Jump to content
Annons

mörn

Medlem
  • Antal inlägg

    56
  • Gick med

  • Senast inloggad

Rykte i communityn

0 Neutralt
  1. Jag har en m-audio project mix, som känns lite som en bugdetversion av digi 002. Den hade också problemet att den slocknade då och då utan att jag visste varför. Efter turer fram och tillbaka så visade det sig att den nätdel jag fick med var för klen, med en ny så har den varit stabil sen dess. Så jag gissar också på det.
  2. mörn

    Vem är producent?

    Nu för tiden är det vanligt att producenten också har ljudteknikerns roll. När man pratar om en producent i musiksammanhang så handlar det ju främst om det kreativa. Hur pass mkt administrativt ansvar en producent har varierar ju. Säger man att någon har producerat så handlar det ju om att den har styrt hur musiken ska låta. Spelar du in ditt eget band och bestämmer hur ljudbilden ska se ut är du producent. Sedan har vissa producenter synpunkter på musiken i sig och vissa bara på ljud. Det varierar ju väldigt mycket.
  3. Stim har ARR som alternativ, som några har påpekat (det andra var noga bra gissningar...), men det är inget "krav" att bli arrad som producent. Det där har väl att göra med egen moral i hög grad, i vissa fall blir folk som förtjänar en stimandel utan och vissa som inte förtjänar kan nog sno åt sig en del. Det är väl upp till dig och din kompis att bestämma om du ska vara värd det eller inte. För att spela in någon eller spela instrument tycker jag inte man är värd det, det är en annan sak om man gör stora bidrag till låten, till exempel genom bidrag med hookar, synpunkter på ackordföljer, disposition och så vidare. I mitt band stimmar vi varandra för att det ska bli mer rättvist så. En del band väljer ju att skriva upp alla som låtskrivare, det är ännu mer rättvist. Eller orättvist, det beror på hur man ser det. Jag tror att det är tjugo procent för ARR? Något sånt i alla fall.
  4. Svårt att säga när man inte vet vilken musik du spelar... Jag förstår inte heller varför man inte köper combo. Vad det gäller voylm så behöver man inte ha en stack för att höras. Live mickas stärkaren alltid om det inte är väldigt liten lokal. Problemet är ofta att stärkaren hörs för mycket, snarare än tvärtom. Men du kanske redan har en låda du vill använda? Jag skulle rekomendera en Fender Twin alternativt Deluxe eller en Music Man. Men det är väldigt subjektivt, beroende på vilket ljud du är ute efter. De stärkarna funkar bra till pop i alla fall.
  5. Jag har aldrig upplevt att det på något sätt skulle vara oklart att Claes har en egen firma. Jag tycker inte heller att det är konstigt att han rekomenderar samma grejer, som det har sagts innan, eftersom frågan om billig preamp och mik kommer upp så ofta är det inte så konstigt att vissa märken återkommer gång på gång. Det vore en stor skillnad om Claes företräde Jam och rekomenderade JJlabs. På en principnivå är det kanske samma sak, men alla fattar att driva en hobbyverksamhet inte är samma sak som att jobba på en vinstinriktad kedja. Dessutom är Claes alltid väldigt hjälpsam och saklig.
  6. Som Claes sa så kan grafikkortet vara boven, jag byggde nyligen en dator i ett p180-chassi, med nexus-fläktar som är väldgt tysta (ett tips!), seasonic nätagg (också tyst) och Schyte Ninja cpu-kylare. Jag var ändå besviken på hur mkt det lät, det var inte förrän jag bytte fläkt på mitt billiga grafikkort som jag märkte skillnad, nu är det väldigt tyst. Jag vet inte hur varm din dator blir och vad det krävs för kylning, men ett tips är att kolla på en passiv cpu-kylare som du kan kyla med en tyst läkt, som Ninjan jag nämnde. Att byta fläkt på grafikkortet kan vara lite lurig, om fläkten är fastlimmad så kan man bli tvungen att slänga in den i frysen ett tag för att limmet ska lossna. Jag köpte en fläkt från Zalman med medföljande kontrollratt. Om inte använder grafikkortet till något krävande kan man dra ner fläkten och köra passivt. Silent pr-review är ett tips om du vill kolla upp prylar innan du köper! Där kan du läsa tips om hur du får p180-chassit så tyst som möjligt också. Silentpcreview
  7. Jag vet inte hur det ligger till i musikhögskolesvängen nu, men saxofonen och blås i allmänhet har nog aldrig varit så vanligt i popsverige som de senaste åren. Love is all, Midaircondo, Moneybrother, Håkan Hellström (vet inte om han har det fortfarande), Jens Lekman, Hello Saferide och så vidare. Melodikan är också flitigt använd i popsammanhag. Melodikan, vilket chefsinstrument det är.
  8. Ladda ner speedfan och ställ fläkten via programmet. Först måste du stänga av Q-Fan i BIOS tror jag.
  9. mörn

    Neumann U87

    Blev också lack på alla som ska vara så dryga. Dessutom är det ju helt befängt att utgå från att miken är bäst, speciellt om man inte har testat själv utan bara utgår från vad man har hört. Det känns väldigt mycket som att folk ska positionera sig mot "nybörjare" för att framstå mycket duktigare/kunnigare än vad de är. Att säga att miken är bra till sång kanske är lätt, men det är svårare att motivera varför, framförallt vad som gör den bättre än andra mikar. Det vore jävligt roligt med ett blindtest på testfilerna, lägg upp dem med anonyma namn så kan vi ju kolla hur många som kan pricka orginalet från kopiorna.
  10. Det är en stor miss av Cubase att inte ha den funktionen. Finns en kille som har fixat ett skript för detta, har inte orkat testa själv. Läs här: http://forum.cubase.net/phpbb2/viewtopic.php?t=15100
  11. Låter väldigt mycket som en vaxpropp... I alla fall som när jag har haft, innan man vet vad det är är det rätt obehagligt. Men som andra har sagt: ring sjukvårdsupplysningen så får du veta vad du ska göra! Är det något risigt är det ju bra att söka hjälp snabbt, är det en vaxpropp är det bara att pumpa på med revaxör. Ljudet när proppen spricker upp är ganska häftigt. Det låter som ett snabbt högpassfiltersvep.
  12. mörn

    Melodica

    Jo, den gröna är lättspelad. Melodika överlag är ju lätt att spela, det är ju bara att trycka och blåsa. Men om det ska låta bra så kräver det väl träning som alla andra instrument.
  13. mörn

    Melodica

    Melodica är ett fantastiskt instrument! Kan göra väldigt mycket för produktioner att få in ett levande blås istället för en synth. Jag har Hohners gröna soprano-modell, den har inte riktiga pianotangenter, utan knappar. Den låter fint, är från sextiotalet och håller stämningen. Ska nog köpa den röda alten och en med pianotangenter också.
  14. mörn

    Köp av ny mick

    Preampen kan ju göra väldigt mkt till ljudet.
  15. Ditt citat är ett typiskt exempel på hur rädslan yttrar sig. Kunnande är vikitigt, men låtskrivande förutsätter en viss begåvning också. Det som är så skönt idag är att folk kan jobba utanför etablissemanget med trötta värderingar om hur det ska låta, utan studiomusiker och så vidare. Vadå rädsla? 🙂 Märkligt att man inte kan få lyfta fram även nackdelar med nyordningen utan att bemötas av osakliga hånfullheter. Jag håller med om att det är bra med tillgänglighet, att fler får möjligheterna att komma åt de bra verktygen. Men att detta även skapar en våg av skit som vi som jobbar med detta måste plöja igenom, det är också sant. I motsats till dig så kan jag med lätthet räkna upp de 6-7 akter som de senaste åren av egen kraft klivit från mp3-demostadiet upp på p3s spellista. Det är inte så att det är en stor underjordisk rörelse som verkar utanför skivindustrin och som faktiskt breakar - det är en myt. Jag förstår att den är frestande att hålla fast vid, men myt är det likförbannat. 🙂 6-7 stycken är väl ändå rätt bra tycker jag, med tanke på hur svårt det har varit förut. Visst kan det hända att det kommer fram skit, men den kommer ju nästan alltid från kommersiellt håll, och det slipper man ju inte hur man än gör. Med pengar kan man jämt trycka fram undermåliga låtar. Det var hur som helst inte meningen att låta hånfull! Jag blir bara lite provocerad av det här med skicklighet och kunnande, har råkat ut för så många bittra besserwissrar tidigare när jag har varit ute och spelat. Och visst kan det vara så att sämre produktioner också släpper igneom, jag tycker dock inte att det är lika viktigt att produktioner låter bra som att de är intressanta och att det är en bra låt.
×
×
  • Skapa ny...