NOS är en konverteringstabell då europa använde ECC systemet och amerikanerna siffror och bokstäver. Te.x ECC 83 är samma som 12ax7 har jag för mig. Annars stämmer vad som sagts V1 avgör hur mycket headroom du har. T.ex i en 50w fender bassman fick man använde ett v1 rör med lite headromm för att kunna få gain på vettig volym. på en 25w bandmaster var det bättre med ett 12ay7.
  3. Jag har en EP på gång och börjar känna att en pedalsteel vore på sin plats. Man kan säga att det kommer bli något åt indie/country/folk/bluegrass/singer songwriter -ish. Det rör sig inte om några bländande supersolon. Utan jag tänker mig mer en stämningsfylld funktion! Så spelar du pedalsteel så kan du höra av dig så kan vi prata vidare!
  4. Jaker

    DIY eltrummor

    Själva triggdelen har jag koll på. Tänkte bygga dom av piezo mickar och lite skumgummi. Man kan använda vilken trum plugin som helst. Alla studioprogramm har en funktion som konverterar en analog signal till midi och sedan assignar man signalerna till olika trummor. Fördelen med att använda Midi in i datorn som jag ser det är att det sparar en hel del datorkraft att slippa spela in analoga signaler. Utan bara hantera Midi istället. Men som sagt hihat pedalen vet jag inte hur jag ska få in via analoga ingångar.... Hm
  5. Jaker

    DIY eltrummor

    Jag försöker hjälpa brorsan komma igång. Han köpte ett fruktansvärt trumset och grannarna klagar. Då fick jag iden att slänga på mesh skin och konvertera det till eltrummor. Som jag ser det finns 2 alternativ antingen en alesis io triggmodul. Eller så har jag sett folk på youtube koppla in det i som analoga inputs i ett vanligt ljudkort och trigga midi i datorn på det viset. Min fråga där är om någon här gjort det, och hur triggar man hihat pedalen?
  6. Det är egentligen bara ett fläskigt motstånd som "suger upp" effekt. Det funkar precis som det låter... MEN ta även med i beräkningarna att du blir av med en hel del av det "goa" som högtalarna leverar vid höga volymer. Jag hade bekymmer med en fender bassman. Då en hel del av ljudet kommer från baffelkonstruktionen och det faktum att jensen elementen var i minsta laget. Summa summarum Köper du en attenuator och pluggar in emellan toppen å en 4x12 kommer det låta såsigt och slött. Däremot om du skaffar en liten låda med ett 10" element t.ex kan du nog få det bästa av båda världarna. Men efter många tester kan jag säga så mycket som att det finns inget sätt att uppnå rör goodness med sovrumsvolym... tyvärr Iofs så en jcm2000 är väl lite rymdmaskinsaktigt. Så du står väl inte och faller med slurörsdisten. Kör på!
  7. Jag hatade minkarna i min LP studio. tror det va gibson 490 och 498 spelade punkrock jag med. Jag har provat ett par olika p90 i HB format. Det slutade med att jag slängde i ett par hyfsat billiga Tonerider mickar. en HB size p90 i halsläget och en alnico II HB i stallet. Frågan är ju alltid vad man vill ha för ljud. jag spelade på vintage fender stärkare och vill åt rörstärkar spräcket. Och jag spelade mycket öppna ackord så det var en balansgång då jag vill ha lite gain men ändå tydlig strängdefinition. Och i det läget kan jag varmt rekommendera mickar med svagare magneter. Alnico II passade perfekt.
  8. Gå inte på niten att köpa t.bone lurarna som ser ut som vics. Dom kostar 250:- och det är det sämsta ljudet jag hört i ett par lurar i hela mitt liv. Men dämpningen funkar iallafall. (Ibland hatar jag att vara dumsnål)
  9. Köpte mig ett mr816x för ett par dagar sen. Det lilla jag hunnit testa verkar väldigt lovande! MEN jag får inte något över 48kHz att funka med logic X. När jag startar en session i 96kHz så ser jag att ljudkortet switchar över men inget händer. Ibland försvinner även "rec knapparna" i logic. Playhead rör sig men jag ser inget på mätarna nånstans. Jag skickade ett mail till emusic där jag köpte kortet. Dom bad mig bara tanka dom senaste drivrutinerna (vilket jag redan hade) Sen fick jag ett nr till steinberg som självklart inte hade telefontid. Och hetsig som man är tänkte jag slänga ut frågan här. Någon med idéer? Nämnas bör även att jag har kört 96kHz helt smärtfritt med saffire pro kort tidigare.
  10. Jag har blivit medlem på gearsluts, homerecording, audiokarma m.fl sen studio började ändra till höger och vänster... Just sayin'
  11. Tackar. Jag bytte stad nått år efter detta och bandet försvann. Men nu är jag tillbaks och har funderat på att samla styrkorna och spela in alla våra låtar akustiskt. Git, Banjo, Kontra och nedbantat trumset. Tror man kan få fram nya roliga kvalitéer ur låtarna. Har en liten tanke om att göra det med 2 bandmickar i blumlein rätt in på en rullband i ett vardagsrum.
  12. Jag är med på noterna här, har sedan denna inspelning gjorts provat masar av grejer och tycker att leta grejer på blocket är en del av charmen. Men det är kul att kunna visa för ungdomar eller folk med lite pengar att lägga på inspelning att det kan bli bra utan neumann u87an man inte har råd med!
  13. Hittade min första "riktiga" inspelning gjord sent 2010 eller tidigt 2011. Innan detta hade jag spelat in väldigt lite. Hela inspelningen är gjord med väldiga billiga grejer och enkla medel. Och när jag lyssnade igenom låtar insåg jag att det faktiskt var riktigt bra! Förra gången jag såg en sån här tråd visade det sig att allt va digital trummor och VST förstärkare. Så här kommer en riktig inspelning med riktiga instrument i ett riktigt rum. Här kommer en kort genomgång av grejerna: -Fyrkantig replokal ca 25kvm och normal takhöjd. Hade satt upp ca 5-6 bredbandsabsorbenter av mineralull. -Mac g4 och digi 001 köpta för 1500:- ihop -Gammalt vlz1604 köpt av SVT för 1000:- -Billigt pearl export set med dåliga skinn. Kommer inte riktigt ihåg mickning men jag tror jag hade ett rött JJlabs kit med en 57a på virveln. Kan ha haft en mxl990 och en AT4033 som A/B oh -Mexico Jazzbas lajnad och mickad Med en sm57 och en mxl990 har jag för mig. -Lead git gibson es125 genom en musicman 65 förmodligen en at4033 och en 57a på stärkaren -komp git en mexico tele eller epi LP standard genom en AC15 med samma mickning. -Sång i AT4033 -Banjo och ackgura är nog 4033 dom med tror jag. -Extra percussion tror jag var en mxl 990 och 4033 i A/B runt "mongo kitet" Allt mixat i PT 6.4 med medföljande pluggar. På ett par samson mediaone 4a och t.bone lurar. Summa kardemumma man kan göra respektabla inspelningar på billiga grejer om man tar sig tid. När jag gjorde denna inspelning hade jag ingen erfarenhet men fruktansvärt mycket tid. Jag vet inte hur länge jag höll på med varje instrument. Och för att inte tala om hur många gånger jag mixade om det. Sen finns det säkert dom som inte alls tycker det är någon bra inspelning men. "To all his own" så att säga På grund av en HD crash får ni hålla till goda med en Mp3a tyvärr. https://soundcloud.com/jaker123/jake-the-gin-mill-trio-2
  14. Fast modern teknik är ju läskig. Jag tror inte andra tillverkare hade handlat annorlunda. När jag köpte en diskmaskin sa försäljaren rakt ut att sakerna in håller längre än 5 år. Likadant när jag snackade med apple när min hårddisk ballade ur. Att man kunde förvänta sig en livslängd på runt 5 år. Och musikaffärer är en annan femma. Jag hade en sax elev som lämnade in en sax till ordermusic i HBG för att byta nackkork och justera en puta (väldigt vanligt och simpelt jobb). Ordermusic skickade saxen till en annan firma. När han kom med den till lektionen efter reparationen var den ospelbar. Eftersom musikaffären fattade att han var nybörjare hade dom förklarat att den var som den skulle och att det förmodligen var så innan också. Det slutade med att jag fick skriva en lapp och skicka med honom till affären där jag styrkte att saxen var i väsentligt sämre skick än när den lämnades in. Men sådan service går väl igen inom dom flesta branscher. Och som en sidogrej. När revox släppte b77 bad dom recensenter att först gå upp för en stege och släppa ner deras rullbandare tillsammans med en asiatisk konkurrent. För att sedan jämföra dom... Då har man tänkt bygga något ordentligt. Tror det är få företag idag som jobbar efter sånna mål.
  15. Å andra sidan, om du har spelat länge på det viset utan att lida av det. Är det väl troligt att det beror på att du har varit mer spänd i hela kroppen eftersom du har spelat musik som är ny för dig. Och när man ska spela nya saker i tempo innan man är helt bekväm med det brukar det ju ha sidoeffekten att man spänner olika muskler.
  16. Nej egentligen inte. Du blir trött och öm för att du envisas med att ha handen i en obekväm position. Dom gånger jag har varit med om att folk fått riktiga skador av musicerande har det rört sig om 5 timmar eller mer om dagen och då har det oftast slutat med om inflammationer i ledband och dylikt. Smärtan är ju en signal om att något inte står rätt till. Känner du att det gör ont och tar det lite lugnare eller låter det gå nån dag mellan repen återhämtar sig kroppen. Däremot är det ju ett tecken på att din spelställning inte är optimal och förmodligen hämmar ditt musicerande. Men det ser ju coolare ut.
  17. Som tidigare sagts. Ergonomi är skitviktigt om man tänker spela mycket. Jag hade saxen för lågt och spände mig därför när jag spelade. Fick vansinnigt ont tillslut. En gitarrlärare jag känner har gitarren under haken. Hans filosofi är att den ska vara i samma höjd som när man sitter ner. Anledningen till det är att du vill att musklerna ska känna samma känsla när du övar som när det är skarpt läge (och i hans fall samma känsla oavsett om han sitter eller står). Och är det inget alternativ för dig får du hitta ett mellanting. Förmodligen något som innefattar att du ALLTID står upp när du spelar gitarr.
  18. Jag säger +1 på att micka underifrån. Jag brukade ta bort skivan över pedalerna och i princip sätta en mick på varje sida. A/B helt enkelt. Det ljudet blir lite mer åt flygelhållet eftersom man mickar strängarna längre ifrån hamarna. Och man blir av med hamrandet som uppstår när man mickar uppifrån. Bakifrån har jag aldrig testat då det inte funnits utrymme att dra ut pianot.
  19. Det beror på vad du har för modell tricone eller bisquit? och självklart hur den ska va i mixen. Ska den spela solo så kan du ju sätta en mick per centimeter runt hela guran om du vill. Ska den va i en mix så får du ju fundera på hur den ska låta. Du har mycket utav twanget i en reso närmare stallet. Har du en tricone får du mycket mer diskant i hålen som sitter uppe och nere vid halsen än vad du får rakt in i spindeln. Nu va det längesen jag spelade in dobro men jag körde en at4033 runt 12 bandet riktad lite inåt snett uppåt. Det som kan vara ett litet ofog med just dobros är att dom kan skramla lite här och där.
  20. Hade jag varit du och haft möjlighet hade jag nog haft kvar det. Allting går ju i cycler, rätt va det är kommer folk upptäcka att det faktiskt är skillnad på mjukvara och 200kg resonansbotten. Och då kommer alla svenskbyggda pianon befinna sig i baltländer eller på tippen. Och då är nog folk intresserade av att betala. Sen får man inte glömma att iallafall 60% av pianon som säljs på blocket är skräp med trä resonansbotten som inte varit stämda eller haft tillsyn på decennier. Så visst har du pianot ute på blocket länge och kan förklara varför du begär satt pris så kommer det tids nog dyka upp någon som faktiskt anser att det är värt vad du begär. Schiller pianon brukar ju komma ut för 5000 ungefär har sett vissa för runt 10000. Och ditt är ju i samma liga så med tålamod blir du nog av med det.
  21. Tyvärr är ju saker värda vad folk betalar för dom. 15000 kommer du inte få sett till vad pianon är värda idag. 5-6000 är nog taket tror jag. Så länge det inte rör sig om nyare yamaha pianon och dyl. Tror inte du får mer hos en pianohandlare heller. Visst att dom lägger upp sina pianon för 15000 och uppåt. Men då säljer dom oftast med fri transport och det brukar ingå service i ett par år. + garanti. Jag köpte faktiskt ett nordiska futura II med renner mekanik, renoverat inkl lån av släp + 2 stämningar av en pianostämmare för 1500:- det såg iofs ut som stryk och han kunde inte sälja det till någon som ville ställa det i vardagsrummet. Men en fingervisning om vad grejer är värda. Så chansen att det blir en bra affär för din del är tyvärr dålig. Pianon är svårsålda så är det bara synd att så många fina instrument hamnar på tippen! för det låter ju minst lika bra med ett plastkeyboard och ett bibliotek i datorn (hmmmm)
  22. Jaker

    Ang noter

    Det finns något som kommer med sibelius tror jag som man kan köpa separat som heter smartscore som kan scanna.
  23. Jaker

    E och Em?

    Sorry jag såg fel tonen A är inte med i C ackordet. Det du har är ett G som kvint. till G# som ters i E7 tillbaka till G som ters i Em. Så det blir ju ändå en rörelse i ackorden. Hade du gått C till Em hade tonen G varit konstant.
  24. Jaker

    E och Em?

    Den teoretiska förklaringen är att du spelar bara ackord ur C durs ackordskala. Och teoretiskt korrekt är då att III ackordet skall vara ett moll. I det här fallet Em, men för att skapa harmonisk spänning är det vanligt att III ackordet byts mot ett dominant 7 ackord. D.v.s E7. Och genom att lägga till ett D till en E treklang spelar du helt enkelt ett E7 ackord. Man kan även se det som lite voiceleading tillbaka till versen. Då du har tonen A som agerar kvint i C Som går ett halvt steg till G# som blir ters i E dur. Och i vers ackorden blir G ters i Em. Du har alltså en ton som blir en sekund lägre vid varje ackordbyte.
  25. Gitarristen i min jazzkvartett har en trio med git, bas och sångerska. Hon sjunger mycket på franska. Fast det är jazz på riktigt. Dom brukar lira live med hela 40-tals utstyrseln.
×
×
  • Skapa ny...