Jump to content
Annons

Phobophobia

Medlem
  • Antal inlägg

    34
  • Gick med

  • Senast inloggad

Rykte i communityn

0 Neutralt

Om Phobophobia

  • Födelsedag 1987-12-05

Om mig

  • Kön
    Man
  • Stad/plats
    Karlskrona
  • Intressen
    I stort sett allt som har med musik och film att göra.

Socialt

  • Skype
    robin_holmberg@live.se
  1. Hej! Jag använder sedan 15 år tillbaka ett Edirol FA-101 ljudkort (Firewire). Har under dessa år använt det till fyra eller fem olika Macbooks och det har funkat felfritt. I veckan fick jag hem min nya Mac mini pro M2 och skulle ansluta ljudkortet. Tidigare har jag anslutit det till min Macbook med en Firewire 400 till 800 adapter, och i och med köptet av min nya Mac mini har jag kompletterat med ytterligare en adapter (dvs Firewire 800 till Thunderbolt/USB-C). Allt enligt Youtube-videos och rekommendationer från andra. Nu till problemet. Varken datorn (systeminställningar) eller Logic hittar ljudkortet. Har testat att byta från bus-powered till DC in på ljudkortet, men ingen skillnad. Det kan inte vara någon av kablarna som är kass, för de funkar alla när jag använder dem genom min äldre dator. Är det någon som sitter på en lösning på detta? Köper ju ogärna ett nytt ljudkort när jag redan har lagt 50 lax på en ny dator/display, särskilt eftersom Edirol-ljudkortet funkar på andra datorer... men det kanske är så enkelt att det är inkompatibelt med nyare datorer? Den förra jag använde mitt Edirol till var en MacBook Pro från 2016. Tacksam för svar, /Robin
  2. Skedde ett litet missöde idag. Spelar in musik nästan dagligen, men idag när jag skulle lägga lite gitarr så är det nåt som inte stämmer. Problemet är bara att jag är för otekniskt lagd för att lista ut själv var problemet sitter, även om jag misstänker att det är gitarren/mickarna det är fel på. Efter att jag har spelat in och sen spelar upp ljudregionen så sprakar det som fan. Inte ett konstant surr, utan korta och oregelbundna (men täta) "knäpp" i ljudet, som totalt dominerar det som är inspelat. Pga en flytt ganska nyligen spelar jag bara in rätt in i ljudkortet (ett Edirol FA-101) eftersom jag inte har en förstärkare tillgänglig. (Så jag kan alltså inte testa gitarren i en förstärkare.) Jag har dubbelkollat hörlurar, telekablar och andra kablar osv, men de verkar funka. Förmodligen får jag väl lämna in guran på service, men innan dess ville jag bara höra med er om ni känner igen detta problemet. I så fall får ni gärna bistå med tips på hur jag fixar det.
  3. Ahh! Hade av någon anledning valt Stereo och inte Mono, och det var det som var problemet. Tack!
  4. Ja. Det är inte det som är problemet. Problemet är att inget ljud blir inspelat. Inga ljudvågor på regionen.
  5. Jag har aldrig haft det här problemet tidigare, och kommer inte underfund med varför det inte fungerar nu. Jag tänkte spela in gitarr idag, men får inget inspelat. Det borde vara någon inställning i Logic, men jag hittar den inte. Jag har kontrollerat allting; micken/XLR-sladden funkar som det ska, dvs jag får insignal enligt mitt ljudkort (ett Edirol FA-101, där LED-lysena indikerar på att ljud kommer in). Jag har valt mitt ljudkort som in- och utsignal både i mina systeminställningar och i Logic (Preferences > Audio Settings). Min SM57:a är ansluten till Input 2 i ljudkortet. Testar att spela in, men inget blir inspelat. Jag förstår att det måste bero på någon separat inställning på min audio-kanal (har valt Input 1-2, det kanske är där skon klämmer?), men jag hittar det inte. Det finns säkert någon skitenkel lösning på det här... Någon?
  6. Signature sound 😆 Ja, riktigt synd. Jag älskar ljudet i dem... Finns det någon förstärkare i samma prisklass som kommer i närheten, ljudmässigt?
  7. Finns väl hjälpavsnitt till det i Logic-manualen om jag inte minns fel...
  8. Ja, "apoteksgranarna" är i mitt tycke totalt värdelösa. Ska kolla!
  9. Tänkte att en tråd med boktips vore bra. Tipsa/rekommendera om litteratur som har med komposition, arrangering, orkestrering, kreativitet etc. (och närliggande områden) att göra. Själv rekommenderar jag "The Study of Orchestration" av Samuel Adler. Verkligt omfattande bok på drygt 800 sidor om allt som har med orkestrering att göra. Man kan köpa till en så kallad "Workbook" också (vilket jag själv ska göra så snart jag får råd), med massvis av övningar och tips. Väldigt bra att ha, dels för övningens skull, men kan även använda den som ett uppslagsverk.
  10. Phobophobia

    Tonarter

    Köp en billig bok om musikteori annars. Kan i vilket fall vara bra att ha, även om du inte tänker bli professor i ämnet! 🙂
  11. Det beror på slitaget. Är den som ny är det lika bra att köpa en begagnad, givetvis. Men själv hade jag nog föredragit en helt ny. Nu vet inte jag hur eller till vad du kommer använda din keyboard, men jag skulle vilja rekommendera dig att köpa en med fem oktaver istället. Jag trodde först jag skulle klara mig på fyra, men nu inser jag att till och med fem ibland kan kännas hämmande. Bara ett tips.
  12. Allt möjligt. Jag vet bara att jag vill ha bra öronproppar, alltså inte den billiga varianten man köper på apoteket (som för övrigt är för små för mina hörselgångar). Har funderat på att gjuta egna, men jag har inte råd just nu.
×
×
  • Skapa ny...