Jump to content
Annons

Faderix

Medlem
  • Antal inlägg

    57
  • Gick med

  • Senast inloggad

Rykte i communityn

2 Neutralt

Om Faderix

  • Födelsedag 1971-01-14

Om mig

  1. Verkligen ledsen att jag lämnade er i sticket dessutom alldeles för länge. Det känns lite märkligt att väcka den här tråden till liv igen men här kommer iallafall ett smakprov på trummorna i rummet. Det som skiljer sig idag mot tidigare inlägg är att några diffusorer har åkt upp på ett par ställen. MW_DrumStudioDrums_1.mp3
  2. Lördag 23:e så håller jag en workshop inom trumstämning i Stockholm. Workshopen är riktad åt trumslagare och tekniker som vill fördjupa sig i ämnet och bli bättre på att stämma trummor. Vi pratar träslag, trummans konstruktion, skinn, tid för musiklyssning med analys och stämmer trummor på plats med personlig vägledning. Det är ett sammarbete med 4sound då man också kan få rabatter på stockar, skinn mm. Maila mig gärna för frågor och anmälan. info@mikaelwikman.com
  3. Jag byggde ganska nyligen klart mitt rum och det låter utmärkt för trummor. Jag fick en del konsulthjälp under bygget från Philip Newell som har byggt många innovativa studios i Europa. Philip Newell designade bl.a trumrummet i Townshouse där Phil Collins spelade in sina klassiska trumsound. Efter många resonemang kring hur jag skulle få ut mest utav ett 30kvm rum med 4m i tak så blev designen ett ganska neutralt rum som grund men med en möjlighet att kunna styra både karaktär och energi. Jag byggde bl.a. väggar med 30st öppningsbara dörrar för att kunna ändra och bestämma energin i rummet. Det går att få rummet från fullständigt snustorrt till ett ganska levande rum med mycket energi i. Fördelen med rummet tycker jag är att trummorna blir oerhört välbalanserade. Det finns inget hårt eller elakt som drar iväg utan allt från kick, virvel och cymbaler känns klockrent balanserat och väldigt skönt punchigt. Det är en fröjd att spela i rummet och det låter faktiskt bra med bara en mick i rummet. Vill man kunna laborera mycket med ambience trixen och få riktigt mycket rum i trummorna så får man kanske kliva upp i rumsstorlek helt enkelt. Jag har förvisso lyckats lura ganska många tekniker hittills med en Bricasti och har visat sig förvånansvärt lätt att "fuska" sig till stora ambienta trummor. Jag tror det har till viss del att göra med tack vare ett bra rum från början som man kan skicka in ett bra grundmatrial till Bricastin/effekten. Om man nu vill ha det på riktigt med en rumsmick rakt in på trackset som låter riktigt stort rum så kommer man nog inte undan kvadratmetern eller takhöjden helt enkelt Jag mixade precis en låt med trummor inspelade på Soundtrade, Dom inspelade trummorna lät fantastiskt bra där. Ambiencen var ganska kontrollerad och tajt och slog mig om man nu vill ha stora Bonham trummor så kanske man återigen ska ha ett annat rum. Å andra sidan har jag ingen aning om hur ambience mickarna var placerade vid inspelningen eller var trummorna stod så det kan mycket väl vara så att det finns massa mera options där. Det bästa är kanske annars att ta sig runt på några besök i Sthlm. Spela i rummet, lyssna, resonera och sen avväga läge, storlek, sound, val av kaffe och budget. Jag finns på plats mestadels dagtid om man vill hälsa på prata trummor och annat. Jag finns både på email info@mikaelwikman.com och tel :0708959509
  4. Jag har en hel del filer från min egen trumstudio som du kan få laborera med. Maila mig gärna så lägger jag upp en session åt dig. Vill du ha bara trummorna eller även låten dom är spelade till? Om du vill ha låten så behöver jag kolla om det är ok och finns risk att det är kärvare läge. Skadar inte att iallafall kolla läget. Email: info@mikaelwikman.com
  5. Det lät ju som ni löste det men en tanke annars är att pröva fytta trummorna i rummet. Ibland kan trummorna hamna i vissa spots där oönskade frekvenser drar iväg och som förstärkts i vissa delar rummet. Pröva annars också att stämma upp alt. ned frontskinnet och se vad som som händer. Bara några spontanta tankar.
  6. Ja, klart nöjd!! Trummorna känns väldigt välbalanserade i rummet. Trummorna har riktigt bra fokus i mickarna. Rummet låter ganska neutralt men har också en viss skön "vibe" karraktär. Rummet är möjligen något tajtare än jag hade förväntat mig men bara på ett positivt sätt. De vridbara panelerna var en klart glad överraskning. Trodde inte att dom kunde vara SÅ effektiva i ett rum med den storleken. Helt öppna är rummet i princip snustorrt. Stänger jag dom kommer energin och diskanten fram på ett välbalanserat sätt. Jag skulle nästan kunna tänka mig fortsätta med vridbara paneler även bakom trummorna där det nu är bara mjukt men får möjligen bli nästa års projekt.
  7. En bild på slutliga resultatet.
  8. Såklart du ska det. Du och även andra är välkomna närsom.
  9. Ja, jag håller med dig. Det är intressant att ljudet endå känns så tajt och balanserat med stenen. Lätt att tro att det ska bli mest hårt och smälligt. I kombination med mjukt där så verkar den funka strålande bra. Har testat med en ambience mick ganska nära stenen och låter bara behagligt med massa energi. Sidopanelerna gör också sitt. Om jag har dom utfällda så spelar jag in mot det mjuka och det hårda reflekteras ut i rummet. Omvänt så blir det tajtare ute i rummet och jag får istället mera energi där jag sitter och spelar.
  10. Sidopanelerna på plats. Hade inte riktigt med i tidsplanen bara att justera 90st gånjärn så panelerna går lätt och smidigt att stänga och öppna.
  11. Sidopanelerna på plats. Jag hade inte riktigt med i tidsplanen att justera 90st gånjärn så panelerna går lätt och smidigt att öppna och stänga.
  12. Murningen av stenväggen är nu klar. Nu är det bara sidoväggarna kvar som består av isolering, gips, isolering, ett extremt tungt gummi, isolering och slutligen de vridbara panelerna som sist ska på. Tanken med sidoväggarna är att dom ska ha en så jämn absorbering som möjligt för neutralitet.
  13. Det finns ett väldigt trevligt material som heter Iso-Bond. Miljövänliga skivor med mycket bra egenskaper. Dom än mycket bättre än annat som kliar och sätter sig i luftvägarna. En väldigt effektiv och enkel absorbentlösning är en sk. Fraunhofer lösning. Du kan göra dem med att först ta en Iso-Bond skiva, ca 7-10cm tjock och sen lägga en metall över. 1-2mm. Det måste vara stål, aluminium blir för lätt. Sen kan du lägga på ytterligare en Iso-Bond skiva något tunnare som front. Du skulle kunna göra bakre väggen med lite rejälare skivor och sido väggarna med något tunnare. Det blir en absorbent med ganska imponerande spec. RGP gör bl.a dom här som dom kallar Modex Plate. Lämna öppet på sidorna så du får diffraktion.
  14. Kvällens murarpass. Börjar nu att mura upp en stenvägg framför trummorna. Detta för att få lite mer energi och karraktär i ambience mickarna. Jag tog den djupaste stenen jag kunde hitta för lite naturlig diffusion.
  15. Det känns som det viktigaste i kontrollrum är en rejäl bredbandsabsorbent bakom lyssning. Däremot så tycker jag ofta att heldämpade kontrollrum kan bli nästan otrevligt tryckande känsla. Speciellt om man ska prata i rummet. Jag tror det bara är bra om du kan ha en hård framvägg eller om du har mixerbord och utrustning som har hårda ytor med rätt placering. Dina mjukja skivor på bilden kommer inte göra mera nytta än att dämpa övre frekvenserna. Allt över 300Hz i högtalarna kommer att spela rakt fram mot dig och det är matrialet under som börjar rundstråla. Där är det nog bra om du kan ta hand om detta på något sätt bakom monitorerna. Där räcker inte dina skivor långt tyvärr.
×
×
  • Skapa ny...