Jump to content
Sign in to follow this  
johnnyM

bästa OD-pedalen under 1000 SEK?

Recommended Posts

Drömma om en timmy, Klon eller Lovepedal kan man ju göra i evighet men om vi ska vara ärliga så kan många av oss vanliga människor (läs fattiga studenter) inte lägga mer än en lax per pedal.

Så vilken tycker Ni är den bästa ODn på marknaden under 1000 SEK?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Annons

Håller med om att BD-2:an är trevlig men annars kan du alltid överväga Electro-Harmonix' Germanium OD.

Passar även på att tipsa om Marshalls BB-2 som också gör ett väldigt bra jobb. Sedan har ju T-Rex en produktlinje med lite mindre (och lite billigare) pedaler så om du får möjlighet kan du ju alltid kika in deras ToneBug OD.

Skapligt gött och trevligt kött i alla tre pedalerna men skulle jag rekommendera en så skulle det bli EHX:en alla dagar i veckan 🙂

Vänligen,

CHAE

Kolla på blocket, vend eller tradera. Finns alltid fynd när det gäller OD där. [...]

+1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kolla på blocket, vend eller tradera. Finns alltid fynd när det gäller OD där. 🙂 Men min favorit är Maxon OD808 som ligger strax under tusingen på tysken.

Jo självklart gör jag det, är inte så att jag är ute efter tips utan tycker mest att det är kul att se vad folk gillar. MEn det är ju så tråkigt om man inte har någon begränsning för då blir det alltid samma boutique-grejer som kommer upp varje gång 😎

Share this post


Link to post
Share on other sites

Håller med om att BD-2:an är trevlig men annars kan du alltid överväga Electro-Harmonix' Germanium OD.

http://www.youtube.com/watch?v=qbdzwuKd4bM

Passar även på att tipsa om Marshalls BB-2 som också gör ett väldigt bra jobb. Sedan har ju T-Rex en produktlinje med lite mindre (och lite billigare) pedaler så om du får möjlighet kan du ju alltid kika in deras ToneBug OD.

Skapligt gött och trevligt kött i alla tre pedalerna men skulle jag rekommendera en så skulle det bli EHX:en alla dagar i veckan 🙂

Vänligen,

CHAE

+1

Mm EHX låter ju riktigt trevligt!

Någon som har testat Joyo Ultimate Drive? Ska ju vara en OCD-klon men kostar 40$…

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 • Senaste foruminläggen

 • guyg7_red.jpg

  Studiofestival – Skapa bästa 70-talssoundet!
  Höstens tävling är igång.
  Läs mer >

 • Similar Content

  • By Calle Olsson
   Boss Micro Rack är en effektserie i halvracksformat från 1986 som verkligen inspirerar och bjuder på kopplingsmöjligheter. Här tittar vi närmare på delayet och tonhöjdsändraren RPS-10.
   I Boss Micro Rack-serie finns effekter som reverb, distorsion, kompressor/gate, chorus, flanger och phaser, men det är när man botaniserar bland delayen som man hittar flest funktioner och möjligheter. Här finns bland annat samplingsdelay, pan-delay och pitchshifter-delay.
   På RPS-10 har du två alternativ: antingen jobbar du med den som ett vanligt delay eller som ett pitchshifter-delay. Soundet är klassiskt tolvbitarsljud – vissa kanske skulle kalla det lo-fi , men för mig är det mer sci-fi.
   På fronten av RPS-10 sitter fem rattar. Den första, Range/Mode, är en niolägesswitch där du väljer hur snabbt delayet ska vara (50–800 ms) eller vilken mode pitchshiftern ska stå i. Delayet är inte så mycket att orda om, det låter mycket bra, men det finns en sak som är värd att lyfta fram, nämligen baklängesdelayet (Inv). Det är extremt användbart för att skapa spännande och bra trumljud. Det låter helt enkelt grymt bra att exempelvis köra en virvel genom det tillsammans med originalljudet.
   Det finns även en Inv-funktion på pitchshiftern, vilket innebär att du kan ändra tonhöjd på delaysignalen. Tack vare den snillrika finessen på baksidan som heter ”Keyboard in” kan du styra tonhöjden från till exempel en utgång på ditt ljudkort.
   Nästa två rattar är blåa och märkta med Pitch och Fine. I delay-mode har Pitch ingen inverkan på ljudet medan Fine fungerar som en finjustering av delaytiden. Att ha direkt tillgång till detta via en dedikerad ratt är mycket användbart i live-sammanhang. Om du använder RPS-10 som pitchshifter har du tillgång till två oktaver (en ner och en upp) genom att skruva på pitchratten. Även här kan du använda Keyboard in för extern styrning.
   Fin choruseffekt
   RPS-10 låter förvånansvärt bra och rent, ingen harmonizer för sång kanske, men som en förlängning när man programmerar trumloopar, syntljud eller effektljud är den fantastisk. Genom att snedstämma lite grann med Fine kan du även få fram fina chorus-effekter.
   Den fjärde, gula ratten heter Feedback och styr helt enkelt hur många studsar du vill att delayet ska ha. Med hög feedback och kort delaytid samt lite skruvande på fine kan du få fram vackra digitala avgrundsljud! Långt ifrån alla delay har funktionen att signalen kan runda, men jag skulle vilja kalla just denna funktion för den mest musikaliska. Att variera feedback på trummor så att den nästan rundar, eller rundar om vartannat, är ett klassiskt discotrick.
   Den sista ratten, Balance, justerar mixen mellan originalsignal och effekt. Eftersom Boss troligen avsåg att Micro Rack-serien skulle användas i studiosammanhang kan du ta bort originalljudet helt. Har du balansratten på ”Effect” så hörs bara tolvbitarssignalen. Släng upp den signalen på en egen kanal så har du ett helt annat ljud – ett bra sätt att på ett enkelt sätt byta sound om du fastnar. Live finns det vissa problem med denna effekt eftersom signalen blir aningen fördröjd, men i en digital inspelningsmiljö är det bara att flytta det inspelade spåret lite så blir det perfekt tajming.
   RPS-10 är allt sammantaget en behändig, mycket välljudande och mångsidig effektenhet som fungerar lika bra live som i studio. Du kan hitta den för mellan 1 500 och 1 700 kronor, och det är väl spenderade slantar! ■
   Boss RPS-10
   Typ: Digitaldelay/pitch shifter.
   Tillverkare: Boss (bossus.com).
   Minne: Nej.
   Filter: Nej.
   Midi: Nej.
   Artikeln är tidigare publicerad i Studio 2-2011
 • Veckans populäraste ämnen

 • Senaste låtarna

 • Utvalda pressmeddelanden

 • Who's Online (See full list)

×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.