Jump to content
Annons

ManJIT

Medlem
  • Antal inlägg

    111
  • Gick med

  • Senast inloggad

  • Dagar jag vunnit

    1

Allt postat av ManJIT

  1. Har kört med min DELL U2410 i sex år 😳 . De senaste två åren har det varit påtagligt hur dålig den är jämfört med moderna skärmar. Så om en vecka sker den stora smällen - iMac 27" 5k retina. Snacka om uppgradering. 🙂
  2. Du behöver få ihop en vettig ljudkedja från din mun, via ett redigeringsprogram, ut till dina öron. Det innebär: Mikrofon. Många kör med stormembransmick för röst. En sån behöver så kallad fantommatning. Evetuellt någon sorts avskärmning runt micken beroende på hur illa ditt rum låter (eko, resonans). Popfilter framför micken. Billigt tillägg som tar bort puffar från inspelningen. Kabel till en förförstärkare (preamp). Ljudkort med inbyggd preamp eller både ett ljudkort och en preamp. Din preamp måste kunna fantommata om din mikrofon kräver det. Redigeringsprogram. GarageBand kostar $5 (kräver Mac). Reaper kostar $60. Logic X kostar $200. Cubase Elements kostar $100 plus moms. Det ger dig en uppfattning. Något sätt att lyssna medan du redigerar. Billigast är att bara köra hörlurar. Om du inte vill det så får du köpa vad som kallas "närfältsmonitorer". Högtalare, ofta med inbyggda förstärkare, som är till för att lyssna nära. Det är naturligt att börja billigt och sen bygga på vartefter man lär sig mer och känner specifika behov. Kolla begagnatmarknaden på http://vend.se. Många säljer av nybörjargrejer i takt med att de bygger om sin studio.
  3. Det gamla tricket att stänga av skärmen medan man lyssnar tar ju bort ännu en parameter — de olika synintrycken.
  4. Waves Universe är alltid billigare än Waves egna webbsida. Så även med Black Friday-rabatt. CLA Artist-paketet kostar $80,99 hos dem just nu. Jag har köpt Waves Gold via dem förut och det var inga konstigheter.
  5. Jag satt i ett par Heaven 57-mickar i min Epiphone LP Custom. Låter underbart. http://www.lundgren.se/mics/humbucker/ Men du verkar inte vilja ha ett bättre humbucker-ljud utan ett annat ljud.
  6. Om man satsar på en liten SSD plus en stor HDD enligt mitt recept ovan så kan man få pengar över till pluggar. Sämsta möjliga är ju att sitta med halvt oanvänd, dyr SSD i två år. Det gjorde jag första vändan vilket jag fortfarande är sur på. Kolla vad du behöver och köp inte bara det dyraste.
  7. När jag konfigurerade min senaste studiodator sent 2011 så grävde jag rejält i det här. Min slutsats då var: · SSD har sin största fördel i läshastighet, inte skrivhastighet. · Om man har en tillräckligt stor HDD och den inte börjar bli full så kan den skriva sekventiellt vilket är en fördel när man samplar stora filer. · Optimalt är alltså att ha sitt operativsystem, inspelningsprogram, pluggar och samplingsbibliotek på SSD men sina (samplingsintensiva) projekt på en stor 7200 rpm HDD. Dock ska sägas att SDD utvecklas snabbt så nu för tiden kanske de slår även en sekventiellt skrivande/läsande HDD. Då kokar det ner till 1) har du råd med en tillräckligt stor SSD och 2) behöver du högre prestanda än vad en sekventiellt skrivande/läsande HDD levererar?
  8. Nu kommer så kallade expertlistor på Spotify: http://9to5mac.com/2013/08/04/spotify-introduces-expert-playlists-rolling-out-to-iosandroid-users-gradually/ Det är ett exempel på hur filtreringen som förr sköttes av skivbolagen nu också frigörs. Jag säger det igen, jag skulle vilja att Studio facilitetar en sån lista med alster från forumdeltagarna. Antingen på Spotify om musiken finns där eller något SoundCloud-mässigt.
  9. Låt säga att vi år 2013 har frigjort vad vi kan lyssna på, både genom att alla som har ett musikaliskt budskap kan få ihop något till en rimlig penning och att det finns fria och tillgängliga distributionskanaler. Nästa steg kanske är att frigöra vad vi ska lyssna på. Radiokanaler, skivbolag och festivalarrangörer har länge bestämt vad som ska vara populärt. Kanske kommer snart pålitliga, crowd fund:ade och oberoende kanaler där en slipad hemmaproducent har samma chans som etablerade producenter och artister? Ta t ex idén om att blindlyssna, dvs lyssna utan att veta vem som gjort alstret. Att en community likt våran bestämmer sig för att kollektivt blindlyssna och betygsätta fem låtar i veckan. Studio-redaktionen skulle till och med kunna facilitera det. Sen utgör vår "bäst denna vecka" en gajd för andra. Över tid skulle det kunna formas pålitliga, nischade blindlyssningsgrupper som kan både odla sina egon och tjäna pengar på att välja åt massorna. Det är den makt skivbolagen och radio har haft men det har varit ett starkt korrumperat system.
  10. Men alla som nu köper hemmastudio och läser tidningar och forum. Kommer allt det mestadels resultera i en folklig hobby eller kommer vi faktiskt få tillgång till mer kvalitetsmusik? Vad gör vi av dessa nya möjligheter? Skakar vi verkligen om musikindustrin eller har vi bara fått utlopp för ungdomsdrömmar ungefär som att spela korpfotboll?
  11. Liberalisering i bemärkelsen att jag som enskild person är fri att göra allt själv, behålla alla rättigheterna och distribuera till hela världen. Tidigare skulle man känna rätt folk, flytta till storstan, böna och be, "bli upptäckt", skicka in demos i förhoppning att någon lyssnade och så vidare. Du kunde helt enkelt inte skapa din egen musik i rimlig kvalitet och sälja den globalt utan att få välsignelse från någon sorts gudfader eller ha ruggigt mycket pengar.
  12. Jag skulle vilja höra era åsikter och spekulationer om ett ämne jag har funderat en hel del på. De senaste ~tio åren så har det skett en liberalisering av musikproduktion. Idag kan man med tusenlappar skaffa väldigt välljudande utrustning, spela in, producera och distribuera till massorna. Parallellt med det så har kommersiell musik gått igenom en kris med illegal nedladdning och krigsförklaring mot fildelare. iTunes, Spotify, Wimp med flera blev svaret, alla sprungna ur något annat än EMI, Universal etc. Etablerade musiker har många fall frigjort sig tack vare att produktionsutrustning och distribution är så pass tillgänglig. Nu kan fans finansiera artister och band direkt, t ex via Pledge Music. Vi har alltså … En massa nya musikproducenter med bra utrustning hemma En musikindustri som tagit några rejäla smällar och helt nya spelare som blivit maktfaktorer (iTunes, Spotify …) Etablerade musiker som bygger hemmastudio och finansierar album direkt från fansen Vart leder det tror ni? Hur kommer hits att vaskas fram? Via stats på Spotify, rekommendation i radio, reklam, eller? Kommer hemmaproducenter att "komma loss" och få ut musik i någon större omfattning eller är det mest en hobby? Kommer mängden vettig musik att öka tack vare liberaliseringen?
  13. Burt Bacharach Jeff Porcaro Stevie Wonder Vangelis Barry Gibb
  14. 40+ minuter gratis introkurs till Logic Pro X: http://play.macprovideo.com/logic-pro-100-whats-new-in-logic-pro-x/intro
  15. Tydligen ska man kunna spara flera mixar i samma projekt med X. Vore extremt välkommet hos mig.
  16. Full recension av Jim Dalrymple som verkar ha haft tillgång till Logic Pro X innan det släpptes. Han skriver bland annat: "First of all, I should address the fears of many users. Rumors have circulated for a long time that Logic Pro was going to be reincarnated as some sort of “GarageBand Pro.” I can tell you from my own experience, this is far from a GarageBand knockoff. This is the same professional digital audio workstation software that we’ve used for years, only better."
  17. Erik nämnde det kort här ovan men det är värt att säga igen. Det är svårt att lyckas inom alla konstnärliga yrken. Konkurrensen är stenhård, intresset från redan etablerade är i princip obefintligt (deras situation blir bara sämre av att du lyckas) och det finns massor med folk som har det som en hobby eller sidoverksamhet istället för huvudsaklig inkomstkälla vilket gör att de kan vara billiga. De flesta bör istället utbilda sig till något svårt och som det finns stor efterfrågan på i näringslivet. Om du t.ex. pluggar till ingenjör så kan du få en ingångslön över 30.000 kr/mån och efter några år tjäna 50.000 kr/mån. Då plötsligt kan du gå ner i arbetstid som ingenjör och börja lägga mer tid på musiken. Med detta sagt så är det förstås ett visst antal som lyckas livnära sig på musiken. De flesta jag känner har levt som råttor ett antal år, fått stabilitet väldigt sent i sitt liv (egen bostad, ingen oro för närtiden) och offrat mycket. Samtidigt så är de nöjda. De har kommit ut på andra sidan och är "en av de få". Om du vill bli en av dem så måste du vara beredd på mycket jobb och lite pengar. Flytta från Umeå är ett första, nödvändigt steg enligt mig. Sen var det någon som skrev om Plan B. Det vänder jag mig emot. Om du ska lyckas inom musik så har du inte tid med någon Plan B. Satsa allt på Plan A och ta smällen om den kommer.
  18. ManJIT

    Apple Mac Pro

    För det första så finns inte Mac Pro att köpa inom EU sen 1 mars i år. Du ser det på svenska Apple Stores sida där "Köp nu"-knappen uppe till höger saknas för Mac Pro: http://www.apple.com/se/macpro/ Orsaken är att Apple inte täckt över fläktbladen enligt kraven inom EU. Apple lät bara detta hända vilket de sannolikt inte skulle ha gjort om det inte var en ny Mac Pro på gång i närtid. De har alltså noll försäljning av Mac Pro inom EU just nu, inget de vill fortsätta med gissar jag. Senaste mindre uppdateringen kom under förra årets WWDC-konferens, dvs för nästan exakt ett år sen. I den efterföljande diskussionen så kommenterade VD Tim Cook det så här till en som undrade: "Our Pro customers like you are really important to us. Although we didn’t have a chance to talk about a new Mac Pro at today’s event, don’t worry as we’re working on something really great for later next year." Apples PR-avdelning gick sen ut med ett förtydligande att "later next year" bara gällde Mac Pro, inte iMac. Svaret på varför de gjorde ett förtydligande fick vi i höstas när Apple presenterade nya iMac. -> Referens Om tre veckor så går WWDC 2013. Håll koll på köpråd för alla Apples produkter med hjälp av Mac Rumors Buyer's Guide (senaste ryktena och grönt/gult/rött ljus för köp).
  19. Nej, jag rekommenderar inte Dropbox. Ett musikprojekt ligger lätt på en gig (om det inte är midi-baserat) och Logic arbetar på många av filerna. Det betyder 1) att Dropbox kommer att synka mot servern konstant i bakgrunden vilket käkar dator- och diskkraft och 2) att du hela tiden ska synka alla dessa data mellan dina datorer. 1) kan du undvika genom att inte spara projektet i Dropbox utan att bara "kopiera dit" det när du vill synka. Å andra sidan så kommer det käka dubbelt utrymme på disk, vara tröttsamt och säkert ta en stund. Jag är inte ens säker på att Dropbox kommer att fatta vilka filer som är orörda i en sån "överkopiering". Dropbox funkar bra för enskilda spår på ca 25 Mb. Så att bounce:a ut spår i ett musiksamarbete mellan folk är en sak. Men att synka hela projekt vet i tusan.
  20. Musikprojekt som bygger på samplat ljud är rätt stora så att synka över Dropbox kan ta mycket tid uppströms, mycket tid nedströms och kräva kostsamt utrymme på deras servrar. Någon annan som har provat det? Funkar? Jag skulle hur som helst inte rekommendera att bygga själva projektet under Dropbox-katalogen utan att stänga av automatisk uppdatering. Annars kommer Dropbox stå och tugga hela tiden. Om du kopierar hela projektkatalogen så ska det fungera att exportera. Men det finns ett par fallgropar: Vissa pluggar såsom Melodyne lägger sina filer på ett eget ställe utanför alla projekt. De kommer alltså inte med om du bara exporterar projektkatalogen. Du vill ju heller inte behöva peka om Melodyne varje gång du flyttar projektet så du får nog försöka konfigurera så att sådana pluggar lägger sina filer under respektive projekt. Har du otur så är det en global inställning som alltså gör att du förstör för alla andra projekt än det du har öppet. I sånt fall är det bara att synka flera kataloger mellan datorerna, dvs både projektkataloger och pluggarnas egna kataloger. Du måste förstås ha alla pluggar installerade på båda datorerna, annars kommer de saknas när du laddar projekten. Se upp så att du inte arbetar parallellt med samma projekt på två olika datorer. Det är lätt hänt. Då kommer du vara tvungen att kasta ena projektet eftersom det inte finns någon funktion för att slå ihop två versioner. Jag skulle förorda att hålla reda på din media-pool om du ska synka mellan datorer. Det är lätt att det ligger tio versioner av något spår och käkar disk vilket bara kommer att slöa ner allt i onödan. Om du har backup så tänk igenom om du vill backup:a projektkatalogen från båda datorerna. Det kommer käka mycket disk. /John
  21. Jag kör med Logic Express och fick lov att ta hem en del av syntarna och ljudbankerna via Garageband. Väldigt hemligt. Vet inte om det är lika i Logic Pro.
  22. Geekbench samlar data på prestanda. MacBook Pro 15" Retina, maxbestyckad: 13677 MacBook Air 13", maxbestyckad: 6834 Pro är alltså dubbelt så snabb som Air enligt Geekbench:s kriterium. Sen bör du fundera på fläktsituationen. Om du tänker pressa din dator så kommer fläktarna gå och störa musikarbetet. Det gör att du vill ha viss marginal. Å andra sidan så har MacBook Pro ett separat grafikkort som också genererar värme. Jag gissar hur som helst att Pro kommer låta mindre än Air under samma arbetsbörda. Sist men inte minst så måste du bedöma portabiliteten. Ska du verkligen vara i rörelse med din utrustning så är Air oerhört skönt. Jag älskar min Air. Om det mer rör sig om att ta med datorn lite då och då så är extravitkten med Pro inte så viktig. Jag kom fram till att jag gör musik hemma och köpte en maxbestyckad Mac mini till studion istället.
  23. Jag har alltid använt mig av https://www.internetgirot.se/ när jag har köpt och sålt via Blocket, Vend, gamla Vendolin och så vidare. Mot en liten avgift så blir man skyddad både mot rena bedrägerier och mot skadade varor. Som säljare blir man också skyddad eftersom man vet att pengarna har säkrats innan man skickar något. Jag brukar alltid föreslå att köpare och säljare delar på avgiften. Och nej, jag arbetar inte för Internetgirot. 🙂
  24. Först vill jag tipsa om min forumpost där jag beskriver mina problem med att gå från WinXP/Cubase till MacOSX/Logic: http://forum.studio....05#entry1225705 . Jag tappade ca ett år av musikskapande men är numera hyfsat nöjd. Gällande val av Mac så finns det en intressant parameter - kommer du störas av datorljud? Om du t.ex. spelar in analogt i samma rum eller är känslig vid mixning så finns en del potentiella problem med allt-i-ett-datorer som MacBook Pro och iMac. Jag valde därför en Mac mini med extern skärm och är väldigt nöjd med den.
  25. Vill bara poängtera att det svåra är att fokusera på musiken och att få något gjort i sin hemstudio. Fixa med prylar tar så lätt överhanden. Mitt råd: Begränsa tid och pengar på prylar och tvinga dig själv att skapa musik. Ny plugg? Först två färdiga låtar.
×
×
  • Skapa ny...