Jump to content
Annons

"Närfälts"-monitorer?


oioioi

Recommended Posts

Annons

Vad jag vet finns det ingen egentlig definition på närfältsmonitorer. Men om jag tillåts att spåna lite angående just närfält:

En högtalare har oftast flera element. Om du sitter väldigt nära en högtalare med flera element så kommer de olika elementens ljud nå dig vid lite olika tidpunkt och fas det vill säga du har flera olika ljud/vågfronter (near-field).

Om du flyttar dig en bra bit därifrån så kommer de olika elementens ljud nå dig samtidigt, som en enda front (far-field).

Så en närfältmonitor borde rimligen ha element placerade så att du får en enda vågfront trots att du sitter nära högtalaren. Konstruerade på ett sådant sätt att de olika frekvenserna representeras på ett korrekt sätt när du sitter nära.

/Spåning slut.

Link to comment
Dela på andra sajter

Huvudet på spiken, Christian! 🙂

Själva benämningen kommer från förr i tiden (när hemstudio inte ens var ett påtänkt begrepp), när det normala var att man hade rejält stora monitorer inbyggda i väggen i studion, men man kom på att man ville ha en liten monitor som stod på mixerbordets mätarbrygga också, för att höra hur det låter i en vanlig radio eller TV hemma hos folk. Första egentliga närfältaren var Auratone 5C - och de fanns i princip överallt, men eftersom de var små så kunde man ha dem med sig, så att man hade dem som en känd referens om man skulle jobba i en obekant studio - och de banade väg för succén som det blev med de från början misslyckade Hifi-högtalarna Yamaha NS10 (jodå - första modellen av dem såldes från början som Hifi-högtalare, men blev inte alls populära), som sedan kom att bli betraktade som studiostandard...

Link to comment
Dela på andra sajter

Bra förklaring både Christian och Claes. Det här är bra att ha i åtanke när man köper monitorer och redan på förhand vet att man kommer sitta "nearfield". Förutom att stora monitorer riskerar att dra igång oönskade rumsnoder (om rummet inte är akustiskt reglerat) så hinner inte ljudet falla samman om man sitter för nära . Många högtalartillverkare har rekommendationer för optimalt lyssningsavstånd för resp. högtalarmodell.

Redigerat av wellness music
Link to comment
Dela på andra sajter

Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera

Du behöver vara medlem för att delta i communityn

Bli medlem (kostnadsfritt)

Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!

Bli medlem nu (kostnadsfritt)

Logga in

Har du redan en inloggning?
Logga in här.

Logga in nu
×
×
  • Skapa ny...