Jump to content
Annons

rsound

Medlem
  • Antal inlägg

    192
  • Gick med

  • Senast inloggad

  • Dagar jag vunnit

    2

Allt postat av rsound

  1. Kanske kan du även kolla hos snickerier i närområdet? Nu vet jag inte hur det är på bästkusten men uppe på höglandet finns väldigt gott om lokala finsnickare som bygger från scratch, helt enligt önskemål till vettiga priser. Så om du vet hur du vill ha det och kan göra en skiss/ritning kan du säkert få ett fast pris innan start och kan du dessutom hämta så slipper du en ofta orimligt hög fraktkostnad. Då kan du få ett bord precis som du behöver i det utseende och i de material du önskar.
  2. Vic Firth har en modell som är billig i förhållande till dämpningen. Inte världens bästa ljud men upplever att dämpningen är minst lika bra som utlovat. Jag kör på första modellen (som jag tror utgått) när jag behöver mycket volym till trummis eller när jag själv vill lyssna på skillnader vid riktning av trummmicar. Den nya ska vara bättre frekvensomfång på.
  3. Nu blir det lite upprepning av vad Red_house_painter skrev men ändå... Det känns som att den totala volymen är problemet. Det är svårt att överrösta trummor i en liten lokal. Det finns lösningar som kan hjälpa till men det påverkar ev känslan för trummis osv. Snarepal till virveln i kombination med Cympad till cymbalerna kan göra ljudbilden mindre skramlig. Mikrofontekniken??? Kolla så ni hanterar mikrofonen rätt, det är väldigt vanligt att man håller på ett sätt som ger problem. Att ha handen runt eller för kapselns sidor ökar risken för rundgång och minskar riktningsverkan. Kolla även så pedalen inte är boven i dramat, det finns helt ok mikrofoner med av/på switch om man vill åt den funktionen. Testa så det verkligen blir bättre med pedalen annars plocka bort den. Rent krasst är ju tyvärr billig utrustning inte alltid så rak i frekvensgången, speciellt PA-lådor kan vara elaka. Förstår att det kanske inte finns i budget att byta allt men börja med att leta efter en begagnad 31bands EQ och ta bort rundande frekvenser med den, det ger bättre effekt och påverkar inte ljudbilden lika mycket som en parametrisk. De brukar dyka upp då och då på typ blocket och vend för nästan inga pengar mot va dem kostar nya då många ljudfirmor idag kör digitala FOH/monitor-bord med inbyggda EQs.
  4. Spontant så känns 4 lager gips lite overkill, det är dyrt och svårt att få hela konstruktionen till så hög klass. Men som jag nämnde tidigare så hänger det på vad studion kommer användas till och hur mycket man kan störa eller störas av andra. Då du satt en i sammanhanget rätt snäv budget så kanske en del av "gips-pengarna" kan göra större nytta på andra delar. Golvet är likvärdigt taket vad gäller ljudisolering från start, dvs rätt lågt med den skillnaden att golvet kommer i direkt kontakt med ljudkällor samt ska tåla belastning. Problemet med flytande golv är att du kommer förlora värdefull höjd i rummet, akustikbehandling lär sänka takhöjden ytterligare. Tak men framförallt golv är dock jobbigt att ordna i efterhand när man väl valt lösning så tänk efter noga vad du verkligen behöver och vad du kan behöva i framtiden. Det finns även här en snik variant om man inte har obegränsad budget. Man kan tynga ner golvet med gips (gärna tillsammans med något vibrationsdämpande material) så man får likvärdig ljudisolering som tak/väggar och sedan ha ett flytande podie till trummor/stärkare och "flytande" stativ till monitorer, inte optimalt men en ok bit på vägen som spar rejält med pengar och plats. Jag håller på med ett likande bygge i ett garage, det är dock inte en så lång byggnad. Jag har valt två lager gips då det räcker gott eftersom jag mestadels kommer använda studion till mix vilket inte ligger i närheten av volymen från trummor. Ett sätt att enkelt, snabbt och nästan gratis (kanske till kostnaden av en pizza till trummisen) sätt att ta reda på hur högt man behöver lägga nivån är att låna en trummis, ladda ner en ok dB-mätarapp och kolla av hur mycket dagens konstruktion håller inne ljudet och hur mycket du stör närmsta byggnad eller människor. Mät en kväll när området är lugnt och tyst så man lättare förstår inverkan man själv gör. Mät även dagtid hur mycket trafik, grannar mm stör in i lokalen. Starta tex en gräsklippare, det brukar vara sånt som låter starkast utanför en lokal och mät sedan inne.
  5. Ett par tankar som kanske inte direkt har med dina frågor att göra... -Du får inte mycket vägg kvar mellan rummen om du ska få plats med både dörr och fönster. Kanske ide att försöka fixa dörrar med inbyggda fönster istället och använda en av dem andra som inre ytterdörr. Då spar du mycket plats i väggen och får färre släta ytor som ljudet kan studsa emot. -Dessutom bör du ha separat ventilation till båda rummen med ljuddämpare då du troligen inte vill offra plats med avancerade lösningar för att rummen ska kunna ha luftflöde mellan dem. -Tänk på att akustikbehandling tar MYCKET plats. Rita in det och tänkta möbler/instrument direkt så du inte blir för trångbodd. Glöm inte att casar, instrument och annat som musiker kan släpa med sig också behöver få plats då och då. -Det kan vara idé att överväga ett stort rum av hela boden om du kan stå ut med att vara i samma rum vid truminspelning, du spar yta och pengar. Det beror mest på vad du tänkt använda studion till iofs, ska du spela in massor trummor förstår jag tanken med två rum… Ska du spela in band så lär dem alla vilja vara i studion stor del av tiden även om ni lägger allt separat, då behövs bra med plats att sitta bekvämt på. Du kan kanske få in ett mindre sångbås eller liknande istället.
  6. Kom på en enkelt test som kan va bra att ha som utgångspunkt. Gjorde själv det i mitt förra bygge. Ta det instrument som låter mest av de som du vet ni kommer använda. Troligen trummor? Be nån spela i huset som det ser ut idag. Ladda ner en db-mätare till en smartphone och mät inne, utanför, inne i bostadshuset och vid närmsta grannen samtidigt som hen spelar. Då får du en uppfattning, om än lite grovt, hur mycket ni kommer behöva förbättra isolationen.
  7. Du är föräldern alla musicerande barn drömmer om😀 Antagligen räcker det du nämner i senaste inlägget tillräckligt med tanke på hur långt det är till grannar förutsatt att du får eventuella fönster och tak, dörrar samt ventilation lika isolerande. Men det är säkert nån som är bra på uträkningar här och som kan ge ett hyffsat korrekt nummer på dämpning av ljud. Det beror också på hur det är tänkt att användas. Ett modernt PA eller en stark basförstärkare kan generera kraftiga och låga frekvenser en bra bit över vad Arbetsmiljöverket säger är bra och då är det dyrt och mycket svårt att bygga så ljudet hålls innanför väggarna. Låga frekvenser kräver massa för att stoppas. Basfällor och absorbenter räknas inte till isolering egentligen utan är för att kontrollera lokalens akustik. Det är ytterligare en hel vetenskap som kräver sina beräkningar och mätningar av rummet. Det tillför dock inget avsevärt för att isolera ljud utåt.
  8. HS7 är säker bra. Yamaha har gjort några bra och massor helt ok modeller, har dock aldrig testa just dem. Men det finns en mängd andra märken som säkert funkar fint för dina behov. Jag skulle börja med att se vad som finns på rea eller begagnat och sedan googla å fördjupa dig i dem alternativen du känner passar din budget och ditt utrymme om det är ont om plats. Du kan säkert be butiken eller säljaren att låta dig provlyssna om du känner dig osäker. Själv började jag med alesis m1 mk2 en gång i tiden och dem var fullt tillräckligt för mig i flera år.
  9. Hej! Tycker definitivt du ska köpa ett par. Det är, även utan "studioakustik" skönt att slippa lurar när man sitter å skriver/proddar. Jag skulle lätt välja halvtaskig akustik och monitorer framför timmar med lurar när jag skriver. För seriös mixning/mastering krävs så klart en rättvis akustik men gissar att det inte är ditt primära mål. Till viktiga beslut i produktionen och för referenslyssning så har du ju kvar möjligheten att lyssna i lurarna. Leta efter begagnade monitorer på Blocket eller Vend om du har begränsad budget. Det brukar va bra prutmån och finns gott om semiproffs utrustning där man dessutom kan få med tex kablage på köpet. Då kan du testa ett tag, ångrar du dig får du säkert tillbaka pengarna om du säljer dem vidare. Vill du komma högre i nivå senare så prioritera akustikbehandling först, sen bättre monitorer.
  10. En snabb tanke bara... Är ni verkligen i behov av så kraftig ljudisolering? Det drar med sig mycket mer än bara väggar om man siktar så högt. Dörrar, fönster, ventilation, tak och golv behöver också hålla samma höga nivå för att helheten ska bli bra. Område, närhet till grannar, störande ljud utifrån och hur ofta och vilka tider på dygnet det används kan ju påverka hur ambitiös man behöver vara med isolation. Bättre att vara på rätt nivå och satsa mer på att få till akustiken inne i lokalen. Mvh Markus PS får lite intrycket av att det rör sig om ett hus lite mer på landet där man kanske inte riskerar att störa grannar avservärt?
  11. Är från Nässjö... så man var mycket i jkpg när man var yngre och hade mer tid hehe
  12. Sant... men det är fina minnen ;-) S/T är så gött skitigt å påminner om alla festivaler typ ungkraft å gig på kulturhuset.
  13. På jobbet låter det kanon, lär inte hinna till studion å lyssna innan du måst skicka dock. Har fortfarande S/T-plattan som favorit men detta blir riktigt spännande att höra mer av!
  14. Gött! Låter köttigare än tidigare. När släpper ni?
  15. Det finns riktigt billig färdig kabel typ sssnake och likande. Blir troligtvis billigare än att löda själv. Kvaliten är som priset men det som påverkas mest är tålighet. Så länge kabeln är skärmad och balanserad klarar den av att leverera ljud hyffsat störingsfritt.
  16. Håller med Cruncher om C535! Fungerar både på avstånd till kör och lika bra handhållen eller på stativ i en talarstol. Helt OK även till instrument om det krisar. Bra i sammanhang som kyrkor, konferens mm där många, ofta ovana personer ska tala/sjunga. Inte ovanligt att folk bara går fram och tar en mikrofon som står nära å börjar prata, om det då är en körmik utan puffskydd bli det tråkigt. Hyfsat tåliga men tappar ofta lite färg med tiden.
  17. Så sugen på Waves Mercury men har egentligen redan slösat för mycket idag. Står nu å väger mellan pelltes eller pluggar... Kallt inomhus i vinter eller nya leksaker, sjukt tråkigt det är att behöva vara ansvarsfull ibland.
  18. Har också märkt ändring i ljudet på c24. Vet att lösningen i den studion blev koppling direkt från ljudkortet istället.
  19. Vilket akustikmaterial som helst konstruerat för HF-absortion fungerar säkert helt OK. Biligaste lösningen är nog pack-skummgummi om du vet vad jag menar, ca 20m tjock sitter ofta i case och elaktronikemballage. Typ http://www.thomann.de/se/the_takustik_hilon40.htm
  20. Om du tänkte testa en lösning liknande min... Jag använde en svart akustikskiva av skum. Tror den var typ 30mm tjock. Testa med vad som helst som dämpar ok och kan sitta fast bara genom att klämmas mellan projektor och tak. Fungerar det så försök hitta någon skiva som ser bra ut och dämpar bra i höga frekvenser dvs du har ingen glädje av en tjockare skiva eller en med hårt ytskikt. Montera direkt i taket och häng eller på annat vis fäst plexiglaset med en vinkel som reducerar så mycket som möjligt där man sitter. Tänk på att inte hindra luftflödet till och från fläktarna. Direktljudet från fläkten ska helst träffa både akustikskivan och plexiskivan och det som träffar plexiskivan ska studsa i riktning bort från sittplatser och träffa akustikmaterialet. Hoppas du hänger med på hur jag menar... Anledningen till att jag inte byggde in projektorn är för att kunna koppla om smidigt mellan datorer, kameror osv för att man ska kunna sitta i soffan och få bild inifrån trummrum osv. Plexi istället för akustikskiva även under projektor beror på att jag ville se alla indikationslampor och för att fjärrkontrollen skulle funka från soffan.
  21. Jag har en liknande lösning hemma med projektor hängande mitt över bordet vid soffan. Irriterade mig på högfrekvent surr från fläkten till en början och testade lite olika lösningar. För mig fungerade en plexiskiva under för att reflektera fläktljudet till taket där jag fäste en akustikskiva. Det slutade dock med att jag plockade bort det då det blev svårt att undvika att slå i huvudet i skivan. Häng en hård skiva i ett par snören under och kläm en bit skumgummi eller liknande mot taket och testa. Fungerar det så gör en snyggare variant bara så kommer man undan med 30min jobb och 100:- dB mätningen visar nästan alltid i eco läge eller liknande... Många projektorer reglerar även varvtal beroende på värme.
  22. Jag kör gärna med proel Die hard kablar när det kommer till 3,5, rca och liknande "små-kablage". Hållbara även om dom kanske ser lite plastiga ut. Har aldrig glappat eller gått söder men jag vet inte hur adaptrarna är. Men de borde rimligen hålla samma kvalitet.
  23. Det samma! Tror det finns en bra tråd här nån stans som handlar om monitorkontroller.
  24. Yes utgångarna är balanserade men på små bord och liknande används TRS ofta för att spara plats och troligen lite pengar. Det är möjligen inte en monitorkontroll du är ute efter? Dvs bara stereo in och ut för att kontrollera volym till monitorerna. Då kanske denna kan funka bra, SM Pro Audio M-Patch 2.
  25. Yamaha MG 102 C eller Mackie 402 VLZ3 kanske. Yamahan vet jag är bra kvalité i förhållande till pris men tyvär inte lika billigt som behringer. Tror att Mackie-bordet är bra också. Båda saknar dock XLR på utgångarna nägot som de flesta små bord gör. Är det ett måste eller kan du inte bara byta till TRS på kabeln?
×
×
  • Skapa ny...