Jump to content

rsound

Medlem
 • Content Count

  192
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  2

rsound last won the day on June 11

rsound had the most liked content!

Community Reputation

30 Utmärkt

About rsound

 • Rank
  Med i gänget
 1. Kom på en enkelt test som kan va bra att ha som utgångspunkt. Gjorde själv det i mitt förra bygge. Ta det instrument som låter mest av de som du vet ni kommer använda. Troligen trummor? Be nån spela i huset som det ser ut idag. Ladda ner en db-mätare till en smartphone och mät inne, utanför, inne i bostadshuset och vid närmsta grannen samtidigt som hen spelar. Då får du en uppfattning, om än lite grovt, hur mycket ni kommer behöva förbättra isolationen.
 2. Du är föräldern alla musicerande barn drömmer om😀 Antagligen räcker det du nämner i senaste inlägget tillräckligt med tanke på hur långt det är till grannar förutsatt att du får eventuella fönster och tak, dörrar samt ventilation lika isolerande. Men det är säkert nån som är bra på uträkningar här och som kan ge ett hyffsat korrekt nummer på dämpning av ljud. Det beror också på hur det är tänkt att användas. Ett modernt PA eller en stark basförstärkare kan generera kraftiga och låga frekvenser en bra bit över vad Arbetsmiljöverket säger är bra och då är det dyrt och mycket svårt att bygga så ljudet hålls innanför väggarna. Låga frekvenser kräver massa för att stoppas. Basfällor och absorbenter räknas inte till isolering egentligen utan är för att kontrollera lokalens akustik. Det är ytterligare en hel vetenskap som kräver sina beräkningar och mätningar av rummet. Det tillför dock inget avsevärt för att isolera ljud utåt.
 3. HS7 är säker bra. Yamaha har gjort några bra och massor helt ok modeller, har dock aldrig testa just dem. Men det finns en mängd andra märken som säkert funkar fint för dina behov. Jag skulle börja med att se vad som finns på rea eller begagnat och sedan googla å fördjupa dig i dem alternativen du känner passar din budget och ditt utrymme om det är ont om plats. Du kan säkert be butiken eller säljaren att låta dig provlyssna om du känner dig osäker. Själv började jag med alesis m1 mk2 en gång i tiden och dem var fullt tillräckligt för mig i flera år.
 4. Hej! Tycker definitivt du ska köpa ett par. Det är, även utan "studioakustik" skönt att slippa lurar när man sitter å skriver/proddar. Jag skulle lätt välja halvtaskig akustik och monitorer framför timmar med lurar när jag skriver. För seriös mixning/mastering krävs så klart en rättvis akustik men gissar att det inte är ditt primära mål. Till viktiga beslut i produktionen och för referenslyssning så har du ju kvar möjligheten att lyssna i lurarna. Leta efter begagnade monitorer på Blocket eller Vend om du har begränsad budget. Det brukar va bra prutmån och finns gott om semiproffs utrustning där man dessutom kan få med tex kablage på köpet. Då kan du testa ett tag, ångrar du dig får du säkert tillbaka pengarna om du säljer dem vidare. Vill du komma högre i nivå senare så prioritera akustikbehandling först, sen bättre monitorer.
 5. En snabb tanke bara... Är ni verkligen i behov av så kraftig ljudisolering? Det drar med sig mycket mer än bara väggar om man siktar så högt. Dörrar, fönster, ventilation, tak och golv behöver också hålla samma höga nivå för att helheten ska bli bra. Område, närhet till grannar, störande ljud utifrån och hur ofta och vilka tider på dygnet det används kan ju påverka hur ambitiös man behöver vara med isolation. Bättre att vara på rätt nivå och satsa mer på att få till akustiken inne i lokalen. Mvh Markus PS får lite intrycket av att det rör sig om ett hus lite mer på landet där man kanske inte riskerar att störa grannar avservärt?
 6. Är från Nässjö... så man var mycket i jkpg när man var yngre och hade mer tid hehe
 7. Sant... men det är fina minnen ;-) S/T är så gött skitigt å påminner om alla festivaler typ ungkraft å gig på kulturhuset.
 8. På jobbet låter det kanon, lär inte hinna till studion å lyssna innan du måst skicka dock. Har fortfarande S/T-plattan som favorit men detta blir riktigt spännande att höra mer av!
 9. Gött! Låter köttigare än tidigare. När släpper ni?
 10. Det finns riktigt billig färdig kabel typ sssnake och likande. Blir troligtvis billigare än att löda själv. Kvaliten är som priset men det som påverkas mest är tålighet. Så länge kabeln är skärmad och balanserad klarar den av att leverera ljud hyffsat störingsfritt.
 11. Håller med Cruncher om C535! Fungerar både på avstånd till kör och lika bra handhållen eller på stativ i en talarstol. Helt OK även till instrument om det krisar. Bra i sammanhang som kyrkor, konferens mm där många, ofta ovana personer ska tala/sjunga. Inte ovanligt att folk bara går fram och tar en mikrofon som står nära å börjar prata, om det då är en körmik utan puffskydd bli det tråkigt. Hyfsat tåliga men tappar ofta lite färg med tiden.
 12. Så sugen på Waves Mercury men har egentligen redan slösat för mycket idag. Står nu å väger mellan pelltes eller pluggar... Kallt inomhus i vinter eller nya leksaker, sjukt tråkigt det är att behöva vara ansvarsfull ibland.
 13. Har också märkt ändring i ljudet på c24. Vet att lösningen i den studion blev koppling direkt från ljudkortet istället.
 14. Vilket akustikmaterial som helst konstruerat för HF-absortion fungerar säkert helt OK. Biligaste lösningen är nog pack-skummgummi om du vet vad jag menar, ca 20m tjock sitter ofta i case och elaktronikemballage. Typ http://www.thomann.de/se/the_takustik_hilon40.htm
 15. Om du tänkte testa en lösning liknande min... Jag använde en svart akustikskiva av skum. Tror den var typ 30mm tjock. Testa med vad som helst som dämpar ok och kan sitta fast bara genom att klämmas mellan projektor och tak. Fungerar det så försök hitta någon skiva som ser bra ut och dämpar bra i höga frekvenser dvs du har ingen glädje av en tjockare skiva eller en med hårt ytskikt. Montera direkt i taket och häng eller på annat vis fäst plexiglaset med en vinkel som reducerar så mycket som möjligt där man sitter. Tänk på att inte hindra luftflödet till och från fläktarna. Direktljudet från fläkten ska helst träffa både akustikskivan och plexiskivan och det som träffar plexiskivan ska studsa i riktning bort från sittplatser och träffa akustikmaterialet. Hoppas du hänger med på hur jag menar... Anledningen till att jag inte byggde in projektorn är för att kunna koppla om smidigt mellan datorer, kameror osv för att man ska kunna sitta i soffan och få bild inifrån trummrum osv. Plexi istället för akustikskiva även under projektor beror på att jag ville se alla indikationslampor och för att fjärrkontrollen skulle funka från soffan.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.