Jump to content
Annons

Val av PA


mrviktorrr

Recommended Posts

Hejsan!

Ska införskaffa ett PA till repan. Vi lirar Metal på hög volym så undrar vad vi ska tänka på vid inköp av PA. Har två stycken Peavey 5150 stackar på högvolym plus ett högljudat trumset som det ska överösta. Det är ju sången/screamet som ska ut i det. Hur mycket effekt behövs och vad rekommenderas, har tänkt att försöka hitta något begagnat.

Rummet är ca 30 kvm

Link to comment
Dela på andra sajter

Annons

Ska man köra på ett traditionellt PA så är det i princip omöjligt att svara på vilken effekt som krävs. Olika högtalare har ju olika verkningsgrad, rummets form påverkar, hur högt ni vridit upp gitarrstärkarna påverkar, vilket ljud ni har på stärkarna påverkar (många gitarrister har ju en tendens att skruva bort allt mellanregister, vilket gör att gitarrljudet krockar med basen och så vrider alla upp till öronbedövande volym för att höras), hur hårt trummisen slår påverkar, material i och på väggarna påverkar o s v.

Dessutom tycker jag att det är lite bakvänt att tänka att man ska ha ett PA-system för lyssningen i replokalen. Försök istället att efterlikna hur lyssningen ser ut när ni är ute och giggar. Då blir det väl oftast antingen vinklade golvmonitorer eller in-ear-system?

Men visst, är det bara just sången som behöver förstärkas så kan man ju tänka sig sig att man behandlar sången på samma sätt som gitarr och bas. En enda aktiv högtalare med mick-ingång. Finns en mängd från Behringer, JBL, dB, Mackie o s v, t ex en sådan här: http://www.thomann.de/se/behringer_eurolive_b212d.htm

Fast det är svårt att tipsa om någon exakt modell generellt. Det finns ingen musikaffär i närheten ni kan låna några modeller av och prova? Eller kanske en PA-firma?

Link to comment
Dela på andra sajter

Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera

Du behöver vara medlem för att delta i communityn

Bli medlem (kostnadsfritt)

Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!

Bli medlem nu (kostnadsfritt)

Logga in

Har du redan en inloggning?
Logga in här.

Logga in nu
×
×
  • Skapa ny...